Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: AJ
« skrivet: 13 januari 2007, 11:46:21 »

Corona,

Tack för informationen, alltid intressant att jämföra med andra. Dina delta på kalla och varma sidan påminner om våra. Vilken kurva kör du på? Spontant ser ju dina förbrukningssiffror mycket lovande ut för min del  ;D , kommer dock inte ner på den nivån. Jag har räknat med ca 13000 kWh enbart på pumpen. Har haft den installerad sedan i mars 2006 och det ser ut som om det hamnar på knappt 12000 men det är med varm vinter. Jag har märkt att vinden gör mycket  >:(

Jag bytte ett antal radiatorer vid installationen. Hade troligtvis samma modell innan som du har nu. Det blev stor skillnad. Jämfört med när jag körde med olja (hade alla radiatortermostater helt öppna för att jämföra med v-pump) så har jag kunnat sänka framledningen vid nollan med knappt 5 grader.

Anders
Skrivet av: Corona
« skrivet: 12 januari 2007, 23:29:50 »

Brukar i och för sig inte skriva på forumet även om jag följer det ofta. Tänkte dock redovisa årsförbrukningen för min Atria 8. Installerad i november 2005 och efter lite tester och inställningar har den gått smärtfritt. Huset är i runda tal 180 + 90, 1½ plans tegel med källare och vidbyggt garage i södra skåne, byggt 1972. Ingen tilläggsisolering samt 2glasfönster. Hushållet är litet, två vuxna och en katt. Temperatur c:a 22 grader i bostaden, 15-17  i källarplan. Har inga separata elmätare så resultatet avser uppvärmning, varmvatten, samt hushållsel. Ej heller innegivare. Startvillkor 99/900 Kör cp på ettan. 5-7 diff på varma och 4-5 på kalla. Förbrukningen avser efter byte av elleverantör, perioden 2006-12-31 tom 2007-12-31 och innehåller alltså perioder med både rejält kall och varm vinter. Den totala förbrukningen uppgick till 13 270 kwh, vilket översteg mina förväntningar rejält. Varmvatten i överflöd. Kanske är jag för snål med värme till källarplanet? Och tillsatstimmarna har lyst med sin frånvaro, kanske har hållit efter dom för mycket….. Hur som helst, efter en oljeförbrukning mellan 3,5-4,5 m3 kan man ju inte annat än att vara nöjd. Funderar över möjligheten till, och om det är lönsamt med byte av enkelradiatorer till dubbla och i övrigt större där så kan ske. Undrar dock om eventuell avkylningseffekt tar bort en ökad effekt av värmeavgivning.


/Corona


Skrivet av: AJ
« skrivet: 09 januari 2007, 22:41:07 »

Otto,

Angående integral och Thermia, läs Bertils excellenta råd och tips  Thumbsup under Mark/Berg/Sjö-värmepumpar; gå in under Thermia, första ämnet "Justera och optimera Thermia".

När du läst det och vill ändra värdena för integral så gör du det under servicemenyn. Du kommer till den genom att hålla ner höger och vänsterpil på displayen samtidigt i ca 3 sekunder. Under rubriken "Värmepump" ställer du integral A1 (reglerar start av pumpen)och under rubriken "Tillsats" ställer du integral A2 reglerar start av tillsats. Du behöver också ändra Hysteres (styr över gradminuterna om skillnad mellan bör och är temp är för stor). Men läs först Bertils tips och råd samt de andra trådar som finns under Thermia, både luft/vatten samt det som står under Bergvärmepumparna. Sedan är det bara att experimentera.

Lycka till!

Anders
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 09 januari 2007, 20:55:41 »

Gradminuter kallas hos thermia för integral, det står lite om gradminuter i Forumets FAQ
Skrivet av: thekidx
« skrivet: 09 januari 2007, 20:50:44 »

Vad jag kan se så stämmer din beräkning.


Det blir bara mer frågor men jag måste tack för all hjälp Anders.

Nu till min nya fråga vad är gradminuter och hur justerar man dem?

