Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Farbror_Rostfritt
« skrivet: 10 februari 2014, 11:24:43 »

Nu har jag bestämmt att jag ska ha tank, två 90kw växlare har jag skaffat ocg tre sånna adaptiva snåla cirkpumpar, tänkte mig en sån vanlig slavtank från rinkaby strömsnäs tank 500l, problemet är att den bara har tre anslutningar och tappkran. Var sätter jag nu växlaren till vpumpen och växlaren jag tänkte förvärma tappvattnet till seperat elberedare? Läste att någon satt växlaren på returledningen från radiatorslinga?
Skrivet av: Farbror_Rostfritt
« skrivet: 16 januari 2014, 16:33:05 »

Nu snurrar de nya planer igen, nu har jag blivit itutad att jag ska ca750l acktank, en sån tank med alla slingor jag vill ha är för dyrt men en ren tank kostar inte så mycket 4500-5000:- 750l oisolerad då. Så min nya idè är att strunta i alla slingor och bara he en ren tank och koppla v-pumpen på returen från radiatorerna via värmeväxlare sedan tänkte jag sätta ytterligare en värmeväxlare på ut ledning till radiatorer för att förvärma vattnet till en seperat vvberedare, alltingen de eller så sätter jag förvärmningsväxlaren direkt efter värmepumpsväxlaren de är kanske bättre?
Sulle jag få för mig att skaffa solfångare så sätter jag bara en växlare till på lämplig plats... Va tror ni om det? fördelen är priset och att jag får råd med större tank nackdelen är att jag behöver växlare till allt jag vill sätta dit men de är kanske inte någon nackdel?
Skrivet av: Farbror_Rostfritt
« skrivet: 11 januari 2014, 02:51:02 »

Nu när jag har pumpen hemma och sett själv så står det faktiskt panasonic på kompressorenheten, givetvis kan det vara fake.
Håller tummarna att de mäter upp till vad som står på typskyllten.
Skrivet av: Farbror_Rostfritt
« skrivet: 09 januari 2014, 19:15:36 »

Hämtar pumpen imorgon då ska jag tjuvtitta lite hur säljaren kopplat in sin egna, han kör med växlare mot sitt gamla vedsystem.

Garanti lämnar dom så till vida att håller med delar inom garanti tiden 2,5år om felet faller in under garanti fel men meka får man göra själv så det kan ta lite tid att få igång den igen om den skulle pajja men de kan jag leva med jag har ju ved så länge.

Nu ska jag bara bestämma mig om jag ska köpa tank eller inte...
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 08 januari 2014, 11:37:44 »

Om du värmer värmeväxlaren med 40 grader varmt vatten (från värmepumpen) och vattnet in till tanken blir 37 grader så har du "tappat" 3 grader, 3 grader ger ca 9% sämre COP på värmepumpen.
Om ditt hus behöver 55 graders framledning så kommer du bara att få 52 grader från värmepumpen (om 55 grader är max från själva pumpen).
Det innebär att du måste börja elda lite tidigare än du hade behövt göra om du värmat tanken direkt utan mellanväxlare.
Om alternativet vore elpatron skulle det gå mer el.
Med en luft/vattenvärmepump kommer du att behöva tillskott av något slag så snart det blir under -15 (typiskt) detta förutsatt att värmepumpens effekt räcker till så länge, och att kravet på vbf-temperatur inte är högre än 52 grader vid -15 grader.

COP på den dår typen av värmepump brukar bli ca 2.3 till 2.5 om de fungerar bra, så om huset har ett egentligt energibehov på 20 000 kWh/år så kommer det att kosta dig ca 8333 kWh/år att värma, + el eller ved för att stötta varmvattenberedare och husvärme när så krävs, räkna med ca 9500 kW för värme och varmvatten + den ved som går åt, kanske någon m3.

En modern bergvärmepump hade förbrukat ca 5000 kWh/år och du hade inte behövt elda med ved alls.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 08 januari 2014, 11:16:22 »

Fördelen med en tank istället för att koppla VP'n direkt på värmesystemet är att den kan vara överdimensionerad utan att man får problem med korta gångtider/många starter.
I praktiken blir det väl inga jätteförluster att köra med en mellanväxlare så länge du tar en tillräckligt stor så att du inte får 5-10 graders tempfall.
Det viktigaste är att styra laddtempen i tanken så att man anpassar den efter den temperatur värmesystemet för tillfället behöver - Så kallad flytande kondensering. Tappvattnet förvärmer man sedan i en slinga i tanken och slutvärmer i en liten separat beredare.
Vad har styrsystemet till VP'n för möjligheter? Finns det möjlighet till styrning efter utegivare och värmekurva?
Skrivet av: Farbror_Rostfritt
« skrivet: 08 januari 2014, 11:08:25 »

