Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: keda82
« skrivet: 14 januari 2017, 11:19:52 »

Nu har jag ett intressant beteende på klimatsystem 2 vilket gör att jag inte vill peta på gm etc

Framledningstempen är betydligt lägre, typ 33-34(bör är 32) samt att returean ligger typ 1-2 grader lägre än framledning. Inte så stor skillnad.

Vrider jag manuellt på shunten så får jag upp framledningstempen, men auotmatregleringen verkar ganska nöjd med att ligga max 1-2 över bör.

Kan det vara aktuellt att höja/sänka externa cirkpumpen?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 13 januari 2017, 21:26:23 »

Jag antar att det är klimatsystem nr 1 som bryter kompressorn vid 10 grader över bör eftersom det är den tempen som är högst och den kompressorn jobbar mot klimat nr 2 är ju shuntad från nr 1. Det är en stor fördel att ha alla termostater öppen så vp får så mycket vatten som möjligt att jobba mot för mindre starter och arbete närmare börvärde.
Skrivet av: keda82
« skrivet: 13 januari 2017, 21:16:57 »

Jag har fått en till bekräftelse på att det är nånting med kombinationen termostat för ställdon och vp styrning som blir knepigt med framledningen. Vp hade gått i 1-2 min och framledning var typ 42 grader på klimatsystem 2. Termostaten var stängd på golvvärmen så jag vred den på max och iakttog vframledning och kände samtidigt på rören. I början var rören varma (40+ grader) men efter 1min så släppte det helt och hållet(pumpen gick fortfarande) och framledning gick ner med 12-13 grader på bara någon minut.

Tänker närmaste dagarna kör fullt på termostaten för golvvärmen och reglera med värmekurva istället för att optimera driften

Baserat på ovan är jag lite lur på om detta i sin tur kanske kommer påverka delta T för klimatsystem 2 vilket i sin tur kan kräva justering av värmekurva även där. Ska bli intressant att se.

Vilka triggers är det som gör att Nibe vp bryter kompressor cykeln? Du nämner b.la 10 grader över börvärde, gäller detta för alla klimatsystem(verkar inte så). Finns andra triggers?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 13 januari 2017, 20:12:16 »

Vill du ha mindre starter går det prova med gm -100 men då kommer vp värma högre över börvärde och du ligger på runt 8 grader över bör i slutet av en värme körning och som default bryter Nibe vid 10 grader. Vill man låta vp värma högre kan man ändra max diff framledning till ett högre värde men jag skulle nog satsa på mera vatten istället men du kan ju prova ändra till -100 och se vad som händer det är inte skadligt.
Skrivet av: keda82
« skrivet: 13 januari 2017, 19:21:12 »

Ok, så att ändra gm -60  till mindre eller högre låter inte som ett alternativ om jag tolkar dig rätt? Enda rätta är att få dit en större vattenvolym att värma? Vad blir de negativa effekterna av att t.ex sätta gm på -120? Sämre delta T?

Låter som ett väldigt bökigt sätt att minska antal starter när man har så pass avancerad teknik man kan pilla med. Men jag antar att det är fysiska lagar vi har att göra med här som kanske inte kan påverkas av olika ändringar av triggervärden?

"Hoppen" jag syftar på är det 80-100 gradminuter plus som sker varje minut ungefär tills att kompressorn går igång igen.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 13 januari 2017, 18:27:12 »

Vad menar du med hopp ? Hittar ingenstans i loggen där vp hamnar på gm-120 men kan säkert missat nått. Det går minska gm för start av kompressorn då kommer den gå längre vid varje körning men den kommer värma högre över börvärde varje gång vill du ha mindre starter är det mera vatten volym som gäller.
Skrivet av: keda82
« skrivet: 13 januari 2017, 16:24:12 »

Jo, kör den jag med och tycker det är svårt att få en överblick. Men det går ju som du säger att få fram det datat man vill ha om man vet vad man letar efter ... ;)

Här kommer loggar från 2 senaste dygnen. Ser ut som att pumpen startar c:a var 30e min? Ser ut som att det är ett rejält hopp vid -120 gradminuter

Notera att jag har en 8kw F1245
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 13 januari 2017, 13:46:12 »

Jag använder open office calc och tycker det funkar ok men excel bör vara liknande. Lägg in loggen i tråden så får du säkert hjälp av nån här på forumet. Lägger in ett litet skärmklipp från loggen så ser du hur det ser ut i calc.

