Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: admin
« skrivet: 15 april 2004, 08:57:55 »

Jag tror faktiskt inte att du kan tjäna in investeringen av den utrustning som krävs för att värma köldbäraren vintertid. Kan du inte få tag i en värmeväxlare och en cirkpump "gratis" lär det ta många år innan du kommer på plus.

Köp istället så billig och enkel värmepump som möjligt och använd dig helt av solfångarna under den period de är effektiva och räcker till.

Det tror jag blir den billigaste lösningen.

Vill du mixtra och det får kosta så är det klart att det går. Men lönsamheten lär bli minimal. Detta p.g.a. att du oberoede av vilken lösning du väljer kommer att behöva en extra cirkpump (min slutsats). Den tid på året när solfångarna ger låg effekt kommer cirkpumpen i princip att "äta" upp den vinst du skulle ha gjort.

Dessutom får du fler felkällor som kan innebära kostnader i framtiden.

(Min sambo hävdar bestämt att hon måste "skaffa sig" en ny systemtekniker för att kunna köra alla värmesystem i vårt hus, om något tragiskt skulle inträffa med mig  ;))
Skrivet av: insuinsu
« skrivet: 15 april 2004, 00:17:04 »

Men sommartid kommer jag inte att behöva värmepumpen, de sista åren har jag  hjälpvärmt några dygn bara för för vv mellab April-September. Har lite värme i golvet men det verkar inte dra något då, har en 750 l ack.tank som är upp till 95 grader i toppen varma dagar.
Skrivet av: admin
« skrivet: 14 april 2004, 22:13:39 »

Har kollat lite mer på weismanns värmepump (343) och den verkar bra, dock kan jag inte luska ut om solvärmen värmer köldbärarslingan eller om den värmer vattnet i beredarens mantel. Värmer den manteln så lär du nte ha någon nytta av den värme som solfångaren kan ge vintertid.

Måste dock säga att den energi som solfångaren ger vintertid bör vara i det närmaste obefintlig varför problemet inte är så stort.

Sommartid bör wiessmans värmepump kompletterad med solfångare fungera bra.
Skrivet av: Mååta
« skrivet: 13 april 2004, 21:52:33 »

Kuling:

Jag har fått samma pris på en Nibe 7 kW och en Viessmann Vitocal 343. Priserna är inklusive installation.
Skrivet av: insuinsu
« skrivet: 08 april 2004, 20:24:34 »

OJOJ, vilken kille, kanon länk, där får man en kick att planera vidare.
Skrivet av: Alexander Pettersson
« skrivet: 08 april 2004, 18:52:50 »

Kolla in http://www.melectro.com/ klicka på Berg o sol -värme...

Ju mer jag inser hur hans system fungerar ju mer imponerad blir jag...

Han har solfångare och ett finurligt sätt att styra det hela!

Cool kille  8) ! numera min idol...
Skrivet av: insuinsu
« skrivet: 08 april 2004, 18:07:37 »

Bra man får någon att diskutera solvärmeidèn med. Att styra är inget problem, anläggningen går i gång då den ger 3 grader mer än där givaren sitter. Visst är det så att den inte ger 10-20 grader in jämnt under vinter, men jag har testat att köra mot kall ackutank. i januari med den korta soltid som var då och den gav i 2 h 18 grader för att sjunka till 8 för då var tempen där givaren sitter i tanken på 11 grader. Flödet på pumpen kör jag hela tiden på 0,5 l /min.
Sedan går det att reglera max temp in före pump till en viss temperatur med en termisk ventil.
Skrivet av: admin
« skrivet: 08 april 2004, 17:02:00 »

För att inte dina solfångare skall kyla köldbäraren vintertid när solen inte skiner måste du ha någon form av styrning som startar stoppar cirkpumpen till solfångarna. Alternativt om du har en växelventil som växlar hela flödet så att det passerar solfångarna, om det går... Vilket tryckfall får du över solfångarna vid 0.5 liters/s?

Dessutom får det aldrig bli mer än 20 grader varm inkommande köldbärare till värmepumpen, då löser den ut... i alla fall med r R407c som köldmedium.

Det bästa för att få bra funktion på solfångaranläggningen borde vara:
1. En värmeväxlare på inkommande kölbärarledning. En cirkpump som sköter cirkulationen av solfångarvattnet till värmeväxlaren när temperaturen på solfångarens cirkulerande vätska är högre än kölbärarens temp (dock max 20 gr). På detta sätt kan du ladda köldbäraren när solfångaren ger effekt. Du sparar även energi tack vare att cirkpumpen för solfångarna bara kan gå när värmepumpen producerar värme. (övrig tid kan du inte ackumulera solenergin i KB-systemet)

2. Sätt in en backventil på inkommande köldbärarledning, framför backventilen sätter du ett uttag där du tar ett delflöde som du låter cirkulera genom solfångaren och tillbaka in på utgående ködbärarledning. Cirkpumpen till solfångarna får gå om tempen i solfångare är högre än inkommande köldbärartemp. På detta sätt kan du ladda hela mervärmeslingan när värmepumpen inte producerar värme, och du värmer även ett delföde av det totala flödet när värmepumpen producerar värme. På detta sätt så tillför du anläggningen kontinuerligt den energi som solvärmen ger, sommar som vinter. Du riskerar heller aldrig att markslingans temp blir så hög att kompressorn löser ut, detta eftersom du tillför energin till den markvärmeledning som går ut till marken. (= oändligt stor ackumulator)

Finns det fler snillen som har några förslag... ;)
Skrivet av: Roland
« skrivet: 08 april 2004, 14:12:20 »

Pumpens köldbärarflöde är i storleksordningen 0,5 L/s. Solfångarna kommer inte att kunna ge 10-20 gradigt vatten vid det flödet vintertid.  
Skrivet av: Kuling
« skrivet: 08 april 2004, 14:08:31 »

Mååta:

Vad kostar en Vitocal 343 i förhållande till Nibe?  ???
Skrivet av: Mååta
« skrivet: 08 april 2004, 13:55:08 »

Jag har inge erfarenhet av detta, men jag vet att Viessmanns värmepump Vitocal 343 är förberedd för solfångaralnäggning. Så här står det på Viessmanns produktsida:

Förberedd för en solfångaranläggning. Hydrauliska anslutningar, Solar-Divicon och reglerutrustningen är redan integrerade.

Adressen till sidan är:
http://www.viessmann.se/web/sweden/se_publish.nsf/Content/Vitocal343_swedish

Jag är själv inte så värst insatt, men jag är intresserad av en Viessmann pump. Börjar bygga hus nu i maj och det står mellan den eller en Nibe.
Skrivet av: insuinsu
« skrivet: 08 april 2004, 13:21:50 »

Håller på att planera inkoppling av värmepump med markslang i sommar. Har sedan flera år solvärme som täcker vårt behov av vv mars-september + den eventuella värme som kan behövas då. En fundering om solvärmen, den ger även under vinteråret 10-20 gradigt vatten men det är för låg temp för att köra in i tanken. Någon som vet hur det skulle fungera att köra in det i ledningen till värmepumpen? Det är inga problem med vätskan för det blir samma så det går att blanda.
Hur blir det att köra in 10-20 gradigt vatten före pumpen ?
Någon som vet?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!