Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Uddo
« skrivet: 12 juni 2008, 13:52:13 »


Undrar
Gäller detta alla driftlägen?
Vilken effekt har ni på pannan?


Jag har OK varmvatten vid sommardrift, om man bara tänker på duschtemp, men runt nollan och när det är mycket kallt är det klent. Det kan då gå ned under 40 vid tappstället.

Vid 0 och gräns för tillskott ligger nedre pannan på ca 35 grader och övre pendlar mellan ca 40-50. Jag har stor vattenvolym på radiator så när shunten öppnar töms övre delen direkt, då finns också ackumelarat underkott så det tar ett tag att hämta upp temp igen ...men när det skett så nollställs tillskottstimern och proceduren upprepas.

Själv duschar jag gärna varmt, 40 eller mer. Anser att "bra" varmvatten ska anses vara 50 grader eller mer vid tappstället.


(Har nu mätt förlusteffekt på ecoel en vecka, ska läsa av ikväll och återkommer med resultatet)
Skrivet av: Viktor
« skrivet: 12 juni 2008, 13:14:30 »

Min erfarenhet är två st kan duscha samtidigt men du får inte hett vatten men helt ok. Om tre duschar samtidigt blir det kalldusch för allihopa =) Fylla ett badkar med varmvatten är inga problem, men man ska fylla karet "långsamt" för att inte tömma pannan helt på varmvatten. ::)
Skrivet av: mrpg
« skrivet: 11 juni 2008, 09:21:10 »

mrpg: har du en 107:a ihop med ecoel?

Ja stämmer bra det.

PG
Skrivet av: Foolse
« skrivet: 11 juni 2008, 08:30:25 »

mrpg: har du en 107:a ihop med ecoel?

Nu är vi inne på just den konfigurationen... Men jag har fortfarande en 100l vvb över... :)

Aargh, alla dessa val..

MVH
/Ove
Skrivet av: mrpg
« skrivet: 07 juni 2008, 00:15:39 »

Har ju iofs bara haft min pump igång i 1 vecka och den är fortfarande i inkörnings stadiet och producerar bara 50 gradigt vatten ännu, men med 4 personer duschande efter varandra nu i helgen har det inte varit några problem, och då har jag enbart pumpen som värmer vattnet, har stängt av övre patronen, så än så länge förstår jag inte kritiken mot ctc och varmvatten  ::)

PG
Skrivet av: larryd
« skrivet: 05 juni 2008, 16:15:53 »


Jag har mätt förlusteffekten på min spetsberedare, en lite Nibe 100 l med bottenansl, och den är ca 980 W per dygn.
Jag ska göra samma sak med Ecoel-en sedan tänkte jag.

Att erp har så  bra varmvatten beror nog på att han kör så hög framledning (inte sant erp?)

mvh Uddo

Det vore intressant!

Antar att förbrukningen är 980Wh?

Min 60l beredare 55 ºC drar drygt 1kWh/dygn i vila. Det betyder att det kostar mig cirka en krona per dygn i grundkostnad. Mot cirka 40-50öre/dygn om jag kunde ta hela uppvärmningen via värmepumpen. Dvs grundkostnaden är cirka 200kr/år. (Sedan tillkommer naturligtvis den extra kostnaden för att värma varmvattnet från 45 till 55 ºC)
Skrivet av: erp
« skrivet: 02 juni 2008, 17:51:12 »




Att erp har så  bra varmvatten beror nog på att han kör så hög framledning (inte sant erp?)

mvh Uddo

Det kan nog ligga en del i det, jag har ju 40-50 grader och ibland mer på framledningen under vinterhalvåret och på sommaren kör pumpen till 55 grader varje start.

Jag tror, att man behöver förstå, hur systemet fungerar, och vilka möjligheter som finns i inställningarna, för att slippa problem med varmvatten, i varje fall om man använder mycket varmvatten. Det finns en del att göra, för att slippa duscha kallt.

//Ronnie
Skrivet av: Uddo
« skrivet: 02 juni 2008, 17:18:57 »


Jag har mätt förlusteffekten på min spetsberedare, en lite Nibe 100 l med bottenansl, och den är ca 980 W per dygn.
Jag ska göra samma sak med Ecoel-en sedan tänkte jag.

Tidigare var elförbr per dag för TVV ca 4kWh med bara elb. Nu är drifttid på VP ca 1,5h per dygn + lite el. Men då är TVV förbr dubbelt så stor nu som tidigare.

Att erp har så  bra varmvatten beror nog på att han kör så hög framledning (inte sant erp?)

mvh Uddo
Skrivet av: larryd
« skrivet: 02 juni 2008, 13:20:32 »

Ja,

och en liten vvb, med en stor 3-fas elpatron minskar värmeförlusterna i vila. Min vvb tar bara drygt 2 kronor/dygn. ( Spetsvärmning 45 till 55 grader + värmeförluster) Har patronen avstängd med timer på natten.
Skrivet av: Foolse
« skrivet: 02 juni 2008, 09:49:34 »

Just det ja... och då sätter man vv-beredaren efter värmeslingan, eller hur?

