Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Apan
« skrivet: 20 september 2009, 10:57:26 »

Så att den har gått in med el och spetsat? Eller är det kompressorn som gått av och på? Det måste den väl göra för att hålla VV på inställt värde? Men inte kul när man köper en produkt som ej fungerar som den skall, och "fel" kille kommer och felsöker..

/A.
Skrivet av: Resfeber
« skrivet: 19 september 2009, 21:03:19 »

Några månader senare och snart ett år sedan vi installerade pumpen tror jag att vi börjar närma oss en lösning, men först efter att en Bosch-tekniker varit här. Det visade sig att varmvattnet varit felinställt sedan installationen och att den så fort temperaturen sjunkit med bara 2 ºC i vattentanken dragit igång uppvärmning igen. Med andra ord har pannan gått på och av, på och av, på och av för jämnan, vilket förklarar de astronimiska elräkningarna. Antar att värmen i elementen som spökat berott på någon sorts spill/cirkulation från det över-heta varmvattnet? Kan det stämma? Hur som helst så har vi nu för första gången kalla element när solen skiner och det är varmt ute. Hurra! (Samtidigt som det känns ganska surt att vi slösat bort tiotusentals kronor på elräkningar pga ett simpelt inställningsfel som rörmokaren missat trots att vi ringt och tjatat varenda månad och han varit här flera gånger) ???

 
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 24 juli 2009, 10:32:52 »

Jag vet inte, men kan tänka mig att cirkulationspumpen inte går hela tiden när du har värmepumpen i semesterläge, kolla vad som skiljer semesterläge och vanligt driftläge i manualen.
Om cirkpumpen står still när värmepumpen inte producerar tappvarmvatten kommer ingen värme att läcka ut i radiatorsystemet.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 24 juli 2009, 09:25:09 »

Är kompressorn igång då temperaturen ökar?
Skrivet av: Resfeber
« skrivet: 24 juli 2009, 07:51:13 »

Slogs just av en tanke: radiatorerna är ju kalla nu när vi har ställt in värmen på att vi är på semester. Tyder inte det på att problemet ligger i inställningarna eller utegivaren? Att pumpen drar igång värmen trots att det är varmt ute för att den av någon anledning tror att det är kallt eller att vi vill ha värme i huset när det är +20 ute... Om det är växelventilen som trasslar och läcker varmvatten till radiatorerna borde den väl göra det även när pumpen är inställd på semester, för varmvatten har vi ju fortfarande? Eller?

Ett annat mysterium, som kanske talar för att växelventilen läcker: displayen, som talar om när fläkt, kompressor, varmvatten eller värme är i drift, hävdar att värmen inte är igång. Ändå kan man ofta se hur framledningstemperaturen vandrar uppåt. Det har hänt flera gånger att jag stått och tittat på pumpen och sett hur framledningstemperaturen gått från +20 till uppemot +30, trots att displayen visar att värmen inte är igång just då. Finns det någon vettig förklaring till detta?
Skrivet av: Apan
« skrivet: 23 juli 2009, 10:32:23 »

Var på installatören/säljaren!  Du ska vara nöjd och anläggningen skall funka! Går det inte att "krana" igen Framledningen till Rad.gruppen?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 23 juli 2009, 09:43:34 »

Det är säkert växelventilen som växlar mellan tappvarmvattenberedaren och radiatorsystemet som läcker litegrann, det innebär att en del av värmen i vvb läcker över till radiatorerna, och att värmepumpen tvingas tillverka "tappvarmvatten" onödigt ofta, värme som sedan via växelventilen läcker ut i radiatorkretsen.

Kan inte finnas en installatör på denna planet som inte varit med om detta, om inte denna sommar är det första arbete denne besitter.
Skrivet av: Resfeber
« skrivet: 22 juli 2009, 22:16:52 »

Hej. Är det en värmepump med fristående beredare och i så fall har du någon radiator inkopplad i källaren.
Om svaret är ja då skall du kolla så att tilloppet FÖRST går till varmvattenberedaren och därefter till radiatorerna.
Om det är kopplat tvärt om finns en risk att du får en självcirkulation via radiatorsytemet i rätt riktning förutom i de element som ev. är inkopplade före beredaren, där går det baklänges.
Var på en installation som hade just detta fel.
En bild hade inte varit fel.

