Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Martin 123
« skrivet: 23 december 2004, 08:39:26 »

Har hittat en vettig installatör som verkar utgå från vårt energibehov och inte bara ute efter att tjäna pengar på oss!

Återkommer nog med mer frågor när jag fått svar från olika företag plus ref från CZ:s lokala installatör. Verkar mycket intressant!

 
Skrivet av: admin
« skrivet: 22 december 2004, 20:42:29 »

Enligt uppgift har ComfortZone ett antal referensanläggningar igång som gått i >1 år, om du vill tala med någon av de ägarna måste dock ComfortZone kontaktas, sån info lägger vi inte ut i forumet.

Jag säger inte att ni skall köpa en sån, har inga erfarenheter av dem, men tycker att deras anläggning teoretiskt verkar väl anpassad för ert behov.

En ytjordvärmepump typ Nibe 5 kW installerad behöver inte bli så mycket dyrare, detta förutsatt att ni kan använda den befintliga värmeåtervinningen.

Bergvärme verkar lite overkill tycker jag, detta med tanke på den relativt låga förbrukning ni har.

/Rickard
Skrivet av: Martin 123
« skrivet: 22 december 2004, 10:34:45 »

Halloj,

CE50 är något vi tänkt på - har läst mycket om den men har inte fått någon direkt koll på systemet! Den borde ju vara bättre än en "vanlig" frånluftspump.

Nu har vi frånluftsvärmepump (ES480 med TA450) med golvvärme uppe och nere. Vår elförbrukning är om man ser till tidigare familj (5 pers varav fyra tonåringar) då vi är nyinflyttade 20 000 kWh inkl hushållsel, stall, garage ej uppvärmd med vvb, gäststuga (5 grader), grovtvätt (5 grader), bastubad se senaste åren. Dock har återvinningen varit paj i över ett år så nu när den är lagad borde vi få ner förbrukningen mer.....Hoppas iallafall. Tiden kommer att visa vår förbrukning! Tror att det hade 20 grader precis som vi....

Enligt Nibes dimensionering ser det ut som om 5kW borde fungera utmärkt!

Har inte bergvärmepumpar steglös uteffekt med kompressorn?Vi hade problem med knäppningar när vi flyttade in - frånluftsvp styrdes bara av elpanna då den var trasig och vv öste ut en gång i timmen (mycket varmt) alla elpannesteg inkopplade!

ComfortZone kostar 70 000 installerad medan bergvärme 110 000. Elpriserna stiger så det är svårt att räkna ut "besparingen". Har kollat CZ och har en lokal installatör - kankse ska kolla lite mer med honom... Om CZ är så bra som de skriver så tjänar jag kanske in de 20 000 kr mer som det kostar med CZ jämför med annan frånluft plus installation!
Skrivet av: admin
« skrivet: 22 december 2004, 09:50:30 »

Martin 123

Jag vet att du säkert skrivit in det nånstans, men jag hittar inte uppgifterna om er förbrukning...

Med tanke på att ni har mekanisk ventilation (till/frånluft) skulle inte den billigaste lösningen för er bli en ComfortZone CE50?

En stor fördel med den borde även vara att ni undviker knäppningar i ert golvvärmesystem - den reglerar ju uteffekten steglöst med sin varvtalssyrda kompressor, det borde innebära en tämligen konstant temp ut i radiator/golvvärmekretsen.
Undantaget när den avfrostar och/eller värmer varmvatten.

Räcker 5 kW uteffekt för er?
Skrivet av: Martin 123
« skrivet: 22 december 2004, 08:01:56 »

Låter bra, för växtligheten är man lite beroende av då hästarna äter en del! Skulle jag lägga slangen i trädgården så skulle jag gladeligen vilja ha lite mer långsam växande gräs!

Ingo - blir det tjälskott så hör jag av mig - men fön kan jag stå med ;)
Skrivet av: PerF
« skrivet: 21 december 2004, 20:27:15 »

Tack för hjälpen alla!!

Är dock tvekis på ytjord då jag tänkte lägga slangen i hästhagen fast där är ju bra om det växer mycket dvs vill inte förlänga vintern med mer tjäle!!

Inga problem!  ;D Vi har vår slang i vår norra hästhage. Två slingor, ca 35 meter i mellan och 3-4 meter mellan slangarna i varje slinga. Synns inte en antydan på växtligheten. Det är bara om du pressar in slangen på minsta möjliga yta som man kan få problem.