Otto
Skrivet av: AJ
« skrivet: 09 januari 2007, 20:39:28 »

På lägsta drar cirk.pumpen 46 w på varma sidan och 365 w på kalla. Det ger 46x24x31/1000 = 34 kWh i dec på varma och 365x390gångtimmar/1000 = 142 kWh på kalla. 1100 - 176 = 924 vilket ger 2,36 kWh i snitt på värmepump utan cirkulationspumpar. Eller  :D

Just nu är det 9 grader ute och blåser ca 9 m/s i snitt. 20,7 grader inne, innegivare igång inställd på 21 grader. Kurva 38, +1 grad vid +5 och 0. Rumskorrigering på 4:an. Pumpen vill ha 30 grader fram, brine in 4, ut 0. Delta varma sidan ca 7 - 8 grader vid längre drift.

Otto,
Som jag sa i tidigare svar så får du vänta med att läsa av in & ut till du har haft drift ett tag och pumpen är igång. Har du justerat gradminuterna något? Jag har min ställd på 99/990 och det fungerar bra. Det kan vara vits för att få längre körtid på pumpen/färre starter. Det finns mycket i tidigare trådar om detta.

Anders
Skrivet av: AJ
« skrivet: 09 januari 2007, 20:13:39 »

Pumpen är väl inte igång med dessa brine in & ut temperaturer?

Anders
Skrivet av: thekidx
« skrivet: 09 januari 2007, 19:43:35 »


Ok

Läste av min panna nu

Jag har framledning 31(32) returledning 31(48)
så jag sänkte till  cirkulationspump från 2 till 1

skillnad mellan brine in och ut har ja kollat på den brukar ligga på 3 i skillnad men nu är den in 14 ut 6 med en ute temp 7grader lite konstigt.

Otto
Skrivet av: AJ
« skrivet: 09 januari 2007, 19:16:40 »

Med nya fläktpaketet i utedelen (garanti) så blev det skillnad. Har jämfört med andra installationer i området och Atrian låter minst på utsidan. Har även flexslangar till utedelen + till varma sidan. Efter att jag satte 1:an på varma sidan fick jag också ner en del "oljud" i rören. Själva pumpen går tyst. Den står i pannrum och med stängd dörr hörs den inte. Det är tur att det finns en hel del att ställa in eftersom den annars är lite "tråkig", bara tuffar på  ;D

Min pump är dimensionerad för att klara ner till ca -3 grader utan TS. Stämmer nog rätt bra. I början av november var det ca -4 som kallast och då gick TS in några timmar. Så jag är nöjd så länge vi ligger över det.

Förutom att jag är mycket nöjd med hur stabil driften varit så är det varmvattnet som är det absolut bästa. Vi kan duscha tre i rad och pumpen klarar lätt av det. Även att tappa upp badkaret (stort) och sedan duscha efteråt går bra. Det har dock bara gjorts hittills när det varit plusgrader ute.

Angående ljud på vår sommar ute så är det inga problem. När den går ner på lågfart på utedelen så hörs det garanterat inget om du inte är ett par meter från den. Delta är skillnad mellan in och ut. Härligt att det inte bara är jag som inte är kyltekniker/ingenjör etc på forumet  studs

Ska försöka komma ihåg h efter kW  :D

Anders
Skrivet av: thekidx
« skrivet: 09 januari 2007, 19:08:23 »

Jag kom precis på att jag skrev fel på kwh och watt men uppmärksama läsare såg det innan jag han rätta mig själv.

Jag har inte haft några problem med vibrationer jag har ca 7m mellan hus och fläkten (rören går under en glasveranda) och strax innan pumpen har jag flexibla rör. Jag har även den nya kåpan på fläkten (installerade pumpen den 23 nov och då var den helt ny på marknaden) men jag tror inte det har någon betydelse för vibrationer. Vi har även finrummet med mat bord precis innanför och där har jag inte tänkt på att fläkten varit igång.
Nu tycker jag att den låter lite när man är i trädgården men det är ev ett vår och sommar problem men förhoppningsvis minskar drifttiden så att man inte tänker på det.

Tycker nog inte att jag behöver testa min pump under kallare förhållanden men lite snö vore inte fel så jag håller på att -3 är den bästa vinter temperaturen.

Tack för länken AJ det kommer nog bli en favorit sida att titta på.
Delta är det skillnaden mellan ingående och utgående.

Otto
Skrivet av: Janne El-Energi
« skrivet: 09 januari 2007, 18:44:56 »

AJ och Thekidx hur är det med vibrationer och buller på systemen. (tidigare klagomål).