MVH
/Ove
Skrivet av: Uddo
« skrivet: 02 juni 2008, 00:10:22 »


Först vill jag säga att varmvattnet hos mig egentligen inte tar slut, det blir bara i kallaste laget  :). När jag köpte anläggningen var vi också 1,5 pers i hushållet, numera är vi ca 4,2.
Rent generellt är 50 grader fram till tappstället vad som rekommenderas men det är ju inte så lätt med VP. Det går att få även med Ecoel/ecoair, jag har provat behövs ca 60 grader i övre pannan, men då blir läckaget till radiatorkretsen ganska stort och därmed också andelen radiator som värms med ren el.
Oavsett detta tycker jag idén att förvärma vattnet i acktank med slinga som sådan är mycket bra. Eftersom den tar det stora hävet ca 20-40 grader kommer man långt med reltivt liten spets/förråd. Vintertid nyttjas också energin i radiatorsystemet som buffert vilket är bra då Vp får gå mot lägsta temp.
Skrivet av: larryd
« skrivet: 01 juni 2008, 22:23:39 »

Eller...
en stor acktank (500l) som L/V får hålla uppvärmd till 45 ºC på sommaren. Och en vv-beredare med hög effekt /Kanske 6-8kW) för att ta de sista 10 ºC.
Skrivet av: erp
« skrivet: 01 juni 2008, 12:43:37 »

I så fall.......

ska du nog välja till en varmvattenberedare, i varje fall om du ska ha en CTC.

Hälsn Ronnie
Skrivet av: Foolse
« skrivet: 01 juni 2008, 08:02:32 »

Just det....

Vi har ganska mycket gäster på sommaren - bor i sommarparadis  ;D - och om man gör så (sköljer, stänger av, sköljer, klar) så räcker vattnet även idag (100 l vv-beredare). Men vi ska ha badkar, och kommer om ett antal år att ha en tonårsdotter som jag förstår utnyttjar duschen ganska frekvent. Det i kombination med många nattgäster gör att jag är lite skeptisk till att det räcker. Sen älskar jag att duscha, jag står gärna 15 minuter i riktigt varmt vatten...  >:D

Vi håller just nu på att skaffa en begagnad L/V-pump så får vi se hur resten av systemet kommer att bli...

MVH
/Ove
Skrivet av: erp
« skrivet: 30 maj 2008, 17:18:33 »

Hej

Jag och min fru duschar antingen samtidigt på två ställen eller ibland efter varandra. På sommarhalvåret cyklar vi nästan varje dag ett par mil och duschar båda när vi kommer hem. Vi har aldrig haft några problem med varmvatten,  jag har aldrig varit med om att vattnet blivit kallt.

Jag kör med elpatronen avstängd i stort sett hela året, har haft patronen inkopplad sammanlagt 5 dagar i år. Jag har svårt att förstå det här med att varmvattnet inte skulle räcka. Det är klart att om man bor i duschen så börjar det ta slut, men om man duschar några minuter och sedan tvålar in sig och sedan sköljer av sig, så kan ett par stycken duscha efter varandra utan vidare, och ett normalt bad är inga problem att fylla upp, i varje fall inte för vår del.

Vill man stå i duschen 15-20 minuter i sträck så får man nog tänka sig något annat, men här duschar vi utan problem ett par stycken efter varandra.

//Ronnie
Skrivet av: Foolse
« skrivet: 30 maj 2008, 13:28:03 »

Aha...

Det var ungefär det jag anade skulle kunna hända.

Jag har varit inne på dubbelmantlad Ack.tank (ca. 500 liter) med elpatron och solslinga. Därefter en befintlig 100 liters vv-beredare i serie för att spetsa till det lite. Till det docka en lvvp av någon sort.

Sen pratade vi med CTC om ecoair med ecoel och dom sa: Joovisst räcker varmvattnet till ett (normalstort) badkar. Jag var lite skeptisk...  ::)

Man blir ju ganska rådvill av alla olika åsikter som finns. Det är tur att fora som det här finns!  Thumbsup

MVH
/Ove
Skrivet av: Uddo
« skrivet: 30 maj 2008, 11:26:04 »

Det kan stämma, jag har följande erfarenhet.

Varmvattnet räcker till dusch vid sommardrift och vid någon minusgrad när systemet har högre temp. Övriga tider är det i minsta laget, ca 38 i slutet av en dusch (max 6 kw på övre patronen). Jämfört med tidigare lösning som var slinga i 360l tank med Hitachi LVpump + 100 l spets är det här sämre komfortmässigt men kanske något bättre driftmässigt (ekonomiskt).

Vill också nämna flödet/trycket. Kommunalt mjukt vatten med inte så bra tryck och eftersom TVV är relativt kallt (ca 45) så är det största flödet genom ecoel slingan, tryckfallet verkar var högre i ecoel. Blandaren är termostat- och tryckstyrd så då stryps även den kalla sidan.
18-årig dotter klagar fiR: på att schampot är svårt ("omöjligt") att skölja ur.

Man pratar också om legionella men meningen är då att volymen i slingan är liten å andra sidan så tillkommer vattnet i ledningarna, hos mig är det 22mm överallt så det blir många liter 30-40 gradigt vatten.

Hade jag valt idag hade det blivit förrådsberedare
Skrivet av: Foolse
« skrivet: 28 maj 2008, 11:04:57 »

Hej!

Har sökt på forumet men inte hittat riktigt det jag sökt efter... (Jag lovar!)

Undrar lite om Ecoel tillsammans med ecoair... Hur är det med varmvattentillgången i den kombinationen? Jag inser att det beror på en massa faktorer, men ändå. Jag har hört från bekanta att det KAN vara svårt att få det att räcka till ett badkar osv. Har någon en uppfattning eller erfarenhet av detta? Eller kanske andra tips och erfarenheter...?

MVH
/Ove

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!