Citera
Varför ändra ventilation med en Comfortzone? Tror att den ska passa mitt system iallafall enligt deras test!

Det var med tanle på att du inte skulle behöva ändra ventilationen som jag tänkte att en CZ skulle kunna vara ett alternativ.  ;)
Skrivet av: ingo
« skrivet: 21 december 2004, 18:07:10 »

11000 m2, då kan du lägga 400m (till en 7:a) med 2m mellan slangarna och får du kälskott då så lovar jag att jag kommer och tinar upp den med frugans hårfön...  ;) ;D
Skrivet av: Martin 123
« skrivet: 21 december 2004, 15:30:01 »

Skönt - många lugna nätter då! Så är det med allt - bilköp, vitvaror! Kul liv - semester är ju kul ibland!  
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 21 december 2004, 14:29:24 »

Det är samma typ av slang...
Det kan bli såhär om man jobbar med "planerat" underhåll.... Hur läng en slang håller ja det svaret finns inte tyvärr. Har man fått en dålig från fabrik då kan det rasa fort.
Men jag är ganska säker att tidiga misstag med "plast" är historia snart.
med lite flyt håller slangen i 100 år!!!
Jag kan inte heller se att det ska va någon signifikant skillnad på ytjord resp en bergborra.
Men återfyllnaden mot slangen vid ytjord kan va av stor betydelse, men ev misstag brukar dyka upp direkt eller åtminstone inom 10 år....
Sen kan ni slappna av  ;)
Skrivet av: Martin 123
« skrivet: 21 december 2004, 13:49:06 »

Har ingen aning! Därför jag är här ju  :-[ ska kanske inte tro på allt (läs något) man läser??

Fick detta av hvac:
http://hem.passagen.se/hvac/

I den länken i det examensarbetet är det refererat till Ingenjörs Förlaget AB - värmepumpen, det nya sättet att värma Sverige och det står under "erfarenhetsvärden". Ingen aning om slang då han under bergvärme skriver att det ska vara samma slang : tunnväggig polyetenplast som mark så vad som påverkar är oklart! Någon som vet?

Skrivet av: PerF
« skrivet: 21 december 2004, 12:25:12 »

Så fort man får svar på en fråga så poppar nya upp - läste i ett examensarbete om berg kontra markvärme och det verkar som om man måste byta ut slangen i marken efter 30 år medans borran klarar sig i 50 år!

Tycker att påståendet verkar taget ur luften. Btrf markkollektorns livslängd finns en hänvisning men inte för borrhålskollektorn. För mej synes det orimmligt att slangen i mark skulle hålla kortare tid än den i brunnen. Det är samma typ och kvalite på slang som används. Vad är det i marken som skulle ha en sådan avgörande betydelse för slangens livslängd?
Skrivet av: Martin 123
« skrivet: 21 december 2004, 08:44:41 »

Så fort man får svar på en fråga så poppar nya upp - läste i ett examensarbete om berg kontra markvärme och det verkar som om man måste byta ut slangen i marken efter 30 år medans borran klarar sig i 50 år!

Pumparna ungefär samma livslängd - hmmm! Så de 10 000 man tjänar in vid mark istället (om jag inte hittar billig grävare typ kompisens lillebror ;) ) så får jag ändå merkostnader för markvärmen utslaget på lång tid!

Dock 30 år men ändå......
Skrivet av: Martin 123
« skrivet: 21 december 2004, 08:01:09 »

Menar minus 15 grader men det stod att den lyckas utvinna ca 30 grader från luften!

"Med CE50 kan vi i stället kyla ned luften till –10 till –15 C, dvs med 30-35 grader."

Hur mycket påverkas taxeringsvärdet vid installation av berg/markvärme?? Det är ju också en kostnad som man väl slipper med andra luftsystem.....
Skrivet av: PerF
« skrivet: 20 december 2004, 22:17:09 »

PerF - det är med hushållsel för en fem pers familj dvs vad de har förbrukat i genomsnitt de senaste tre åren!

Jag har förstått att du gillar en viss pump ;) - de verkar vettiga men jag vill kolla runt alternativen då jag inte förstår dess verkningsgrad då den utvinner så mycket energi ur luften så minus 30 grader skickas ut! Fryser inte systemet - eller jag har nog inte förstått!

