Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Mr2T
« skrivet: 18 november 2013, 20:16:50 »

Så med andra ord räcker det med EN slinga, en genomströmmingsslinga för tappvatten, ingen inbyggdvarmvattenberedare, utan jag kör tappvattnet genom genomströmmningsslingan in i den externa beredaren och that's it? Jag hade tänkt hålla nere antalet cirkulationspumpar, där av har jag jagat tank med så många inbyggda slingor som möjligt. Blir ett jäkla virrvarr av cirkulationspumpar annars? En till luftvattenvärmepumpen, en till plattvärmeväxlaren och ackumulatortanken, en till värmevattnet till radiatorerna, en till solfångarna och ackumulatortanken och kanske en till för den kommande golvvärmen i köket. Känns inte det som rätt många?

Jag har en typ tioskivors plattvärmeväxlare som ligger, den mäter runt 180x80mm, jag har ingen aning om effekten den kan leverera, men skulle den räcka till en värmepump? Solfångarna pumpar ju lätt fram 100v vatten på sommaren så det är snarare den som behöver et växlare om nu inbyggda slingor är så dåliga på att överföra värmen?
Skrivet av: MegaMedic
« skrivet: 18 november 2013, 19:36:31 »

Utryckte mej otydligt. Värmepump mot slinga i tank kan fungera så dåligt att du får driftproblem beroende på det höga flödet från pumpen gör att slingan inte hinner ta upp värmen och växla den till tanken, en plattvärmeväxlare är betydligt mer effektiv och det kostar inte mer heller. Däremot tycker jag du ska använda två stående slingor till varmvattenberedningen där den undre slingan plockar max solvärme o den övre slutvärmer kanske behöver du även komplera med en elberedare beroende på vad Vp kan leverera.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 18 november 2013, 15:32:14 »

värmepumpen på en annan slinga högre upp i tanken.

Det är väl just det man avråder från, därför att man förlorar för mycket effekt i själva överföringen.
Skrivet av: Mr2T
« skrivet: 18 november 2013, 12:19:17 »

Jag har för avsikt att ha det som två olika system kan man säga, där ett system är solfångarna mot slinga i tankbotten och det andra är värmepumpen på en annan slinga högre upp i tanken. Jag har alltså inte för avsikt att blanda vätskorna med varandra på något  vis. Poolen värmer jag redan mot en spiralvärmeväxlare som sitter i poolvärmepumpar annars.
Skrivet av: MegaMedic
« skrivet: 18 november 2013, 10:59:21 »

Har värmepump, vedpanna och solfångare som alla är kopplade till tekniktank med tre slingor två för varmvatten o en sol slinga (som jag inte använder för den är för kort).
Värmepump och solfångarna kör jag mot plattvärmeväxlare och för att inte pumpen ska få för varmt vatten har jag en el-ventil som öppnar när Vp drar igång. Fungerar perfekt.
Avråder från att sätta Vp på solslinga då den kan växla värme för dåligt, finns flera trådar här på forumet om det. Fortsätt med solfångarna tummenupp

Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 18 november 2013, 10:39:30 »

Det finns folk som kopplat ihop värmepumpen med vedpanna och då kör ut 90°C vatten till värmepumpen
Bra eller dåligt? det fungerar för dem.

Frågan är väl hur garantier osv påverkas om man gör så, utan att ha fått klartecken av leverantören av VPn. Jag har haft en sån diskussion med CTC om hur dom ställer sig till att jag skickar ut väldigt varmt vatten till min EcoAir. Jag bad om en övre gräns men fick en motfråga "hur varmt vill du skicka ut?", så sen fick jag beskriva hur jag tänkte och fick ett ja på det. Men det handlade om typ 70 grader, inte 90-95.
Skrivet av: Mr2T
« skrivet: 18 november 2013, 09:09:44 »

Tack för era svar. Jag tror att jag var en övergripande översikt nu och bör reda ut det här på egen hand. Nu är det bara shuntar och trevägsventiler eller magnetventiler jag ska lära mig om, sen kan jag kanske sätta igång o beställa grejer.
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 18 november 2013, 07:35:59 »

Men solfångar a r för varmt vatten för värmepumpen?
Både ja och nej
Det finns folk som kopplat ihop värmepumpen med vedpanna och då kör ut 90°C vatten till värmepumpen
Bra eller dåligt? det fungerar för dem.


