Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: blåsmarkarn
« skrivet: 06 november 2013, 19:33:40 »

Bifogar en bild.
Suggastempen sjunker och tempen efter expansionsventilen stiger och det blir hunting på det hela när pumpen gör vv direkt efter värmeproduktion. Beror detta på lite för liten överhettning? Är hetgastempen rimlig?

Skrivet av: DanielW
« skrivet: 04 november 2013, 08:40:49 »

Tack xxargs för ett väldigt utförligt svar, Du är grymm!
Jag tittade vid slutet av körnignen och kunde se små små bubblor susa förbi, jag har inte provat att kyla med is än (hann inte) men gör det i slutet av veckan då jag är hemma igen.. :)
innan jag gjorde rent värmeväxlaren hade jag hetgas på över 130c och ett uppmätt copp på ca 1.8 vid 50c ut temp. så den är nog helt klart en bov i dramat. kompressorn heter tfd i slutet.
jag har dömt ut min pump som läroobjekt :) vårens projekt blir r290 konvertering och en ny pump till nästa höst.. :)
Skrivet av: blåsmarkarn
« skrivet: 04 november 2013, 00:53:51 »

Mitt scenario bygger på att pumpens delar t.ex. exp.ventilen är rätt dimensionerad.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 04 november 2013, 00:48:26 »

mycket trolig sceniario

Det är kapacitetsberoende också - om expansionsventilen har för stor insats så blir den proportionella öppningen mycket större och släpper på mycket mer/mindre köldmedie per grad påverkan än motsvarande mindre insats (detta kan liknas med större eller mindre förstärkning i reglerloopen och är förstärkningen tillsammans med fördröjningen aldrig så lite över gränsen för oscillation - så oscillerar det - det här problemet har man i många dicipliner inom mekanik och elektronik i samband med reglersystem.) 

Därför skall expansionsventilen vara nästan helt öppen kapacitetsmässigt vid den tänkta normalbelastningen , typ 70 - 80% av maxkapaciteten och inte ligga på typ 10-20% då den blir ytterst känslig vid lägre laster och börja jaga.

Förmodligen har man mycket större flexibilitet att kunna justera PID-parametrar med elektroniska expansionsventiler med elektronisk styrbox - dock fler saker som också kan strula...

Skrivet av: blåsmarkarn
« skrivet: 04 november 2013, 00:26:57 »

Om jag justerar överhettningen till mindre än ca 4K uppstår hunting. Kan det vara så att huntingen beror på att förångaren börjar spotta ut vätskeblandad (kallare) gas vid lägre överhettning än ca 4K, och triggar exp.ventilen att stänga till dess att torr gas kommer ur förångaren, för att sedan öppna då temperaturen vid bulben stiger, gasen blir då vätskeblandad osv...

Om man justerar expansionsventilen precis så att huntingen upphör, borde väl betyda att all kylmedia förångats, och överhettningen inte är högre än den behöver?
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 03 november 2013, 23:44:07 »

För en R134a-maskin finns det nästan inget att hämta med en suggasvärmeväxlare med kondensatet.

Däremot om man har en  propanfylld (R290) maskin vinner man lite COP samt att det är bra att få lite 'nyttig' suggasövehettning då propan har högre värmekapacitet på både gas och vätska gentemot sin massamängd samt att med minst 5-6 graders överhettning på suggasen inte riskerar ger fuktig gas (dvs. dimmig gas)  vid kompression då lite av dimman annars kan tunna ut oljan på kompressorns rörliga delar och slitaget ökar.  Nu är inte detta så jättestort problem på en varmkörd hermetisk kolvkompressor där gasen hinner värmas lite av kompressorns innandöme och kringstänkande oljan innan det sugs in i kompressordelen - men är klart kinkigare på en rotay-kompressor eller en scroll där gasen sugs direkt in till kompressordelen först och först på högtrycksidan värms ytterligare ett antal grader av motorn (i mina ögon en idiotisk konstruktion då man måste göra hela kompressorhuset som en högt klassad tryckkärl samt att en kompressormotor har ca 30% högre inre resistans i sina kopparlindningar vid 90 grader gentemot vid 20 grader)...


