Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: xxargs
« skrivet: 16 februari 2014, 20:35:31 »

Stora rymdfarkoster har stora volymer invändigt och reservtuber att ta gas/luft ur om lite av detta skulle pysa ut, så om det skulle försvinna något gram eller mer per år skulle knappt märkas.

Radiorör i glas eller metall (tex. magnetronen för mikrovågsugnen - om nu någon trodde radiorör var dött och begraven som teknik)  är något helt annat - volymen är mycket liten och man skall ha högvakum i området 1e-7 - 1e-10 mBar området i kanske 20-30 år och längre utan att det har läckt in, En annan sak man kanske inte tänker på är vanlig termos i glas eller plåt med vakumnivåer i området 1e-5 mBar som skall hållas i många år - samma sak med vakum-solpanelrör  då när trycket går under 1e-4 mBar (0.0001 mBar)  så börja det leda över värmen via gasmolekyler som studsar mellan ytorna med olika temperatur.

Där behöver det inte läcka in ens en nanogram med luft per år för att hela verkan skall vara spolierad på ganska kort tid.

Skrivet av: Flinta
« skrivet: 15 februari 2014, 01:12:57 »

Mycket intressant läsning! Net mitt system klarar nog inte de hårdaste kraven nej :D

Jag förmodar att det på rymdfarkost och rymdstationer skall vara 100% tätt och att där inte får vara någon läcka alls? Allt skall väl vara helsvetsat osv... Har sett sådana svetsskarvar och de är EXTREMT exakta. Helt otroliga svetsskarvar. De är väl starkare än det som svetsas ihop...
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 14 februari 2014, 23:34:56 »

Allmän iakttagelse men läckor är väldigt synligt om man mäter vakum på högre nivå med absolutvakumetrar som går under mBar - det verkar som att när man drar ihop så dels skärs teflonet sönder i samband med gängningen men också att det består av många lager och dessa verkar inte flyta ihop till en homogen massa utan lagren består även om teflontejpen masseras i samband med gängningen och det kan läcka luft sakta den vägen...

Med andra ord om det anses läcka eller inte handlar om graden på läckor - att köra med lin mm. innebär kanske att det är vattentätt i avseende att det inte finns synligt vatten på rörskarven (och linet sväller och tätar om det skulle börja tränga igenom) - men skulle man mäta mängden vatteånga som skarven avger per år så skulle det nog inte anses vara tätt.

I kylindustrin så är det krav på max 3 gram/år som högsta godkända läcktakt i en skav - det motsvarar ca 1.5 lite köldmediegas vid atmosfärstryck per år och skall man ha så tätt så fungerar varken lintätning eller skarvar med teflontejp - där handlar det om till största delen metall mot metall med konaslutning och ytterst tunn lager med olja om det skulle finnas porer och spår i tätytorna.

Pratar man om högre vakum så är 3 gram/år en stor läcka  det motsvarar 4 kryddmått gas per dag och det skulle höja trycket med 4 mBar per dygn i en 1-liters vakumbehållare som man kanske skall vilja behålla sitt vakum under lång tid - skall man ha högvakum så är det svårt att få sådan högvakum med en så 'stor' läcka som är det högsta acceptabla läckan i kylindustrin och man kulle behöva turbopumpar som suger flera hundra liter i sekunden för att kanske komma ned till 1e-5 mBar - dom riktiga högvakumlaboratorie kör med 1e-12 mBar och i sällsynta fall även 1e-14 mBar (0.00000000000001 mBar - vilket kan ta flera år att uppnå...) och i dessa kammare skulle en myggfjärt få mätarnålarna att kröka sig i ändlägena...   
   

Som sagt läcka är en relativ sak...
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 14 februari 2014, 22:02:06 »

Min erfarenhet av att försöka få vakumkopplingar riktigt tätt är att skippa teflon-gängtejpen och istället köra med gängtätning typ loctite 561, 577 eller 567.