Jag seriekopplar ju inte solfångarna med värmepumpen?
Ett vanligt sätt att koppla är att låta acktanken var hjärtat i systemet
Sedan kopplar man alla delat till tanken (Sol,Värmepump,radiatorsystem och eventuellt även poolen om man inte har den direkt mot solfångarna)

Cp står väl stilla om  värmepumpen stannat när tanken är uppe i temp, sen om det e solfångarna eller vpumpen som värmt upp spelar väl ingen roll då det är tanktemp som avgör om vpumpen ska starta och värma upp igen?
Vanligtvis stannar värmepumpens styrning cirkulationspumpen om man kommer över en viss utetemperatur (sommartemp)

Jag har sett mkt om att man kan koppla radiatorreturen på vpumpen, varför gör man det?
Därför att radiatorreturen oftast har det kallaste vattnet i systemet vilket är bra för verkningsgraden på värmepumpen.
men om man har tank så kopplar man istället VP och radiatorreturen långt ner i tanken så får man samma förhållande.
dessutom så är en kall bottentemp i tanken bra för solfångarna.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 17 november 2013, 22:18:56 »

Min tanke var att eftersom han har solfångare, och dessutom tänker sätta upp fler, så finns risken att VPn kommer stå overksam en stor del av året. Det blir lång payoff-tid på en maskin som inte kan användas.
Därför är det kanske bättre att titta på nåt alternativt system för den del av året när inte solvärmen fungerar?

Man kopplar ihop radiatorsystemet och VPn för att inte få en onödig värmeöverföring mellan ett radiatorsystem för sig och ett VPsystem för sig. Alla överföringar gör att man förlorar i verkningsgrad (termodynamikens andra lag).
Skrivet av: Mr2T
« skrivet: 17 november 2013, 21:37:57 »

Jag har ingen tank, ingen växlare, no nothing. Jag har 60 rör pp taket dom jag kör mot poolen under sommarens soltimmar. Nör poolen är vinterstängd så går dem enbart mot två radiatorer i garaget. Jag pumpar alltså in och bort stora mängder energi för att jag inte kan lagra den. Jag har låg, sommarvinkel på solfångarna och inte helt i söderläge. Tänkte därför sätta 60 rör till på motsatt sida taket för att hämta morgon o förmiddagssoldå jag anser är solfångare är det bästa sen snivat bröd. Men solfångar a r för varmt vatten för värmepumpen?  Jag seriekopplar ju inte solfångarna med värmepumpen? Cp står väl stilla om  värmepumpen stannat när tanken är uppe i temp, sen om det e solfångarna eller vpumpen som värmt upp spelar väl ingen roll då det är tanktemp som avgör om vpumpen ska starta och värma upp igen? Jag har sett mkt om att man kan koppla radiatorreturen på vpumpen, varför gör man det?
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 17 november 2013, 21:30:34 »

Du tycker alltså att han inte skall utnyttja de solfångare han redan har?
Köra dem till tippen då kanske och låta värmepumpen stå för all framtida vv/värme.