Är inte säker på om jag förstår frågan rätt, men tror inte att varmvattenberedaren är fristående. Vattentanken sitter i själva värmepumpsskåpet. Det finns en radiator i källaren, men den är i ett annat rum och är för övrigt avstängt via termostaten på radiatorn, eftersom vi tyckte att det var onödigt att ha värme på där. ??

Ja...vet inte om man blir något klokare...Vi trodde själva som några föreslagit att värmen i radiatorerna berodde på kalla nätter, eftersom vi har utegivare, så vi satte ner "önsketemperaturen" till väldigt lågt för länge sedan, men pumpen tycks ändå skicka ut värme i elementen i tid och otid. Häromdagen då vi kommit hem från semester var det över +20ºC ute på eftermiddagen men radiatorerna var ändå alldeles varma, så då ställde vi in att vi var på semester fram till sista augusti, vilket verkar funka för värmen har inte varit igång sedan dess.... Väntar på att installatören ska komma på besök igen, men han har redan varit här två gånger just för att vi haft värme i radiatorerna då det är varmt ute, än så länge utan resultat...   
Skrivet av: Heiho
« skrivet: 22 juli 2009, 19:51:00 »

Hej. Är det en värmepump med fristående beredare och i så fall har du någon radiator inkopplad i källaren.
Om svaret är ja då skall du kolla så att tilloppet FÖRST går till varmvattenberedaren och därefter till radiatorerna.
Om det är kopplat tvärt om finns en risk att du får en självcirkulation via radiatorsytemet i rätt riktning förutom i de element som ev. är inkopplade före beredaren, där går det baklänges.
Var på en installation som hade just detta fel.
En bild hade inte varit fel.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 20 juli 2009, 14:39:17 »

Antingen växelventilen eller så värmer VP:n på nätterna då det är kyligare ute. Kör man bara med utegivare så bör man ställa ner fininställningen rejält på sommaren så att den inte värmer på nätterna.
Skrivet av: luckyman
« skrivet: 20 juli 2009, 09:04:48 »

Verkar vara den berömda växelventilen som spökar.
Om nu inte Bosch installatören vet vad han installerar så kanske ni kunde vända er till Bosch direkt och be dem skicka ut ngn från Bosch service istället
Skrivet av: Apan
« skrivet: 20 juli 2009, 07:32:46 »

Hej..

Nog är det säljaren/installatören som skall fixa att produkten funkar som den skall, slå av värme under sommaren, annars går den ev och värmer på sommarnätterna.
Skrivet av: Resfeber
« skrivet: 20 juli 2009, 07:02:31 »

Efter en rad chockartade elräkningar sedan vi installerade värmepumpen (Bosch) i december har vi nu kommit så långt som att inse att pumpen skickar ut värme i elementen utan att till synes vara medveten om det. Tittar man på displayen för temperaturer visar den på sin höjd att fläkt, kompressor och varmvatten är igång. Inte framledningsgivaren. Ändå ligger temperaturen i elementen konstant på över 20 grader, ofta uppåt 25-26, även då vi har 20 grader varmt ute. Till slut insåg vi att om vi ställde in tidsstyrningen på semester så försvinner värmen i elementen - så nu har vi varit på semester sedan i mitten av juni...

Vet inte om det är värmepumpen, installationen, inställningarna eller elementen det är något fel på. Installatören är föga hjälp. Har varit här och tittat på pumpen några gånger men rycker mest på axlarna och säger att "ja, nu borde den ju inte gå, det är ju ett väldigt slöseri med el"  huvuddunk. Sist ställde han om till fabriksinställningar, men det har inte gjort någon skillnad. Vi har även ställt in värmekurvan så att den egentligen inte ska dra igång förrän temperaturen ligger betydligt lägre än standard (V=10, H=55), utan resultat. 

Vet inte vad vi ska ta oss till annat än att ha pannan inställd på semester året om... Finns det någonstans man kan vända sig för att få hjälp? (Installatören är ju auktoriserad för märket, men verkar inte ha någon koll. Känns tveksamt att slå upp någon annan i telefonkatalogen och betala för det och kanske inte komma längre) Måste vi ta kostnaden för att reda ut problemet själva eller kan vi ta det på försäkring eller genom reklamation? Vad har man för rätt som konsument när man köpt installation av värmepanna från ett litet företag? Var ligger ansvaret för att den ska fungera?

Tacksam för råd!

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!