@DanielW:

Körde coolpack med Te=-6.5 grader C för 1.3 Bar övertryck och Tk=58 grader C för 13.9 Bar övertryck, sugsidan 6.5 grader C överhettning vid bulben på utloppet av evaporatorn och ytterligare 3.5 grader C  överhettning i sträckan mellan evaporatorn och kompressorn, kondensorn räknar jag med 10 grader underkylning från 58 grader till 48 grader på den utgående kondensatet. Kompressorn satte jag som 0.6 i isentropisk verkningsgrad - vilket är lite högt då 0.55 är mer rimligt för lite mindre kompressorer (vitvarukompressorer kan vara så lågt som 0.45)   samt att kompressorn är isolerad - då med R134a får jag hetgastemperaturen kring 99.4 grader och värme-COP 2.825  - med 0.55 isentropisk i verkningsrad på kompressorn så hamnar temperaturen kring 105 grader C och värme-COP 2.73

Med andra ord inte så långt ifrån dina uppmätta temperaturer (om kompressorn är isolerad) och detta pekar på att du kör ganska mycket varmare respektiver kallare i dina värmeväxlare än vad som ger i resulterande KB och VB-temperaturer - det är alltså stor temperaturdiff mellan köldmedie och brinesidan i värmeväxlaren... och det drar ned verkningsgraden och ger högre värme på hetgas.

okänd faktor är hur mycket tryckfall du har i evaporatorn mellan ingång och utlopp och är detta mer än obetydlig kanske ge förklaring varför du mäter -5 grader efter expansionsventilen medans sugtrycket motsvarar -6.5 C, mätningen efter expansionsventilen störs troligen också av värmeledning efter röret från expansionsventilen i samband med mätningen och ger osäkerhetsfaktor här.

Med tanke på att du har fått ut 1 kg med beläggningar ut evaporatorns KB-sida så är den inte längre ny och det finns troligen beläggningar kvar som du inte fått ur och det är nog svårt att få den i samma skick som i fornstora dagarna när den var ny.  Så, evaporatorn går nog inte att förbättra så mycket mer utan stort jobb eller byta till helt ny. Du verkar du ha 5 grader diff mellan utgående KB och temperaturen efter expansionsventilen (jag antar att värmeväxlaren är kopplad motströms) 

Kondensorn ser däremot märkbart sämre i värmeöverföring i jämförelse med din evaporator idagsläget  och denna kanske också har en del beläggningar på VB-sidan som borde sköljas ut då kondenseringstrycket motsvarar +57.7  grader C... Denna borde i alla fall kapas med 3-5 grader C tycker jag nog.

En sak som kan ge hög tryck och hög hetgas på 'oförklarligt sätt' på kondensorsidan är att du har mer eller mindre mängder med luft i systemet som genom att lägga sig som ett tunt skinn på kondensors inre ytor kan tröga ned värmeöverföringen mot VB ordentligt - verkan är som om du har mycket mindre aktiv kondensorytan än den fysiska faktiska ytan och kompressorn måste kompensera detta med högre tryck för att få högre temperatur för att få över effekten på betydligt mindre aktiv yta.

Hur ser tittglaset ut (om du har någon)? - blir det _helt_ bubbelfritt så småningom eller ser man små bubblor komma hela tiden även långt efter starten och det blivit 'bubbelfritt' (lys med stark ficklampa så att småbubblorna lyses upp lite mer när de susar förbi i tittglaset) om så - kyl röret en bit innan tittglaset  med rejäla isbitar, snö etc. och se om bubblorna försvinner (vätskan skall också kännas betydligt kallare efter isskylningen än innan iskylningen) - försvinner dom inte så är det luft eller okondenserad gas vid 15 bars övertryck  i kondensorn, som är en del av problemet då det bara behövs några µm tjock lager luft/okondenserbar gas närmas ytan på kondensorn för att kondenseringstakten skall gå ned ordentligt och med lägre effektivitet i kondensorn och därmed högre tryck och temperatur.


 tillägg:

hittade datablad på en variant av nämda kompressor (skulle behöva _hela_ beteckningen typ om den heter TFD eller PFJ som sista bokstäver) - av baklängesräkning vid -5/+55 mha coolpack så är kompressorns isentropiska verkningsgrad bara 0.495 och med tidigare nämnda värden så är hetgasen 111.6 grader C  om kompressorn är isolerad och om 10% av inmatad elenergi strålar ut från kompressorkapslingen (ca 230 Watt) så är hetgasen 103.9 grader C.