Vet ej om det är teflongängtejp eller ej som jag har. Tror jag har något ganska standard, helt vanlig vit gängtejp. Men vad menar du med "vakuumkoppling"? Jag trycktestar KB-slinga och där sitter ej några vakuumkopplingar. Eller menar du bara allmänt?

Har förresten fyllt på med brine nu och rundpumpat i några timmar sammanlagt, så nog skall där vara luftfritt. Rundpumpade under 3 bars tryck och det var ett redigt ös, ett rejält flöde.
Tog ca. 10 timmar för trycket att stabilisera sig helt, men nu verkar det ligga väldigt stabilt på ca. 2,3 eller 2,4 bar (har ej exakt siffra i minnet). Så nu får det stå så i några dagar medan jag gör övrig installation så ser man ju om det är tätt eller ej. Och nu när vätskan ej körs runt så bör ju också tempen, och därmed även trycket, ligga ganska konstant tycker jag.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 14 februari 2014, 19:01:45 »

Suck. Nu har jag trycktestat i nästan 22 timmar och trycket sjönk från 4 bar till 3,5 bar. Alltså 0,5 bar på 22 tim. Och nu märker jag att den tillfälliga gängtejptätningen vid manometern pyser! Det måste den ha börjat göra senare, då den ju var tät från början.
Så nu vet jag inte till 100% i alla fall om systemet är tätt och jag orkar definitivt inte börja om från början. Nu får det vara. Jag som trodde gängtejp var bra att använda tillfälligt. Inte ens tillfälliga tätningar duger det ju till. Värdelöst.

Min erfarenhet av att försöka få vakumkopplingar riktigt tätt är att skippa teflon-gängtejpen och istället köra med gängtätning typ loctite 561, 577 eller 567.  körde upp i stort sett 3 rullar på en manometeranslutning och provades med både vakum och tryck och konstaterade slutligen att det går fanimig inte att få det helt tätt med teflontejp...
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 14 februari 2014, 16:31:16 »

Har nog lite blandade kvalitéer hemma, och jag tog bara den som var lättast tillgänglig. Kan vart den billigare i så fall. Fast nu tätade jag nog med samma tejp i alla fall (tänkte ej på kvalitétsskillnad vid tillfället) fast gjorde på ett litet annorlunda sätt. Så än verkar det ju hålla tätt i alla fall.
I värsta fall får jag väl ta något lim typ loctite för vvs kopplingar.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 14 februari 2014, 08:14:39 »

den vanliga "billiga" gängtejpen skall man aldrig använda, men det finns många bra sorter, lite tjockare teflontejp (PTFE) brukar jag köra med, och det läcker väldigt sällan.
Har använt det i 20 år på mitt tidigare jobb inom industrin, det tätar.
http://www.unipak.dk/sv/node/239
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 13 februari 2014, 14:23:33 »

Suck. Nu har jag trycktestat i nästan 22 timmar och trycket sjönk från 4 bar till 3,5 bar. Alltså 0,5 bar på 22 tim. Och nu märker jag att den tillfälliga gängtejptätningen vid manometern pyser! Det måste den ha börjat göra senare, då den ju var tät från början.
Så nu vet jag inte till 100% i alla fall om systemet är tätt och jag orkar definitivt inte börja om från början. Nu får det vara. Jag som trodde gängtejp var bra att använda tillfälligt. Inte ens tillfälliga tätningar duger det ju till. Värdelöst.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 13 februari 2014, 14:12:04 »

Det håller nog en hård petflaska håller för mer än 8 bar  :)

Är det så? Damn :D det visste jag faktiskt inte!

Är min fina VP klenare än en PET-flaska?! Nä nu blir jag ledsen  :'( :D
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 13 februari 2014, 06:28:30 »

Det håller nog en hård petflaska håller för mer än 8 bar  :)
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 13 februari 2014, 02:26:01 »

Antar att den är klassad för max 3 bar eftersom säkerhetsventilen på 3 bar följer med vp men sen håller den naturligtvis för högre tryck lite säkerhet bör dom ju ha räknat med.