Ner till -15 som jag fattat det. Sen, gillar och gillar...  ::)  men i vissa installationer har den väl sitt berättigande. Vid stora energibehov är det trots allt berg/jordvärme som gäller.

Spontant ser man kanske frånluftspumpar enbart som ett sätt att återvinna värme men faktum är att så länge den klarar att "krama ur" luften tillräckligt med värme så att utluften är kallare än utomhusluften som ventileras in så har man en nettovinst. Principiellt som en utomhusluftpump fast den står innomhus. Det är det som gör att jag tycker att Comfortzonepumpen ser intressant ut för mindre effekt/energibehov.

Citera
Funderar på elpriset då det verkar som man borde binda nu då allt pekar på en rejäl höjning kommande år så om jag sparar mer nu med ett system så kanske det ändå blir billigare med annat om man "räknar" med ökande elpriser!

Elpriset kommer att stiga. Och det kommer andra energislag att göra också. Så det enda vi kan göra är att minska vårt energibehov så mycket som möjligt, i synnerhet de hårt beskattade.
Skrivet av: Martin 123
« skrivet: 20 december 2004, 21:26:09 »

PerF - det är med hushållsel för en fem pers familj dvs vad de har förbrukat i genomsnitt de senaste tre åren!

Jag har förstått att du gillar en viss pump ;) - de verkar vettiga men jag vill kolla runt alternativen då jag inte förstår dess verkningsgrad då den utvinner så mycket energi ur luften så minus 30 grader skickas ut! Fryser inte systemet - eller jag har nog inte förstått!

Funderar på elpriset då det verkar som man borde binda nu då allt pekar på en rejäl höjning kommande år så om jag sparar mer nu med ett system så kanske det ändå blir billigare med annat om man "räknar" med ökande elpriser!
Skrivet av: Martin 123
« skrivet: 20 december 2004, 21:19:03 »

Tack för hjälpen alla!!

Är dock tvekis på ytjord då jag tänkte lägga slangen i hästhagen fast där är ju bra om det växer mycket dvs vill inte förlänga vintern med mer tjäle!!

Varför ändra ventilation med en Comfortzone? Tror att den ska passa mitt system iallafall enligt deras test!
Skrivet av: admin
« skrivet: 17 december 2004, 20:21:24 »

Kan så vara.
Skrivet av: PerF
« skrivet: 17 december 2004, 19:33:25 »

Citera
Ni har frånluft idag eftersom ni har en ES480a. Frågan är om ni inte skulle fundera på om en Comfortzone (mer avancerad och effektivare typ av frånlutspump) är ett bättre alternativ då det blir betydligt billigare.

En Nibe 1215-5kW och 350 meter ytjord behöver inte kosta mer... Bör även ge bättre COP.

Comfortzonen skall ju också installeras.

Kan dock hålla med om ComfortZones fiffiga konstruktion.

/Rickard

Grejen är ju också den att byter man ut ES480an så måste ventilationen lösas på ett annat sätt. Kostar pengar och inte enbart i utrustning utan också i form av onödiga förluster. Därför tror i alla fall jag att det blir svårt att matcha med en jordvärmeinstallation.
Skrivet av: admin
« skrivet: 17 december 2004, 18:08:39 »

Citera
Ni har frånluft idag eftersom ni har en ES480a. Frågan är om ni inte skulle fundera på om en Comfortzone (mer avancerad och effektivare typ av frånlutspump) är ett bättre alternativ då det blir betydligt billigare.

En Nibe 1215-5kW och 350 meter ytjord behöver inte kosta mer... Bör även ge bättre COP.

Comfortzonen skall ju också installeras.

Kan dock hålla med om ComfortZones fiffiga konstruktion.

/Rickard
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 17 december 2004, 18:02:03 »

CarMan, tänk på att Nibes 5:a ger 6 kW vid 35 grader framledningstemp - 7:an ger 8.8 kW!!!

Det skall ju gå att gå på golven också...

Med en 5:a som ger ca 6 kW (förutsatt att golvvärmen funkar bra) så bör det räcka ganska långt, huset är ju tämligen nytt dessutom och bör vara ganska välisolerat.
Chablonen 30W/m2 ger vid hand att det krävs ca 5 kW för att värma huset vid kall väderlek, mer effekt är ingen nackdel, men i ett golvvärmesystem kan det bli lite kinkigt med för höga uteffekter.