Verkar ganska nära med dina värden och tyder på att det är inte bättre än så med denna kompressor - dvs. det är inget som indikerar något fel med kompressorn utan den har ganska medioker prestanda helt enkelt och därför blir hetgasen varmare än om man skulle ha en kompressor med 0.7 i isentropisk verkningsgrad då hetgasen bara skulle bli  84 grader ca vid 10% värmeförlust av inkommand el i kapslingen och 89 grader helisolerat.  värme-COP skulle gå från 2.55 till 3.154...

med andra ord en kompressor med hög isentropisk verkningsgrad är en viktig faktor om man vill ha hög COP.



Skrivet av: DanielW
« skrivet: 03 november 2013, 16:43:16 »

det är en scrollkompressor, zr40k3e.
tack då vet jag!

men de höga hetgaserna förstår jag mig inte riktigt på faktiskt..
Värmedrift därför 50c. laddar först mitten på tanken sedan toppen med 50 tills framledning når 52c då den stoppar.
Skrivet av: Plutus
« skrivet: 03 november 2013, 16:29:32 »

Nu har jag inget tryckdiagram för 134a här, men 15 bar borde väl bli runt 55 gr. kondensering och med 50 gr VB känns det inte helt fel. Frågan är väl snarare varför du har en VB på 50 gr.? Varmvattendrift eller fast kondensering?
-5 vid KB på någon plusgrad låter inte heller orimligt, hetgastemperaturen lite hög kanske, är det en kolv eller schrollkompressor?
Din sista fråga om värmeväxling mellan suggas och vätska svarar jag, finns inget att hämta där, det är endast vissa speciella fall det lönar sig. Vätskan blir kallare, men det uppstår ingen gratisvärme. Om underkylaren kyls av rumsluften blir det däremot gratisvärme
Skrivet av: DanielW
« skrivet: 03 november 2013, 15:17:43 »

hoppar in i tråden själv, läser med intresse.

Ett manometerställ kan man hitta billigt på ebay, köpte ett därifrån.

jag har en r134a-maskin som inte riktigt funkar som jag vill, har för högt tryck efter kompressorn av någon anledning jag inte begriper.
vid VBut 50grader (vb in 44,5, kondensat 47)  så har jag en hetgas på 104grader och ett tryck på 14,9bar.

kallsidan är är bättre sen ombyggnas och avluftning.
kbin 3,5 kbut 0,05 efter exp har jag -5c trycket är 1,3bar. vid bulb har jag -0.05c och halvvägs mellan förångare och kompressor har jag 3.1c

men varför har jag så högt tryck efter kompressorn? jag har haft isär värmesidan och pumpat rent värmeväxlaren med kemikalier, fick ut nästan ett kilo bös ur den. men jag tycker inte det varit så stor skillnad.

Tips på vad jag skall titta efter? jag har själv lite problem med hunting men löste det genom att flytta bort bulben 5cm från förångaren och kletade på värmeledande pasta.

ursäkta att jag snor tråden.
hur är det med r134a, vinner man något på att värmeväxla suggas och kondensatledning?

edit råkade skriva r137 ist för r134a
Skrivet av: Plutus
« skrivet: 03 november 2013, 13:34:17 »

Det tar 20 minuter innan hetgasen når 70 gr. Så lite svalt går den allt, två grader mer i överhettning ger större marginaler.
Skrivet av: blåsmarkarn
« skrivet: 03 november 2013, 12:59:25 »

Suggasen växlas mot vätskan mellan kompressor och expansionsventil innan den når kompressorn. När jag började logga pumpen blev gasen i princip aldrig över 70 grader celsius vid värmedrift. Borde vara högre tänker jag.
Skrivet av: Plutus
« skrivet: 03 november 2013, 12:41:59 »

Nu vet jag inte vad det är vxl som du mäter före och efter, men att suggas efter förångare före vxl (borde vara vid bulben?) är nästan samma som inkommande brine låter rimligt, skiljer det någon grad kan det bero på givarna.
Personligen tycker jag 4 K är lite låg överhettning eftersom en mekanisk expansionsventil använder överhettningen som kraft för att stänga, men så länge hetgasen blir varm så funkar det ju:-)
Skrivet av: blåsmarkarn
« skrivet: 03 november 2013, 11:53:37 »

