Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Morton
« skrivet: 22 oktober 2015, 13:14:54 »

Jag prova med temp påverkan 3 och värmen sjunk snabbt ner. Jag har 22gr inställt på innegivare och det var typ 22gr inne när jag ändrade. Kollade även köldbärar pump när jag ställde in på 3 ang temp påverkan, diff blev då sämre, hade +0,5 in och -4,5 ut innan, verkar konstigt eller har jag missat något? När jag inte körde med temp påverkan verkar det som pumpen fick bättre diff värden då hade jag +2,4 in och +1,5 ut. Båda ggr jag jämfört gjorde pumpen värme till radiatorerna. Hm ska man strunta i innegivare?

Morton
Skrivet av: Roland
« skrivet: 21 oktober 2015, 13:43:20 »

Prova med 4 till att börja med och tänk på att även om givaren reagerar snabbt på övertemperatur vid eldning så tar det tid innan vattnet i radiatorsystemet har svalnat.
Skrivet av: Morton
« skrivet: 20 oktober 2015, 20:32:06 »

Ok jag trodde ev att det hade med diff på värme kurvan att göra. Typ att max 25 o min 4 grader kan man ställa innan något larm går. Och tiden ex 20 är innan något larm går.

För att återgå till min innegivare,nu har vi bra temp inne ganska precis 22 alla rum. Vad är bästa inställning på temppåverkan om jag nu vill elda ibland i vardagsrummet samt solstrålningen i vardagsrummet ibland,givaren sitter väldigt bra faktiskt i öppen hall.

Morton
Skrivet av: Roland
« skrivet: 20 oktober 2015, 19:28:50 »

Jag är inte så hemma på de senare varianterna av IVT:s reglersystem men jag tror det fungerar så här. På min gamla pump är kopplingsdifferensen, dvs skillnaden mellan start- och stopptemperatur alltid densamma. Numer arbetar reglersystemet med en kopplingsdifferens som varierar med tiden. Den startar med 25 grader som minskar med tiden ner till 4 grader. Tiden 20 har att göra med hur snabbt kopplingsdifferensen minskar. Troligen fungerar fabriksinställningen bra. 
Skrivet av: Morton
« skrivet: 17 oktober 2015, 15:42:53 »

Ok man får hålla sig till tåls lite och vänta några dygn. När jag logga in som installatör kolla jag detta vad är det för justeringar och står dom rätt?

Morton

Skrivet av: Roland
« skrivet: 16 oktober 2015, 18:31:55 »

Glöm inte vänta något dygn mellan ändring av värmekurvan och avläsning av innetemperatur. Det tar tid för rätt temperatur att ställa in sig. Det spelar inte så stor roll för pumpen vilken rumspåverkan man ställer in. Har man fått in någorlunda rätt värmekurva ska man inte behöva högre värde än 5.

Om det trots innegivaren skulle bli problem med innetemperaturen när det blir kallare eller varmare är det inte rumspåverkan du i första hand ska ändra på utan värmekurvan. Blir det för varmt inne när det är -15 ute men det är rätt temperatur runt noll grader är det bästa att knäcka värmekurvan nedåt vid låga utetemperaturer som jag har beskrivit tidigare.

Det blir flest starter per dygn när pumpen går ungefär hälften av dygnets timmar. När det blir kallare och pumpen går mer kommer antalet starter per dygn att minska.
Skrivet av: Morton
« skrivet: 16 oktober 2015, 17:49:23 »

Ok jag provar 22/50 ställer temp påverkan på 0. Önskad temp har jag på 22 gr. Sen när jag tycker rumstemp är bra , ställer jag temppåverkan på typ 2 och kollar hur? Förstår rumsfaktor etc men vad bäst för pumpen också?
Jag kör samtidigt koll på korttidsmätning och tycker pumpen jobbar mer nu eller är det kanske för det är kallare? Den går också mycket längre..
Inatt typ ett dygn hade jag 8 tillslag kompressor samt gått 11 Tim blir ju typ 82,5 min på varje tillslag men det kanske blir så nu när lite kallare ute?
Som sagt förra pumpen satt redan när vi köpte huset samt då fanns ingen innegivare och inställningen var ju då redan intrimmad. Därför lite svårt för mig att hitta rätt temp etc.. Är väldigt tacksam för hjälp jag får här, mycket bra forum här tycker jag.

