Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: oscar carlson skrivet 24 oktober 2007, 15:06:04

Titel: Frågor på dimensionering av Bergvärmeanläggning
Skrivet av: oscar carlson skrivet 24 oktober 2007, 15:06:04
Först vill jag säga att jag studerat detta forum en tid och måste säga att jag är imponerad av kunskapen som visas upp. När det nu är dags att skaffa en egen anläggning känns det naturligt att fråga denna expertis!

Jag skall bygga 222m2 hus i två plan och garage med kontor om ca 60m2 i strax norr om Stockholm. Alla plan/hus kommer att ha vattenburen golvvärme.

Jag har bestämt mig för bergvärme och har bett en konsult räkna på det hela. Här kommer lite data:

Ber avgiven effekt: 12kW
Ber energi: 32610 kWh
Medeltemp orten: 5,9
DUT:  -19,3
Vi är sju personer i familjen och kommer att ha bubbelbadkar. Det extra VV-behovet vid störttappning tänker jag lösa med en extern elberedare i ”serie” med den inbyggda på 163 liter.
Alla plan/hus kommer att ha vattenburen golvvärme.

Konsulten kommer fram till en IVT HT Plus C9 (husleverantören föredrar IVT och det känns OK för mig så märkesvalet är ingen stor fråga) med ett hål på 164m vilket skulle ge följande:

Max elspets: 3.3 kW
Drivenergi VP: 9130kWh
Tillskott VP: 400kWh
Gratisenergi VP: 23070kWh
Drifttid: 3270h/år
Effekttäckning: 73%
Energitäckning 99%

Konsulten anger brinetemperatur medel till -0,7 grader och tillgängligt tryckfall till 12kPa (jag förstår inte riktigt vad dessa värden betyder…)

Vidare har han räknat på ett förslag till med 118m hål och VBX men det har jag förkastat eftersom jag då använder ”reserven” direkt. Känns bättre att borra ordentligt från början och ta till VBX om hålet mot förmodan inte skulle räcka till ändå.

Min plan är att  borra 170-180 meter aktivt hål och köra utan VBX. Komplettera den inbyggda VVB på 163 liter med ca. 200 liter elberedare. Jag planerar även att installera en arbetstank mot golvvärmen. F-ventilationen planerar jag att ”dra förbi” pumpen så att jag kan komplettera med VBX i framtiden. Tilluft sker via Fresh 90-ventiler i väggarna.

Observera att min intention inte är att ”spara sista kronan” utan få ett väl fungerande system med bra ekonomi.

Frågor:
-Ser ovanstående rimligt ut.
-Är mitt beslut angående VBX korrekt?
-Hur stor bör arbetstanken vara.
-Hur stor betydelse har bergarten? På SGU’s karta är det Granit men gränsen mot  ”Gråvacka, skiffer och kvartsik” ligger nära så det visar sig säkert först sen man borrat.
-Brinetemperatur medel till -0,7 grader låter lågt eller? Vad exakt betyder detta?


Vill ni ha mer info, låt mig veta så kompletterar jag!


/Oscar
Titel: SV: Frågor på dimensionering av Bergvärmeanläggning
Skrivet av: AndersA skrivet 24 oktober 2007, 16:39:27
Hej
Jag har inte svar på alla dian frågor men vill bara nämna att om du ökar brine temperaturen med 1C genom att borra extra så ökar energiutbytet ur vp med ca 4%.
Så du resonerar helt rätt när du säger att du vill öka på hålet. 40m extra kostar ca 10':-. Väl använda pengar anser jag.
En sak som du skall fundera på anser jag är att många anser att golvärme ihop med tilluft ventiler i väggarna kan ge kallras. Man upplever drag.
En lösning är då att använda konventioenella radiatorer och tiluftventiler i fönstren. Minskar risken före drag.
Radiatorer är inte dyrare att installera och mins lika effektiva ur energiförbruknings hänsyn.

Lycka till

///AndersA
Titel: SV: Frågor på dimensionering av Bergvärmeanläggning
Skrivet av: ROLPeR skrivet 24 oktober 2007, 17:06:58
- medel till -0,7 grader låter lågt eller? Vad exakt betyder detta?

Som Anders sade så betyder det att borrhålet är snålt tilltaget med sämre verkningsgrad som följd.
Det verkar som kalkylprogrammet för IVT sätter en låg nivå på brinetempen och det ger ju billigare borrhål dvs kortare. Ett billigt sätt att gardera sig är att borra djupare.

MVH // Rolle
Titel: SV: Frågor på dimensionering av Bergvärmeanläggning
Skrivet av: JesseJames skrivet 25 oktober 2007, 01:43:55
Ska du ha trä golv hävdar jag att radiatorer t o m kan giva lägre temperatur än golvvärme (beroende på hur stora/många radiatorer du tillåter, fläktkonvektorer är fusk men ger ytterligare mer). Har du stengolv så har du full vinst med golvvärme (isolering under, eller om det vore ett mellan plan särskillt, spelar i o f en viss roll men jag generaliserar givetvis  tomte::).

