Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Rdx
« skrivet: 17 oktober 2004, 21:23:35 »

Det är en ELV WS-7001 med PC-interface (www.elv.de).  Tror inte just den modellen finns kvar, men nu kan man t.ex. använda WS-2500 PC eller lite billigare WS-2300, men den har lite sämre vindmätare.

WS-2300 finns även hos Clas Ohlson och har inbyggt PC-interface och kostar där 2795:-.
Skrivet av: Everest
« skrivet: 17 oktober 2004, 20:13:14 »

Citera
Jag har ju väderstation i huset också med inomhus/utomhus-temp som jag kan avläsa via Internet, så jag har ju möjlighet att bevaka att det ser någotsånär bra ut.

Hej Ridax,

låter intressant! Var hittade du den någonstans och vad kostar den?




Skrivet av: admin
« skrivet: 12 oktober 2004, 08:54:04 »

Eller cirkpumpen för varma sidan...
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 11 oktober 2004, 23:47:31 »

Citera
Jag har ju väderstation i huset också med inomhus/utomhus-temp som jag kan avläsa via Internet, så jag har ju möjlighet att bevaka att det ser någotsånär bra ut.

Fint då har du ju koll.

tillskottet går säkert in om kompressorn eller brinepumpen pajar.
Men pajar styrern då är det nog sämre!!
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 11 oktober 2004, 23:38:33 »

Ja, det finns elpatron för värmen, men den är numera styrd av pumpen som tillskott, så jag vet egentligen inte om den skulle gå in om pumpen havererar.  Beror nog helt på hur pumpen havererar.  Men eftersom jag inte vet igångsättningsvillkoren för tillskottet, så är jag lite ovillig att slå på det, men vi får se när det blir kallare, kanske tillskottet behövs i vilket fall som helst då.

Jag har ju väderstation i huset också med inomhus/utomhus-temp som jag kan avläsa via Internet, så jag har ju möjlighet att bevaka att det ser någotsånär bra ut.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 11 oktober 2004, 23:24:38 »

då förstår jag kanske du ligger helt rätt till våren!! onödigt med full värme när man inte är närvarande!
Finns det elpatron för värmen!? då kanske du kan ställa den jättelågt som frysvakt om värmepumpen lägger av!?
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 11 oktober 2004, 23:21:44 »

18000 kWh är med huset uppvärmt året runt.  Vi har inte haft fastigheten mer än ett halvår än, så har inte haft tillfälle att sänka temperaturen speciellt när vi varit borta, även om jag har fixat fjärrstyrning för att kunna göra just detta och ändå komma till ett varmt hus på helgen.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 11 oktober 2004, 23:13:58 »

Vi menar nog samma sak. med en modern pump som fångar in även varmvattnet och sänkning när huset står tomt borde du komma ned rejält, under 10.000 totalt tror jag.  Men så länge det funkar är det knappast värst lönsamt!?
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 11 oktober 2004, 23:11:24 »

Varför tycker du att 18000 kWh är mycket ström?  Drar man av 5000 kWh schablonmässigt för hushållsel, så blir det kvar 13000 kWh.  Varmvattnet värms (såvitt jag förstår det) av direktel och inte av pumpen alls.  En gammal pump är väl inte lika effektiv som dagens pumpar och dessutom arbetar den i 50-55 graders område.  Då får man nog vara glad om man kommer upp i en COP på 3.  Vad kan man hamna på för totalt energibehov?  Runt 30-35,000 kWh kanske?  Det är väl inte så farligt för en uppvärmd yta på 200 kvm + 100 kvm halvuppvärmd källare?
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 11 oktober 2004, 23:01:41 »

Inte så lätt att se om pumpen är frisk, om du har tid o lust kan du börja logga. Att skriva av elmätaren tex varje månad är ovärderligt, men det tar ett år innan du har nåt att jämföra mot!

Temperaturen på stig o retur på kalla o varma sidan ger info om effekten. Men det är samma där man kan endast se om det ändras vartefter.

Jag tyckte väl spontant (utan att veta ett dyft) att du använde lite mycket ström!?
Skrivet av: Rdx
« skrivet: 11 oktober 2004, 22:52:35 »

Ser inga tecken på att pumpen håller på att rasa nu.   Å andra sidan vet jag inte direkt hur de tecknen skulle se ut (förutom om det börjar pysa otrevlig svart rök om den eller liknande).  Den är ju inte mer än12 år, så den borde allt gå ett tag till.  Hur kollar jag om pumpen är frisk?  De här äldre pumparna lämnar ju inte direkt något överflöd av information om hur de mår eller vad de tycker om livet i allmänhet.

