Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: overlander
« skrivet: 04 mars 2006, 08:31:27 »

Tror inte det blir mycket bättre av att bytta till scroll. Har du provat satt på ljudhuvar på kompressorerna kanske montera gummikuddar istälet för fötter monterat flex slangar?? Tror inte instalationen blivit bättre om du vallt något annat märke. Vad säger installatören?
Oftast beror ljud på dåliga instalationer.
Skrivet av: Hastings
« skrivet: 04 mars 2006, 08:21:31 »

Jag tror inte det finns något utom att flytta ut maskinen på gården, byta ut kompressorerna mot scroll eller gå över till vedeldning som jag inte provat, Det beror säkert på kombinationen hus- pump. Det ljudampande åtg börjar närma sig 20000:- + min tid
Huset är gediget, betongvalv, tegel och hålsten. 270 M2 i tre plan. Vi sover numera högst upp.
Inget ljud går via elementledingar. där hörs endast cirkpump svagt...
Skrivet av: RLA
« skrivet: 03 mars 2006, 22:08:39 »

Jag har en 8:a, den står i källaren och hörs överhuvud taget inte upp till bovåningen, ibland får jag t.o.m öppna dörren till pannrummet för att kolla om den är igång. Jag har flexslangar till till rörsystemen! Det jag haft problem med var knäppningar i radiatorrören, åtgärdades med att smörja svep och montera volymförstorare!

Har du källare?
Hur är installationen utförd?
Har du kollat i maskinen så allting går fritt i lådan?
Gummibussningarna?
Skrivet av: Hastings
« skrivet: 03 mars 2006, 21:06:48 »

Jag har en 10 TBR och som sagts i forumet så är styrdator mm mkt bra. Dock låter de dubbla kompressorerna genom interferens i stora delar av huset vilket varit svårt att komma till rätta med. Lite bättre har det blivit efter omfattande åtgärder. Innan dessa stängde vi av pumpen då vi hade folk hemma på middag för att höras bättre.
Jag har svårt att vänja mig vid det. ...
Skrivet av: overlander
« skrivet: 28 februari 2006, 22:09:45 »

Nej inte på varmitek men i kylinstalationer med manerope kompressorer.
Skrivet av: RLA
« skrivet: 28 februari 2006, 22:02:47 »

Jag har inte hört något om att komp har rasat, Varmitek finns inte med i Folksams statistik heller!

På "min" gata är Varmitek marknadsledare, 3 av 5, (jo, det är mitt "fel"!), alla går som klockor! Jag får jobba som VP-övervakare åt dessa 3, så ett litet urval av problem kan det kanske bli i framtiden! Då lovar jag att rapportera!

Någon annan som hört nå't om strul på Varmitek?
Skrivet av: overlander
« skrivet: 28 februari 2006, 21:46:51 »

Någon erfarenhet av danfoss manerope kompressorer som sitter i varmitek hört att det varit problem med hålbarheten på någon som fått bytt?
Skrivet av: ynot
« skrivet: 28 februari 2006, 15:50:01 »

Saluta alla!

Jag äger en TBR-12 samt 300L VVB. Måste säja att mitt val av leverantor berodde på ett antal faktorer tillsammans! Allt det ovannämda + det faktum att VARMITEKS försäljare kunde mer om värmepumpar än många av de som representerar märken som säljer så mycket som möjligt.

1: Att kunna välja vilken pump som helst i kombination med vilken VVB som helst. Utbytbart också, inför den analkande framtiden!
2: Möjlighet att fjärrstyra anläggningen via telenät eller från vilken dator som helst.
3: Utbyggbart i framtiden med solfångare och frånluftsventilation. (bastuvärmen till VP och    kylan till vinkällaren t ex)
4: Vetskapen om att lågtryckskompressorerna är dom som hållit längst hittills (snacka med gamla kylteknikrävar)

Summa summarum: jag ville ha en kompetent anläggning som jag vet kommer att hålla och är ytbytesbar, servicevänlig samt kan kompletteras vid behov i framtiden.

