Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 24 september 2014, 18:17:30 »

Precis Smurfen.
Undrans vad jag har för pay-off på nya bilen? *skratt*
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 24 september 2014, 17:40:56 »

Det är inte mycket som lönar sig. Ska till att byta kök hur tjänar man in ett sånt men när man kommer till värme ska det räknas på payoff konstigt själv tycker jag det är roligare med vp än kök men jag får inte bestämma  ;)
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 24 september 2014, 10:23:56 »

Lunk är en av få som haft detta klart för sig, här skapliga förutsättningar, och har begrundat kalkylen på ett sätt som gjort hans investering vettig trots allt ovanstående.

Tackar!  :)

Den "ovettigaste" investering vi gjort är nog kassetten i öppna spisen. Den kommer aldrig betala sig, fast det är gott och varmt när man tänder i den.  tOOmten
Nej förresten, växthuset är nog en ännu sämre investering. Det blir extremt dyra tomater...  :P
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 24 september 2014, 06:57:42 »

Precis, så fungerar nog de allra flesta, men visst finns med mindre lyckligt lottade som har mer otur när de tänker, som inte tar med sånt i kalkylen för sitt husköp.
Jag påstår alltså inte att Lunk har absolut fel, det kan vara så att ett hus i hans hembygd inte betingar ett högre värde om det har låga driftskostnader, men i ett forum som detta där man som regel tvingas uttala sig mer generellt får man väl ändå påstå att det NORMALA är att man får igen en rätt stor del av den investering man gör i mark eller bergvärme, dock mindre ju äldre den blir, och även ju billigare husen på orten är - just för att det på ren landsbygd oftast är viktigast att alls hitta en köpare, priset har mer att göra med vad som är "normalt" på orten, inte lika avhängigt antal kvadratmeter, antal rum och driftskostnader som det kan vara i hetare områden.

Jag gissar att situationen är liknande där Lunk och jag bor, husen är billiga, men jag hör ändå ofta att husspekulanter resonerar precis som du säger Smurfen, om huset har ved, el eller olja så räknar man kallt med en investering i nytt uppvärmningssystem, och det gör naturligtvis av sig på de priser som erbjuds, i vart fall om huset inte är så attraktivt att det blir budgivning som driver upp priserna till onormala nivåer.
I dessa fall sätter man ofta in en luftvärmepump, för de har extremt kort payoff-tid, och ändå ger de rätt stor besparing om förutsättningarna är de rätta.

Jag vill än en gång tillägga att Lunk är en av få i norra Sverige som kanske trots allt gjort ett bra val som valt luft/vatten-värmepump - han har rätt förutsättningar, och har gjort ett medvetet val.
Många andra som köper luft/vatten i norra Sverige är inte lika insatta, och heller inte lika nöjda med sina investeringar, jag har därför dragit slutsatsen att fortsätta varna för luft/vatten om man inte har de rätta förutsättningarna.

Det är extremt viktigt att man vet:

Att en luft/vattenvärmepump tappar stor del av sin angivna uteffekt när den behövs som mest.
Att man löper stor risk att värmepumpen inte kan ge max temperatur när högsta framledningstemp behövs. (Den blir en elpanna när det blir typ -10 grader)
Att de inte ger lika stor besparing i norra Sverige som i Södra.
Att de rimligen inte har lika lång livslängd.
Att de rimligen inte höjer husets värde lika mycket som mark eller bergvärme.

Lunk är en av få som haft detta klart för sig, här skapliga förutsättningar, och har begrundat kalkylen på ett sätt som gjort hans investering vettig trots allt ovanstående.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 23 september 2014, 18:40:24 »

Om jag skulle köpa ett hus i dag med gammal el eller olje panna skulle jag direkt räkna med 100000 kr vilket bergvärme kostar kan jag då köpa ett likvärdigt grann hus som redan har bergvärme för tex 60000 kr mera än mitt till tänkta hus vore det inte mycket att fundera på.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 23 september 2014, 11:01:14 »

Skulle tro att samma hus med elvärme eller relativt ny (6 år eller nyare) bergvrämeanläggning skulle diffa mellan 60 och 100 000 kr mer eller mindre oavsett läge...
OCH, huspriserna kan säkert variera mer beroende på läge än på viket uppvärmningsystem det är, men det gäller väl överallt.
Utrustning spelar roll om man jämför identiska hus i exakt samma läge, exempelvis radhus eller villor i en förort, men i första hand är det läget som avgör, eftersom läget oftast styr efterfrågan. Här omkring ser vi en tydlig prisskillnad beroende på om husen ligger väster eller öster om E4 – "inland" eller "havsnära". Ett gulligt sommartorp kan kosta mer än en fullt utrustad villa, eftersom det är helt olika köpare och därmed helt olika efterfrågan. En säljare som har bråttom att sälja får ofta mindre betalt än den som kan vänta tills rätt köpare dyker upp. Osv...
Att installerad BV skulle höjt priset 60-100 000 på grannvillan ser jag som fullständigt orimligt.