Morton

Skrivet av: Roland
« skrivet: 16 oktober 2015, 16:57:41 »

Jag förstår. Det är helt naturligt att inkoppling av innegivaren sänker temperaturen om det är 24 grader inne och önskad innetemperatur är inställd på 22. Den kommer då att sänka temperaturen på värmebärarflödet med (inställd rumsfaktor) x (24-22) grader. Men hela poängen med injusteringen är att hitta en någorlunda korrekt värmekurva utan att rumsgivaren är inkopplad. Om 22/55 betyder att det blir för varmt ska du prova med en lägre värmekurva.

Det du ska göra är att återigen ställa rumspåverkan = 0. Prova sedan prova med t.ex. 20/50 och vänta ett dygn. Är det fortfarande för varmt prova med ännu lägre värden.

Det har varit några klara dagar. Beroende på hur mycket fönster det är mot söder kan solinstrålningen stöka till det även så här års. Läs helst av innetemperaturen på morgonen innan solen hinner värma. Mulna dagar är bäst för den här typen av arbete.

Skrivet av: Morton
« skrivet: 15 oktober 2015, 18:27:54 »

Givaren sitter nog bra ,öppen planlösning i hallen. Fattar inget,i dag följde jag innetempen på min app den legat på 24 gr typ hela dagen. När jag kom hem från jobbet var det väldigt varmt 24gr inne. Jag har nu kurva 22/55 rumspåverkan 0 kolla korttidsmätning också från igår. På ett dygn hade jag 11 starter och 14 Tim gångtid på kompressor. Mycket mer än förut,förstår inte. Nu har jag ställt på rumspåverkan på 3 igen då sjunk innegivare sakta men säkert igen. Jag kan ju inte ha temppåverkan på 0 verkar det som eftersom det blir ju så varmt och den går ju väldigt länge kompressor varför?
Nu kan jag ju inte ställa kurvan eftersom temppåverkan står på 3. Vad gör man? Har fortfarande innegivare på 22 börvärde.
Rörigt men hoppas du förstår?

Morton
Skrivet av: Roland
« skrivet: 15 oktober 2015, 09:32:32 »

Frågan är om hallen är lämplig placering men det beror på om det är öppen planlösning eller ej. Är hallen ett litet avgränsat utrymme finns det risk att pumpen går igång när ytterdörren öppnas vintertid och bara går en kortare tid.

När du har hittat en värmekurva som ger rätt innetemperatur vid noll grader ute tror jag att en inställning på 3 till 5 ska fungera bra. För högt värde kan ge onödigt många starter. När det blir riktigt kallt ute kommer det förmodligen att bli lite varmare ute då en perfekt reglerkurva inte är rak. Sänk då inte hela reglerkurvan utan knäck den nedåt med t.ex. 1 grad vid -10, 2 grader vid -15 och 3 grader vid -20.
Skrivet av: Morton
« skrivet: 14 oktober 2015, 21:14:50 »

Huset är 1 plan med källare, radiatorer både källare och i boplanet. Badrummet i boplan har golvvärme med en upnor pump. Typ normalt ang el, lampor i fönster med typ led överallt nästan.
Ok kanske prova 22/55? Faktiskt tänkt på det också..

Ang starter verkar det som kompressor går mindre när innegivare inte är inkopplad.

När jag hittar lämplig temp inne sen, vad ställa temp påverkan på då, prova typ 2 kanske? Lite ovan då vi ej hade innegivare med förra pumpen.

Morton
Skrivet av: Roland
« skrivet: 14 oktober 2015, 19:46:00 »

Med rumsgivarpåverkan 0 fungerar givaren bara som termometer. Den behöver inte stängas av.

Prova med 22/55. Hurdant är huset, är det radiatorer i hela huset eller golvvärme på undervåning och radiatorer uppe?  Gör ni av med mycket hushållsel, den värmer också?
Skrivet av: Morton
« skrivet: 14 oktober 2015, 08:14:45 »

Hej igen! Som jag förstått så är givaren i hallen ur funktion om temp påverkan står på 0. Då spelar det ingen roll om jag har mitt börvärde står kvar 21,5? Den funkar bara då som inne temp mätare? Bör jag stänga givare?

Nu när jag har ställt kurva 24/60 och temp påverkan på 0,tycker jag pumpen går mindre? Men får svårt att få temp till 21,5  står runt 23 hela tiden hm varmt

Morton
Skrivet av: Morton
« skrivet: 12 oktober 2015, 20:05:59 »

Ok jag provar att köra 24/60 och ställer givar påverkan på 0. Samt inne temp på 21,5 så får jag se hur pass det räcker till. Givaren sitter i hallen ganska små temp skillnader,där sitter den bra tycker jag. Det som kan hända är att det ökar något ibland då vi eldar braskamin i vardags rummet. Men nu när jag trimmar in blir ingen eldning så länge. Vet ej vad jag ska ställa temppåverkan på sen typ 2 kanske?
Såg i larmlogg att att det stod kontrollera kontakten med givare förlorad har skett vid fyra tillfällen sen installation 1juli. Hm jag har inte kvitterat något larm, eller blir det så vid ändringar?