Skrivet av: keda82
« skrivet: 13 januari 2017, 13:26:25 »

Jag släpper frågan som skapade tråden då jag tycker vi har fått lite kläm på vad det kan vara om inte annat. Tack för all hjälp!

Hur ska jag tänka då gällande antalet starter, vad visade den loggen jag laddade upp? Läser man runt är rekommendationen runt 20-25/dygn och har man över 35-40 ska man börja fundera på vad som bör ändras om jag tolkar det rätt?

Har noterat att jag fått varmare i huset senaste dagarna(vädret eller fw update vad vet jag). Har nu sett till att ställa alla termostater som går på max(dock 2 termostater som jag måste ha strypa då det är i sovrum) samt sänkt kurvan på klimatsystem 1 för att se om det gör någon skillnad.

Vart kan jag få tag på ett program för att läsa av loggarna enklare? Import till Excel ger inte hela sanningen om man inte kan sortera datat lite smidigare

Ps. Om nån är sugen på att hjälpa mig på avstånd genom att jag skickar loggar och skruvar på inställningar kontakta mig så utlovar jag belöning .... :)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 11 januari 2017, 19:37:09 »

Man kan justera gm för start av kompressorn då blir det mindre starter men din framledning ligger redan 9 grader över börvärde i slutet av en värme körning så jag skulle nog inte ändrat gm.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 11 januari 2017, 19:30:38 »

Normalt kan man inte få högre temp på klimat system nr 2 än nr 1 även om man vill det det är tempen i nr 1 som späds ner till lägre temp i nr 2 så jag tror fortfarande på het skvätten som på grund av låg cirkulation ligger kvar länge jo visst ett lång skott men vad annars  Sc:,h
Skrivet av: keda82
« skrivet: 11 januari 2017, 18:49:29 »

Jag tror jag löst gåtan. Det verkar vara kombinationen av termostat för ställdon samt vp reglering skapar detta beteende.

Lösning: Om jag ställer termostaten på max(ställdonen borde öppnas fullt) så får jag inte alls samma höga temperatur på framledning utan mer "normal".

Detta skapar onekligen ett intressant dilemma, hur borde jag konfigurerar pumpen för att den inte ska skapa en massa onödigt varmvatten? Om jag inte räknat helt galet verkar pumpen starta 30-40ggr per dygn(ni kanske ser bättre i loggen jag bifogade tidigare?) just nu vilket jag tolkar som för mycket om jag läser runt på forumet?

Tre alternativ snurrar i mitt huvud:
Alt 1 - Låter allt vara som det är men sänker kurvan för klimatsystem 2 med 1-2 steg(idag kurva 5 med max framledningstemp på 40 grader)
Alt 2 - Ställer termostaten på max och sänker kurvan för klimatsystem 2 tills jag är nöjd. Låter utegivaren bestämma temp
Alt 3 - Tar bort termostaten helt och sätter en innegivare där istället som jag kopplar till klimatsystem 2 så att pumpen själv får reglera

Vad tror ni?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 11 januari 2017, 12:28:32 »

Går cirkpumpen som den ska med så låg retur och hög framledningen verkar det konstigt framförallt om dom känns lite för kalla.
Skrivet av: keda82
« skrivet: 11 januari 2017, 11:51:07 »

Ja det är underligt onekligen. Tror inte det är vv skvätten som gör detta då det stiger och faller ganska sakta under en 20min period.

Framledningen går sakta men säkert till denna temp under en 5-10 min period, för att sakta sjunka under en 5-10 min period. Jag borde ju känna av om det är 44 grader varm på golvena, och det är dom inte. Det är snarare så att jag upplevt dem som kalla jämfört med de andra shuntade golven(som sitter på klimatsystem 1). Är därför jag börjat fundera på vad det kan vara. Ett tag funderade jag på om det för varma vattnet ställer till problem för ställdonen(som regleras via termostat)? Om inte kanske jag ska släppa detta och se om det finns bättre sätt att få till golvvärmen mer "behaglig"? Det kanske är korkat att ha en termostat på ställdonen och istället lita på pumpens reglering? Fast iofs skulle jag troligen få för varma golv om ställdonen var helt öppna

Funderingar:
- Kan det vara så att min termostat ställer till detta problem? Termostaten kanske stryper ställdonen helt när det blir för varmt och det varma vattnet för framledningen går inte ut i slingorna utan samlas på den korta sträckan mellan pump och ställdon?
- Skulle jag inte kunna testa att manuellt ställa shunten på 0 under en cykel och se vad som händer? Då borde väl inte framledningen stiga nämnvärt?
- Skulle jag kunna testa att sätta termostaten på max och se om det påverkar framledningstemperaturen?