PS: Danfoss kompressorer och Cetetherms värmeväxlare ingår!!!
Skrivet av: RLA
« skrivet: 27 februari 2006, 22:24:17 »

Men en sak som jag undrar över är vad som händer när en Varmitek går sönder. Kommer det att finnas någon som kan reparera osv??? :(
Varför skulle inte det inte finnas någon som kan reparera? den är byggd av standardkomponenter så det är nog inga större problem att få den fixad! hoppas jag... :-\

Värre då med gasen om vi har andra lagar som gäller då den havererar, men det gäller ju för alla nästan VP från denna generation!
Skrivet av: pralin
« skrivet: 27 februari 2006, 22:02:02 »

Men en sak som jag undrar över är vad som händer när en Varmitek går sönder. Kommer det att finnas någon som kan reparera osv??? :(
Skrivet av: RLA
« skrivet: 21 februari 2006, 19:17:46 »

RLA,
 tack för ett uttömmande svar. *vinkar* *vinkar*
Inga kommentarer till priskillnaderna Nibe kontra Varitek? Är mervärdet så stort som prisskillnaden enligt din uppfattning?

Bobo
När jag höll på, för 4-år sedan var prisskillnaden ungefär en kompressor när jag jämförde äpple med äpple, det går inte att räkna hem så enkelt, men som jag skrev, blir livslängden betydligt bättre är det kanske värt detta, dimensionera 100% för att slippa TS kanske hjälper kalkylen, så tyvärr blir svaret: jag vet inte! på din direkta fråga.

Beslut om investering i material styrs normalt av 8 st behov som skall samtliga tillfredsställas till varje individs egna nivåer, det betyder att finansbehovet (kostnad) har olika betydelse för olika människor, (jag åker t.ex inte Skoda men heller inte Ferrari) lika är det med de andra 7 behoven, t.ex åker jag heller inte Volvo, och det har ingenting med Volvos eventuella kvalitet/pris att göra utan för mig är detta behovet av image, dock kan någon handla just Volvo pga image = olika nivåer i varje behov!!

Nä, nu får jag skärpa till mig, låter som en föreläsning angående inköpspsykologi.... ^-^
Skrivet av: Bobo
« skrivet: 21 februari 2006, 18:42:53 »

RLA,
 tack för ett uttömmande svar. *vinkar* *vinkar*
Inga kommentarer till priskillnaderna Nibe kontra Varitek? Är mervärdet så stort som prisskillnaden enligt din uppfattning?

Bobo
Skrivet av: RLA
« skrivet: 21 februari 2006, 17:23:41 »

Varmiteks pumpar fungerar som andra pumpar...inget konstigt med det! ;) Hemsidan är inte dålig, den är sämre än så... :(

Nåja, jag är lycklig ägare till dylik maskin och är nöjd! och Varmitek skiljer sig på ett par punkter som kan noteras:
1: En mycket kompetent styrdator, som "kan allt"
2: R134a
3: Två kompressorer

- Kompetent styrdator är väl bra och behöver kanske inte ordas om! = ställ specifika frågor!

- R134a jobbar med lägre tryck, kan skapa varmare vatten utan TS, kan kanske ge längre livslängd! (?) detta argument "köpte" jag vid min projektering, framför allt varmare vatten, men, i mitt nybyggda system behöver jag inte det och ej heller till VV, varför det argumentet inte biter på mig längre!

- Två kompressorer, det är väl bra? ja det är det nog, av följande skäl:
Det går att överdimensionera VP för full täckning utan för många starter, jo jag vet att det i många fall går att trimma bort starterna, här behövs inte det!

Man får betydligt färre starter då steg 2 endast startar när 1:an inte orkar, i mitt fall under -6 grader, sen kan man vända på startordningen för att slita lika på kompressorerna, om det är så att starterna är det som knäcker kompressorn är detta ett bra argument!

Om en kompressor går sönder kan den andra jobba vidare, visst det är säkert bra och kan räknas in på pluskontot, speciellt om VP är svår-servad/-lagad, då slipper man TS.

Högre års-COP pga att brine har högre temp när en komp går i.o.m att hålet är dimensionerat för hela effekten, jasså? jag vet faktiskt inte, jag har monterat en fjärrvärmemätare och en el-mätare och håller "järnkoll" på produktionen och jag tror att jag kommer att landa på ett "äkta" års-COP om 3.0 - 3.1 inklusive alla CP och TS och det är ju inte bättre än andra! (under förutsättning att jag monterat fjärrmätaren korrekt)

Jo, vi är nöjda! skulle jag köpa en Varmitek till? nej, inte per automatik! jag har lärt mig så mycket här på forumet, samt att bara vara ägare till en VP, har gett mig insikt vad som behövs, dom  skulle få vara med fast en del av de argument som jag föll för då kan jag idag sortera bort!

Som jag ser är nästan alla märken likvärdiga i långa loppet, det skiljer lite på styren, på hur man gör VV, osc, mm, men som sagt i långa loppet....