Morton
Skrivet av: Roland
« skrivet: 12 oktober 2015, 13:04:14 »

Lämpligt värde på rumsgivarpåverkan beror på hur givaren sitter. Sitter den på ett ställe där temperaturen kan variera kan ett högt värde ge onödigt onödigt många start och stopp på pumpen. Det finns ingen anledning att gå över 5 till 6 om rätt värmekurva är injusterad. 

Köldbärardifferensen kommer att bli en halv till en grad mindre, det beror på om det är golvvärme eller radiatorer i huset. Det blir också lägre köldbärardifferens när pumpen gör varmvatten i och med att den arbetar mot hög temperatur då. Värmebärartemperaturen ökas automatiskt av reglersystemet, värmekurvan bestämmer sambandet mellan värmebärartemperatur och utetemperatur
Skrivet av: Morton
« skrivet: 12 oktober 2015, 12:38:52 »

Ok om nu innegivare verkar stabil på 21,5 gr efter justering av värmekurva ca 24/60 och ställt temperaturpåverkan på 0, vad är då bäst att ställa temperaturpåverkan på sen för att få så jämn värme som möjligt? Fabriksinställning är 3..

Tänkte på det här med diffen på köldbärarpump, du sa den blir mindre. Hur mycket mindre typ? Om jag har ca +0.5 in och -4,5 ut nu ca.Samt det här med Värmebäraren som kommer att öka,ställer det in sig själv då?

Morton
Skrivet av: Roland
« skrivet: 12 oktober 2015, 11:02:26 »

Ska det vara 21,5 inne och det är radiatorer som värmer huset skulle jag börja med att prova 24/60. Är det golvvärme i hela huset 24/40. Är det blandat med en separat shuntkrets för golvvärmen är det radiatorernas behov av framledningstemperatur som bestämmer värmekurvan.

Utan innegivare är man tvungen att knäcka kurvan nedåt vid låga utetemperaturer då värmeavgivningen ökar snabbare än temperaturskillnaden radiator-rum. Det blir då för varmt inne när det är riktigt kallt ute. Har man hittat någorlunda rätt värmekurva brukar innegivaren kunna kompensera för det.

Innegivaren kompenserar för avvikelser från önskad inomhustemperatur. Är rumspåverkan = 3, innetemperaturen 23 och önskad innetemperatur 21,5 kommer innegivaren att minska börvärdestemperaturen på värmebäraren med 3 x (23-21,5) = 4,5 grader. Då det ändå är för varmt inne tolkar jag det som om det är alldeles för hög värmekurva inställd. 

Om rumspåverkan är inställd på noll har den ingen inverkan alls, den existerar inte sett ur reglersystemet synvinkel. Det ska vara så när man trimmar in systemet.
Skrivet av: Morton
« skrivet: 12 oktober 2015, 10:12:39 »

 Bra då borde ju hålet räcka till för vår nya pump.Samt när det behövs högre värme på värmebäraren sen, är det något jag måste ändra sen när diff blir mindre?  Hur ser diff ut sen om den minskar i mitt fall HE C7?
Ok glömde säga att jag hade knäckt kurvan vid 5 resp 10 gr. Nu börjar jag om, ställer kurvan fabriksinställd 22/60, och ändrar rumspåverkan till 0 Ok. Sen väntar jag och ser vad temp på givare visar. Om det blir kallare än 21,5 som jag vill ha, ökar jag då hela kurvan lite då först, eller sänker om det blir varmare än 21,5? Sen när temp ligger ok på givare 21,5, då ökar jag rumspåverkan? Är det rätt? Förstår inte riktigt vad den gör för nytta? Om den står på 0 är innegivare avstängd då? Den står ju inställd på 3 rumspåverkan.Ursäkta min tröga skalle, men man vill ju lära sig.

Mvh Morton
Skrivet av: Roland
« skrivet: 12 oktober 2015, 09:37:17 »

Det verkar inte finnas någon anledning för oro över att borrhålet fryser. Det var gott om vatten vid borrningen (=sprickor) och det är inte långt ner till berget.