Ps. Vad gäller min fråga om generell optimering av mitt system, kanske smartast att skapa en separat tråd för det?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 11 januari 2017, 11:36:06 »

När vp gör vv och gjort det klart är det en ventil i vp som lägger om och då kommer det en skvätt hett vatten ut till radiator kretsen min tanke var om det är den skvätten som gör att givaren visar hög temp för shunten hinner inte reglera så fort. Känns lite osannolikt men returen är ju kall och framledningen kan inte bli högre än till ditt andra klimatsystem så vart ska värmen annars komma ifrån  Sc:,h Hur lång tid ligger framledningen så högt ? Har ingen log set fil men tror inte du behöver oroa dig om det inte märks på inne klimatet.
Skrivet av: keda82
« skrivet: 11 januari 2017, 11:27:03 »

Har ni en LOG.SET fil som skulle kunna fungera? Tittade på en exempelfil här på forumet men den verkar inte logga klimatsystem 2.

Hänger inte med kring hög vv laddning, borde inte detta vara något som sker i vp och inte i extern shunt och cirkulationspump?

Tänker att vi kanske kan klura ut detta utan en logfil. Stod vid pumpen idag och iakttog hur temperaturerna beter sig när pumpen går. Framledning för klimatsystem 2 steg sakta men säkert när pumpen gick(pågick säkert 5-10 minuter), detta även om jag manuellt hade ställt shunten på 0 läge.

Tycker att cirkulationspumpen blir ganska varm men den får väl samma temp som vattnet antar jag? Upplever att cp är varmare än kopparrören bredvid, men det kanske är normalt?

Vad bör jag kolla efter på fysiska displayen och när(utan logfil)? Vad är det för teori som jag ska försöka reda ut om den stämmer

Se bifogade bilder när framledningen är som varmast för klimatsystem 2
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 10 januari 2017, 22:46:25 »

Får man inte med alla logpunkter i log.set filen kan man lägga till dom manuellt vp klarar betydligt många fler än programmet som gör log.set filer. Är det inte så att det är en kort tid som tempen är för hög tex efter vv laddning när det kommer en skvätt hett vatten och då hinner inte shunten med.
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 10 januari 2017, 15:58:38 »

Man får nog skapa en egen LOG.SET fil på usb-stickan för att få med klimatsystem 2

www.nibe.se/Documents/NEW/Applications/LogSet/FAQ_SE_LogSet-2.pdf
Skrivet av: keda82
« skrivet: 10 januari 2017, 14:36:34 »

Ringde Nibe supporten innan jag såg dit svar, de säger precis samma sak som du, endast en zon loggas by default. Nibe tyckte också det lät väldigt konstigt med att framledningen blir så hög(ska inte bli det) och medans vi resonerade fick jag en teori på vad det kan vara. Givaren för framledning sitter fastklistrad EFTER shunten för klimatsystem 2 och före cirkulationspumpen. Avståndet från tempgivaren och där oreglerat framledningsvatten kommer in i shunten är typ 5-10cm(se bild i första inlägget).

Kan det inte vara så att värmen strålar en bit från shunten i rören och att givaren blir lite lurad? Själva röret kanske är varmt men inte vattnet? Ska jag mäta med en stektermometer efter cirkulationspumpen kanske?

