Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: oxford
« skrivet: 16 november 2013, 11:14:39 »

För de som är intresserade av slutet på historien kan jag berätta att det nu ser ut som om varmvattenberedaren blir kvar, trots att det inte gick att koppla den direkt på en hydrobox. Insikten om att det nog inte är så enkelt att försöka få igen de pengar man lagt ut, och att det finns möjlighet till extra varmvattenkapacitet, har gjort att vi nog seriekopplar den gamla vvb med den nya pannan, så får pumpen förvärma vattnet till vvb. Kontentan blir 200 + 200 l med varmvatten och det kan ju vara bra att ha... :-)

Oxford
Skrivet av: oxford
« skrivet: 05 november 2013, 09:03:14 »

Oki, då vet jag att kompressorn alltid sitter i utedelen. För övrigt verkar det ont om svar. Intresseflaggorna vajar på halv stång....

En ytterligare skillnad mellan den testade pumpen 2012 och 2013 är att innedelen är ny i år, och det kan ju kanske spela roll, om de har misslyckats i designen. Läste nånstans att den är framtagen för den europeiska marknaden, och tillverkas i England.

Eller så har SP kalibrerat om sina mätinstrument... :-/
Skrivet av: HansMarten
« skrivet: 04 november 2013, 12:37:05 »

Kompressorn är kvar i utedelen oavsett om det är monoblock eller split modell, värmeväxlaren och styrningen sätts i hydroboxen vid split. Klart det alltid är lite förluster om du måste ha lite mer rör mellan kompressor och växlare, men det borde vara försumbar. Kan inte svara på varför skillnaden uppstår om det är exakt samma kompressor etc. Men det vet säkert något klokhuvud här på forumet :)
Skrivet av: oxford
« skrivet: 02 november 2013, 22:39:49 »

Den största skillnaden mellan sw75 och w85, såvitt jag kan se, är att sw75 är en split modell medan w85 är en package modell. Men ska det vara sån skillnad?

Jag menar, sw75 får 2,4 rakt av i testet, medan w85 får 2,8 - 3,0. Kostar det så mycket att plocka in kompressorn i innerdelen?
Skrivet av: HansMarten
« skrivet: 02 november 2013, 20:52:38 »

Är det samma modell, kompressorstorlek(kolla vikten på köldmedia). Dem har inte förändrat mätsättet? cop till scop etc... Pumparna blir bara bättre och bättre, så det låter lite märkligt.
Skrivet av: oxford
« skrivet: 02 november 2013, 20:39:22 »

Jag har nu fått offert på en mitsubishi, närmare bestämt en SW75 med maxeffekt på strax över 10 kw. Dock har jag bekymrat mig en smula för att den pumpen har testats nyligt och fått årsvärmefaktor 2,4, vilket är bra mycket sämre än tidigare ecodan-modeller. Nån av er kunniga som vet varför det är sån skillnad?

Väntar också på en offert på en Daikin pump, och den har bättre värden i tester. Får se vad det blir för pris... :)

Oxford
Skrivet av: oxford
« skrivet: 24 oktober 2013, 22:39:47 »

Tack gossen för länken...

Japp, jag bor i Uppland, och ett papper som en Thermiarepresentant gav mig hade räknat på en årsmedeltemperatur om 5 grader, och DUT -22 grader. Lite sämre än vad Energimyndigheten har när de gör sina tester... :)

Maos: När det hade pekats ut att det behövdes en panna utöver beredaren, kunde jag se det i ditt inlägg. Men först missade jag det... Lätt hänt! :)

Nu har jag skickat ut en förfrågan på offerttjänsten, så får vi se om någon vill bemöda sig om att ge mig ett pris. Wish me luck!

/Oxford
Skrivet av: maos66
« skrivet: 24 oktober 2013, 10:48:16 »

Hej - läste kanske inte riktigt från start, men mina svar bygger på att du kan använda befintlig panna som ackumulator och köra vv-beredare separat med ev förvärmt vatten. IE du ersätter i daglig drift elpatronen med en LV-pump.
Skrivet av: gossen
« skrivet: 24 oktober 2013, 10:16:42 »


Edit: Maos, kikade på din länk och tyckte det såg spännande ut, även om jag nog inte vågar göra såna jobb själv. Dock kunde jag inte hitta så mycket info på sajten. Var finns de omnämnda nedladdningsbara dokumenten? *ögonen är det första man blir blind på*  :)

/oxford

http://www.sfinxsolar.com/index.php?controller=attachment&id_attachment=3
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 24 oktober 2013, 08:20:07 »

Jag hade Upplandsfiltret aktiverat när jag läste...   :P Det har räddat mig många gånger tidigare.
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 24 oktober 2013, 06:56:39 »

I Uppland  ;)
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 23 oktober 2013, 23:11:30 »

Vart i landet finns huset?
Skrivet av: oxford
« skrivet: 23 oktober 2013, 22:09:58 »

Det blir ju några tusenlappar i besparing varje år, så det vill man ju inte missa av ren lathet. Det är ju lite jobb att kränga vvb på blocket, men den är under ett år gammal, så det borde vara görbart att få den såld.