Skulle jag byggt värmen idag och haft mer tid skulle jag jagat ett par plattvärmeväxlare med tillräckligt lågt tryckfall på skroten. Den ena placerad på radiator kretsen och den andra mellan värmepump och VV beredaren. Sedan leder man kallvattnet via radiator placerade växlaren in i VV växlaren och sist in i beredaren. Då skulle man klara sig med en mindre beredare och få bättre cop på VV (har en tank med yttre circ.).

Tappar ca 800-900l ur min 300/160 till min grabbs lekpool och då får den perfekt badtemperatur.
Detta med 11kW som värmer under tiden. Dvs inget kallvatten iblandat, allt går via beredaren och beredaren är kall efter den övningen.

/JJ
Titel: SV: Frågor på dimensionering av Bergvärmeanläggning
Skrivet av: oscar carlson skrivet 27 oktober 2007, 19:24:42
Tack för era svar så långt.... men jag trodde att i alla fall några av er på forumet var tillräckligt VP-tokiga (i positiv bemärkelse) för att lägga ut teorierna ordentligt !?! ;-)

Särskilt hoppades jag att få några åsikter om VBX, det vill säga frånluftstillsats typ FLM30. Är det verkligen vettigt? Får jag inget stöd kanske jag luras att säga ja till försäljarens argument om ökad verkningsgrad.... Han har säkert rätt men jag tror det är försumbart i och med att jag borrar extra djupt....

Jag undrar också om arbetstanken, här verkar ingen (inte ens en golvvärme firma) kunna ge ett klart svar, kanske spelar det ingen roll om man väljer 100 eller 300 liter? Erfarenheter?

Vidare funderar jag att gå till 200m hål. Är det vettigt eller kan man borra för djupt? Finns det några risker?

Några kommentarer/frågor till era svar:

F-ventilationen är intressant, jag har funderat mycket på alternativet att komplettera med FTX men kommer fram till att det kanske betalar sig på 10-15 år men inte mer än så. vad gäller kallraset håller jag dock med om att det i alla fall teoretiskt måste bli mindre. Frågan är hur mycket man lider av kallraset om man väljer F-ventilation med Fresh 90. Jag har kollat runt med en del i bekantskapskretsen (och försökt tala med fruarna som kanske inte är låsta av teorier och teknik som jag själv...) och svaren har varit i stil med -Vadå kallras, jag har inte kant att det är kallt... Så: Vad säger ni som har F-vent, hur är det i "verkligheten"?? Jag vill absolut inte installera ett krångligare system än nödvändigt!

Jesse talar om 300/160 som värms av pumpen, intressant. Jag planerar som ni ser att köra på 163 integrerat (IVT c-modell) + 200, kanske 300 liter VVB (observera att vi har 5 barn). Min teori går ut på att det bara kostar ca 800kWh/år att hålla denna varm och att den i alla fall utom när jag fyller bubbelbadet kommer att fyllas med varmt vatten från pumpens integrerade VVB. Är detta vettigt eller är Jesses variant att föredra?


mvh
Oscar
Titel: SV: Frågor på dimensionering av Bergvärmeanläggning
Skrivet av: digitalrobert skrivet 27 oktober 2007, 19:40:59
"
Citera
Jag undrar också om arbetstanken, här verkar ingen (inte ens en golvvärme firma) kunna ge ett klart svar, kanske spelar det ingen roll om man väljer 100 eller 300 liter? Erfarenheter?"
300l bör fungera bra.

"Vidare funderar jag att gå till 200m hål. Är det vettigt eller kan man borra för djupt? Finns det några risker?"
Det bör stå i installationsanvisningen hur lång slangen får vara.
Temperaturdifferensen kan bli för stor vid för lång slang.

"...och svaren har varit i stil med -Vadå kallras, jag har inte kant att det är kallt... Så: Vad säger ni som har F-vent, hur är det i "verkligheten"?? Jag vill absolut inte installera ett krångligare system än nödvändigt!"
För att undvika kallras är det säkrast att inte sätta tilluftsventilerna ovanför fönstren vid golvvärme.
Titel: SV: Frågor på dimensionering av Bergvärmeanläggning
Skrivet av: Rickard skrivet 27 oktober 2007, 19:45:09
Sätt tilluftsventilerna så långt bort från platser där ni kommer att vistas som möjligt, ofatst vet man var man kommer att finnas i rum beroende på hur fönster, dörrar mm är placerade i rummet så det bör gå att planera skapligt.
Blir det fel kostar en ny ventil inte många hundringar.