Fick inte ange dut vid installationen men den sitter på -20 grader C samt att jag ändrat till "rad + golvvärme" för värmebärarpump. Känner att jag har behov av hjälp optimera mitt system nu när så stora förändringar har gjorts i och med renovering. Gör så klart helst det själv med hjälp av er på forumet så jag lär mig något. Annars tar jag gärna emot tips på DUKTIG Nibe installatör i Sundsvallsområdet(alternativt någon som kan hjälpa mig på distans och jag "gör")
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 10 januari 2017, 12:55:01 »

Tyvärr så loggas inte båda zonerna. Fick du ange typ av värme system samt dut vid installationen annars gör det och ställ cp i läge auto så reglerar den själv hastigheten efter deltat och det gör man i inställnings menyn och dit kommer du genom att hålla inne bakåt pilen i ca 10 sekunder.
Skrivet av: keda82
« skrivet: 10 januari 2017, 12:48:17 »

Här kommer en ny logg med senaste FW. Hoppas den visar klimatsystem 2

Noterade att mina element "väser" mer nu än med tidigare version. Har det att göra med att någon ändring gjorts på värmebärarpumpshastigeten? Eller kan det vara nån annan inställning?
Skrivet av: keda82
« skrivet: 10 januari 2017, 09:41:24 »

Så där, version 7740R4 inlagd. Precis som du skrev så krävdes en 2-stegs uppgradering. Har slagit på loggning nu igen, hoppas klimatsystem 2 kommer med i loggen denna gång!

Återkommer med logg snart
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 09 januari 2017, 22:30:32 »

Tyvärr verkar det som klimat system nr 2 inte loggas men är ganska säker på att jag sett loggar med båda systemen med så det kan bero på att du har gammal mjukvara i vp. Hur som helst bör du uppdatera mjukvaran i vp för lite nya funktioner det gör man via usb minne mjukvaran hämtas hos Nibe lite beroende på version kan man behöva uppdatera 2 gånger men det står på hemsidan. Vp spar en logg varje dygn så det gör inget om man loggar flera dagar jag loggar alltid min vp.
Skrivet av: keda82
« skrivet: 09 januari 2017, 13:27:51 »

Här kommer en log som innehåller ett par cykler. Ska låta stickan sitta i i några dagar nu så kanske man kan se mer

Går det att se något i denna som kan ge lite ledtrådar?

En följdfråga blir också: Inte helt säkert på att min VP går optimalt då jag sedan den installerades tagit bort lite element till fördel för golvvärme etc. Den kanske kör för hårt kontra tidigare system vad vet jag? Kan man se hur ofta den går och om det är rimligt för ett hus på 180kvm med 7 radiatorer och golvvärme
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 januari 2017, 21:48:30 »

Bara plugga i och aktivera. Du kan läsa själv men är lite krångligt om man är ovan och framförallt med flera system så bifoga så hjälps vi åt men byt filändelse till tex .txt annars godtar inte forumet filtypen.
Skrivet av: keda82
« skrivet: 08 januari 2017, 21:42:01 »

Är det bara att plugga i stickan och aktivera loggning? Eller krävs nåt tillbehör?

Kam jag själva läsa ut datat eller ser ni om jag bifogar filen?
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 08 januari 2017, 20:59:38 »

Är det inte direkt efter vv laddning framledningen blir hög i max nån minut ? Om du kör usb loggning på vp så ser man hur den går.
Skrivet av: keda82
« skrivet: 08 januari 2017, 19:37:17 »

Hej experter,

Har ett konstigt beteende på mitt värmesystem som jag tror kan ha med shunten att göra men är osäker.

Min konfig är följande:
* Nibe 1245 med tillbehörsbox för styrning av golvvärme
* Klimatsystem 1 - radiatorer(golvvärme med minishunt finns även på detta system styrs dock ej av VP)
* Klimatsystem 2 - golvvärme(med innegivare och termostat kopplat till LK ventiler)
* Max framledning på klimatystem 2 är satt till 40 grader

Beteendet jag ser är att även om jag har max 40 grader på framledning till klimatsystem 2 så skjuts mycket varmare vatten ut till klimatystem 2(som iofs regleras av termostaten men kan ju inte vara optimalt). Kan vrida på shuntarmen(vid manuellt läge) till båda maxlägena och styrsystemet kan själv flytta armen i automatiskt läge till 0. Det kan har varit så här väldigt länge utan att jag noterat det, kanske t.om sedan installationen gjordes(5år sedan).

Det är precis som att 0 på shunten inte är 0 utan det kommer ut massor med varmvatten ändå. Kan det vara så att 0 läget inte är kalibrerat eller kan det vara problem med shunten? Vad kan jag själv kontrollera utan att kalla hit VP installatör?

Se bifogade bilder för nuläget.

Tar tacksamt emot tips!

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!