Bättre då att utnyttja redan investerade pengar på bästa sätt.
Samt komplettera med en värmepump som går långt ner i temperatur för då blir det näst intill ingen elpatrondrift som du påstår eftersomhuset i fråga finns i södra Sverige (hade de DVUT på -15grader) och var byggt -78
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 17 november 2013, 21:12:56 »

Självklart sparar man mest el om ingenting nånsin är igång, men då var det väl ingen vits att installera grejerna från början? Om man redan har en bra solvärmeanläggning kanske man ska satsa på nåt annat än LVVP som komplement under höst/vår? För under vintern är det ändå elpatronen som kommer att få göra jobbet.
Om solvärmen är tillräckligt effektiv kanske det är billigare att köra elpatron även höst/vår? Det borde väl gå att räkna på?
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 17 november 2013, 21:05:21 »

Jag tycker du tänker helt rätt.
Visst en luft/vatten sparar inget när den inte går men det är ju just när den inte går i onödan du sparar pengar.
Cirkulationspumpen till solfångarna drar runt 50W och går den 12tim per dag för att hålla min60grader i tanken betyder det 600W/dygn mot värmepumpens minimum på ca 2,4kW/dygn.

Vad gäller tankar så tycker jag att slinga är bättre än beredare eftersom man minskar risken för legionella kom. Att man tidvis har låga tempar i tanken.
Att ha en varmvattenberedare efter tanken är helt rätt med tanke på det jag skrev ovan.

Tekniktankar finns det massor av tex. Borötanken,Strömnäspannan,Dalatanken,Huskvarnatanksvets osv.
Och de flesta av dessa fabrikat kan man utrusta med slingor efter behag.
Tänk på att montera shunt så kan du även få hjälp av solfångarna att värma huset lite på hösten.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 17 november 2013, 19:17:39 »

CTC EcoZenith.

Ja, du tänker nog fel. En LVVP spar ju pengar när den går, så att säga, inte när den står still. Och solvärme brukar leverera varmare vatten än vad vPn vill ha.

Om radiatorer: man kan ju skaffa tjockare, två eller tre paneler istället för en, och om du vill ha fläktar så finns ju såna att köpa lösa. (Elementfläkten)
Skrivet av: Mr2T
« skrivet: 17 november 2013, 16:46:13 »

Carl: Alla fönster i de rum som är kallast, har en vägg nästan sidan om, så jag kan inte dimensionera extremt på bredden, men jag kan ju alltid sätta konvektorelement, dubbla så att säga.

lunk: Vi har stor omsättning på vatten i detta hushållet, det duschas, spolas i vasken, tvättas och diskas om vartannat. Vi har inget vatten stående särskilt länge i beredaren vi har nu. MEN jag hade ändå tänkt att ha en separat varmvattenberedare sidan om, som får förvärmt vatten från tanken. Jag vill ha lite större beredare i tanken eftersom jag vill kunna göra stora varmvattenuttag utan att tappvattnet storknar pga en alldeles för liten separat varmvattenberedare. Jag känner inte till så många tankar då jag är grön på detta, men rekommendera gärna någon, hittar ingen med genomströmningsslinga. Jag hade tänkt ha ett lågtempererat system när solen inte hjälper till, för att hålla nere driftstiden på luftvattenpumpen. Tänker jag fel?
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 17 november 2013, 16:24:05 »

Om du med tank-i-tank menar att du har en vvb inne i tanken, som ska värmas indirekt av slingorna som ligger i den yttre tanken, så måste du ha ganska hög temperatur i tanken pga risken för legionella.
Sommartid kan solvärmen fixa detta men resten av året måste LVVPn fixa det, och då kan den inte jobba med 40-45 grader utan måste leverera betydligt varmare vatten, även när det är kallt ute.
Satsa hellre på genomströmningsvärmare (slingor) för VV så slipper du fundera på legionella.
Varför inte låta VPn värma tanken direkt, som på normala system? Radiatorer, tank och VP är ett system, VV ett separat med slinga igenom.
Solvärmen gör att VPn kommer att stå still nästan hela den del av året när den är som effektivast så den hjälper inte LVVPn. Det är ju vintertid en LVVP behöver hjälp.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 17 november 2013, 16:23:07 »

En annan fördel med kompaktradiatorer är att de inte behöver anslutas till nått eluttag.
Om man dimensionerar dom ordentligt så kommer man få ner framledningstemperaturen ändå.
Skrivet av: Mr2T
« skrivet: 17 november 2013, 16:01:28 »

Carl: Jag är så van vid fläktvidunret, som jag bytt lager på en gång, att jag inte tror att konvektorer på lägre hastighet skulle störa, men jag har o andra sidan aldrig lyssnat på en sån radiator. Golvvrme blir det eventuellt i framtida köksbyte, men tills dess får det nog bli radiatorer, tänkte på fläktvarianten för att hålla nere framledningstempen. Men jag måste kanske tänka om?