Sen handlar det om vad man vill använda sin tid till och vad man rent krasst har råd med, just nu och om 5 år. Är du en heltids yrkesarbetande, eller pensionär? Roas du av att trixa med elektroniska styrsystem för att sänka elförbrukningen några Wh, eller har du andra hobbies? Lönar det sig att installera ett loggersystem, dvs spar det så många kWh per år att det betalar loggerutrustningen inom rimlig tid, eller går det på nöjeskontot?

Att ha varmt inne och varmvatten i kranen är en fråga om levnadsstandard, på samma sätt som bostadsyta, mat, telefon, TV, internet, kläder, bil, husdjur, utlandsresor, biobesök, böcker, filmer, musik, fritidssysselsättningar, osv. Därför finns det inte ETT korrekt svar utan det är precis som med allt i livet inte i första hand en ekonomisk fråga, utan en fråga om personlig tycke och smak, hur livet råkar se ut just då när man ska ta beslutet, osv. Om allt handlade om att få så låg kostnad som möjligt så vore väl det billigaste att sälja allt man äger och bosätta sig i en koja i skogen? 

 
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 23 september 2014, 09:28:33 »

Mmm, och om det där blir extremt så kanske det blir fler vedeldare igen...
Men först och främst smartare styrningar av maskiner och värmeanläggningar.
En logger med 10 digitala ut som kan slå av olika maskiner om/när strömmen blir dyr kommer att vara rena sparbössan.  :)

Känns som att allt som har med lägre energiförbrukning har blivit mer ointressant de senaste åren, med de låga elpriser vi haft.
Värmepumparna har mer eller mindre tagit död på vedeldning, pellets och solfångarmarknaden.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 23 september 2014, 08:55:55 »

Det finns en aspekt till. Hur kommer eltaxorna att utformas i framtiden? Ska det bli en större andel förnybar el kommer troligen elpriserna att variera mer. Elen blir förmodligen dyrare vintertid och billigare under tider med låg förbrukning. Vindkraftverk producerar ju el vare sig den behövs eller ej. Vi har redan sett att elen kan bli dyr kalla vinterdagar, jag tror att den tendensen kommer att förstärkas och kommer att påverka eltaxornas utformning. Högt effektbehov en kall vinterdag kan bli dyrt.   
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 23 september 2014, 07:23:50 »

Om köparen är intelligent så värderas värdet till det faktiska värdet av bergvärmen jämför med ett likvärdigt hus utan bergvärme.
Om köparen är en idiot så struntar han i driftskostnaderna och den förväntade resterande livslängden och kostnaden för eventuell reinvestering.
Man kan inte räkna med att hitta idioter när det är dags att sälja huset.
Skulle tro att samma hus med elvärme eller relativt ny (6 år eller nyare) bergvrämeanläggning skulle diffa mellan 60 och 100 000 kr mer eller mindre oavsett läge, men visst, är det i en by eller ute på landet där det kanske bara finns en köpare så är det ju naturligtvis svårare att sätta ett värde på uppvärmningssystemet..
OCH, huspriserna kan säkert variera mer beroende på läge än på viket uppvärmningsystem det är, men det gäller väl överallt.

Om inte ovanstående resonemang gäller, så har ju inte heller ett nytt garage något värde i den by du talar om, typ.
Men visst, låga driftskostnader och extra lull-lull värderas säkert högre på en överhettad Stockholmsmarknad där varje krona lägre driftskostnad kan läggas på högre lånekostnader.
Så funkar det inte i byarna i norra Sverige, vi frågar oss ju inte om vi har råd, för det har vi, utan mer om vi vill bo på ett visst ställe eller ej.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 23 september 2014, 07:15:43 »

Att jordvärme är det absolut mest lönsamma håller jag med om. Liksom att det är billigt att borra för bergvärme om man bor på hälleberget. För den som bor på en grusås är det en helt annan historia.
Sen tillkommer allt det andra som i mycket handlar om hur man personligen värderar olika saker, vad man gissar om framtiden, osv.
Men andrahandsvärdet på huset, på landsbygden där man inte har prishysterin som i storstäderna? En grannvilla såldes nyligen för 400 000. Hur skulle bergvärme ha förändrat priset?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 23 september 2014, 05:50:40 »

Jag tror Smurfen menade att du skulle räkna totalkostnaden efter 11 och 14 år, alltså efter att du reinvesterat i ny luft/vatten och ny bergvärmepump.