Jag är tillbaka med nya funderingar.
Jag har skaffat ett manometerställ och försökt justera överhettningen till rätt nivå.
Nu ligger överhettningen på ca 4K (manometer 3,75 bar, 1 grad celcius på dewskalan) Suggas ca 5 grader celcius mätt vid bulb. Som ni ser på grafen så ligger suggasen  varmare än brine in och hetgasen drar iväg lite. Enligt gargamels inlägg tidigare så ställer han i överhettningen till 3-3,5K. Andra säger 6-7K pga glide.
Det är något som inte stämmer, men vad?

Nibe 1225-8  R407C

Skrivet av: blåsmarkarn
« skrivet: 26 februari 2013, 11:29:44 »

Helt rätt den startade för värmeproduktion.
Skrivet av: Plutus
« skrivet: 26 februari 2013, 11:02:05 »

Jag antar att kompressorn startade 07:47? Då ser man att suggastemperaturen pendlade lite upp och ner innan den stabiliserades. Jättebra, då vet man att expansionsventilen fungerar och är i närheten av rätt inställning. Om hetgasen inte blir varmare än 70 gr. skulle inte jag öppna mer.
Skrivet av: blåsmarkarn
« skrivet: 26 februari 2013, 10:30:58 »

Jag har inte tillgång till manometerställ, så jag vet inte överhettningen. Vet någon var man som privatperson kan köpa manometerställ? Lägger gärna pengar på ett sådant och lär mig något i stället för att ta hit en tekniker för samma peng. Testade i alla fall att enl. danfoss dokument öppna exp.ventilen ca 1/8 och nu ser grafen ut så här:

Skrivet av: cougar
« skrivet: 26 februari 2013, 07:56:37 »

om det uppstår hunting i alla driftfall så är den bästa lösningen att gå ner en storlek i dysa och öppna expansionsventilen.
Jag tycker ofta att värmepumpstillverkare monterar för stora dysor om man jämför med kylanläggningar, jag vet inte om det är för att förhindra att expansionsventilen hamnar utanför reglerkurvan vid riktigt varma KB temperaturer?
Jag har ofta gått ner en dysa och då fått värmepumpen att gå mycket lugnare.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 26 februari 2013, 00:03:41 »

Nu försvinner en del av dessa 7 grader i glide  när gasen expanderar i expansionsventilen om inkommande kondensat är typ 35 grader C då ca 30% kokar av i sin egen avkylning till kring 0 grader och det kanske är 4-5 grader i glide kvar på kondensatet som finns kvar efteråt - dock ju kallare kondensatet är innan expansion i kapillär/expansionsventil - ju större 'glide' måste man ta hänsyn till i evaporatorns utformning och säkra i överhettning...

 
Skrivet av: gargamel
« skrivet: 25 februari 2013, 23:26:50 »

3,5 grader enl, konstruktörerna & det blir det vare sig det e garantijobb eller inte om jag gör det.
Skrivet av: Plutus
« skrivet: 25 februari 2013, 22:22:52 »

Problemet med 407 är att dess kokpunkt runt noll grader skiljer ca 7 gr.
Det betyder att det ämnet som kokar först kokar vid +3 och det som kokar sist vid -4. så när du tittar på manometern, hur vet du var i processen du tittar.
4.5 gr. är för liten överhettning med de flesta köldmedium och definitivt för lite med 407.
Att justera in en låg överhettning är ett erfarenhetsjobb, tre extra grader överhettning betyder inte tre grader lägre förångning!
Skrivet av: blåsmarkarn
« skrivet: 25 februari 2013, 22:07:01 »

Det är R407C i min pump. Tror att man behöver minst 4,5K.
Skrivet av: Plutus
« skrivet: 25 februari 2013, 21:35:13 »

tre och en halv grad i överhettning fungerar inte på en mekanisk expansionsventil, den har då inte tillräcklig kraft för att stänga, räkna snarare med 6 eller 7 Förutsatt att det är ett homogent köldmedium. (d.v.s. har bara en kokpunkt)
Skrivet av: gargamel
« skrivet: 25 februari 2013, 19:54:19 »

Det blir hunting som xxargs skriver under vv-drift..
Skrivet av: gargamel
« skrivet: 25 februari 2013, 19:49:17 »

