Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: oscar carlson
« skrivet: 02 oktober 2009, 20:43:21 »

Pumpen går som tåget! Felet har inte återkommit. /Oscar

Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 28 december 2008, 01:20:37 »

På bilden i början visas den nya ESBE-ventilen. Spindeln/tappen påverkas enbart av styrdonet/motorn och inte som de gamla som skulle fjädra ut av sig självt. Styrdonet skall haka fast i urfasningen på spindeln för att kunna tryckas in och dras ut på ett riktigt sätt.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 27 december 2008, 21:09:12 »

Om du kunde dra ut stiftet tidigare tror jag inte att felet beror på ställmotorn.
Det skulle inte förvåna mig om felet återkommer.
Hoppas jag har fel.  huvuddunk

Så vitt jag vet skall stiftet själv fjädra ut, hur skulle det annars kunna fungera, det finns ju inget som drar det tillbaks?
Skrivet av: nisse-72
« skrivet: 26 december 2008, 23:21:44 »

Denna typ av växelventil byts regelmässigt idag ut mot ny vid haveri mot en ESBE-ventil som är mycket mer driftsäker.

Är pumpen av nyare modell så har du garanti 2år eller en försäkring 6-10år som täcker denna typ av fel helt kostnadsfritt

Vänligen
Brunnsborrare & VP-installatör (Bosch & IVT)
Skrivet av: Roland
« skrivet: 14 december 2008, 15:51:57 »


Så en fråga: Reparatören som verkade väldigt påläst tyckte att min inställning av värmekurvan på 2,6 var väl låg när finjusteringen låg på 0. Han föreslog istället 2,0 på finjusteringen och att sänka till 2.3 på kurvan. Några kommentarer? Själv har jag labbat lite tidigare och upptäckt att det blev för varmt inne när temperaturen ute kröp ner mot -5, därav sänkte jag kurvan stegvis ner till 2,6. Dock har jag märkt att det kanske blir lite kallare inne när det blir några plusgrader ute så kanske har han rätt...


I och med att IVT arbetar med start och stopp styrt av returtemperaturen och inte gradminuter har jag märkt att man behöver ställa upp finjusteringen något för att det inte skall bli svalt inne när det är på gränsen till att värme behövs höst och vår för att få pumpen att starta. Reparatören kan ha haft liknande erfarenheter.

För att regleringen skall fungera bra över ett stort utetemperaturintervall behöver man knäcka kurvan. IVT:s reglerkurva är en rak linje, en bra reglerkurva är lite krökt. Jag skulle rekommendera att välja kurva så att det fungerar ner till noll grader och sedan knäcka den vid -5 och lägre temperaturer genom att sänka temperaturerna något. I och med att jag har radiatorer i huset har jag inga tips om lämplig justering.
Skrivet av: oscar carlson
« skrivet: 14 december 2008, 14:27:46 »

Tack Carl N.

Jag har nu haft besök av reparatören och allt verkar fungera bra igen.

Försöker "återbetala" till forumet genom att summera erfarenheterna:

1. Det var växelventilen! Dock var denna ventil (ESBE) inte återfjädrande som de äldre tydligen var utan motorstyrd i båda "riktningarna" så min slutsats om trasig fjäder var egentligen fel. Reparatören bytte motordelen.
2. Givetvis är förutsättningarna olika i olika hus men i detta fall kan man lugnt konstatera att alla teorier om att det finns en tröghet stämmer. Jag stängde av pumpen 21.30 igår och efter en natt med någon plusgrad (ute) hade vi bara tappat ca. en grad i inomhustemperatur. Under dagen fram till 14:00 då pumpen gick igång igen hade vi inte tappat något ytterliggare... jag får nog se över hushållselen...

Så en fråga: Reparatören som verkade väldigt påläst tyckte att min inställning av värmekurvan på 2,6 var väl låg när finjusteringen låg på 0. Han föreslog istället 2,0 på finjusteringen och att sänka till 2.3 på kurvan. Några kommentarer? Själv har jag labbat lite tidigare och upptäckt att det blev för varmt inne när temperaturen ute kröp ner mot -5, därav sänkte jag kurvan stegvis ner till 2,6. Dock har jag märkt att det kanske blir lite kallare inne när det blir några plusgrader ute så kanske har han rätt...

mvh
Oscar
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 13 december 2008, 22:50:20 »

Hej!
Jo växelventilen är trasig.

Men du kommer sannolikt få problem, när din VP vill göra varmvatten så förväntar den sig att VV-temp ska uppnå VV-stopptemp men det kommer den inte att få om växelventilen står i läge mot husuppvärmning så VP:n kommer att gå kontinuerligt när VV-temp sjunker under VV-starttemp.

Jag är inte 100 på hur du ska lösa detta men du kan kanske ställa om till driftfall C (fast kondensering, meny 5.1) och sen ställa in returtemp till 30-35 ºC (meny 1.16) så länge.
Skrivet av: oscar carlson
« skrivet: 13 december 2008, 20:55:04 »

Jag har under cirka en vecka noterat att min C9 gjort varmvatten under korta stunder väldigt ofta. vv-temperaturen har sedan sjunkit väldigt snabbt. Jag har läst på forumet och konstaterat att det skulle kunna vara växelventilen som krånglar. i går ringde jag IVT-servicefirman och bokade tid för kontroll, eftersom jag hade både värme och vv i huset bokade jag in det om en vecka eftersom jag då har tid att vara med och "hänga över axeln". Allt verkade ju vara någorlunda frid och fröjd....

Men idag fick jag larm "Hög retur till VP T9 ( GT9) och så stannade pumpen. Detta hände flera gånger med cirka en timmes mellanrum. Samtidigt observerade jag att varmvattentemperaturen ökade när pumpen gick för att göra värme... Till slut var vv-temp uppe i över 60 grader..

Jag ringde då min rörinstallatör som hjälpte mig felsöka via telefon. När vi kollat filter och luftat så kom vi till växelventilen och jag märkte då att den lilla piggen i mitten (se foto) inte fjädrade tillbaka utan att den var fast i det intryckta läget (vilket verkar vara vv). Jag drog ut piggen med en tång och efter en stund började returen från radiatorerna att stiga så sakteliga. Det verkar som en fjäder i ventilen pajat.

Fråga 1:  Verkar detta stämma? Är det sannolikt att jag har en trasig växelventil? Skall piggen fjädra tillbaka?

Vad gör jag för att inte få alltför kallt i natt? Jo jag har dragit ut ventilen och ställt upp finjusteringen så att pumpen jobbar mot en returtemp på 35 grader. Samtidigt har jag ställt ner vv-tempen till 35 grader för att förhindra att pumpen börjar göra varmvatten för tidigt, jag vill ju inte få ut +50 grader i golvvärmesystemet. Planen är att helt enkelt stänga av pumpen när returen är 35 grader och sedan hoppas att min arbetstank på 100 liter gör att jag klarar natten (jag har en extern cirkulationspump med egen el som inte kommer från pumpen). Trevlig lördagskväll! Jag sitter ute i garaget (där jag även har kontor) vid pumpen med frontplåten av och väntar på att returen skall stiga till 35 grader, kan det bli bättre?!

Fråga 2: Tänker jag rätt? Är min farhåga om vv befogad?

Värt att tillägga är att jag inte kommer att bli utan vv eftersom jag har 300L elberedare i "serie" med pumpens inbyggda 165L (vi är 7 personer i hushållet varav 5 tjejer...).


mvh
Oscar


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!