Martin 123
Om du kan köra elpatronerna kontinuerligt på säg 6 kW för att se hur hög temp ni får i golven så är det lättare att avgöra om ni vågar er på en större pump.
Viktigt att ni kör med alla termostater tvångsöppnade i så fall - låt inga rumsgivare stänga av golvvärmeslingorna.
Fullt flöde i alla slingor - fast tillförd effekt under lång tid (3-5 timmar eller tills tempen inte längre stiger) bör ge en bra fingervisning om hur stor värmepump ni kan sätta in utan att riskera att ni bränner er under fötterna vid kontinuerlig drift. ;)

För hög tillförd effekt i ett golvvärmesystem kan resultera i täta start och stopp - man vill ju inte att det skall bli allt för varmt under fötterna.

/Rickard
du har så rätt som vanligt, men man kan ju alltid montera in att 200-300liters ack i seria, för att hlla ned både starterna & effekt topparna man får av n större pump. trpr att en ack atltid är att rekomendera till golvärme.
(jag är ju bara bilmeck & har inte full koll, men tror att det kan vara bra om jag spånar högt i balnd så ni andra kan komentere mina tankar)
Skrivet av: PerF
« skrivet: 17 december 2004, 17:58:07 »

Nuvarande energiförbrukning= 20 000 kWh
Vad tror ni?

Den energiförbrukning som du anger, är det inklusive all el, dvs hushållsel också? Svårt för er att veta då ni inte bott i huset speciellt länge. Men om så är fallet ligger ni väldigt nära gränsen för om mark/bergvärme kommer att ge nån besparing då kapitalkostnaderna kommer att äta upp det mesta.

Men! Ni är bara två personer idag. Kanske blir ni fler med tiden. Då går det åt mer varmvatten. Elpriset kommer med säkerhet att stiga.

Ni har frånluft idag eftersom ni har en ES480a. Frågan är om ni inte skulle fundera på om en Comfortzone (mer avancerad och effektivare typ av frånlutspump) är ett bättre alternativ då det blir betydligt billigare.
Skrivet av: admin
« skrivet: 17 december 2004, 17:51:49 »

CarMan, tänk på att Nibes 5:a ger 6 kW vid 35 grader framledningstemp - 7:an ger 8.8 kW!!!

Det skall ju gå att gå på golven också...

Med en 5:a som ger ca 6 kW (förutsatt att golvvärmen funkar bra) så bör det räcka ganska långt, huset är ju tämligen nytt dessutom och bör vara ganska välisolerat.
Chablonen 30W/m2 ger vid hand att det krävs ca 5 kW för att värma huset vid kall väderlek, mer effekt är ingen nackdel, men i ett golvvärmesystem kan det bli lite kinkigt med för höga uteffekter.

Martin 123
Om du kan köra elpatronerna kontinuerligt på säg 6 kW för att se hur hög temp ni får i golven så är det lättare att avgöra om ni vågar er på en större pump.
Viktigt att ni kör med alla termostater tvångsöppnade i så fall - låt inga rumsgivare stänga av golvvärmeslingorna.
Fullt flöde i alla slingor - fast tillförd effekt under lång tid (3-5 timmar eller tills tempen inte längre stiger) bör ge en bra fingervisning om hur stor värmepump ni kan sätta in utan att riskera att ni bränner er under fötterna vid kontinuerlig drift. ;)

För hög tillförd effekt i ett golvvärmesystem kan resultera i täta start och stopp - man vill ju inte att det skall bli allt för varmt under fötterna.

/Rickard
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 17 december 2004, 17:37:51 »

Skrivet av: CarMan
« skrivet: 17 december 2004, 17:36:41 »

en fördel man markvärme är ju att man kan se att man verkligen får alla meter man betaler för.
har man lite kontakter så kanske man kan få nån att gräva billigt.

snåla inte på markslinan bara oavsett var vvs firmorna säger så vill du ha dina extra metrar, det är inte alls onödigt & bortkastat.
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 17 december 2004, 17:31:03 »

