Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Bertil
« skrivet: 03 september 2004, 14:10:12 »

Fullt flöde skall det va, äldre kranar är perfekt se bara till at dom är fullt öppna. en del kan haka upp sig i halvöppet/stängt läge sök här om det är så, det  finns en del tips.
med maximalt flöde avger radiatorerna så mycket värme som möjligt då kan du ha maximalt låg värmekurva, det ger i sin tur så bra verkningsgrad som möjligt.
Rumsgivaren (1st) kopplas tiil styren på pumpen.
den placeras centralt i huset utan att störas för mycket av tex värmekällor. (inte så jättekinkigt).
Läs oxå tex NIBE´s beskrivning av montaget, där står det en del. tror det finns en fil att tanka hem om just rumsgivare.

lycka till

Vill du sen ha lite svalare i nåt rum tex sovrummet då kan du strypa den radiatorn.

eldningen gör sig bäst vid stark kyla när tillskottet behövs, tänk på att vid normal temp är varje vedträd nu värt bara en fjärdedel eftersom VP är så effektiv.
Men när elpatronen behövs då tjänar du lika mycket som förr.
Skrivet av: gecko
« skrivet: 31 augusti 2004, 08:56:53 »

Tack för synpunkterna...

Som det känns lutar det väl åt någon av Nibe-installationerna, då de verkar vara väl beprövade, och IVT-försäljaren verkar vara... eh, just försäljare.  ;) Grannen har dessutom en likadan pump och liknande förutsättningar och han är helnöjd. Eftersom jag inte har badkar, men väl gamla rör och stora element borde lågtemp räcka gott, men hur är det med termostater, behöver man byta alla gamla kranar?

Tänkte nog också se till att det borras några meter till... borrhålet är som jag förstått det den viktigaste delen i installationen, så det kan gärna få kosta lite extra.

Utegivare skall väl alltid finnas... Om man dessutom monterar rumsgivare, ska de finnas i varje rum, eller är det bara någon enstaka givare? Var ska den då sitta? (Tänkte mest på värmen som blir i köket när man eldar i kaminen...)

Dags att ringa installatören...  :)
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 30 augusti 2004, 11:13:14 »

Som sagt behöver du högtemp så behöver du. Men har du tilläggsisolerat så kan jag ta gift på att du inte behöver. Effektbehovet minskar ju om man isolerar därmed behov av framledninsgtemp.
Du har inte tänkt på hur hög framledningen varit vid svinkyla??
Har man högtempsystem skall man nog inte köpa VP, verkningsgraden (COP) minskar så enormt om man måste köra ut höga temeperaturer. Då är det lönsamt att byta ut några radiatorer till lite större modeller.
Sen har du ju kaminen´, den kan du elda lite i vid riktig kyla, då klarar du ju dej absolut.

Ur borran får du gratisvärmen, IVT´s borra ser du ju själv är alldeles för klen.

Eller är deras pump så dålig så den tar ut mycket mindre värme ur borran än NIBE, då blir det hög elräkning.  >:( Ofta prutas det på både det ena o det andra för att priset ska bli lågt.
Djupare hål ger högre temperatur och det i sin tur ger bättre verkningsgrad (mer gratisvärme ur borran)

MVP meter vattenpelare= effektivt borrhål.
Kolla efter det i kalkylen. Det ska va minst så djupt+ avståndet till grundvattennivån. När jag fick min offert hade installatören dragit bort meter, i kalkylen stod det 144 m (aktivt) i offerten stod det 140 meter (totalt djup) det är hästsskojarfasoner.

Ang styr.. Lite känsligt men jag tycker att NIBE o Thermia har den särklass bästa styren. I en villa kan iofs IVT´s styr duga men den är mera svårjobbad.

Jag är som norrlänningen nöjd ägare av en Thermia, men den är i dyraste laget.

Varmvattnet brukar räcka till, problemet kan va stora badkar.
Rickard har stor erfarenhet av varmvattnet, där duschas det mycket det har aldrig sinat. Aldrig i min Thermia heller för övrigt, men jag har relativt liten vv förbrukning.

Jag tycker så här ang maskinerna, även om priset vore lika skulle jag nog ändå välja NIBE.

IVT´s HT är en ny produkt så både långa leveranstider och barnsjukdomar kan befaras.  

Lycka till.
Skrivet av: Norrlänningen
« skrivet: 29 augusti 2004, 21:50:27 »

Tjena.

Bor själv en utanför Umeå, och installerade Bergvärme i fjol Gick på Thermia och är supernöjd med det valet.

Skulle jag köpa värmepump idag så skulle jag börja med att först å främst ta fram miniräknaren å räkna ut mitt energibehov samt mitt effektbehov, sedan så vete f*n om inte Rinkaby rör skulle få ett samtal, har rörmokare "bra till" så att säga.