Jaha så kanske det är. Trodde säkerhetsventilen var till för nivåkärlet eftersom det är av plast - inte roligt om den exploderar i ansiktet på en  :o
Men det kan nog vara som du säger.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 12 februari 2014, 21:33:53 »

Antar att den är klassad för max 3 bar eftersom säkerhetsventilen på 3 bar följer med vp men sen håller den naturligtvis för högre tryck lite säkerhet bör dom ju ha räknat med.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 12 februari 2014, 21:28:17 »

4 bar ska inte vara några problem om inte vp är inkopplad.

Undrar vad VP'n är klassad för? Där är enbart koppar, mässing och eventuellt rostfritt vad jag vet. Sedan finns ju cirkpumpen och den bör väl också tåla rätt högt tryck tycker jag?

Några 8 bar skulle jag visserligen ej våga blåsa in i pumpen :D
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 12 februari 2014, 20:06:00 »

8 Bar i koppar rör är inga problem tummenupp En berg och jordvärme kollektor brukar vara av tunnare material och brukar vara klassad för ca 6 bar så 4 bar ska inte vara några problem om inte vp är inkopplad.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 12 februari 2014, 19:23:54 »

Tyckte jag läste nått om 8 bar ?

Ja det stämmer, men det var bara CU slingan inomhus (exklusive VP), allt koppar och mässing. Kulventilerna är nog specade till 16 bar tror jag, och lödade kopparrör bör ju tåla 8 bar utan problem. Och det gjorde den också, inte ett pys och trycket hölls.

Citera
jag skulle inte trycka i mer än 3 bar finns ingen anledning till det även om det troligtvis håller för mera.

Jag skulle aldrig få för mig att trycka i 8 bar i kollektorn :). Däremot 4 bar som jag har tryckt i. Det är vad trycket är i kallvattenledningen (kommunal), så det måste ju en PE slang klara. Klarar den inte trycket från en vanlig kommunal färskvattenledning, det man har i kranen alltså, ja då är det nog bäst att byta kollektor :)

Hittils har trycket hållts rätt bra. CU slingan verkar ju vara 100%, medan kollektorn utvändigt är jag inte 100% säker på ännu, men jag har kollat av det två gånger nu (får öppna en kran mot slingan invändigt) och det verkar lovande. Sist jag öppnade kranen sjönk nålen nästan ingenting. Så jag antar att trycket håller på att stabilisera sig i kollektorn. Kan tänka mig att det blir lite lägre tryck när den varma luften från kompressorn kyls ner i kolletorn under mark, så det är nog det som håller på att hända. Annars är det ju något fel på kollektorn o det är ju utanför mitt område - inte mycket jag kan göra åt alltså.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 12 februari 2014, 18:38:00 »

Tyckte jag läste nått om 8 bar ? jag skulle inte trycka i mer än 3 bar finns ingen anledning till det även om det troligtvis håller för mera.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 12 februari 2014, 18:33:09 »

Ta det lite lugnt med trycket brukar vara max 6 bar i slangen i borran har jag för mig.

Men 4 bar som jag trycker i borde väl vara ok? Säk.ventilen öppnar ju vid 3 bar, så det är bara 1 bar över. Menar du att det kan vara dåligt att trycka i 4 bar?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 12 februari 2014, 18:22:56 »

Ta det lite lugnt med trycket brukar vara max 6 bar i slangen i borran har jag för mig.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 12 februari 2014, 17:36:23 »

Så nu har jag fixat läckan jag hittade och ännu en annan som jag fann på nästan samma ställe. Det kunde man ju lista ut redan från början. Var ju kopplingen från Vatette (PE-CU) som var så vansinngt tight så den helt bar knapp gick att skruva på påfyllningssatsen. Så där fick jag knappt in något lin första gången. Men nu tog jag i med hårdhandskarna så ;)

Så nu håller jag på att provtrycka igen med 4 bar och kör innerdelen av KB-slingan för sig, och utedelen inkl. borrhål för sig - SAMTIDIGT! - visst är det underbart med ventiler?  tummenupp

Ser ju väldigt stabilt ut än så länge.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 12 februari 2014, 14:56:12 »

Om du har trycksatt med luft och vätska får du ju den effekten att vätskan löser mer gas vid högre tryck, alltså sjunker trycket något av den anledningen också.

