Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Patrik Florén
« skrivet: 17 mars 2004, 19:57:03 »

mycket bra förklaring PerF
Skrivet av: PerF
« skrivet: 17 mars 2004, 18:51:39 »

Hmm. OK.

Nästan alla har väl varit med om ett expriment i fysiken i skolan där läraren placerade ett glas med kallt vatten i en vakumpump (den där apparaten med en stor glaskupa på)? Hur som helst när apparaten startas så pumpar den ur all luft så att det blir vakum i kupan, dvs trycket sjunker till nästan 0. Och se och häpna, vattnet börjar att koka, dvs övergå till gasform! Men vad nu, när pumpen stängts av och vi känner på vattnet är det inte varmt! Skumt.

Vad har detta med värmepumpar att göra? Jo vad exprimentet visar är att en vätska eller gas beter sig olika vid olika tryck och det är det man utnyttjar i en värmepump. Men i stället för att använda vatten och minska trycket med en vakumpump så använder man en gas och ökar trycket med en kompressor istället.

Om man komprimerar en gas så ökar dess temperatur. Värmeenergin i gasen får det trångt. En cyckepump tex blir varm när man använder den. Prova att pumpa utan motstånd. Pumpen blir inte alls varm eller hur?

Omvänt så är en gas under högt tryck i vätskeform som släpps ut kall. När den expanderar (går över till gas) tar den upp värme och omgivningen kyls ned. Till exempel, en sprayflaska som töms blir kall. Den kan till och med bli så kall att man inte kan hålla i den.

Så till värmepumpen då. (äntligen). Till att börja med så har vi en sk förångare. Förångaren är egentligen en värmeväxlare som värms upp av värmen från uteluft eller vatten från ett borrhål eller markslinga. För att kunna växla över värme behöver vi nånting som är kallare än luften eller borrhålet. Vi har komprimerad gas som vi släpper in i förångaren. I förångaren är trycket lågt. När gasen expanderar i det låga trycket blir den kall. Så kall att den värms upp av den luft eller vätska som passerar värmeväxlaren.

I värmempumpen har man en kompressor istället för en cyckelpump som nu suger in och komprimerar gasen.  ;D Det är också därför som trycket i förångaren är lågt. Minns vakumpumpen. Gasen komprimeras så mycket att den 'överhettas'. Den är alltså så het att den även vid detta höga tryck inte är flytande.  Den komprimerade gasen leds in i en ny värmeväxlare, en sk kondensor. Kondensorn kyls av vattnet som cirkulerar i radiatorerna och är därför kallare än gasen. Gasen kyls därför och övergår till vätskeform eftersom trycket är högt, och radiatorvattnet värms upp.

Trycket är nu fortfarande stort men gasen har blivit av med en hel del energi. Men den är ännu inte kall eftersom trycket är högt. För att gasen ska kunna ta upp ny energi och det vid en mycket lägre temperatur måste trycket på den sänkas. Det görs genom att "pysa" ut gasen genom en sk expansionsventil, ungefär som munstycket på en sprayflaska. Ventilen släpper igenom precis lagom så att vi får rätt tryck i förångaren. På andra sidan av ventilen sitter alltså förångaren och kretsloppet är slutet.

Så den lilla temperaturökning som gasen fick i förångaren "förädlas" genom att höja trycket. Den heta gasen kyls av och blir flytande i kondensorn. Trycket sänks genom att pysa in gasen i förångaren igen där den åter värms upp.

Oj vad långt det blev.  :P ;) :-X
Skrivet av: jarrjarr
« skrivet: 17 mars 2004, 18:19:12 »

Tack för den informationen.  :)
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 17 mars 2004, 16:58:27 »

Sak vi ta ett ac system när vi ändå är igång?
Det är likadant, fast man låter luften kyla den varma delen & tar hand om de kalla delen
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 17 mars 2004, 16:52:58 »

i stora drag så här:

Man har en kommpressor som komprimerar en gas, när gasen komprimeras blir den varm. man låter gasen pasera en värmeväxlare så att värmen kan transporteras vidare till dina ellement.
nu är gasen kall & gasen måste passera en förstrypning, på andra sidan förstrypningen är det gott om plats för gasen, så den tappar allt tryck som kompressorn arbetat upp.

hade vi inte haft en värmeväxlare så hade gasen haft sama tempra tur nu som inan kompressorn komprimerat gasen, men nu har ju värmeväxlaren tagit all värme, su nu är gasen riktigt kall.
Nu passerar gasen en till värmeväxlare & detta för att värma gasen, denna värmeväxlare är din kolektorslang eller förbunden med uteluften beroende på system.

Nu kan gasen ta en runda i systemet ;D
Skrivet av: jarrjarr
« skrivet: 17 mars 2004, 16:19:43 »

Hej,

Jag undrar om det finns någon som kan berätta hur en värmepump fungerar? Jag är mycket tacksam för svar.  :)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!