Du ska ha 3-3,5 grader c mellan bulb & manometerns suggas temp(stoppa dit din egna termometer där exp.ventilens bulb sitter).Obs justera endass under värmedrift...
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 25 februari 2013, 19:04:27 »

Ser nästan ut som att du har en tendens till 'hunting' på suggasen före suggasvärmeväxlaren - det är alltså en självsvängning då expansionsventilen öppnar och stänger i perioder orsakad av tidsfördröjning mellan in och ut på evaporatorn och orsakas främst av att det är lite för bra förstärkning i regleringen så att den öppnar och stänger i lite för stora slag och då får man en pendling som om det är i större amplitud kan minska kapaciteten i evaporatorn och sänka COP i maskinen.
Ca 1 grad variation anses inte som hunting (enligt Danfoss) , men i ditt fall så är det uppåt 3 grader (kanske mer om man går på sugtrycksmätaren med tryck översatt till temperatur) och då kanske man skall kika lite på detta. Man ser också  i jämförelse i pendlingen mellan bruna och svarta linjen att kurvorna är nästa 90 grader förskjutna . dvs svarta  linjen visas som kallast när den bruna går ned i temperatur


Det här problemet kan uppkomma om kondensatflödet är relativt litet gentemot expansionsventilens maximala kapacitet då regleringen är mycket större proportionellt per grad om man reglerar mellan min och 1/3-del av max än om ventilen reglera inom området 3/4-delar till fullt och kan vid lägre flöden hitta lägen när det går i resonans. (vi pratar om reglerteori här) - man kan säga att förstärkningen på temperaturändring är mycket större vid småflöden i jämförelse när flödena är nära max.

Det finns en beskrivning i Danfoss tekniska litteraturen hur man skall skruva in en 'jagande' expansionsventil så att den blir stabil (det kan vara knepigt ändå då den inte får sätta igång att självsvänga igen efter tex en stopp och en start) - sidan 10 i denna pdf http://ra.danfoss.com/TechnicalInfo/literature/manuals/01/PF000G102_chapter_01.pdf, (ser inte ut att man kan hoppa in på denna direkt utan man få gå igenom webbportalen hos Danfoss och leta efter något som heter 'fitters note' på dom tekniska manualernas avdelning - det här kanske fungerar för att komma till rätt avdelning http://www.danfoss.com/BusinessAreas/RefrigerationAndAirConditioning/EducationAndTraining/Fitters+Notes.htm)   - dock bör man ha manometer på sugsidan så att man ser tryckväxlingarna bättre än att försöka gå på temperaturen på utsidan då temperaturerna bara visar en bråkdel av de egentliga trycksvängningarna pga. termisk tröghet i rören.

En ytterligare väg är att åstadkomma större tröghet på bulbens reaktion genom att minska termiska kontakten mellan bulben och röret (tex ett lager tejp mellan klämman som håller bulben mot röret och bulben)  - kan bli att man måste isolera rörbiten med bulben då den fortfarande skall känna av temperaturen på röret och inte omgivningen, syftet är att reaktionen skall bli långsammare i tiden och den vägen häva pendlingen med en längre tidskonstant, inte att det införs temperaturfel.

Skrivet av: blåsmarkarn
« skrivet: 25 februari 2013, 17:45:01 »

Slänger upp en aktuell graf. Nu med temp både före och efter förångare. Temperaturen på vätskeledningen mäts efter den växlats mot suggasen.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 19 februari 2013, 22:43:07 »

Suggasen ut ur värmeväxlaren bör inte vara varmare än KB-in, kanske någon grad kallare om det inte är osedevanligt god värmeöverföringsegenskap mellan KB och köldmediegasen i sluttampen av värmeväxlaren - den aktuella koktemperaturen mäts annars genom att mäta på sugtrycket (och man tar hänsyn till köldmediets evetuella glide i beräkningen) - det är denna gentemot utloppstemperaturen som säger vilken överhettning du har  - är den varmare så har det fått in värme på vägen på något sätt.

Du skrev tidigare +4.69 grader C på suggastemperaturen medans KB in låg på 0.5 grader C - suggasen borde inte ha legat högre än 0.5 grader - förmodligen snarare -0.5 grader och tom. kallare och med +5 grader på suggasen så indikerar det att den fått en del värme och med tanke på massaflödet också ganska rejält med värme och knappast något som kan tas upp ur luften på några dm kopparrörlängd.