Mitt generella råd när det gäller valet mellan luft/vatten och bergvärme är att det är bättre med bergvärme.

Luft/vatten kan vara ett bra alternativ OM:

Man vet att ens radiatorsystem är av lågtemptyp, eller om man har golvvärme i hela huset.
Om man bor i södra Sverige, typ Stockholm och söderut.
Om det är "onormalt" dyrt att installera bergvärme, t.ex. långt till berggrund

Jag blir (om man nu får generalisera) allt mer säker på att det kommer att visa sig vara en avsevärd skillnad i livslängd på bergvärme och luft/vatten-värmepump, en inte oväsentlig del av av grunden till min uppfattning.

När det kommer till buller/oljud inomhus så är nog luft/vatten rent generellt tystare, Luft/vatten orsakar nog också rent generellt mer osämja grannar emellan, så även där bör man göra en avvägning om vad man prioriterar, men visst, att ha en bergvärmepump på andra sidan väggen av sovrummet skulle jag inte rekommendera någon om man inte är en tålig typ, för stomljuden är svåra att helt bli av med.
Vi som har värmepumpen i förrådet hör den aldrig.
Eller rättare sagt, enda gången jag hör den är om INGET annat, TV, radio eller liknande är påslaget i huset, då kan jag höra att den startar.
Men som sagt, visst har jag hört att de hörs i hus där de står mitt i huset på träbjälklag.
Allt beror ju på förutsättningarna, men jag skulle aldrig avråda eller råda någon att välja primärt utifrån buller, det är något att ha i åtanke, men så individuellt att det är mer eller mindre omöjligt att på "distans" ha med det som ett avgörande råd.
Det finns ett antal trådar i detta forum om grannar som klagar på utomhusdelar som bullrar, men det finns även de som klagar på bergvärmepumpar som stör inne, min bedömning är dock att det diskuteras mer om grannar som klagar...

Vår värmepump är nu 11 år (Markvärme) och jag ser ännu inga tecken på försämrad besparing eller någon typ av haveri, det kan naturligvis komma plötsligt, men samtidigt har vår värmepump rimligen betalt sig redan år 4, den sparar ca 20 000 kWh/år, 2/3-delar av detta rör husvärme och tappvarmvatten, och 1/3-del avser poolvärmen.
Vår vinst till dags dato är alltså ca 140 000 kr om man räknar med en genomsnittlig elkostnad på 1 kr/kWh under dessa 11 år.  tummenupp
Jag räknar kallt med minst 15 års livslängd.
Den dag den havererar kan jag köpa en ny för runt 50-60 000 kr och ansluta till befintlig infrastruktur i övrigt, och den nya värmepumpen lär vara avbetald efter ca 3 år, och sedan generera en vinst på 240 000 kr innan den ger upp (om man räknar med 15 års livslängd och 1 krona elkostnad).
Sen lär det vara någon annan som får ta över, för då är jag gammal och gaggig, men rik  ;)

En annan inte oäven anledning till valet av bergvärme, för mig, är just känslan av att värmepumpen levererar som mest, och sparar som mest, när det är som kallast ute, och även om de relativt få riktigt kalla dagarna kanske inte kostar så många tusen/år för en luft/vattenvärmepumpsägare så innebär det ändå en viss stress att elmätarn går varm när det är som kallast ute.

Sammanfattningsvis:
Luft/luft-värmepump = Låg investering, bra besparing, kortpayoff-tid, lågt värde när huset skall säljas.

Luft/vatten = billigare än bergvärme, ger en bra besparing, och ger kortare payoff-tid, ett skapligt värde när huset skall säljas.

Bergvärme = stor investering, extrem besparing, lite långre payoff-tid, men större total besparing och ett högre värde då huset skall säljas.

Om man helt bortser från beräknad livslängd, förväntad påverkan på husets värde vid en försäljning, total besparing, och psykologiska faktorer så är det i många fall, speciellt i enplans hus, och om man gör en tioårskalkyl - billigast/bäst med luft/luftvärmepump, sen kommer luft/vatten och sist bergvärme.