Differensen kommer att minska när det blir kallare ute och det behövs högre temperatur på värmebäraren. Pumpens kapacitet kommer att minska då vilket betyder mindre värmeuttag från berget. Tycker 6 grader kan stå kvar. Blir det en differens på 6 grader är det något fel.

Om givarna visar rätt (de visar ju lika i alla fall) är temperaturen i borrhålet 2,3 grader.

Innegivaren justerar bara börvärdet, den kan inte ställa in det på rätt värde. I det här fallet verkar det vara  fel värde inställt på värmekurvan. Börja med att ändra rumsgivarpåverkan till noll och justera sedan fram ett värde på värmekurvan som ger önskad innetemperatur. Det är en process som tar rätt lång tid, man bör vänta något dygn mellan varje ändring av inställningen. Det bör helst inte vara solinstrålning, värme från öppna spisar och annat som stör. November är faktiskt en bra månad för det, mulet väder med hyfsat jämn temperatur över dygnet och ingen solinstrålning som stör. När man har hittat rätt värmekurva kan man koppla in rumsgivaren.
Skrivet av: Morton
« skrivet: 10 oktober 2015, 08:11:11 »

Ok köldbärar pump kollade jag och den står på max. Samt skickar med en bild då dom borra hålet verkar ju vara bra flöde i hålet? Om nu diff ökar, hur göra även om inte frysning är någon fara? Larm diff värde är ju 6 och känns lite nära, är det dumt att öka diff larm värdet? Såg i menyn att det går.
Kolla även givarna igen, när jag bara körde köldbärarpumpen visa det 2,3 både in o ut ? Är det tempen i hålet? Tycker det ändras snabbt eller är det för först nu börjar man se förändringar när det blir kallare ute?

Blir många funderingar en sak till. Har ju givare i hallen, igår när tempen var 23gr i hallen och börvärdet hade jag ställt på 21,5 gr förra veckan. Då kalla pumpen på värme fast jag hade ställt på 21,5 gr? Borde inte innegivare säga att jag inte vill ha mer värme? Kanske ändra rumstemperaturpåverkan ?

Morton

Skrivet av: Roland
« skrivet: 09 oktober 2015, 15:40:32 »

Med tanke på differensen kan det vara läge att ställa upp farten på pumpen ett snäpp. För att hålet ska frysa igen helt krävs det i normalfallet flera minusgrader på ingående köldbärare då bergväggen är varmare än köldbäraren.

Frysning i borrhålet kan bli ett problem om grundvattenytan står över bergets nivå och berget är tätt. Jord och lera leder värme sämre. Det gör att borrhålet först fryser igen där. Om berget är tätt så att vattnet, som trängs undan av volymökningen när vattnet fryser, inte kan tränga ut i berget kan slangarna pressas ihop. Finns det uppgift i borrprotokollet att det kom vatten under borrningen, att borrhålet fungerar som brunn också, ska man inte behöva oroa sig. Då finns det ju sprickor i berget.   
Skrivet av: Morton
« skrivet: 07 oktober 2015, 16:36:10 »

Återkommer här igen ang köldbärarpump. Vad är bästa läget att ha Max eller ska den stå lägre. Samt man kan korrigera givarna på ett ställe i menyn, men jag hade ju lika på dom, så det går inte. Känns som jag inte kan justera något mer men man är ju orolig för frysning i hålet när jag har runt 4 till 5 ca på diff ,och så pass mycket minus på ut sidan nästan 4 minus.
Morton
Skrivet av: Morton
« skrivet: 05 oktober 2015, 19:40:55 »

Nu har jag kollat diff igen. Det är 10 gr ute, och köldbärar temp in är 1,5 och ut -3,4... diff 4,9.  Om det blir jäkligt kallt typ 20 minus ute, hur mycket kan ändras då på köldbärartemperaturerna. Tänker på om hålet kan frysa? Givarna går ju rätt, kan man ändra något annat på köldbärarpumpen? Eller kommer jag få bättre värden när det blir kallare?
Skrivet av: Morton
« skrivet: 04 oktober 2015, 13:21:29 »

Tack Roland, jag hittade på vart jag kör köldpumpen kontinuerligt. När jag kört några min sjunk givar värden till 5,3 på både in o ut. Då jag kör med kompressor på blir värden +3,4 in och -1,8 ut. Är diffen ok? Eller vad kan jag göra? Verkar som givare är ganska exakta, men att diff lite hög ca 5,3 eller? Tänker om typ hål kan frysa??
Morton
Skrivet av: Roland
« skrivet: 04 oktober 2015, 10:22:07 »

Om jag har hittat rätt manual ska man kunna hitta inställningen via menyerna Installatör - Cirkulationspumpar - Driftalternativ köldbärarpump G3. Där måste det finnas ett alternativ för kontinuerlig drift av G3.