Vilken värmepump det ska bli är ännu öppet, är dock sugen på att köpa en invertermodell, för att kunna överdimensionera en smula och flytta gränsen för eltillskott. Tycker dock att det verkar lite svårt att hitta bra info på vissa pumpar. T ex har Bosch en ny invertermodell med nominell effekt 16 kw, men ingenstans på Bosch hemsida står det vad den nedre effektgränsen för pumpen är.

Energibesiktning av huset gjordes förra året och effektbehovet för huset uppskattades till ca 8 kw. Så då känns ju en inverter på kanske 11 kw lagom att sikta på, right? Dock spelar ju priset en viss roll också, så jag får väl se vad en runda på offerttjänsten kan ge...  :)
Skrivet av: HansMarten
« skrivet: 23 oktober 2013, 16:38:52 »

Köp en elpanna med mantel begagnad(0-10kkr på blocket), docka hydroboxen till denna, förvärm varmvattnet i denna innan det går in i din nuvarande beredare där det spetsas till 60C. Under hela värmesäsongen kommer du få förvärmt vatten(radtemp) som bara behöver spetsas 10-30C.  Detta alternativet är nog dock mer passande för dem som redan har en fungerande elpanna och inte vill slänga ut den.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 23 oktober 2013, 16:07:34 »

Kostnaden för varmvatten brukar enligt schablon ligga på ca 5000kWh per år, värmer du med VP så kan du spara in ca 2500-3000 av dom. Det är alltså den besparingen du skall väga mot den extra investering som behövs för att kunna värma både tappvatten och huset.

Vad är det för VP du har tänkt dig? Har du tänkt göra nån del av installationsjobbet själv?
Skrivet av: oxford
« skrivet: 23 oktober 2013, 15:58:37 »

Jaha, där ser man, det är aldrig så enkelt som man tror. Det behövs alltså en tank emellan hydroboxen och beredaren. Då faller ju iden med det, för då förlorar jag ju den eventuella vinst som jag kunde gjort på att slippa köpa en innedel med inbyggd beredare. Om man inte helt skippar att göra varmvatten med värmepumpen, men jag inbillar mig att då blir skillnaden i kostnad för vv ganska märkbar.

Tack för svar på mina frågor... :)

/O
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 23 oktober 2013, 15:17:33 »

En hydrobox består av en värmeväxlare och ett par cirkpumpar. Om du vill värma tappvatten med den måste den kopplas till en tank av nåt slag med antingen en slinga eller dubblemantel. Din befintliga beredare går inte att använda till det, så även om du bara spetsar med den så måste du ha ytterligare en tank där du förvärmer tappvattnet med hjälp av värmevattnet.
Skrivet av: oxford
« skrivet: 23 oktober 2013, 14:58:13 »

Ja, om jag nu förstått tidigare skribenter i tråden rätt kan man koppla hydroboxen till beredaren och låta den generera varmvatten av samma temperatur som man skickar ut till radiatorerna, för att sedan låta beredaren spetsa med den inbyggda elvärmaren. Naturligtvis blir det försämrat COP på varmvattenberedningen jämfört med en inbyggd beredare, men hur stor skillnaden i kronor per år det skulle göra har jag ingen aning om, men det borde stanna vid några hundralappar?

Edit: Maos, kikade på din länk och tyckte det såg spännande ut, även om jag nog inte vågar göra såna jobb själv. Dock kunde jag inte hitta så mycket info på sajten. Var finns de omnämnda nedladdningsbara dokumenten? *ögonen är det första man blir blind på*  :)

/oxford
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 23 oktober 2013, 13:52:28 »

Hur har du tänkt värma varmvattenberedaren? MetroTherm Modul har, vad jag förstår, bara möjlighet till uppvärmning med direktel.
Skrivet av: maos66
« skrivet: 23 oktober 2013, 09:51:56 »

Sfinx är en mycket billig men bra pump. Konceptet bygger på att du gör jobbet själv (eller lokal röris). Telefonsupporten är mycket bra. Blir det några alvarliga problem får du sätta pumpen på en pall och returnera den för utbyte/åtgärd. Jag hade en Pay-off på under två år på min installation - så nu är den en ren sedelpress...
http://www.sfinxsolar.com/index.php?id_product=81&controller=product
Skrivet av: oxford
« skrivet: 22 oktober 2013, 21:07:15 »

Spets antar jag att hydroboxen ordnar själv om den har en lämplig elpatron till stöd. Har dock sett att vissa styrenheter inte har det från start...