Personligen anser jag (då jag själv valt det) att markvärme är absolut bäst, det kostar som regel inte mer än luft/vattenvärmepump, men har samma livslängd, besparing och "värde på huset" som bergvärme.
Tyvärr är det inte heller alla som kan förlägga en markvärmekollektor.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 22 september 2014, 23:52:59 »

Ändrar man 10 och 13 år mot 11 och 14 så blir kalkylen ännu sämre för BV. Det är tidsdifferensens relativa storlek i förhållande till den totala tiden som avgör. Om en BV-anläggning skulle hålla nästan dubbelt så länge som en LV-anläggning så skulle den kunna kosta nästan 50% mer även om den inte sparade mer el, och ändå bli lika billig sett på genomsnittlig månadskostnad. Fast det handlar ju också om hur länge man vill binda sig för en viss lösning. En mindre investering och en kortare pay-off-tid gör ju att man är fri att välja nytt ganska snart igen.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 22 september 2014, 22:30:42 »

Ja, men inte så väldigt mycket mer extra. Jag gjorde en enkel kalkyl baserad på Swedbanks nuvarande ränta på Energilån (5,1%) och en totalkostnad på 90000 för en installation med 10 resp 13 års livslängd, och då skiljer det 19000 i lånekostnad för att få samma annuitet. Om vi lägger på 50000 för prisskillnaden BV-LVVP så måste BV spara drygt 3000 mer om året. I mitt fall skulle alltså elförbrukningen för värme och VV, som hittills gått ner från ca 31 MWh/år till ca 14 MWh/år behöva gå ner ytterligare 3 MWh/år. I ena fallet är då anläggningen betald efter 10 år och i andra fallet efter 13 år, vilket möjligen också kan spela roll i kalkylen, beroende på hur gammal man är eller hur länge man tror att man kommer bo kvar, osv.

Var och en blir salig på sin tro. Har man investerat i BV så föredrar man troligen det, och det är naturligtvis likadant för den som installerat LVVP.

Jag bor i norra Sverige, jag har varmt i huset året om, varmvattnet räcker till, och anläggningen har betalat sig själv efter ca sju år. Vad finns att klaga på?

Och ljudet... Avfrostningen hörs som ett sus i rören i det rum där vattenrören går ut genom väggen, så man påminns då och då vintertid om att VPn fortfarande lever, men kompressorn och fläkten hör vi aldrig.
Prova att räkna på 11 resp 14 år dvs vp nr 2.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 22 september 2014, 22:28:04 »

Du vet om att din egen Nibe 1245-8 avger 42dB precis vid maskinen  ::)
Är det det du kallar total tystnad?

Men jag kan ju stänga dörren till rummet där pumpen står säger du.
Visst kan man men då har du fortfarnde ett ljud på runt ca30dB i huset från pumpen (lika mycket som L/V och treglasfönster)

Som både du och jag nämnt så är ljud subjektivt men det finns massor av förutfattade meningar om att  luft/vatten värmepumpar låter som jetplan som står vid husknuten vilket INTE är sant.
Så att förespråka det ena eller andra bara på ljud är fel
Bättre att ha riktigt underbyggda argument för båda produkterna såsom att större hus oftast får bättre ekonomi med bergvärme eller om det är långt till berg kan L/V vara ett bättre alternativ.
vp står i källaren som jag skrev tidigare jag vill inte ha den bredvid sovrummet.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 22 september 2014, 22:24:27 »

Om man som jag tror att en bergvärme vp håller längre än en luft/vatten vp tex 13 år istället för 10 år så kan den ju kosta en del extra utan att egentligen kosta mer
Ja, men inte så väldigt mycket mer extra. Jag gjorde en enkel kalkyl baserad på Swedbanks nuvarande ränta på Energilån (5,1%) och en totalkostnad på 90000 för en installation med 10 resp 13 års livslängd, och då skiljer det 19000 i lånekostnad för att få samma annuitet. Om vi lägger på 50000 för prisskillnaden BV-LVVP så måste BV spara drygt 3000 mer om året. I mitt fall skulle alltså elförbrukningen för värme och VV, som hittills gått ner från ca 31 MWh/år till ca 14 MWh/år behöva gå ner ytterligare 3 MWh/år. I ena fallet är då anläggningen betald efter 10 år och i andra fallet efter 13 år, vilket möjligen också kan spela roll i kalkylen, beroende på hur gammal man är eller hur länge man tror att man kommer bo kvar, osv.

Var och en blir salig på sin tro. Har man investerat i BV så föredrar man troligen det, och det är naturligtvis likadant för den som installerat LVVP.

Jag bor i norra Sverige, jag har varmt i huset året om, varmvattnet räcker till, och anläggningen har betalat sig själv efter ca sju år. Vad finns att klaga på?

Och ljudet... Avfrostningen hörs som ett sus i rören i det rum där vattenrören går ut genom väggen, så man påminns då och då vintertid om att VPn fortfarande lever, men kompressorn och fläkten hör vi aldrig.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 22 september 2014, 22:06:46 »

Blev såklart nyfiken. Nu har barnen lagt sig, gumman är på övreplan å gör nått som inte låter nämnvärt. Mätte min BVP till 46db ca 3dm ifrån. I rummet bredvid mätte jag 26db.
-edit-
Kylskåpet låter 43db.
-slut edit-

Men visst hör jag den, låter som ett mkt tyst kylskåp :)

Ps jag säger inte att en LVVP låter mkt - jag har aldrig hört någon. Men jag tycker inte att min BVP låter spec mkt heller.
Ds.
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 22 september 2014, 21:34:02 »

Men högre än total tystnad

Du vet om att din egen Nibe 1245-8 avger 42dB precis vid maskinen  ::)
Är det det du kallar total tystnad?

