Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: zippa
« skrivet: 08 december 2012, 00:26:14 »

Hej Roland.

Nu börjar jag förstå hur allt hänger ihop, och vad du menar med hög framledning.

Jag har en ir mätare sen tidigare, så när jag fått in det sista elementet i kretsen så ska jag börja mäta. Tyvärr så har nog många av mina element inte den möjligheten till strypning som behövs.

Idag när det var minus -12 så ville den upp till 53grader. Och låg ca 1grad under bör värdet inne. Eldade lite i kaminen så jag låg bara 0,2 grader under inne tempen. Då ville den gå upp till 45 grader men då var det bara -9 ute.

Hur ordnar man strypningen till elementen lättast?

Bastuvarmt löser jag genom att jag använder mina termostart på elementen.

Tack Roland.

Skrivet av: Roland
« skrivet: 06 december 2012, 11:03:21 »

Det ena utesluter inte det andra. Att jag påtalar möjligheten av snedfördelning av flödet beror på att det var ok värmebärardifferens (GT8/GT9), det var en framledningstemperatur på 57,5 när det var -2,6 ute. Det borde bli bastuvärme i de rum där det finns gamla stora radiatorer. Jag kan inte förstå det på annat sätt än att de måste vara ordentligt strypta vilket, eftersom värmebärardifferensen totalt sett var ok, betyder att vattnet måste gå rakt igenom några utan att hinna kylas av. Radiatorer som inte kyler vattnet skall man inte ha i ett värmepumpvärmt hus.

Visst är det bättre med behaglig värme i huset med 40 grader framledningstemperatur än med 60, men vore det mitt hus skulle jag först köpa en IR-termometer och sätta igång och försöka få det jag har att fungera så bra som möjligt. Om mina teorier är riktiga kan det vara möjligt att få ner framledningstemperaturen en del genom att strypa radiatorerna som kortsluter. Sen kan en fläktkonvektor eller något annat bli nästa steg. 
Skrivet av: zippa
« skrivet: 05 december 2012, 15:35:50 »

Jag tror inte det är pumpens fel utan mer att jag har för få källor som sprider värmen. Det måste ju vara bättre att ha många element som t.ex. jobbar med 40 grader än mindra antal som jobbar med 60 grader, där av att fläkt element är grymt effektiva, du får ju både bättre effekt mer mer värme från Pumpen.

Jag saknar 1-1,5 grader av önskad inne temp även när det är -13 så jag tror inte pumpen är för klen.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 05 december 2012, 15:30:02 »

Det är inte innegivarens fel att pumpen inte ger så mycket värme att önskad rumstemperatur uppnås. Pumpen är för klen för att hålla huset vid önskad innetemperatur vid den utetemperatur som då rådde. I och med att innegivaren då hissar upp börvärdet (verklig rumstemperatur är ju lägre än den önskade) understryker den detta faktum men den är inte orsaken.

Med kortslutning menar jag att vattnet passerar en radiator så snabbt att det inte hinner kylas av nämnvärt. Pumpen fungerar bäst när den höjer temperaturen på värmebäraren med 5-10 grader. 7,2 grader enligt värdena i första inlägget är utmärkt. Helst skall också temperaturskillnaden över alla radiatorer vara ungefär samma. Finns det någon radiator där differensen bara är några få grader ger den inte så mycket mer värme än om differensen var 5 grader men den bidrar till att det kommer tillbaka onödigt varmt vatten till pumpen. Omvänt gäller att är differensen över en radiator stor utnyttjas dess förmåga att värma huset inte fullt ut. Små radiatorer som rörledningsmässigt sitter nära pumpen är de som man i första hand skall undersökas när man letar efter kortslutande radiatorer.   
Skrivet av: zippa
« skrivet: 05 december 2012, 15:03:39 »

Tack Roland för en bra förklaring om hur innegivaren fungera, mycket uppskattat. Kan säga att innegivaren gjort jätte stor skillnad på vår och sommare när solen värmer huset på dagen så behöver man inte alltid värme på kvällen/natten då huset är uppvärmt, gjorde stor skillnad i en stabilare och jämnare inne temp.

Nu på vintern tycker jag det fungera sämmre då den aldrig kommer upp till önskad temp utan hjälp av kaminen. Det kan ha att göra med att jag ha för få element som  Sune73 säger och i och med det så lämnar elementen ifrån sig för lite värme och då höjer den framledningstempen pgn av att innegivaren då den inte når upp till önskad temp, eller?

Kan du förklara vad du menar med kortsluter cirkulationen?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 05 december 2012, 14:34:08 »

Vad vet du om innegivare, hur påverka den bergvärme kurvan när den inte når upp till önskad temp?

Innegivaren justerar börvärdet på följande sätt: Skillnaden mellan inställd önskad rumstemperatur och uppmätt rumstemperatur multipliceras med rumsgivarfaktorn som man ställer in och adderas till börvärdet. Exempel: Inställd rumstemperatur 20 grader, verklig temp. 21 grader, rumsgivarfaktor 6 och börvärde enligt värmekurva och utetemperatur 38 grader ger justerat börvärde = 38 +6x(20-21) = 32 grader. En innegivare stressar inte värmepumpen på något sätt, den ser bara till att hålla jämnare temperatur inne.

