Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 07 februari 2014, 19:05:18 »

Även om det nu skulle visa sig att 8 kw vp skulle vara lite för klen blir det troligtvis inte allt för många hundra kw i elspets om den inte är alldeles för liten vilket är svårt att veta men tycker den bör räcka hyffsat till 150 m2. Om du inte vill ta kostnaden för en tank kanske en 8a blir bra men en 10 är nog ett säkrare val men kan kräva tank eller varför inte en inverter  Sc:,h
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 07 februari 2014, 19:00:48 »

Jag tror också på att dimensionera efter husets energibehov utan LLVP eller kamin och då tror jag mer på en 10 kW.
Man tröttnar på att hålla på med ved (förutom mysfaktorn) och en LLVP har begränsad livslängd.
Skrivet av: Anders_Nilsson
« skrivet: 07 februari 2014, 18:51:36 »

Huset ligger i nordöstra GBG. Enligt dödsboets barn så kom oljebilen mer än en gång om året på det glada 70-80-talet. Sista åren hade pappan haft värmen avstängd förutom i sovrummet och huset drog 27000 kWh, 17000 för värmen. Ligger nu enligt GBG energi på 19875 kWh uppskattad årsförbrukning. Då har jag kört senaste året enbart på min FH35 samt eldat sedan oktober i kaminen. Plus att min gamla CTC 265 stått och producerat vv med extern elpanna NIBE ELK13. Hade även en 1500 watt elradd i sovrummet tre månader förra vintern. FH35:an drar ungefär 35-40 kWh per dygn på fullskaft.

FH35:an skall ha COP på 2.4 vid -15 så den är bra mycket bättre än direkt el.
Skrivet av: Erik Renberg
« skrivet: 07 februari 2014, 12:54:11 »

Är du ny i huset? 3kbm olja kanske inte nödvändigtvis säger så mycket, om du inte vet hur varmt förra ägaren hade i huset. Eller hur mycket el som gick åt i luftvärmepumpen. Eller hur mycket som eldades.

Och då kan det bli svårt att veta effektbehovet.

(Du kanske har en energideklaration att titta på om du nyss köpt huset).

Var ligger huset?

Om du ändå byter radiatorer och investerar i bergvärmepump kan du välja att dimensionera så du klarar dig i stor utsträckning utan att elda (kanske bara elda om det är svinkallt några dagar per år) och utan att köra luftvärmepump för värme (kyla kan den ju göra vid behov) nu när du ändå ska investera. Beroende på var huset är så kanske det är så kallt ute när BV inte räcker till att luftvärmepumpen inte heller är annat än elvärme vid den temperaturen.
Skrivet av: Anders_Nilsson
« skrivet: 07 februari 2014, 12:26:03 »

Har ett hus från 1974 149 kvm bya som tidigare dragit enligt uppgift över 3kbm olja om året. Skall nu byta till BV, det blir en NIBE 1226 eller 1245. Säljaren rekommenderar 8 kW alla gånger och tror inte det blir för litet. Jag har sedan tidigare en FH35 VEHZ 665 i bottenvåning som fungerar utmärkt även i -15 samt en braskamin HWAM3420 där uppe som i princip kan värma hela övervåningen om man eldar hela tiden. Det är sutterräng med i princip alla bostadsutrymmen i öv och så ett sovrum, gillestuga m m där nere.

Vad tror ni, skall jag hålla mig till 8 kW eller gå upp, skiljer bara 10000. Huset har en rätt aggressiv förbrukning, nu vid +4-5 grader räcker det i princip med LLVP (går på fullskaft hela tiden) men vid några minus får man elda 24/7 på låg effekt för att stötta. Skall jag köpa arbetstank blir det dyrt men samtidigt vill jag inte köra elpatron hela dec-feb.

Ni som har erfarenhet: Om jag kör LLVP på bv som ger 4 kW enligt spec vid kyla, kommer detta att räknas tillgodo BV, dvs blir det som om jag hade en 12kW bvp? Likadant med kaminen, om jag eldar på så att radiatorerna på öv i princip stänger av, kommer den tillförda effekten från kaminen att läggas ihop med effekten från bvp:n så att den klarar resten av huset? Jag har ett år gamla MMA MTW 28 termostater på samtliga element. Kommer att byta 7 radiatorer (30 cm höga, en del enkelpanel) i de största utrymmena mot 60 cm höga 22K i samma längd.

Alltså jag förstår att det borde vara så att man kan lägga ihop tillförd effekt till huset men jag undrar hur det fungerar i praktiken? Min tanke var att prioritera varmvatten, stänga av elpatronen i bvp och när det blir kallt sätta på LLVP:n och även elda. Låter det vettigt?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!