Men jag kan ju stänga dörren till rummet där pumpen står säger du.
Visst kan man men då har du fortfarnde ett ljud på runt ca30dB i huset från pumpen (lika mycket som L/V och treglasfönster)

Som både du och jag nämnt så är ljud subjektivt men det finns massor av förutfattade meningar om att  luft/vatten värmepumpar låter som jetplan som står vid husknuten vilket INTE är sant.
Så att förespråka det ena eller andra bara på ljud är fel
Bättre att ha riktigt underbyggda argument för båda produkterna såsom att större hus oftast får bättre ekonomi med bergvärme eller om det är långt till berg kan L/V vara ett bättre alternativ.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 22 september 2014, 21:10:52 »

Hur lång är den förväntade livslängden på borrhålet ? troligtvis ganska lång men ny teknik kan ju komma och ersätta borrorna men knappast den närmsta tiden. Om man som jag tror att en bergvärme vp håller längre än en luft/vatten vp tex 13 år istället för 10 år så kan den ju kosta en del extra utan att egentligen kosta mer men spar mer och hålet håller längre allt beror på hur man räknar. Och jag tror att även om luft/vatten blir bättre lär bergvärme också bli bättre.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 22 september 2014, 20:53:46 »

Det är väl nästan så att det är efter 10 år som bergvärmen blir riktigt bra ekonomiskt i jämförelse med luft/vatten dels genom att bergvärmen bör hålla längre och dels att när man byter vp så finns hålet kvar och går att återvända vilket gör att 2a bergvärme vp bör kunna bli billigare än 2a luft/vatten vp.
Men med tanke på hur fort tekniken utvecklas är det knappast troligt att vare sig BVP eller LVVP har samma prestanda (eller ens samma teknik?) om 10-15 år som idag? Så att basera kalkylen på förutsägelser om priser och teknik om 10-15 år låter vanskligt. Sen beror det på hur man räknar på räntor osv.

För att göra en väldigt enkel jämförelse: om hela installationen av en VP-anläggning finansieras med ett lån, med en amorteringstid som är lika med förväntad livslängd, så måste den sänkta kostnaden som elbesparingen ger vara lika med eller större än den totala kostnaden för lånet (ränta plus amortering) per år, för att man ska kunna säga att installationen lönar sig. Annars byter man ju bara en kostnad (elvärme) mot en annan (VP-installation).
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 22 september 2014, 20:32:44 »

Men högre än total tystnad och hur mycket ljud som är ok är väldigt personligt och beror nog på vart man bor. Jag tror inte jag skulle bli störd av en luft vatten vp för jag skulle placera den på ett ställe där den inte stör man vill inte ha den utan för sovrummet och där vill jag inte ha en berg värme vp heller.
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 22 september 2014, 20:28:47 »

För att belysa lite om ljud
För det första så är det inte många luft/vatten värmepumpar hänger på husväggen?

Inte av märketpumparna i vart fall då de brukar väga runt 150kg ungefär
Alltså inget stomljud.
Däremot kan man höra ett svagt susande innomhus från pumpen om man har en väldig tur.

Sen är det här med ljud väldigt olika från person till person men om jag tittar lite på min egen pump så har den en ljudnivå på ca 65dBa 30cm från väggen och eftersom det är en ON/OFF maskin så går den alltid 100% när den går (antingen har jag max ljud eller helt tyst).
Observera sedan att dessa maskiner står ute och om man tittar på vad tex. ett fönster reducerar i dBa så har tvåglasfönster en reduktion på ca 35dba och tre glasfönster reducerar runt 42dBa.
Att jag tog upp ljudreduceringen på fönster beror på att fönstret är det som släpper in mest ljud på hela fasaden.
Måste jag tala om att jag är tvungen att ÖPPNA mina 2glas fönster för att höra min pump!