Ok!

men hur mycke pratar vi om 1% eller mer?
Vi utgår ifrån att allt kommer att vara totalt inlindat i armaflex.
Måste man ha så hög temp i vattnet? jag ränkar med att 50grader ut till elemeten bör räcka... kåken vi har nu shuntar ut ca45-50 grader ner till nollan i ute temp och den är pissdåligt isolerad jämfört med nya... en fudering till, Pannan borde igentligen fungera som en ganska bra vattenkylare? dvs om man inte eldar i den? kanske inte så smart att blada ihop den tanken med vattnet Värmepumpen värmer, om jag ändå bestämmer mig för tank varianten är det väl lika bra att sätta kranar så man kan frånskillja pannan när man inte eldar?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 08 januari 2014, 10:48:36 »

Förlusten i värmeväxlingen är mest relaterad till att du tappar lite i temp. VP'n har dels problemet att den inte klarar så höga temperaturer (~50-55 grader under bra förhållanden) och dels blir COP lägre ju högre temp den måste jobba med. Har du ett extra växlarsteg där du tappar några grader så minskar du den maximala temperaturen i tanken/värmesystemet som VP'n kan värma till plus att VP'n går lite 'dyrare'.
Skrivet av: Farbror_Rostfritt
« skrivet: 08 januari 2014, 10:42:57 »

Om sig och kring sig ska man vara annars får man inget i sig och på sig :)
Jag räknar med att kunna hålla liv i pumen kanske en 8-10 år med lite hemma klåp sen får vi se va de blir, redig flis anläggning är drömmen... men nu är alla pengar slut!
Inge billiga saker att köpa kåk för drygt en mille och pynta ca 20% cash! så det måste bara vara billigt och hoppas på tur att det håller tills ny investerings hög har sammlats ihop.
Valet och kvalet är om jag ska köpa tekniktank eller ej? den som polar jada jada säljer på blocket för 9999:. lurar jag på i så fall.
Värmeväxlare finns för ca 1000kr ca 120kwattare... en blir jag tvungen att ha i villket fall enligt snubben jag varit i kontakt med angående tanken om jag ska ha sluten slinga till pump så jag kan ha glykol vilket är krav för vi reser endel på vintrarna.
Jag har nästan mer eller mindre fri tillgång till rördelar remspress mm genom arbetet "Fabrikstekniker" så installationskostnaden räknar jag blir låg :)
Blir värmeförlusten stor om man kör med växlare? asså 100% lär verkningsgraden inte vara men det den inte växlar över så att säga går ju till pumpen igen? så det borde inte räknas som svinn?





 
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 08 januari 2014, 09:38:33 »

Mmm, och stommen i det han köper nu kommer ju inte att vara bortkastat även om han behöver byta ut sin värmepump mot något som fungerar bättre lite längre fram.
Har man bara rätt viljan att själv sätta sig in i saker och ting, och kanske fixa och dona lite med prylarna i takt med varierande utetemp kan det säkert funka riktigt bra även med "hopplockade delar".
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 08 januari 2014, 08:59:56 »

Det kommer nog att funkar bra en stor del av året. Dock får du ju räkna med att köra ved eller el under de kallaste vintermånaderna, men det verkar du redan vara medveten om.
En tank med lite tillbehör kostar väl runt 15 000:- Sen tillkommer eventuell värmeväxlare, cirkpump och lite rördelar, så totalen blir kanske nånstans runt 35-40 000:-. Köper du en färdig paketlösning med 'Svenska' prylar så ligger kostnaden på ca 65-70 000:- plus installationsmateriel.
Sett över en tioårsperiod är det mycket möjligt att den dyrare anläggningen sparar mer pengar, men det är svårt att veta i förväg...
Skrivet av: Farbror_Rostfritt
« skrivet: 08 januari 2014, 08:08:56 »

Jo garanti tänkte jag inte på att fråga när jag prata med han, vi gör upp affären i helgen så inga garantier då får han pruta lite :)

Jo de är alltid lite chansning att köpa billigt, men jag har inte råd och så tycker jag att de är för dyra av ren princip! Inte förren någon kan förklara för mig var pengarna sitter så
kanske jag skulle komma på tanken att investera i en "Märkespump".