Givarna går vad jag vet inte att kalibrera. Det man kan göra är ta reda på hur stor skillnad de visar vid rundpumpning och korrigera avläst differens under drift med det värdet.
Skrivet av: Morton
« skrivet: 04 oktober 2015, 09:45:12 »

Nu har jag letat i manualer för både kund och installatör för HE C 7 med rego 1000. Jag kan ej hitta hur jag kör köldbärarpump manuellt samt hur man kalibrerar givarna? Jag hitta ett ställe där jag prova men det var ju tydligen fel eftersom värden låg på +15 gr troligtvis kördes ej den manuellt då.
Morton

Skrivet av: Roland
« skrivet: 03 oktober 2015, 20:49:55 »

Det är inte rimligt med köldbärartemperaturer på över 15 grader när köldbärarpumpen går. Det är däremot ett rimligt värde när värmepumpen har stått still några timmar och köldbäraren har värmts av värmeläckaget från varmvattenberedaren.
Skrivet av: Morton
« skrivet: 03 oktober 2015, 20:37:44 »

Ok hur kalibrerar jag givarna?

Mvh Morton
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 03 oktober 2015, 20:26:03 »

När bara brinepumpen går och det har gått några minuter ska värdet på in och ut vara samma, är det olika värden brukar det vara möjligt att kalibrera givarna. 
Skrivet av: Morton
« skrivet: 03 oktober 2015, 19:33:09 »

Ok jag kolla så inte kompressor gick, sen starta jag köldbärarpump. Jag hittade på det stället i menyn, jag logga in som installatör. Jag lät cirkulationspumpen gå en stund då visades dessa värden.
 Första bilden är när jag körde bara cirkulationspumpen. Och andra bilden visar värden då kompressor går. Vad kan man dra för slutsats ang detta?


Skrivet av: Rickard
« skrivet: 03 oktober 2015, 17:40:50 »

Kolla i manualen, jag vet inte på rak arm hur man startar den.
KB-pumpen går bara när kompressorn går.
Den är rätt kraftig så COP skulle bli katastrofal om den gick alltid.
Skrivet av: Morton
« skrivet: 03 oktober 2015, 17:27:57 »

Ok men när kompressor inte går står cirkulations pumpen för kalla sidan stilla då? Trodde den gick hela tiden.. Hur kör man igång den manuellt?

Morton
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 03 oktober 2015, 17:18:04 »

OBS, när man kontrollerar givarna måste cirkpumpen för kalla sidan gå, du kan starta den manuellt.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 03 oktober 2015, 15:22:42 »

Du har ju ca 1 grads felvisning mellan tempgivarna dom ska visa samma om inte kompressorn går. Tar du hänsyn till felvisningen så ligger du nära 4 grader
Skrivet av: Morton
« skrivet: 03 oktober 2015, 14:52:11 »

Hm förstår inte riktigt deltat. Hur kan deltat bli 4? Tar man diff mellan påslagen komp o avslagen kompressor ? Alltså När den var påslagen var ju diff mellan in o ut 5. Och när kompressor var av var ju diff mellan in o ut 0,7 blir 5-0,7= 4,3?? Eller..

Morton
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 03 oktober 2015, 09:24:45 »

Om det stämmer har du ca 4 graders delta vilket väl får ses som bra.
Skrivet av: Morton
« skrivet: 03 oktober 2015, 09:22:37 »

Ok, jag kolla nyss. Kompressor gick inte och då visa det+ 7,9 in och + 7,0 ut menade du att det var så jag skulle kolla isåfall är det väl ganska bra?

Morton
Skrivet av: Roland
« skrivet: 03 oktober 2015, 08:36:37 »

Det är lite högt men givarna kan visa fel med någon grad så har man inte kontrollerat dem mot varandra genom att låta köldbärarpumpen gå när kompressorn är avstängd säger det inte så mycket. Differensen ska bli noll om givarna visar lika men den kan lika bra bli vad som helst mellan -1 och +1.

Differensen kommer att minska när borrhålet blir kallare.
Skrivet av: Morton
« skrivet: 03 oktober 2015, 08:17:16 »

Hej! Byte ny pump i somras i vårat befintliga borrhål pump HE C7 IVT. Delta på köldbärartemp är in + 3,8 ut -1,2 = delta 5. Är det normala värden? Kommer det ändra sig mycket när det blir kallare?

Morton

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!