Då återstår bara att fortsätta fundera på lämplig pump. Jag såg att du hade en rätt ovanlig pump, Maos. Är Sfinx värmepumpar nåt att satsa på, har inte hört talas om den förut...

/Oxford
Skrivet av: maos66
« skrivet: 22 oktober 2013, 14:28:19 »

Detta fixar den billigaste on-off pumpen du kan hitta...
Det du skall fundera på är hur du ev skall spetsa vattnet till radiatorerna i det läge då värmepumpen inte orkar med.
Skrivet av: oxford
« skrivet: 22 oktober 2013, 14:23:50 »

Bilden klarnar ytterligare, tack Lmf och Maos...

Det Lmf skriver är ju det som jag hade tänkt från början, nämligen att boxen och beredaren måste kunna "prata" med varandra, och att det skulle kräva att det var kompatibla enheter. Om det Maos skriver stämmer, att man kan nöja sig med att se till att det fylls på "radiatortempererat" vatten i beredaren vore det nog en tillräckligt bra lösning för min del, det går i alla händelser inte så väldigt mycket varmvatten att det ska kosta så mycket mer. Är det en standardinställning på hydroboxen/styrenheten som man kan förvänta sig att alla eller de flesta enheter stödjer, oavsett märke?
Skrivet av: maos66
« skrivet: 22 oktober 2013, 13:30:30 »

Hej,
Ett ur instalationssynpunkt mycket billigare alternativ är att värma pannan till radiatortemp större delen av året. Låta detta förvärmda vatten sedan gå vidare till beredaren för slutvärmning där. Den del av året som du inte har någon värme ut på radiatorerna kanske du kan välja att köra upp pannan till tappvärmetemp - detta kanske inte är helt optimalt, men totalt kan det inte vara många kronor per år du tappar på detta, men på installationen tjänar du riktigt många tusenlappar.
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 22 oktober 2013, 12:59:01 »

Det krävs ytterligare saker förutom växelventilen för att det skall fungera.

En varmvattenberedare som man kan värma med värmepumpen
Antingen att den har slingor eller är dubbelmantlad

Att styrningen för VP kan styra växelventilen och mäta varmvattenberedaren.

Då kanske det blir billigare/enklare att  köpa ett komplett system direkt.
Skrivet av: oxford
« skrivet: 22 oktober 2013, 11:46:39 »

Tack Berra för info, om jag förstår dig rätt betyder det att det tillkommer en växlingventil utöver hydroboxen? Kostar det hundralappar eller tusenlappar för en sådan?

Jag har kikat på lite olika lösningar, och det verkar som ett flertal märken erbjuder möjlighet att köpa bara värmepump utan vvb, men det är inte alltid så klart vad som funkar med vad. Sen är ju frågan om det blir dyrare varmvatten med separat beredare, men det tänker jag nog inte kan skilja så mycket...

Oxford
Skrivet av: Bingoberra
« skrivet: 21 oktober 2013, 22:37:43 »

hej!

Om jag fattat rätt så krävs det någon form av ventil (växelventil?) för att det ska fungera. När VP värmer huset använder den lägre temperatur än när den gör varmvatten så därför måste ventilen styra om vattnet ska ut till elementen eller till vvb. Sen behövs ju någon styrning som säger till pumpen och ventilen vilket som ska göras.

Dock är jag ingen expert på området så vänta på att nån gammal "räv" bekräftar detta innan du slår till  ^-^
Skrivet av: oxford
« skrivet: 21 oktober 2013, 22:15:53 »

Hej,

jag kikar på att köpa en värmepump för att ersätta den gamla kombipannan (värms med elpatron). Eftersom varmvattenslingan i pannan är trasig finns det en relativt ny varmvattenberedare av typen MetroTherm Modul. Är det möjligt och lämpligt att behålla vvb och köpa en lvvp med hydrobox för att koppla till radiatorsystemet och vvb?

Min tanke från början var att sälja vvb, men sedan har jag insett att det kanske inte är nödvändigt. Dock kanske installationen blir dyrare genom detta? Går det att säga på förhand vad som är det mest ekonomiskt fördelaktiga valet?

Med vänlig hälsning
Oxford

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!