Välj en leverantör du litar på mer än själva märket!





Skrivet av: Carl N
« skrivet: 21 februari 2006, 15:02:30 »

Jag trodde jag hade bestämt mig för en Nibe 1130-10, men man skall tydligen inte vara alltför säker. Fick ett mail häromdagen där någon (Sarastro) tyckte att en Varmitek 8 kW skulle vara precis vad jag behövde. Har nu läst allt jag hittat få forumet så nu är ögonen litet såhär  b00k :o. Tydligen används andra kompressorer (2 stycken) för lågtrycksgas, R134a. Det tycks gå att få högre VV-temp utan TS. Års-COP:en blir högre då de mindre kompressorena kan köras optimalare. Niben kostar 38-39 tusen, Variteken mer än 65, men då ingår VXV, flexslangar och påfyllningsventiler mm.
Kommentarer önskas.. Hur skiljer sig R134a från de vanliga 407 o 410? För och nackdelar med olika kompressortyper?? Sc:,h Sc:,h   Vad skall man tro om priset och livlängden?


Jag vet inte mycket om Varmitek och deras hemsida lämnar ytterst lite information om hur deras värmepumpar fungerar.  Sc:,h

Men års COP beror till största delen på hur bra dimensionerat värmesystem du har, ju lägre framledningstemp desto bättre COP. Samma sak med livslängden, ju lägre framledningstemp desto mindre slitage på VP:n.

Men ta in offert på flera olika VP:ar och bestäm dig sen tycker jag.
Skrivet av: Sarastro
« skrivet: 21 februari 2006, 12:47:52 »

Jag vet inte mycket om de nämda gasernas tekniska egenskaper såsom glide, lämpliga temperaturintervall etc

De tre gaserna inte är bra för miljön , de tillhör gruppen HFC-gaser. Om de släpps fria ökar drivhuseffekten, även om farligheten är mycket mindre än de freongaser som använts tidigare och som inte får fyllas på befintliga VP.
R134a är tetrafluoreten som har en drivhuseffekt som är 1300 gånger större än koldioxid. R407 familjens gaser är bandningar av R134a och andra köldmedier (R125 och R32), blandningarnas drivhusverkan är något större än för R134a enbart. Gasernas tekniska fördelar känner jag inte till, någon nämnde att R134a är dyr.
Inom EU finns dokument som syftar på  minskande användning av HFC och jag tror att bytillverkning av HFC inom klimatanläggningar har eller kommer att förbjudas. Men det verkar som om HFC inte kommer att förbjudas i en (nära) framtid för  stationära kylanläggningar/värmepumpar. I en del stater har HFC gaser belagts med höga miljöskatter för att gynna övergång till naturliga köldmedel t ex CO2 , PROPAN , KVÄVE (kväve har  använts före freonernas segertåg och fall)

Men jag läste (minns inte var)  att man med R134a kan nå rätt hög temperatur och att det det inte krävs lika högt tryck som med de två andra gaserna som Du nämnt. Detta kan innebära att det med 134a krävs större volym och att slitaget möjligen kan bli lägre. R134a lär vara ganska dyr.
 
Det finns VP som arbeta rmed CO2 eller Propan. Kräver högt tryck men möjliggör hög temperatur på framledningen / varmvattnet. Hur det nu blir med verkningsgraden ..

Vill man vara säker på att kunna renovera en pump om 20 år är det kanske säkrast att satsa på en icke HFC-pump

Skrivet av: Bobo
« skrivet: 20 februari 2006, 18:06:12 »

Jag trodde jag hade bestämt mig för en Nibe 1130-10, men man skall tydligen inte vara alltför säker. Fick ett mail häromdagen där någon (Sarastro) tyckte att en Varmitek 8 kW skulle vara precis vad jag behövde. Har nu läst allt jag hittat få forumet så nu är ögonen litet såhär  b00k :o. Tydligen används andra kompressorer (2 stycken) för lågtrycksgas, R134a. Det tycks gå att få högre VV-temp utan TS. Års-COP:en blir högre då de mindre kompressorena kan köras optimalare. Niben kostar 38-39 tusen, Variteken mer än 65, men då ingår VXV, flexslangar, elpatron, påfyllningsventiler mm.
Kommentarer önskas.. Hur skiljer sig R134a från de vanliga 407 o 410? För och nackdelar med olika kompressortyper?? Sc:,h Sc:,h   Vad skall man tro om priset och livlängden?


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!