Betänk sedan att en hummla surrar med mellan 50-60dBa, på biblioteket är det ofta 40dBa, ett kylskåp med 40dBa anses som tyst.
Duggregn mätt med min telefon 42dBa, passerande bil (ca15 meter avstånd) mätt med telefonen 62dBa (gå in på appstore eller market och ladda hem en decibelmätare) kanske inte 100% korrekt men kan ge en bra fingervisning


Arbetsmiljöverket har en skala där man kan se hur mycket dB(A) som olika saker har
http://www.av.se/teman/buller/fordjupning/termometer/


Så har du tvåglasfönster och en värmepump som avger 65dBa ute så har du ca 30dBa inne vilket är lägre ljudnivå än på biblioteket (nästan i klass med en susande skog)
Inte så högt  ;)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 22 september 2014, 18:54:49 »

Det finns markstativ till luft/luft vp då slipper man stomljud.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 22 september 2014, 18:47:31 »

Även luft/luft pumpen har aggregatet utomhus.. men det sitter direkt i väggen så den ger nog en del resonans. Ja ja, jag som normalt är väldigt känslig mot ljud störst inte alls av BVPn så jag är mer än nöjd :)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 22 september 2014, 18:39:09 »

Det är väl nästan så att det är efter 10 år som bergvärmen blir riktigt bra ekonomiskt i jämförelse med luft/vatten dels genom att bergvärmen bör hålla längre och dels att när man byter vp så finns hålet kvar och går att återvända vilket gör att 2a bergvärme vp bör kunna bli billigare än 2a luft/vatten vp.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 22 september 2014, 16:22:35 »

Ja den går ännu tystare eftersom den står utomhus.  tOOmten
Fläkten hörs om man kommer nära, men eftersom den står på baksidan (norrsidan) dit vi aldrig går, så hör vi den aldrig.

Rickard, ja LVVPn stänger av och värmesystemet går helt på elpatron när det blir riktigt kallt, men spelar det nån roll? Jag bryr mig bara om vad vi får för totala utgifter i hushållet, inte exakt vilka poster som blir stora eller små. Jag kan köra mycket elpatron för 50 000, typ 5000 kWh per år om vi räknar med att anläggningen håller i 10 år. Och vem vet vilka värmepumpar som finns om 10 år och vad de LVVP som säljs då klarar av?
Skrivet av: Gradde
« skrivet: 22 september 2014, 13:13:47 »

Tack för svaren!
Jag har kört igång med att ta in offerter via den tjänst som finns på den här sidan.
Jag berättar senare hur det gick.

Spontant lutar det åt BV.
Skrivet av: Tommy E
« skrivet: 22 september 2014, 11:50:56 »

BV = "Bullrande maskin inomhus"?
Jag hade luft/luftvärme tidigare och den lät betydligt mycket mer än vad min BV gör.
BV hörs när det är helt tyst i huset, men om ex kylskåpets kompressor går, så överröstar den BVn. Min pump står i tvättstugan på markplan mitt i huset.
Går luft/vatten ändå tystare?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 22 september 2014, 10:46:48 »

Mmm, men vet man med sig att man ligger i det högre intervallet med tanke på VBF vid DUT så kan luft/vattenvärmepumpen bli en elpanna och kosta lite mer än man väntat sig.
Innan man väljer luft/vatten bör man vara skapligt säker på att man klarar sig med 50-55 grader vbf vid DUT.

Det tycker jag i alla fall.
Skrivet av: rocas
« skrivet: 22 september 2014, 10:38:58 »

Jag har ej lämplig plats för en bergvärmepump inomhus....och ingen källare....och vill ej ha en bullrande maskin i hallen...........därav valet luftvatten.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 22 september 2014, 09:18:28 »

Allt är relativt här i livet, så jag svarar med Daikins punkter, så du får en jämförelse:

1. Utomhusenheten står bakom huset och stör inte mer än cyklar, bilar, garage, uthus, osv.
2. Varken snö eller avfrostningsvatten är något problem, bortsett från att jag rensar lite snö från hustaket just ovanför VPn eftersom jag inte har nåt snörasskydd och är osäker på riktigt hur stadigt mitt snedtak ovanför VPn är.
3. Värmekomforten påverkas i mitt fall inte av BV kontra LV utan av radiatorernas storlek. Men hittills har vi inte frusit. Jag har satt elementfläktar under radiatorerna i köket, där radiatorkapaciteten är som minst, och det höjer temperaturen ca 1 grad vid oförändrad framledning.
4. Huset hade 20 A säkringar när vi flyttade in, och årskostnaden är marginell.
5. Jag räknar ekonomisk besparing, inte elen separat, och eftersom vi har väldigt långt till berg så hade en BV-anläggning blivit betydligt dyrare. De offerter jag fick låg ca 50 000 högre, och det tar lång tid att tjäna in den skillnaden. Dessutom handlar det ju inte bara om borrhålet utan även om resten av installationen. Hur drar man på ett snyggt sätt in BV-slangarna i ett timmerhus på 150-årig krypgrund med handmurad stengrund utan att bryta upp grunden, golvet eller borra hål genom timmerväggarna?
6. Andrahandsvärdet påverkas nästan inte alls där jag bor. Beroende på läget ligger huspriserna på villor och renoverade äldre boningshus på 500-900 000. Hur många tusenlappar tror ni att en BV-anläggning skulle höja priset jämfört med en LV-anläggning?