Ja fast hur länge sjunker trycket? Jag menar hur länge skall man vänta på att det stabiliserat sig?

Uppdatering #1: Hittade precis ett liiiiiiiiiiiitet läck på en lintätad skruvkoppling, den som är närmast anslutning till PEM på KB in. Skall genast åtgärda.

Men hur verkar det egentligen, är det så att slingan tätar bättre med vätska? Dvs, om jag hade provtryckt när hela slingan är fylld med brine, så kanske inte denna läckan hade uppstått? Eller hur fungerar det?
Skrivet av: ugge
« skrivet: 12 februari 2014, 14:52:30 »

Om du har trycksatt med luft och vätska får du ju den effekten att vätskan löser mer gas vid högre tryck, alltså sjunker trycket något av den anledningen också.
Skrivet av: Flinta
« skrivet: 12 februari 2014, 14:41:47 »

Gammal tråd och jag har läst igenom den, dock handlar det om jordvärmeslinga så jag ger min fråga ett försök här.

Håller på och provtrycker en kollektor i borrhål, inklusive KB-slingan inomhus, dvs. alltihopa. Vill gärna göra detta innan jag fyller på med brine.

Kollektorn går 220m rätt ner i berg, samt ca. 10 m mellan borrhål och fasad. Sedan går den över till 35mm CU med mjuklödda kopplingar och lintätade skruvkopplingar.

1. Vid ett första försök provtryckte jag 35mm CU enbart från påfyllningssats nästan ända till VP (VP EJ inkopplat), och bägge sidorna, dvs. både KB IN och UT. Då körde jag på med lite drygt 8 bar och jag hörde inget som helst pys någonstans. Gjorde ej såpa på koppling-testet.

2. Vid försök nr två, med VP och nivåkärl inkl. säk.ventil inkopplat, körde jag bara i luft till säk.ventilen släppte, så där blev nästan 3 bar. Däremot så märkte jag att kopplingarna vid nivåkärl eller säk.ventil i sig läcker konstant, dock ganska lite men såpass att man såg trycket sjunka med ca. 3 minuters mellanrum.

3. Vid sista försöket tog jag bort hela nivåkärlet och pluggade, och körde i 4 bar istället. Exakt 4 bar. 7 tim senare ligger trycket på knappt 3,7 bar.

Vid alla försök provtryckte jag med LUFT endast, däremot finns brine i kollektorn hela vägen upp till borrhålets topp. Sedan är det bara luft fram till huset samt även luft i KB-slingan inomhus.

Vad tror ni? Är det acceptabelt? Kan trycksänkningen bero på att luft kylts ner i kollektorn mellan hus och borrhål? Det är dock ej så att trycket sjönk snabbt till 3,7 bar och stannade där, utan det har sjunkit lite i taget. Efter ca. 4 timmar var trycket drygt 3,8 bar om jag inte minns fel (antecknade dessvärre ej det värdet dum som jag var).