---

att ha suggasvärmeväxlare ökar COP i regel (men beroende av köldmedie) då man kyler ned kondensatet och mindre av kondensatet gasar av efter expansionsventilen när den kyler ned sig själv till samma temperatur som KB - större andel av kondensatet används för att koka upp med värme från brinen.

nackdelen är att den förvärmda suggasen gör att hetgasen blir varmare än annars och hur mycket det tål detta beror på vald köldmedie.

En gas som blir snabbt varm vid kompression (som R22) gör att gasen expanderar kraftigt medans den komprimeras och det går åt mer arbete än att komprimera en sval gas som propan och den 'kostnaden' kan vara större än vinsten man får genom att kyla kondensatet med suggasen. för R22 så är det nackdel och kör man ammoniak så är nackdelen ännu större samt att hetgasen sticker iväg rejält i temperatur.

Andra köldmedier som HFO1234yf, R600a och i viss mån R290 (propan) behöver några grader överhettning för att vara säker på att man inte får imma i den komprimerade gasen pga. kondens under kompressionen och det späder ut oljan i kompressorns rörliga ytor och slitaget ökar och för R600a och framförallt HFO1234yf så är suggasvärmeväxlaren med kondensatet nödvändig för att få upp kapacitet och COP - det är speciellt viktig för HFO1234yf och utan denna så blir COP låg och man kan tvätta sönder kompressorn med utfälld kondensat i kompressorn...




Skrivet av: blåsmarkarn
« skrivet: 18 februari 2013, 21:06:41 »

du skrev inget om att du hade suggasvärmeväxlare med kondensatet - sådant är också viktig info.

i så fall är temperaturen för och efter suggasvärmeväxlaren intressant och det är temperaturen före suggavärmeväxlaren som man vill ha lite koll på och det är den som skall ha lite överhettning gentemot brinetemperaturen och expansionsventilen reglerar emot - för kommer det kondensat i suggasvärmeväxlaren och kokar upp där så är det bortslösad kompressorarbete eftersom dess värme inte ges av brinen och kan också göra att suggastemperaturen håller sig lägre än annars.

Är det inte mot förångningstemperaturen man överhettar, eller har jag missat något? Jag gissar att förångningstemperaturen är kanske -6 till -7 då mitt KBut är -3, och då kan väl temperaturen efter förångaren vara -2 till 0 och ändå ha överhettning på 5-7K. Rätta mig gärna. Försöker få kläm på detta.
Skrivet av: blåsmarkarn
« skrivet: 10 februari 2013, 20:03:51 »

Antar att det är en växlare. Vätskeledningen ligger an mot undersidan av suggasröret.
Har flyttat suggasgivaren som tidigare satt precis innan kompressorn till direkt efter förångaren på samma ställe som givaren för exp. sitter. Givaren för vätskeledning sitter kvar efter växlingen mot gasen precis före exp.ventil.

Nya värden
Brine in 0.44
Brine ut -2.94
Temp efter exp.ventil -0.63
Hetgas 69.44
Suggas efter förångare -0.25
Ute -9.69
VBut 42.06
VBin 35.88
Vätskeledning, före exp.ventil 32.38

Temperaturen efter förångaren är i snitt 0,5 °C varmare än före. 
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 10 februari 2013, 18:29:45 »

du skrev inget om att du hade suggasvärmeväxlare med kondensatet - sådant är också viktig info.

i så fall är temperaturen för och efter suggasvärmeväxlaren intressant och det är temperaturen före suggavärmeväxlaren som man vill ha lite koll på och det är den som skall ha lite överhettning gentemot brinetemperaturen och expansionsventilen reglerar emot - för kommer det kondensat i suggasvärmeväxlaren och kokar upp där så är det bortslösad kompressorarbete eftersom dess värme inte ges av brinen och kan också göra att suggastemperaturen håller sig lägre än annars.

.