Huset och anläggningen är beskrivet längst ned. Det som inte står är att vi behöver ca 55 graders framledning vid -15.
Skrivet av: Daikin_
« skrivet: 22 september 2014, 07:38:35 »

Om du hade 50 °C i framledning i vintras (som var ganska mild) Så skulle jag satsa på bergvärme istället.
Vet ej vad för slags termometrar du har på dina rör men om det är av typen anläggning (med fjäder runt röret) så kan de läsa av temperaturen fel.
En L/V i kombination med hög framledning är aldrig bra.
Valet är ditt men du får så pass mycket mer på köpet när du väljer bergvärme:
1. ingen utomhusenhet som är i mitt tycke en mindre lyckad estetisk "förbättring"
2. du slipper bry dig om det kommer mycket snö samt dilemmat med avfrostningsvatten
3. bättre värmekomfort p.g.a. snabbar VV laddning vintertid
4. ev. lägre avsäkring i huset p.g.a. mindre eller inget eltillskott
5. högre besparing
6. bättre andrahandsvärde

Häls
Daikin
Skrivet av: Kloge
« skrivet: 21 september 2014, 22:14:20 »

Jag har luft/vatten och är nöjd. Bergvärme skulle kosta 30 000kr mer så det blev l/v samt en kamin för samma pris som bervärmen.Skaffar du en inverter som kan dra på när det blir kallt då effekten sjunker är det inga problem. Dessutom har jag ju kaminen.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 21 september 2014, 20:55:06 »

Bergvärme är bättre men kostar lite extra men inte så mycket som vissa tror och borran finns kvar även när det är dags att byta vp och gissar att det höjer husets värde lite mera än luft vatten gör.
Skrivet av: rocas
« skrivet: 21 september 2014, 19:53:29 »

Jag har LV.......som inte räcker när det blir kallt...

LV tar ju energi ur utomhusluft.....

....på vintern, när värmebehovet är som störst, ger LV som minst.

Skaffa bergvärme om du har plats för en bullrande innedel. Dyú har ju källare, så det lär ju inte vara ngt problem.
Skrivet av: Gradde
« skrivet: 21 september 2014, 18:50:05 »

Inga fler som har åsikter? Ingen med större hus som har LV?

Tjatiga frågor som tråkat ut rävarna under åren?:)
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 19 september 2014, 22:41:36 »

Jag har valt bergvärme (120000kr), valde mellan LV och BV, valde BV mest pga jag inte tyckte om ljudet och att ha en kloss utanför huset. Har även satsat på att isolera (c.a100000kr) mitt gamla (1938 års) hus. Resultatet framgår av mitt diagram.
Minskade energibehovet för uppvärmning och varmvatten från 35 till 5MWh/år.
Utan isolering hade jag landat på 12MWh/år.
 
Skrivet av: Gradde
« skrivet: 19 september 2014, 22:26:45 »

Lysande Rickard. Tack för svaren!

Frågan är hur dumt, eller smart det är att satsa på LV-pump istället för bergvärme.
Jag hittar ganska många människor på nätet som verkar tycka att LV var en halvtaskig investering. Skulle vara kul om någon som har ett litet större hus kan bidra med kostnader/förbrukningar från verkligheten.

Vad säger ni som har facit i hand?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 19 september 2014, 05:37:01 »

Du har troligen ett trasigt expansionskärl, kolla upp det snarast annars får du in luft i systemet, vilket bidrar till att det rostar invändigt.

Med tanke på att du har källare så kommer du troligen att vilja köra lite värme i källaren även när vårsolen gjort det varmt på övre plan.
Det gör att en värmepump får väldigt lite vatten att arbeta med om du inte sätter in en arbetstank, så i ditt fall skulle jag rekommendera det.
Räkna med att det kostar 5000 - 15 000 kr extra, allt beroende på vilken tank du sätter in och hur mycket du kan fixa själv.
Om du inte sätter in en tank så skall du veta att du BÖR antingen finna dig i att låta den centrala styrningen vara helt dominerande - eller att du får räkna med en lite kortare livslängd på kompressorn på grund av många start/stopp under den tid av året som du bara har värmebehov i en liten del av huset.
Låter du den centrala styrningen (Värmepumpens inbyggda kompletterat med en rumsgivare) styra så skall helst alla termostater stå helt öppna, och du justerar in de individuella rummens temperatur genom att justera in grundflödet över varje enskild radiator.
Det är Ok att låta kanske upp till 30% av termostaterna strypa bort flöde i rum som blir FÖR varma, men jag anser det inte vara ok att låta värmepumpen starta och stoppa titt som tätt bara för att hålla ett par rum i källaren lagom varma.
OM du har det kravet så bör du absolut fundera på en lösning med arbetstank.
Skrivet av: Gradde
« skrivet: 18 september 2014, 21:59:09 »

