Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Labold
« skrivet: 13 december 2010, 22:02:45 »

Forum är kluvna, många som hänger här dimensionerar pumparna högt eftersom alla är vp-intresserade, en del har tillskotts-skräck, en del har ideologiska skäl för att förbruka så lite el som möjligt, en del ser det som en tävling att ha så låg förbrukning som möjligt. Det är bara DU som kan bestämma vilken nivå du vill lägga dig på. En kraftigare pump är dyrare, och för de tusenlapparna kan du bränna en del tillskott. Oavsett om du nu valt en 6a, vilket många här tycker var i underkant, så kommer du att spara mycket pengar.

Citerar mig själv lite ödmjukt. Det är dags för DIG att bestämma nu, jag tror du har all information du kan få om du går tillbaka och läser alla svar.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 13 december 2010, 21:53:20 »

För 5000:- (skillnaden i pris på pumparna) kan du köpa isolering och tilläggsisolera hela vinden med ca 9,5 cm. Den investeringen behöver aldrig bytas ut
Skrivet av: Newmill
« skrivet: 13 december 2010, 21:44:56 »

Mitt utomhus spa har en egen doppvärmare och går således bara på el. (och även i fortsättningen)
Mitt v+v förbrukning ligger således på 18000kwh/år, med en eventuell höjning av tempen så upp emot 19- 20000kwh kanske
Har även en Nibe braskamin som man kan toppa med vid riktigt kallt ute.
Enligt försäljaren så behöver jag inte en 8a om jag då inte ska gå med kortbyxor inne  ::)
Vad blir nackdelarna om jag skulle välja 8an i stället (med min "låga" förbrukning)  Sc:,h
Man vill ju ha den optimala pumpen för sitt hus  ???
Skrivet av: digitalrobert
« skrivet: 13 december 2010, 00:04:41 »

... men det jag är, är en vanlig hederlig rörmokare. :)
Att du är en rörmokare tvivlar jag inte på i alla fall... ;) (skojar bara *vinkar*)
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 12 december 2010, 23:03:01 »

Robban.  Jag är röris och kyltekniker.  Inte Thermia installatör. Visst jag jobbar åt en Thermia ÅF men det jag är, är en vanlig hederlig rörmokare. :)
Skrivet av: Labold
« skrivet: 12 december 2010, 21:32:08 »

Tackar för synpunkterna jag har ju inte betalt än så en uppgradering till en 8a är ju fortfarande möjlig, men behöver hjälp att bestämma mig om jag ska sattsa på en 8a i stället för en 6a ? :-\

OK, om du vill ha handfasta råd: Om jag var du, med spa och planerad innetempökning skulle jag satsa på en 8:a med 100 liters volymtank. Glöm dock inte att prata med din installatör angående det jag skrev tidigare, installatören behöver räkna mer exakt på om ditt radiatorsystem verkligen klarar att avge all den effekt som en 8 ger.
Skrivet av: digitalrobert
« skrivet: 12 december 2010, 01:23:04 »

VP ORAKLET är en Thermia-installatör (den där jobbiga typen med certifieringar och med ett intresse för sitt yrke - han är säkert bara ute efter löneförhöjningar ;)).
Notera ironin i hans inlägg "Tror du att elen blir billigare i framtiden så välj en 6:a" och uppgradera till en 8:a. :)
Skrivet av: Newmill
« skrivet: 12 december 2010, 00:15:07 »

Tackar för synpunkterna jag har ju inte betalt än så en uppgradering till en 8a är ju fortfarande möjlig, men behöver hjälp att bestämma mig om jag ska sattsa på en 8a i stället för en 6a ? :-\
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 11 december 2010, 20:40:34 »

Bra inlägg Labold Thumbsup

TS  Tror du att elen blir billigare i framtiden så välj en 6:a *vinkar*
Skrivet av: Labold
« skrivet: 11 december 2010, 17:01:37 »

Jag är så kluven alla säger olika  :D de flesta här säger att en 6a blir för liten så nu tog jag och räkna ut effekten som mina element ger enligt Lenhovda MP radiator tabell och fick fram en effekt på 10000w så jag antar att en 8a skulle funka bättre fast jag inte har så stor förbrukning??
Kan ni förklara fördelar/nackdelar med 6an respektive 8an  baserat på fakta ovan
Villrådig snart pumpägare  Sc:,h

Att dina raddar har stor kapacitet är bara positivt, det har du nytta av vilken pump du än har. Det viktiga är att radiatorernas kapacitet inte UNDERSTIGER den effekt som pumpen ger till radvattnet. Effekten på pumpen ska dimensioneras i relation till husets energibehov, inte i relation till raddarna.