Skulle jag välja installatör idag så SKA de se till att de masar sig ut å kikar på kåken.

Se till att du begriper vad de säger, låter det som "mumbo-jumbo" är det sannolikt det oxå. Pressa dem på FUNKTIONEN, tala om för dem att vad du är ute efter är ett system som sparar pengar, inte kostar tillsatsel, gör klart för´n att du kommer vara som en igel på´n om inte kalkylen håller, Vi har ju åsså fördelen av att kunna stöta på Sverker på stan ;D 8)

Vad gäller djupet i berget så brukar en kompis jag har som kör borrigg säga, ta en sväng efter höga kusten, tänk sedan på att det kan se precis likadant ut under mark. Innan borren når berg så vet man inte hur djupt det är, men man kan uppskatta hyffsat ok.

Var på din vakt och kolla vad de skriver i offerten, allt för ofta så  uppskattar de ett tunt jordlager till berg, samt beställer då ett visst meterantal av borraren, ha koll på detta och se till att du får det aktiva hål du tror. Var gärna hemma när de borrar, mackor å dricka är alltid uppskattat, samtidigt så kan du räkna borrstålen....tre meter styck...

Bertil här på forumet brukar ha en bra "nyckel" till detta med att få bra djup. Ring upp den bästa installatören å säg "jag köper av dig, men då ska jag ha XX antal meter borra till på köpet", brukar funka.

Annars så är en bra lösning att prata med borrarn på plats, hör om han kan fakturera dig direkt, kan vara billigare. Hur som haver så borra djupare än de säger, det KOMMER du ha igen, du kan också prova att bolla de föreslagna djupen med Geotec:s Anders Nelson, han har BRA synpunkter och stenkoll på borrdjup och funktionalitet över tid.

Har ingen egen erfarenhet av att köra IVT, men tycker att rent logiskt så ska NIBEN funka bättre pga att den styr med gradminuter.

Har själv scroll i min thermia å hoppas på att den ska räcka läääääänge och bara bli bättre över tid, men kolven VET man funkar, så NIBE, det är inget dåligt val.

Behöver du högtemp så behöver du, och det begränsar ju valmöjligheterna, varmvattnet är, som jag ser det, ett sekundärt argument.

ehh... ja, det var mina två ören
Skrivet av: gecko
« skrivet: 29 augusti 2004, 20:51:30 »

Tja på er alla...
Som ännu icke-ägare av en värmepumpsanläggning måste jag bara ställa några frågor.

Har ett 2-plans hus från 30-talet, ca: 200 kvm + 30 kvm källare, tilläggsisolerat och 3-glas. Vattenburet (delvis utbytt runt -95) med elpatron och beredare från 60-talet, beläget i Umeå kommun. Nuvarande förbrukning ca: 35 000 kwh/år, inkl. hushållsel, samt viss mys-pys-eldning i täljstenskaminen.

Jag har begärt och fått in några offerter från lokala installatörer, varav 3 kan räknas intressanta:

1: IVT Greenline HTC7+, 147 m borrhål (135 aktivt) 24 m. foderrör, inkl. all vvs, borrkax, slangar, vätska m.m. Demontering av gamla prylar ingår.

2: Nibe Fighter 1215-7, 165 m. borrhål, 24 m. foderrör, tillhörande material och arbete.

3: Nibe Fighter 1215-7 inkl. mjukstart, 175 m. borrhål (m.v.p....?), 24 m. foderrör, el, vvs, borrkax vätska m.m.


Av dessa 3 är den första klart dyrast (IVT), och de skryter med hur bra det är med scrollkompressor och högtemperatursystem. De båda Nibeinstallationerna är rätt lika, men nr. 2 har inte ens sett huset och dess förutsättningar.

Om priset skulle vara ovesäntligt, vilken pump är att föredra i mitt gamla vattenvärmesystem? (Hög- resp. lågtemp, kolv- resp. scroll) Borraren jag har pratat med påstår att jag inte behöver högtemp, men att det ger ju mer varmvatten.

Är det skillnad i borrdjup vid de olika pumparna? Vad betyder m.v.p. beträffande borrdjup? Hur vet man vilket aktivt djup man har om man ska borra x antal meter? (Att samtliga har 24 meter foder i sina offerter baseras på två tidigare borrningar alldeles i närheten...)

Alla energikalkyler ser väldigt bra ut, men är nog en aning grekiska för mig, och jag kan inte se några väldiga skillnader i ekonomi, om man bara ser till kalkylerna.

Har IVT problem med kvaliteten på sina pumpar? De ligger i särklass högst på skadelistan hos folksam iaf. Är Nibe ett lågprisalternativ? Varför välja IVT? Varför Nibe? Gradminuter, start-stopp, och en massa annat... Jag är helförvirrad just nu, och vill komma vidare...  :-\

... Vill ha värmepump, så jag blir en sämre kund till energibolaget...  ;)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!