Du tror att det är bättre att lägga pengar på ett tvillinghål än att satsa på en frånluftsmodul (FLM30/VBX) och på så sätt kanske klara sig med ett kortare hål?  Jag är lite skeptisk till om man verkligen får tillbaka all energin som frånluftsmodulerna tar ifrån frånluften.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 11 oktober 2004, 22:35:46 »

Har du berg i dagen då blir det 6 meter foderrör!

Kolla pumpen snabbt som ögat den kanske är trött (tex utan köldmedia) då skyndar det kanske med bytet!!!
inte billigt med direktel!!!

Skrivet av: Rdx
« skrivet: 11 oktober 2004, 22:24:40 »

Tomten består så gott som uteslutande av gnejs urberg, så ytjordvärme lär inte bli billigare än att borra misstänker jag.  Å andra sidan så slipper jag ju betala för 40m foderrör som vissa andra jag har sett fått göra...

Är det lika bra att beställa borrning redan nu och utnytta ROT-avdraget och ha hålet vilande där tills pumpbyte någon gång i framtiden ifånkomligen blir aktuellt?  Ett 80-meters hål skulle kosta runt 20,000:-, eller?
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 11 oktober 2004, 22:16:35 »

När du byter ska du överväga ett hål till eller billigaste lösningen lite ytjordvärme som komplettering tex 100- 200 meter. ja om din tomt tillåter det.
då kan du köpa en rejäl pump. Iofs om du använder det som fritidshus kan det va lite tveksamt ekonomiskt eftersom pumpen säkert räcker som grundvärme utan tillskott.??
Allt varmvatten fås ur en modern värmepump helt utan eltillksott.
Skrivet av: Mikael
« skrivet: 11 oktober 2004, 12:01:58 »

Jag har en "gammal" (12 år) bergvärmeanläggning (IVT Focus 06) med 78 meter aktivt hål (10l/tim).  Pumpen är dockad mot en gammal CTC el/kombi-panna.  Nuvarande årsförbrukning inkl. hushållsel ca 18000 kWh.  Har några frågor om installationen och om framtiden...

1.  Pumpen går på vid ca 50 grader och stoppar vid 55.  Elpannans vv-beredare är satt på 70 grader.  Vp:n används väl inte alls för vv då?  Möjligtvis som ett varmt hölje för varmvattnet, men pannan är väl inte konstruerad så antar jag.

2.  Jag har en switch (markerad IVT-T SPECIAL) med två lägen MANUELL och AUTO.  Den är väl för att styra om jag vill att pumpen skall koppla in tillskott eller inte.  Vilka regler styr när tillskottet kopplas in?

3.  Med en gammal pump så funderar man ju lite på framtiden när man någon gång skall byta ut pumpen.  78 meter är ju lite snålt med dagens mått.  Min 6 kW pump får nästan ersättas med en 5 kW pump (eller till och med 4???), eller hur?  Men driftekonomiskt borde det inte göra någon skillnad, dvs den gamla pumpen ger högre effekt men pga lägre verkningsgrad så är en större andel tillskjuten el, medan en ny pump med lägre effekt får använda tillskottet oftare, men å andra sidan använder mindre andel tillskjuten el för pga högre verkningsgrad?

4.  Om jag t.ex. installerar frånluftsåtervinning (har redan mekanisk frånluft) med en FML30/VBX och eventuellt frikyla på sommaren, laddar det hålet tillräckligt för att man även i fortsättningen skulle kunna ha en 6 kW pump?  Är det ett ekonomiskt alternativ till att borra ett tvillinghål?

5.  En del värmepumpar har ju varmvattenberedare medan andra (CTC) har genomströmningsvärmare.  Vi använder inte speciellt mycket varmvatten i det huset (sommarbostad egentligen, men är där varje helg+lov).  I det läget så borde väl en genomströmningsvärmare vara mer ekonomiskt?  Hur fungerar genomströmningsvärmarna?  Antar att en elpatron får gå in och toppa åtminstone 10 grader eller så?  Tappar man ev. vinst med genomströmningsvärmare där?


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!