Purjo: Den tank jag tittar på från tyskland ser ut så här. Solfångare nedre slingan, värmepumpen mittersta slingan. Dubbelmantlad/tank-i-tank.

http://www.shwt.de/kws2800200.html
http://www.shwt.de/images/PDF/KWS%202%20-%20800,200.pdf
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 17 november 2013, 15:29:41 »

På vilka nåvåer i tanken har du tänkt att slingorna skall sitta?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 17 november 2013, 14:51:29 »

Det jag tycker du ska satsa på (om du är i renoveringstagen) är vettig värmedistribution.
Ett gäng bullrande fläktkonvektorer inne tröttnar man nog på rätt snart, jag skulle kolla på vanliga kompaktradiatorer, eller om du ska byta golv, vattenburen golvvärme.
Och självklart är det 2-rörsystem man ska ha.
Skrivet av: Mr2T
« skrivet: 17 november 2013, 14:25:53 »

Hej allihop, tänkte presentera hur jag tänker och ni får gärna hjälpa mig på vägen.
Vi bor idag två små barn och sambo i 136kvm tegelvilla från -78. I denna villa med orginalfönster och orginalisolering har vi oljefyllda direktverkande el-radiatorer, vilket jag trodde var bäst då jag slängde ut de gamla och monterade nya, nu vet jag att fläktradiatorer är bättre. Well well... I alla fall. Vi värmer huvudsakligen med en Panasonic Luftvärmepump och jag tycker det funkar ganska bra så länge det är moderata temperaturer här utanför Helsingborg. När det blir riktigt kallt, ner mot -10 så får jag elda i kaminen och skruva upp termostaterna på radiatorerna, det funkar, tappvattnet värms med en trettiofem år gammal elektrisk 300L beredare med tveksamma isolationsegenskaper och jag vill gärna bygga om till vattenburet istället.

Min tanke är att köpa en 800L ackumulatortank, antingen med genomströmningsvärmare för tappvatten eller med inbyggt varmvattenberedare som förvärmning till en extra, kanske 100L varmvattenberedare. Jag hade tänkt mig en tank med två eller tre slingor i, den ena kopplad till mina 60 heatpipes jag har på taket som jag enbart värmer poolen med i dagsläget. Den andra slingan är tänkt att användas till en Luftvattenvärmepump, och den eventuellt tredje slingan är för genomströmning av tappvatten om jag inte hittar någon tank med vettig inbyggd beredare. Det ackumulerade varmvattnet hade jag tänkt att shunta ut på två, kanske tre, fläkradiatorer ala' JULA, eller köpa flera mindre vattenburna radiatorer och sätta en i varje rum.

Eftersom fläktradiatorer kan ha lägre framledningstemp än traditionella radiatorer så kanske jag klarar mig ganska länge på enbart solvärme? (Har 38c framledning direkt till två radiatorer i garaget i skrivande stund) När solen lyser med sin frånvaro så tar lvvp över och värmer tanken till 40c-45c med ett hyftast cop?? Med 800L bör jag få ganska långa start och stopp intervaller på en lvvp och minskar slitaget på pumpen något? När tanken är solvärmd till låt säga 70c under sommarhalvåret så kan jag växla om solvärmeslingar med en magnetventil eller motsvarande för att värma poolen i stället? Framledningstamen drar jag under krypgrunden, men ska jag ha ett eller två-rörs system? Finns det något särskillt jag måste tänka på, eller montera i anläggningen som inte går att eftermontera senare? Hur ser min tankegång ut på mitt upplägg, verkar det vettigt eller ska jag hålla bara hålla käften och fortsätta hugga ved?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!