Forum är kluvna, många som hänger här dimensionerar pumparna högt eftersom alla är vp-intresserade, en del har tillskotts-skräck, en del har ideologiska skäl för att förbruka så lite el som möjligt, en del ser det som en tävling att ha så låg förbrukning som möjligt. Det är bara DU som kan bestämma vilken nivå du vill lägga dig på. En kraftigare pump är dyrare, och för de tusenlapparna kan du bränna en del tillskott. Oavsett om du nu valt en 6a, vilket många här tycker var i underkant, så kommer du att spara mycket pengar. Grattis till att ha blivit värmepumpsägare! Hoppas DU blir nöjd.
Skrivet av: Newmill
« skrivet: 11 december 2010, 14:15:51 »

Jag är så kluven alla säger olika  :D de flesta här säger att en 6a blir för liten så nu tog jag och räkna ut effekten som mina element ger enligt Lenhovda MP radiator tabell och fick fram en effekt på 10000w så jag antar att en 8a skulle funka bättre fast jag inte har så stor förbrukning??
Kan ni förklara fördelar/nackdelar med 6an respektive 8an  baserat på fakta ovan
Villrådig snart pumpägare  Sc:,h
Skrivet av: tipo874
« skrivet: 10 december 2010, 21:49:11 »

Jag har nu beställt en 6 kwh pump och 130 m borra, tvärt emot alla råd  ::)
...
Tror tyvärr det är stor risk att du kommer att ångra det valet. :'(

+1
Skrivet av: digitalrobert
« skrivet: 10 december 2010, 21:39:49 »

Jag har nu beställt en 6 kwh pump och 130 m borra, tvärt emot alla råd  ::)
...
Tror tyvärr det är stor risk att du kommer att ångra det valet. :'(
Skrivet av: Labold
« skrivet: 10 december 2010, 21:28:17 »

Lycka till, hoppas det blir bra! *vinkar*

Skriv gärna ett nytt inlägg i den här tråden när du är igång och har kört ett par veckor, alltid intressant att få lite verklighetsanknytning för att knyta ihop en dimensioneringstråd.
Skrivet av: Newmill
« skrivet: 10 december 2010, 21:24:59 »

Jag har nu beställt en 6 kwh pump och 130 m borra, tvärt emot alla råd  ::) får lita på försäljaren och magkänsla, ligger i gråsonen mellan 6-8 an
med en förbrukning av ca 18000kwh v+v, 20-21grader inne och inte tänkt att höja nämnvärt, tycker att elementens volym räcker utan en volymtank, priset landar på 118000 efter rot, om man bara sparar ca 500kwh med istället en 8 så satsar jag nog på en 6a istället Sc:,h
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 09 december 2010, 08:47:02 »

Jag skulle valt 8 kw...
OBS att borran ska ha "effektivt djup" djup under grundvattenytan.
Försök gärna få en lite extra djup borra, det är alltid skönt att veta man har djup så det räcker...

Ovanstående i ljuset av att ni vill har varmare än tidigare.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 08 december 2010, 13:32:40 »

Jag tror också att du ska satsa på den större pumpen, min förbrukning var ungefär som din och jag köpte en 6 kW pump. Med den klarar jag mig till ungefär -14 grader utan tillskott om det är vindstilla blåser det kanske -10. Med facit i hand skulle jag kanske valt en 8a och i princip sluppit nått eltilskott och ev haft en lägre huvudsäkring. Bara en mindre huvudsäkring skulle skulle hos mig betyda en tusenlapp lägre kostnad varje år så merkostnaden skulle snart vara betald. Kostnaden för eltilskottet är , hos mig, ca 4-500:-/år. Den kostnaden skulle för mig bli 100 - 200:-/år.
Skrivet av: stig37
« skrivet: 08 december 2010, 13:04:39 »