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 08 januari 2014, 07:48:07 »

Hellre en 120 kW växlare.
För dig som inte har aggressivt vatten borde det finnas plattvärmeväxlare som inte blir allt för dyra, men ärligt talat så blir det ofta rätt dyrt att köpa billigt, du skall anpassa med tank, vvx, 2 st cirkpumpar och sen vet du inte ens om värmepumpen kommer att fungera i vårt klimat, i värsta fall blir det en dyr lärpenning.
Om jag fattat det hela rätt har du dessutom köpt den svart utan garantier.
En dyrare värmepump anpassad för Svenska förhållanden kanske kostar lite mer, men kommer fullt fungerande och med garantier.
Ofta långsiktigt sett ett bättre alternativ, men har man inte råd med annat kan det alltid vara värt att chansa, med lite tur funkar det bra.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 08 januari 2014, 00:09:26 »

Som sagt var; Det går att köra med slinga i tanken, men den måste dimensioneras för ändamålet. Problemet med varje värmeväxling är att man tappar lite temperatur och eftersom VP'n inte gillar höga temperaturer så begränsar man arbetsområdet lite grann.

En 90kW värmeväxlare borde funka. Effekten på dom brukar vara angiven vid ganska hög temperaturdiff, så man kan lätt bli lurad av de höga effektsiffrorna...
Skrivet av: Farbror_Rostfritt
« skrivet: 07 januari 2014, 23:56:28 »

Stämmer bra den pumpen är de, tur å hitta en här hemmavid :)
Jag sitter med manualen framför mig ,Det står 0,15 m3/h! men står det ju "heating" också de gör de ju inte på skyllten på bilden på blocket.
Läste i nån annan tråd att de var misstänkt tryckfel på amp/watt clitec
De där med tank rann av mig lite igen när jag fick reda på att det inte går köra vp på slinga klokt.
Ska jag chansa på att vattnet i pannan räcker för pumpen att jobba med? Och köra med växlare istället? Tänker om man tar två växlare och har en till förvärma vv och den andra till värmen? Då kommer nästa fråga hur stora växlare ska man ha? Plattväxlare på 90kw/h har jag duger de? Dom ser ynkliga ut?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 07 januari 2014, 22:58:07 »

Min VP vill ha ca 20 liter/min, vilket verkar stämma med de 1200/timme som står på den där skylten.
Skrivet av: gossen
« skrivet: 07 januari 2014, 22:52:32 »

Oj, stämmer det så krävs det inte mycket flöde. Jag trodde att det var samma som http://cdn.blocket.com/static/2/images_full/27/2715012118.jpg

Kan det verkligen stämma med 2,5liter/min?
Skrivet av: Farbror_Rostfritt
« skrivet: 07 januari 2014, 22:03:56 »

De står rated whaterflow (heating) 0.15m3/h och connektion pipe dn20

De är bara en utedel det är därför jag helst skulle vilja ha den på slinga så jag kan ha glykol ut i pumpen.

Hur räknar man hur lång och grov slinga man ska ha då?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 07 januari 2014, 21:57:29 »

Det blir ju enklare inkoppling och mindre förluster om du kopplar den rätt på tanken. Vad är det för konstruktion på VP'n. Har den bara en utedel man kopplar vatten till, eller är den tvådelad med en hydrobox inne?
Skrivet av: gossen
« skrivet: 07 januari 2014, 21:44:39 »

Är slingan bara tillräckligt lång och grov så funkar det  tummenupp

Man måste säkerställa flödet som verkar vara >20liter/min om jag kollar rätt spec.
Skrivet av: Farbror_Rostfritt
« skrivet: 07 januari 2014, 21:43:11 »

Fick mailsvar på en förfrågan angående acktank, jag förklarade att jag vill ha tre slingor i tanken, de går inte att koppla värmepumpen till en slinga i tanken, den ska vara me i hela systemet hävdar han... De var ju inte enligt planen riktigt... men är det verkligen så? då skulle det inte funka med växlare heller ju? är de så eller hade de ingen sån tank bara?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 07 januari 2014, 18:11:42 »

Ja, har man en hyfsat stor tank så har man ingen större nytta av inverterstyrning.
Skrivet av: Farbror_Rostfritt
« skrivet: 07 januari 2014, 18:01:04 »

Nu har jag köpt pumpen!

De va så bra pris så jag kunde inte låta bli! kruxet är att den inte är inverterstyrd men den har någon form av två stegs kompressor vad den nu innebär?

Han som säljer den tog hem ett gäng till vänner och bekanta och fick över ett par stycken, 14000:- ville han ha de är väl skapligt eller?

Han sa att det inte är nån skillnad på inverter och icke annat än att man måste nästan ha klokt med tank så den inte startar stannar i ett?... nu när jag hittat den så billigt så kan jag ju investera i en sån multitank jag sett på blocket polar för runt 10000:- med en hel massa slingor till vvatten solpanel ved/pellets och vlpump. 300l acktank sa han var lagom till den pumpen de hade han i sin egen kåk bland annat till samma pump och det funkar klockrent sa han. Har ni något bättre tipps på nån bra multitank till bra pris? Jag vill ha vedpannan rakt in i ackvattnet vpumpen på egen slinga och vvattenberedaren på egen slinga och en extra slinga till framtida solfångare.