Svarar på dimensioneringsfrågor som angivits av Moderator;
Var i landet du bor = utanför Linköping
Tomt: 11 000 m2
Djup till berg = ingen aning!!!!
Hur många m2 som skall värmas upp = 168 m2
I hur många våningsplan = 2
Har du hög eller lågtemp "radiatorsystem"= lågtemp golvvärme (ca 25 grader cirkulerar vid noll grader)
När är huset byggt= 1990
Nuvarande energiförbrukning= 20 000 kWh när återvinning i frånluftsvp var trasig nu med fungerande frånluftsvärmepump (ES480 - komplett vvb, värme, frånluftsåtervinning med värmd tilluft via TA450) kopplat till golvvärme uppe och nere (inkl hushållsel, vvb plus vvb i stall, bastubadande och uppvärmning 5 grader i gästhus och grovtvätt). Tidigare bodde här familj på fem personer varav fyra tonåringar som nog duschade, tvättade, diskade mer än mig och min sambo. Har bara bott ett par månader så vår förbrukning är svår att säga. Vi har dock hittills sparat in 1300 kWh mot beräknad på tidigare förbrukning men det spelar ju in på hur kall vintern är plus att vi myseldar lite i kaklekamin mer än tidigare ägare.
Hus effekt: 25 A
4 Elpannesteg upp till 13 kW men jag har bara sett ett elpannesteg användas när elpannan går (vad jag kan utläsa från displayen).
Har ute och innegivare till nuvarande system.

Kan inte komma på mer uppgifter som kan vara till nytta vid dimensioneringshjälp av berg /markvärme!

Enligt Nibes dimensionering borde vi ha något liknande:

5 kW-utförande
Nuvarande totalbehov, el *22500kWh/år (exkl hushållsel men jag drog till med denna då den går upp till förbrukning 30 000 kWh/år enligt tabellen)
Bergvärme, borrdjup (aktivt) ** 90 - 110 m
Markvärme, slanglängd **250 - 400 m
Besparing**15300kWh/år

Vad tror ni?

Det blir för klant enligt mina mått mätt!
du ska ha en 7:a
med 150m AKTIVT bordjup eller 400m markslinga, gärna delat på 2 slingor
Skrivet av: PerF
« skrivet: 17 december 2004, 17:29:00 »

11.000m2... Lite senare vår i nån del av den trädgården skulle inte göra mej nåt. Då hinner inte ogräset växa så förb....  ::) ;D
Skrivet av: hvac
« skrivet: 17 december 2004, 17:24:45 »

Är du trädgårdaälskare så tänk på att marken kyls av mer och frosten ligger kvar lite längre. Växtzonen blir något nordligare, kanske 1 zon. Det är ingen konstigt men bra att veta om man ska anlägga en trädgård och undrar varför det växer lite sämre.

Skrivet av: admin
« skrivet: 17 december 2004, 17:19:45 »

I ditt läge skulle jag gräva ytjordvärme, det blir (nästan) garanterat billigare!

Du riskerar inte att borriggen kör fast på 80 meter (som det gjorde hos en av mina kompisar) med extra foderrörskostnader på ~10 000 kr.
Du riskerar inte att berget kyls mer än beräknat (kan ske om det feldimensioneras med tanke på värmeledningstal/ värmeöverföringsförmågan.

En fördel med ytjordvärmen är att den garanterat återladdas över sommaren, i vart fall så länge solen lyser - och när den inte gör det längre lär vi alla vara jordgubbar ändå...

Bergvärmens stora fördel är det lilla ingrepp som krävs på tomten, i övrigt ser jag ingen anledning att borra.

Hör dig för i omgivningarna, ofta finns det nån som kan gräva billigt, kanske nån som extraknäcker och inte tar så hög timpenning.

/Rickard
Skrivet av: Martin 123
« skrivet: 17 december 2004, 14:35:33 »

Svarar på dimensioneringsfrågor som angivits av Moderator;
Var i landet du bor = utanför Linköping
Tomt: 11 000 m2
Djup till berg = ingen aning!!!!
Hur många m2 som skall värmas upp = 168 m2
I hur många våningsplan = 2
Har du hög eller lågtemp "radiatorsystem"= lågtemp golvvärme (ca 25 grader cirkulerar vid noll grader)
När är huset byggt= 1990
Nuvarande energiförbrukning= 20 000 kWh när återvinning i frånluftsvp var trasig nu med fungerande frånluftsvärmepump (ES480 - komplett vvb, värme, frånluftsåtervinning med värmd tilluft via TA450) kopplat till golvvärme uppe och nere (inkl hushållsel, vvb plus vvb i stall, bastubadande och uppvärmning 5 grader i gästhus och grovtvätt). Tidigare bodde här familj på fem personer varav fyra tonåringar som nog duschade, tvättade, diskade mer än mig och min sambo. Har bara bott ett par månader så vår förbrukning är svår att säga. Vi har dock hittills sparat in 1300 kWh mot beräknad på tidigare förbrukning men det spelar ju in på hur kall vintern är plus att vi myseldar lite i kaklekamin mer än tidigare ägare.
Hus effekt: 25 A
4 Elpannesteg upp till 13 kW men jag har bara sett ett elpannesteg användas när elpannan går (vad jag kan utläsa från displayen).
Har ute och innegivare till nuvarande system.