Jag tycker det är hög framledningstemperatur som behövs med tanke på byggåret trots att det verkar finnas några radiatorer som inte verkar vara bra. Det kan vara fråga om att några radiatorer kortsluter cirkulationen. Skaffa en IR-termometer och mät temperaturen vid in- och utlopp på samtliga radiatorer. Det skall vara minst 5 grader differens över alla radiatorer. I och med att det är blandat nytt och gammalt är det rätt sannolikt att det är snedfördelning av värmebärarflödet. 
Skrivet av: zippa
« skrivet: 05 december 2012, 14:28:06 »

Hej.

Jag har gjort mätningar för längesen så det är nog läge att göra om dem, ska bara hitta hur man gjorde.
Vissa radiatorer är enkla så dessa skulle man nog tjäna på att byta till dubbla.
En volymförstorare kommer att installeras framöver för att få ner gångtiden lite, men det kommer troligen ske under sommaren.

Huset är tilläggsisolerat så vägarna är nog ganska bra även att det är lite kallras här och där... Dock ska jag i framtiden inreda vår vind och då blir det att isolera taket.

Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 05 december 2012, 12:10:01 »

Jag tänker så här:
Att byta radiatorer är som sagt ganska dyrt och dom betalar sig knappast med lägre driftskostnad pga bättre COP.
Att lägga dom pengarna på isolering av framförallt vindsbjälklag och även väggar sänker uppvärmningskostnaden och gör att dina befintliga radiatorer räcker bättre till.
Förutsatt att din isolering är i 30-talsklass.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 05 december 2012, 09:03:07 »

Identifiera de sämsta radiatorerna och börja med att byta ut dom. Men det är ganska lång återbetalningstid på den investeringen, så du får förbereda dig på att lägga det på sova-gott-om-natten-kontot.
Skrivet av: SUNE73
« skrivet: 05 december 2012, 08:29:07 »

Vore jag dig så skulle jag:
I första hand mäta upp samtliga radiatorer och koppla ur innegivare tillsvidare.
I andra hand skaffa fler / större radiatorer och fläktkonvektorer, detta för att få ett effektivt system. Givetvis beroende på resultat av mätning av befintliga radiatorer.
I tredjehand volymförstorare och / eller kanske en arbetstank.  Givetvis beroende på resultat av ovan åtgärder.
I fjärde hand njuta av effektivivteten tummenupp

/Mvh
Skrivet av: zippa
« skrivet: 05 december 2012, 08:19:14 »

Hej.

Tack för ett snabbt svar. Som det är just idag så vilar den 15min mellan gångerna och kör ca: 25min, så vad tror du om en volymtank för att få jämnare temp och längre gång tid?

En del element är nyare och större, sen har jag några jätte stora gamla element som är grymt bra, men sen så finns det några enradiga element och dessa borde jag nog byta ut. Fläkt element är grymma så det kanske borde till något sånt också.

Vad vet du om innegivare, hur påverka den bergvärme kurvan när den inte når upp till önskad temp?
Skrivet av: SUNE73
« skrivet: 05 december 2012, 08:03:58 »

Hej Zippa,

Om du ska kunna sänka kurvan så måste det vanligtvis till större radiatorer eller fläktkonvektorer.
Vattenvolymen är inte avgörande när det gäller att sänka kurvan, det är mera gångtider och antal starter.

Har du säkerställt att dina radiatorer gör sitt bästa och mätt upp / justerat varje radiator? Finns många trådar om detta på forumet tummenupp

Om du ska byta ut radiatorer så kan jag rekomendera att dimensionera dessa med minst 80W/kvm.

Edit: Såg i efterhand att du "bara" har 10 radiatorer i ditt hus som är jämfört med mitt dubbelt så stort och jag har 12 radiatorer. Tror du behöver monsterradiatorer för att kunna värma ditt hus effektivt med VP. Hur blir värmefördelningen? Ventilation?
/Mvh
Skrivet av: zippa
« skrivet: 05 december 2012, 07:42:19 »

Hej.

Jag undra vad jag kan göra för att får ner kurvan, alltså inte behöva gå upp till över 50 grader ut till elementen. Bergvärme pumpen dra ca: 3,5kw när den jobbar runt 40 grader, när den närma sig 50 så dra den 4kw och efter det ca: 4,5kw. Även att det inte är så jätte kallt ute så jobbar den med hög temp och får ändå inte upp inne tempen.

Detta är första vintern med Innegivare, jag vet inte om den stället till något och stressar bergvärmepumpen när den aldrig kommer upp till önskad temp.

Frågor.
Vad kan jag göra för att sänka kurvan?
Har jag för få element?
För liten vattenvolym i värme kretsen, skaffa volymförstorare?


Lite uppgifter:
Greenline E9.
GT1 49.2/48.2.
GT2 -2,6.
GT3 51/52,4.
GT5 20,8/19,3.
GT6 68.
GT8 57,5.
GT9 50,3.
GT10 +4,1.
GT11 +1,4.
10st element.

Hus:
1933
bo-bi yta 150/100.
3 glas fönster



Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!