/Mvh
Skrivet av: Farbror_Rostfritt
« skrivet: 03 januari 2014, 20:33:34 »

Vet inte har som saggt inte fått tillträde så jag kan inte springa och lolla, det är en låg bred med ett fack för oljebrännar och ett för ved, går bara i korta vedbitar ljusblå är den.
Bör vara någon typ av förrådsberedare då huset har badkar...
Det sittet även en elpatron i pannan så det finns lite uttag men kan labborera med...

Skrivet av: gossen
« skrivet: 03 januari 2014, 20:09:50 »

Vad är det för panna? Har den förrådsberedare eller varmvattenslinga? Med slinga tror jag att det anses ok att går från pannan till vvb, med förrådsberedare så är det lite värre då det är risk för legionella tillväxt i pannans gynsamma temperaturer.
Skrivet av: Farbror_Rostfritt
« skrivet: 03 januari 2014, 20:01:51 »

Tänkte mig en STOR plattvärmeväxlare... annars är det väl risk för att pumen får ligga och bromsa i ett? Seperat beredare hade jag redan räknat ut nästan men tar man vattnet till den med ytterligare nån värmeväxlare? eller tar man vattnet från pannans vvberedare och leder vidare till seperat?
Skrivet av: gossen
« skrivet: 03 januari 2014, 19:55:24 »

Ja, du kan använda en plattvärmeväxlare mellan vp och panna med glykol ut. För varmvatten får du komplettera med en separat varmvattenberedare.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 03 januari 2014, 19:45:22 »

Man borde kunna se på eventuell shuntautomatik vilken framledningstemp man behöver när det är kallt ute. Vad har du för framledningstemp nu när det är nära nollan ute?
Skrivet av: Farbror_Rostfritt
« skrivet: 03 januari 2014, 19:12:33 »

Tunna platta radiatorer.

Om man kör med värmeväxlare då? kan man ha tex glykol i ledningarna då? det blir ju ett slutet system för sig? tänkte även att vattnet brukar ju se bedrövligt ut i gammla system hur tål värmepumparna sånt? Hur löser man varmvattnet? det blir ju bara 50grader? måste man inte minst 65 70 för bakteriernas skull?

Intressant att fler har liknande system man kan apa efter :) pumpen heter clitech car-08xb. Har fått manual och som jag fattar det borde jag kunna knåpra ihop någt med den.
Skrivet av: gossen
« skrivet: 03 januari 2014, 19:03:15 »

Ska du elda med ved vid -10*C så kommer värmepumpen att stå stilla och det finns risk för frysning, troligtvis kommer du dock att få självcirkulation med pannans varma vatten  vilket då enligt en del kan vara skadligt pga överhettning i värmepumpen.

Ekand här på forumet har en clitech 11kw(?) dockad mot panna, och vi har en Sfinx 10kw dockad mot en Alpha kombipanna utan vvx mellan utan jag förlitar mig på att strömmen inte går när det är <-10*C och elda i pannan har inte behövts (och vi har kamin som används om vi skulle behöva tillskott).
Skrivet av: Fuzz
« skrivet: 03 januari 2014, 19:00:47 »

Är de gamla hederliga vattenradiatorerna tunna platta eller feta sektionsradiatorer ? Frågan är ställd för att veta om är ett låg eller högtemp system.
Skrivet av: Farbror_Rostfritt
« skrivet: 03 januari 2014, 18:41:49 »

Hej!
Har köppt hus, ca 120m3 vattenburet med gammla hederliga vattenradiatorer ganska välisolerat ett plan byggt slutet av 70 värms upp av mindre kombi panna 80 tal olja/ved ingen acktank bara ca 150l i pannan somt vv beredaren sitter i pannan, vi har inte fått tillträde än så mer vet jag inte tänkte vara ute i god tid så det bara är att sätta ingång att meka dit en vvpump.

Har hittat en CliThech de är nått noname billigt märke men jag har inte råd med annat.
Den ska ge 7kw värme och har en maxtemp på ca55 grader och är av typen man leder vattet rakt i utedelen.

Är det teoretiskt möjigt att få varmvatten och värme i kåken och hela rasket från värmepumpen i kombination med vvberedaren i pannan och acktank som finns i pannan?
Ved lär jag få ta fram vid minus 10-15 grader det jag räknat med, det finns en braskasset i huset me.
Iframtiden investerar jag nog i en smarttank och sätter upp solceller men nu får det duga med enklast möjliga någolunda ekonomiska lösning bara jag slipper hanskas med ved! de är det värsta tråkiga görat jag vet!

Är det någon vitts att sätta en värmeväxlare mellan pannan och pump?


 

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!