Eller måste jag vänta och vänta till trycket står stabilt på en viss nivå, i ett visst antal timmar minimum?
Skrivet av: Ludolf
« skrivet: 21 augusti 2010, 16:47:59 »

En trasa med diskmedel och stryka efter slangen en går efter och kollar, men spraya kopplingarna till provtrycknings grejerna först med såpvatten.
Jag satte tryck på slangen när den var nerlagd dan efter hade jag samma tryck, när du fyller igen sjunker trycket lite pga kylan från marken.
Skrivet av: cougar
« skrivet: 15 augusti 2010, 18:11:41 »

Ok,  några tips på hur jag skall felsöka slangen? Känns som en förlorad  kamp just nu.
Jag tryckte upp den till 4 bar och på 24 timmar så försvinner trycket.
Jag har vatten på den nivån som slangen ligger på så det borde vara lätt att se läckan om man väl hittar den

Spraya med diskmedel på kopplingar så ser man enkelt om det läcker
Skrivet av: wendtm
« skrivet: 15 augusti 2010, 17:28:24 »

Ok,  några tips på hur jag skall felsöka slangen? Känns som en förlorad  kamp just nu.
Jag tryckte upp den till 4 bar och på 24 timmar så försvinner trycket.
Jag har vatten på den nivån som slangen ligger på så det borde vara lätt att se läckan om man väl hittar den
Skrivet av: cougar
« skrivet: 15 augusti 2010, 16:14:10 »

Pem slang är inte diffusionstät, porerna i plasten är större än syreatomerna dvs det läcker inte särskilt mycket.
Att du skulle märka en trycksänkning i slangen pga att den inte är diffusionstät är inte troligt.
Det är lättare att provtrycka med vätska för då blir systemet statiskt och en ev. trycksänkning märks direkt.
Skrivet av: wendtm
« skrivet: 13 augusti 2010, 19:54:42 »

Jag lånade delarna från en lokal värmepumpsinstallatör som sa att om det är tätt för luft så borde det vara tätt för vatten. Men sen ville jag dubbelkolla med er här på forumet ifall det är någon annan som har gjort såhär och vilka resultat de fick då.
Vad hadde du för utgångstryck när du började då?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 13 augusti 2010, 19:34:21 »

Vi använde tryckluft, och jag kan inte påminna mig att trycket sjönk just nåt, men då återfyllde vi å andra sidan i princip i samma veva som vi grävde.
Jag sprang in då och då för att kolla trycket, och det låg rätt stabilt, vi började gräva runt 7 på morgon och var färdiga kl 10 på kvällen.
Det är typ 9 år sedan, så jag kan inte minnas exakt hur många tiondels hekto trycket sjönk, men som sagt, det var inte mycket.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 13 augusti 2010, 18:58:37 »

Men om slangen inte är luft tät då borde ju luften försvinna av sig själv vid ev höjdpunker alltså inget eller litet behov av avluftning Sc:,h Man brukar inte använda tryckluft till provtryckning men på en slang kanske det inte är så farligt.
Skrivet av: cheetah1
« skrivet: 13 augusti 2010, 18:35:01 »

Lite vanskligt att fylla med tryckluft tycker jag?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 13 augusti 2010, 18:03:46 »

Kan så vara, att den inte är diffusionstät, men vattentät.
Skrivet av: wendtm
« skrivet: 13 augusti 2010, 18:01:17 »

Jag pratade med slangleverantören och han sa att om det är över 0.5 bar imorgon  (efter 24h) så är det ok, slangen är inte gjord för att vara lufttät, vad det nu heter med finare ord.
Stämmer detta`?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 13 augusti 2010, 17:46:15 »

Har du fyllt över slangen?
Ett litet tryckfall får du om slingan kyls ned av luften eller av marken, men inte mycket.
Har du ett sjunkande tryck, avvakta med att återfylla, och kontrollera så att trycket ligger stabilt eller stiger i takt med temperaturen när det blir varmare imorgon.
Skrivet av: wendtm
« skrivet: 13 augusti 2010, 17:15:22 »

Hej!
Nu håller jag på att provtrycka slingan i marken med tryckluft, vad kan man förvänta sig för tryck i slangen efter 5 timmar?
luftyen är juh varm när man trycker in den och kyls ner av slingan med tiden så jag antar att det finns en naturlig trycksänkning i systemet.
Jag trycker med 4 bar och det såg inte ut som att nålen rörde sig de första 10 min så någon jätteläcka har jag inte iallafall  studs

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!