Hoppas du satsar på en större pump. Jag satte in en villa90 1999 men skulle klarat mig med en villa60, har en kåk byggd 1932 på knappt 100kvm och ett nytt garage på 45kvm med 30kvm öv och jag har inte använt elpatronerna på hela tiden! En pump som står still kan inte slitas säga vad man vill, det enda som slits är väl isåfall startrelät och det kan inte kosta en förmögenhet. satsa på ett djupare borrhål och en större pump, här i Närke borrar man numera runt 200m för att vara säker, extra kostnaden är ju inte så stor när man ändå ska borra. Det är väl bergvärme du vill ha och inte en halv elpanna? Att köra elpatroner när elen är som dyrast kan inte vara försvarbart!
Lycka till //Stig
Skrivet av: Labold
« skrivet: 05 december 2010, 21:44:17 »

Golvvärme ger inte så mycket volym, det beror dock helt på vilka rör du stoppar in i golvet och hur tätt. Grov höftning säger mig ca 25 liter volym på 36m2. Vilket gör att du börjar närma dig vettig totalvolym för en 6-a. Men som sagt, alla mina siffror är grova höftningar för att hjälpa dig med hur du ska tänka och resonera med din installatör. Och det är som sagt viktigt att tänka till i förväg. Om installatören inte är intresserad att diskutera dessa frågor med dig på ett adekvat sätt - hitta någon annan!

Om priserna är före ROT-avdrag så är det inget som får mig att haja till.

Har du strypmöjlighet på dina 4 radiatorslingor? Annars skulle jag försöka deala in 4 stryp-ventiler monterade på returledningarna från varje slinga, så att du har fina möjligheter att balansera flödet mellan de olika slingorna, inte minst om du nu ska lägga till golvvärme-avstick inom snar framtid (givetvis ska du ha en strypventil även på avsticket).
Skrivet av: Newmill
« skrivet: 05 december 2010, 21:19:55 »

Tack för all respons  :)
Jag har tänkt inom en snar framtid fixa golvvärme i hall o eventuellt i sovrummet (måste bryta upp där för att få fram rören till hall)
det är 18m2 + 18m2  behöver man volymtank ändå ?
Priserna är ca 120-126 för 6 kwh & 125-133 för 8 kwh netto
(då dom högre priserna är från en med 100 l volymtank  och 115m/140m borra )
är det rimligt?
Som nykomling här så tackar jag för ett förträffligt forum  tomte::
Skrivet av: Labold
« skrivet: 05 december 2010, 20:48:18 »

OK, vi medlar till att alla raddarna är 590 x 1500 och höftar sen till baserat på Lenhovda Radiatorer tabeller (MP panelradiatorer 590 enkel och dubbel utan konvektor):

Volym: Vi säger 8 enkelradiatorer x 5 liter samt 4 dubbelradiatorer x 10 liter. Om du har 15 mm rör har jag svårt att tänka mig mer än 10 liter i rören. Det borde bli ungefär 90 liter vattenvolym i systemet. Du lär behöva en 100 liters seriekopplad volymtank. Personligen skulle jag rekommendera en sådan oavsett om du väljer en 6 eller 8.

Effekt: 8 enkelradiatorer x 500 W (vid dt30, baserat på din framledningstemp som tyder på att du nog behöver runt 55 graderframledning vid sträng kyla) samt 4 dubbelraddar x 700 W, vilket blir 6800 W effekt. En Thermia 8 ger strax över 7 kW effekt på radiatorvattnet vid kyla, och vid sträng kyla ska du dessutom ha 3 kW tillsats utöver kompressorns effekt. Ekvationen verkar inte gå ihop, det är stor risk att din kompressor kommer stanna pga hög retur, eftersom radiatorerna inte kommer kunna avge all den effekt som Thermian tillför vattnet. Baserat på detta kanske en 6-a blir bättre, eller så kanske du kan sätta in ett par fläktkonvektorer centralt i huset om du har öppen planlösning.

Jag tycker ditt system känns så pass gränsfall att du borde räkna ut din vattenvolym och din radiatoreffekt mer exakt. Mina höftningar här är som sagt höftningar, föreslår att du kräver din installatör på lite mer exakta svar avseende ditt radiatorsystem mm. Som sagt, det blir bra mycket billigare att fixa allt i en stöt.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 05 december 2010, 20:46:34 »

Med tanke på att 6 kW pumpen bara ger lite över 5 kW skulle jag nog satsa på den större. Då vore det idé att fundera lite närmare på hur mycket vatten det är i radiatorerna och ev. volymtank. Borrhålet, 140 meter, räcker till för pumpen kommer sällan att gå mer än den mindre. Jag brukar säga utifrån egen erfarenhet att en något för stor pump ångrar man bara en gång och det är när man  betalar fakturan. En för liten pump ångrar man varje elräkning efter en kall period.