Jag kan sköta det via termostater på elementen och med central reglering.
Tvårörssystem.
Jag vet inte framledningstempen. Det sitter 2 mätare från rören på pannan, ett efter cirkulationspumpen och en på andra röret. Jag har försökt kolla dessa i vintras efter att ha läst här och jag vill minnas att de aldrig var över 50 grader de ggr jag kikade. Jag kan ha fel och vet inte om det är rätt mätare.

Jag glömde säga att det är källare helt under mark på ena sidan och 1,3 m under mark på de andra tre sidorna ca.

Bifogar en bild på en radiator. De är alla samma stil men lite olika bredd/längd. Ett par har dubbla rader element. De mindre under låga fönster har upp till 4 rader.

Det är även något som inte stämmer gällande trycket i systemet och expansionskärlet lever rövare mätarmässigt, från 1,5 bar när vattnet är som varmast och ner till 0 när pannan blir kallare. Men det är en annan historia och delar av det är säkert normalt i pelletsfallet.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 18 september 2014, 07:55:20 »

Hur regleras tempen i huset, har du termostater på alla radiatorer eller sköts det helt av en central reglering och fast instrypta flöden?
Vet du om du har ettrörs eller tvårörs system?
Vet du vilken framledningstemp du haft när det varit som kallast ute.
Vilken typ av radiatorer har du (bilder?)

I hus med fler än 1 plan kan det vara lite olika värmebehov under olika årstider men om du inte har källare brukar det inte vara något större problem med detta.

Det borde fungera bra för dig att sätta in en bergvärmepump med inbyggd beredare typ Nibe 1245 eller motsvarande från annan tillverkare.
5 ton pellets motsvarar ca 25 000 kWh för värme och varmvatten.
En annan tumregel man kan använda är 50W/m2 i markplan och ca 1/3-del till hälften på vindsvåningar = 8,4-9.7 kW toppeffektbehov.
En 8-10 kW värmepump med 140 - 180 meter borra borde fungera fint, enligt Nibes beräkningsprogram har du ett toppeffektbehov på ca 7.6 kW.
Jag skulle välja en 8 kW värmepump med inbyggd beredare, eller en 10-12 kW värmepump med inbyggd beredare, arbetstank med förvärmningsslinga för tappvarmvatten.
Jag skulle nog borra 180 - 200 meter, i det övre området om du har grannar som har eller kommer att borra för bergvärme.

En 3-fas inverterstyrd luft/vattenvärmepump på 12-16 kW (vid +7 grader) skulle också kunna fungera om du har "bra radatorer" som inte kräver så hög framledningstemp när det är kallt ute.
Skrivet av: Gradde
« skrivet: 17 september 2014, 22:50:25 »

Hej,

Jag funderar (lär väl snart bli tvungen) på att byta uppvärmning från konverterad oljepanna med pelletsbrännare till X. Jag försöker förstå det hela och försöker hitta information från folk med facit i hand om man säger så, dvs någon som kan ge mig lite exempel på kostnader/erfarenheter från verkligheten.

Jag har idag en villa från 1967 med en CTC 1100 som alltså är konverterad för pelletseldning. Bor i Huddinge utanför STHLM.
Vi är 4 personer. Varmvattnet har inte svikit oss hittills.
2 plan - 130 + 130 kvm med ett inbyggt garage på nedre plan som inte behöver vara direkt varmt.
2-glas fönster. Självdrag. Tilläggsisolerad vind. Kamininsats i källaren.
Vi låg runt 21 grader inne nästan hela "vintern".

Jag har bott i huset 1 år och har inte någon kall vinter i bagaget.
Förra året gjorde vi av med 6 pallar pellets + ca 15 lösa säckar. Ca 5 ton alltså. Svårt att veta verkningsgraden på pannan.
Hushållsel under förra året var ca 800 kr/mån. Väldigt små diffar per månad.

Troligen har jag bra läge för bergvärme.

Skulle jag klara mig med en L/V pump?
Finns det någon med lite större hus som kan återge lite siffror och kostnaden från förra året?

Vad skulle du gjort?
Det finns massor av saker jag missat och inte förstår, men jag måste börja någonstans.

Klart jag kommer ta in offerter m.m. Men efter att ha följt er på forumet ett tag så tror jag ni har lite vettigt att tillföra så jag inte blir blåst, och dessutom kan förbereda mig bättre.

Mvh
G

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!