Skrivet av: Plutus
« skrivet: 10 februari 2013, 13:16:38 »

Då har du visat att expansionsventilen fungerar och att det finns köldmedium i tillräcklig mängd, bra jobbat! Helst ska man ju ha ett manometerställ för exakt inställning, men så länge suggastemperaturen är varmare än inkommande KB är det ingen fara, (reservation för att olika givare kan visa olika temperatur) kompressorn ska vara varm och hetgasen just het
Skrivet av: blåsmarkarn
« skrivet: 10 februari 2013, 13:00:20 »

Är det inte det som är överhettningen? Suggasen växlas ju mot vätskeledningen.
Var lite wild and crazy och öppnade exp.ventilen lite och kollade värdena samtidigt. När jag öppnat x varv sjönk suggastempen rejält. Detta tolkade jag som att kylmediet ej hann förångas, dvs risk för att flytande vätska sugs in i kompressorn. Återställde då exp.ventilen till ursprunglig inställning.
Skrivet av: Plutus
« skrivet: 10 februari 2013, 11:59:16 »

Har jag fattat det hela rätt om jag säger att expansionsventilen optimalt ska öppna så mycket som möjligt, men samtidigt reglera så att all kylmedia hinner förångas i förångaren?
Det är helt rätt uppfattat! Expansionsventilens enda arbete är att förhindra vätska in i kompressorn, det gör den genom att strypa flödet in i förångaren.
Finns andra tekniker, flottör t.ex. som håller vätskeknivån konstant i förångaren, då kan man i princip hålla noll graders överhettning.
När man mäter temperaturen efter expansionsventilen så är värdet högre än den riktiga förångningstemperaturen, detta beror på tryckfall i röret efter expansionsventilen. när den kondenserade vätskan passerat expansionsventilen kokar den häftigt p.g.a. trycksänkningen, men ångan tar plats och det gör att temperaturen blir samma som förångningen först när all värme från vätskan har kokat bort. men eftersom utgående KB är -3 vet man att förångningen är lägre. Jag tycker inte dina mätvärden visar några större fel. det enda jag reagerar på är att suggasen är betydligt varmare än inkommande KB
Skrivet av: blåsmarkarn
« skrivet: 10 februari 2013, 11:34:20 »

Har jag fattat det hela rätt om jag säger att expansionsventilen optimalt ska öppna så mycket som möjligt, men samtidigt reglera så att all kylmedia hinner förångas i förångaren?
Skrivet av: blåsmarkarn
« skrivet: 10 februari 2013, 11:00:38 »

Så här ser grafen ut för senaste 2 h. Ingen VV-körning.
Skrivet av: blåsmarkarn
« skrivet: 10 februari 2013, 01:12:18 »

Ska kolla sensorerna och sätta pasta under dom. Har flyttat givaren till inloppet till förångaren. Sänkte temperaturen med ca 0,5 grader.
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 10 februari 2013, 00:17:38 »

Mät en bit (> 10 cm) efter expansionsventilen om möjligt  - precis efter så leds det för mycket värme från den varma kondensatet via expansionsventilen ut på rörbiten efter så att temperaturen är lite högre än den egentliga koktemperaturen. - eftersom du har -2.8 grader i KB ut så borde det vara runt -3 grader C kort efter expansionsventilen och att värmeväxlaren jobbar i motström gentemot köldmedieflödet

håller med om att det ser lite väl bra ut. Visar alla sensorer rätt ?? någon enstaka graders felvisning kan göra att slutresultatet ser konstig ut.

Om jag kör med   0 grader Te med 4.7 grader sh och 39 grader Tc med 7 grader sc i coolpack så får jag 68 grader hetgas med kompressor med 0.65 i isentropisk verkningsgrad. - det kanske inte är så felvisande ändå...


Skrivet av: blåsmarkarn
« skrivet: 09 februari 2013, 22:13:14 »

Har en nibe 1225-8 med 407c som kylmedium. Tycker att den tappat i effekt sedan förra vintern.

Lite värden då pumpen gjort värme i ca 1 timme:

Brine in   0.50
Brine ut   -2.81
Temp efter exp.ventil, före kondensor   0.06
Hetgas   68.56
Suggas (mellan kondensor och kompressor)   4.69
Ute   -13.88
VBut   44 (bör 44)
VBin    39
Vätskeledning (innan exp.ventil)   32.13

Skruvade upp VB-CP nyss annars ca  :dt: 7 på VB
Borde inte hetgasen vara varmare (mäter direkt efter kompressor) och gasen vara kallare efter exp.ventilen?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!