Kan inte komma på mer uppgifter som kan vara till nytta vid dimensioneringshjälp av berg /markvärme!

Enligt Nibes dimensionering borde vi ha något liknande:

5 kW-utförande
Nuvarande totalbehov, el *22500kWh/år (exkl hushållsel men jag drog till med denna då den går upp till förbrukning 30 000 kWh/år enligt tabellen)
Bergvärme, borrdjup (aktivt) ** 90 - 110 m
Markvärme, slanglängd **250 - 400 m
Besparing**15300kWh/år

Vad tror ni?
Skrivet av: Martin 123
« skrivet: 17 december 2004, 14:01:41 »

Hur veta dimensionering - lita på offertlämnare ;) ?
Skrivet av: PerF
« skrivet: 17 december 2004, 13:31:03 »

Prestandamässigt ingen skillnad på berg eller jordvärme om anläggningen är korrekt dimensionerad. Jordvärme brukar bli billigare då det inte kostar lika mycket att gräva som att borra. Nackdelen är att man gräver sönder trädgården om man inte har stor tomt. Räkna med 700-800m2 fri yta för en normalstor anläggning för bra prestanda. Prutar man på ytan kan man drabbas av tjälskott i gräsmattan. Mindre kul.

Har man inte plats för markslinga så får man borra. Om man inte bor inom ett vattenskyddsområde förståss. Kolla med komunen vad som gäller.

Skrivet av: Martin 123
« skrivet: 17 december 2004, 13:07:32 »

Tack för grundlig genomgång!

Nu har vi framledningstemp på 25 grader i golvvärmen vid nollan i vårt hus så det ska väl vara lågt så jag ska inte installera något mer!

Bra tips om att kolla upp så "brinen" hålls på noll grader!

Ska kolla in Artiklar och läsvärt nu.......
Skrivet av: RobeK
« skrivet: 17 december 2004, 11:56:19 »

En värmepump fungerar så att den skickar ut en vätska vid en låg temperatur säg -4 grader. Denna vätska värms sedan upp antigen av luft, jord eller berg till en högre temperatur. Säg +-0 grader.

Den inkommande vätskan används för att förånga ett lättflyktigt ämne i värmepumpen. Den vätska som förångars har generellt mycket lägre temperatur för att vara flytande. När den blir uppvärmd av inkommande 0 gradit vatten så blir den ånga. I och med detta så kyls inkommande vatten ned till -4 grader igen.

Den numera "varma" gasen pressas sedan ihop av en kompressor till vätska igen. För att gasen skall kunna bli vätska så måste den lämna ifrån sig sin värme. Den värmen värmer upp kompressorn.

För att kompressorn inte skall bli för varm så kyler vi den med radiatorvatten (vattnet i elementen). Radiatorvattnet värmas då upp och det blir varmt och gosit i huset.

Ovanstående beskrivning är "rätt" förenklad men där har du principen.

Så till dina frågor. Brine är den vätska som cirkulerar på den "kalla" sidan. Dvs ned i hålet/jorden. Brinetemp är temperaturen på brine vätskan när den kommer tillbaka från jorden/berget.

Framledningstemperatur är temperaturen på elementvattnet när det lämnar värmepumpen på väg ut i elementen. Returtemp är temperaturen på vattnet när det kommer tillbaka från elementen.

COP är skillnaden mellan tillförd energi (ström) till kompressorn och avgiven energi (värme) från pumpen.
Ju högre COP desto trevligare i plånboken.
COP varierar beroende på brinetemp och framledningstemp. Man kan säga generellt att: Ju större skillnad det är mellan brinetemp och framledningstemp desto sämre COP.

Du vill alltså ha en hög brinetemp och låg framledning.
Brinetempen kontrollerar du med borrhålets djup eller jordslingans längd.
Framledningstempen styrs av din totala elementyta, husets förmåga att behålla värme samt temperaturen ute.