Sen bör cirk pump ta 30-70 W ej kw. Sen bör ni väl förbrukningen under månaden på kWh?.

..............................................................................................................................................................

Synd att det ej varit så kallt att era pumpar visat vad de går för i vinter. De skall ju var effektiva och bra med hög COP.
Skrivet av: AJ
« skrivet: 09 januari 2007, 18:33:01 »

Skövde, snittemp nov 5.1, dec 4.4. Loggat på Billingtorpsg. 1A så det är ju uppe på sluttningen. Om jag kommer ihåg rätt är det vid uppfarten till berget (har haft sommarhus vid Billingens GK). Du hittar det på temperatur.nu. Mitt hus ligger direkt vid havet, helt öppet. Det gör ca 3 - 5 grader på framledningstempen mellan lugn och riktigt blåsig dag då innegivaren kompenserar (kompensationsfaktor 4).

Jag kör kurva 5 och 0 på +1.

Justeringen av cirk.pumparna är innanför fronten. På varma sidan är den lätt att komma åt, sitter högt upp. På kalla bör du slå av pumpen. Den sitter lågt, in en bit på vänstra sidan. Jag har justerat in efter att få rätt delta. Med ettan på båda har jag 7 grader delta på varma och ca 4 på kalla sidan, allt enligt råd på forumet och från Thermias support.

Anders
Skrivet av: thekidx
« skrivet: 09 januari 2007, 18:11:16 »

Tack för svaren men de väcker nya frågor?

Om jag jämför AJs siffror med mina så är vi ganska lika (jag gör av med lite mer) med tanke på att jag verkar ha haft det lite kallare här i Skövde, jag kom även på att jag kört kurva +5 med +2 så det borde kompensera att jag kör på 20 grader.

Nu är min beräkning av ute temp bara en uppskattning men jag har försökt skriva ner temperaturen vid varige väder omslag med -2 som kallast och +5 som varmast (startade mätningen 8 dec)

Då är frågan vad drar cirkulationspumparna när bara de är på? Normalt brukar en pump ligga på ca 30-70kwh har jag för mig, och var justerar jag i vilket läge som de står på?
Skrivet av: AJ
« skrivet: 08 januari 2007, 22:14:59 »

Har separat mätare på pumpen. Mäter även cirkulationspumparna på kalla och varma sidan. Båda står på 1:an.

November
I snitt 2,86 kW/gångtimme. Inkluderar både varmvatten och radiatorvärme i gångtiden. TS var 15 kWh (radiator + legionella)
Totalt drog pumpen 1000 kW (350 gångtimmar), snitttemp ute 8,1 grad (ligger vid havet så vinden spelar stor roll)

December
I snitt 2,82 kW/gångtimme. Inkluderar både varmvatten och radiatorvärme i gångtiden. TS var 6 kWh (legionella)
Totalt drog pumpen 1100 kW (390 gångtimmar), snittemp ute 7,6 grad

Kurva 38, 21 grader. Värmer ca 170 kvadrat + källare 80 kvadrat till ca 18 grader. Som sagt ovan så spelar vinden stor roll för oss.

Anders


Skrivet av: Bertil
« skrivet: 08 januari 2007, 19:22:28 »

det säkraste är mätning med elmätare (undermätare) förbrukningen varierar starkt med framledningetemperaturen!
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 08 januari 2007, 19:21:29 »

Enligt Thermias data drar den 2,3kw men beroende på vilken belastning den har varierar vädet något.
Skrivet av: thekidx
« skrivet: 08 januari 2007, 19:14:42 »

Hej

Jag har sett mycket olika siffror om hur mycket Atrian 8 drar och undrar då vad är rätt.
Mina två installatörer gav mig olika uppgifter en sa att en timme var 2.3 kwh medans den andra sa 2.47kwh  och jag har även sett i en tråd så mycket som 2.58 kwh, vad är rätt och drar den samma vid varmvatten tillverkning?

Det är nämligen dags för första månads beräkningen som ser ut så här

Tot 1964kwh

Värmepump 434h
Till 1-   0h
Till 2-   0h
Till 3-   2h
Till 4-   0h
Till 5-   0h
Varmvatten 59h


Snitt tempen har varit ca 3-4 + grader, kör på kurva 38, 20 grader
Värmer ca 190m3


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!