Citera
Vad jag förstår så går eltillskott in vid -6 på 6kwh och -11 vid 8 kwh
Skall tas med en nypa salt, det förutsätter att värmebehovet har uppskattats korrekt.
Skrivet av: Newmill
« skrivet: 05 december 2010, 20:13:42 »

Jag har ettrör system med 4 grupper om totalt 12 st element ca 60x120 & 60x180  (varav 4 st dubbelradiga) +4 st små,
ingen golvvärme
vid 0 grader ute 38 grader framledning, 140 m ska vara aktivt djup.
En av offerterna har med en volymtank på 100 l, dom andra tyckte det inte behövdes.
Vad jag förstår så går eltillskott in vid -6 på 6kwh och -11 vid 8 kwh
så där får man då gissa vad det blir för temp i framtiden ???
Skrivet av: Labold
« skrivet: 05 december 2010, 19:12:34 »

Vad har du för värmesystem nu? Radiatorer eller golvvärme? Vad har du för typ av radiatorer, hur många, hur stora? Vad ger elpannan för temperatur till radiatorerna vid 0-gradigt ute och vid svinkyla?

Detta är viktiga frågor vid dimensionering av pump. Värmepumpar behöver generellt en stor vattenvolym att jobba emot, 20-30 liter / kW. Om pumpen är överdimensionerad bör du definitivt ligga i övre delen av det spannet. Om man överdimensionerar blir det därför ofta läge att installera en volymtank på radiatorkretsen i samband med installationen. Temperaturen är viktig att få reda på för att säkerställa att du inte har ett högtemperatursystem idag, då kan det nämligen behövas modifikationer på radiatorsystemet för att din värmepump ska funka bra. En annan grej att veta med radsystemet är att det är viktigt att veta att raddarna tillsammans kan avge all den effekt som kompressorn tillför, om så inte är fallet måste man öka på radiatorytan eller installera en fläktkonvektor ed. Och alla dessa ev. ändringar i systemet är väldigt mycket billigare att göra rätt från början, när rörisen redan är på plats med verktyg och tömt system.

Sen tycker jag det låter småsnålt med 140 meter till en 8. Då ska du nog  vara bra säker på att nästan hela hålet blir aktivt. Återigen, det kostar inte mycket att borra några meter till. Tänk på att du inte kan lägga till på borrdjupet i sista sekund eftersom borraren förbeställer slangen med färdig längd.
Skrivet av: fjord
« skrivet: 05 december 2010, 18:55:06 »

Hej.
Jag  valde også mellan en 6 och en 8 ,ville vara på den säkra sidan ,vill inte ha så mycket eltilsats så jag valde en 8,har varit nede i -17 gr utan at elpatron har gått inn. har läst om ganska många här på forumet som har fått offerterad för liten pump.lycka till hoppas du blir nöjd.
Skrivet av: Newmill
« skrivet: 05 december 2010, 18:41:59 »

Har fått offerter på Thermia 8kwh och 6kwh men vet inte vilken jag ska välja, båda funkar enligt försäljarna,
Lite fakta:
-1,1/2 villa Södertälje trakten
-156 kv + 40 biyta
-Anebyhus -78  3glas, ok iso
-20 grader + 15 grader biyta
-22000 kwh total 2006-2008
-24200 kwh total 2009 (halva året med ett utespa)
-25400 kwh total 2010 ( spa hela året )
-Dom här siffrorna fick jag fram nu när jag gick igenom elräkningarna och stämmer inte riktigt på offerterna.

6 kwh 130m Borra. Beräknad värme/vatten 23500kwh vinst 15200kwh

8 kwh 140m Borra. Beräknad värme/vatten 24000kwh vinst 15500kwh

Räknar på att höja innetemp ca 1-2 grader, skiljer bara 5500:- mellan pumparna

Så vad tror ni blir bästa valet mellan dom två

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!