Vilken som blir den mest ekonomiska lösningen för dig beror på väldigt många variabler. Det är de sakerna som värmepumpstillverkarna räknar på i sina dimensioneringsprogram. Det är avancerade saker och inget man knackar själv på miniräknare.

Men du kan titta på vissa saker. Se till att ni borrar tillräkligt långt för att kunna hålla brine på 0 grader.
Sedan kan det löna sig att installera fler element än att köra pumpen på hög framledningstemperatur.

Mycket att lära men det är rätt kul att ibland ha bättre koll än killen som sålde prylarna.
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 17 december 2004, 11:51:11 »

Kul med lite tjejer i nördforum som detta  ;D

"Brine" är mediet som pumpas runt i kollektorn (borrhålet/markslingan), dvs normalt en spritblandning. Kan i vissa sammanhang också vara en saltblandning.

De flesta värmepumpar har givare för brine-temp in, en del har även givare för brine-temp ut, dock inte min. En del "nördar" (som jag) plockar på lite extra givare på intressanta ställen och loggar temperaturer. För aktuell status hos mig kan du kolla på:
http://spiff.hax.se/log.html

COP (Coefficient Of Performance) är förhållandet avgiven effekt genom inmatad effekt, dvs hur mycket värme får du ut för en viss inmatad effekt.
Skrivet av: Tony Tiger
« skrivet: 17 december 2004, 11:48:16 »

Gå in på "Artiklar och läsvärt".

Klicka på:
Ordlista över facktermer och uttryck.
Där började jag i alla fall.....
Lycka till

Skrivet av: Martin 123
« skrivet: 17 december 2004, 11:31:08 »

Okej, inte för att låta löjlig men jag har lite svårt med termerna! Jag heter Martin här på forumet men är tjej på 27 (låter som kontaktannons ;) ) då detta verkar vara mansdominerat forum dock har jag lite teknikintresse men det är väldigt mycket att lära då jag bott i hus i två månader och börjar få häng på vårt system (tempkurva, börvärde, framledningstemp, lågtempssystem, PUUUH!) men ingen lat installatör ska lura mig på mina stålars - vill lära mig allt på en gång!!! Vad är brine (cirkulationspump??) Hur vet man temp där?? Vad är COP???
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 17 december 2004, 11:02:11 »

Det avgörande är vilken temp som går att få på brine, vid ett givet flöde. Högre temp bättre COP.
Skrivet av: Martin 123
« skrivet: 17 december 2004, 10:41:49 »

Stor tomt

Foderrör ingen aning!

Jag menar ekonomi väl i drift, dvs om man utgår från ungefär samma installationskostnad. Finns det för, resp nackdelar med mark kontra bergvärme! Det är ju samma värmepump, men effekt från mark och berg borde väl skilja sig åt???
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 17 december 2004, 10:23:06 »

Liten villa tomt / jordbruksfastighet, 50m foderrör till berg osv. ;)
Skrivet av: Martin 123
« skrivet: 17 december 2004, 09:49:09 »

Fixaren Omständigheterna? Var man bor i landet (Östgötaslätten=blåsigt och flack gammal havsbotten), borrdjup m.m.
Läser man Nibes dimensioneringskalkyl så borde väl systemen ge samma effekt:

5 kW-utförande
Nuvarande totalbehov, el *22500kWh/år
Bergvärme, borrdjup (aktivt) ** 90 - 110 m
Markvärme, slanglängd **250 - 400 m
Besparing**15300kWh/år
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 17 december 2004, 09:37:27 »

Kombinationen med frånluft är intresant främst ihop med markvärme vid nyprojektering. Med bergvärme får man samma resultat med ca: 30m djupare hål.

Med för grunt hål kan det vara ett alternativ med frånluftsväxlare.

Berg/kontra mark beror mest på omständigheterna.
Skrivet av: Martin 123
« skrivet: 17 december 2004, 09:17:24 »

Ekonomi mark vs bergvärme?

Installation markvärme verkar vara billigare än bergvärme, typ 10 000 kr. Men jag undrar över stabilitet om man jämför de olika systemen. Vad har ni för erfarenheter?

Har även kollat de nya kombisystemen med frånluft kombinerat med berg/mark. Har dock ingen aning om kostnad än har skickat iväg förfrågningar till hööger och vänster. Någon som vet något om de nya systemen! Ekonomi???

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!