Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: ME
« skrivet: 06 april 2004, 23:02:45 »

Hmmm... har jag skrivit så otydligt.... (får nog skärpa mig)

Jag har haft min CTC EH 8.5 i drift sedan början på januari 2004.  :)  

Och den fungerar UTAN några problem!!!

Skrivet av: Bertil
« skrivet: 06 april 2004, 22:52:44 »

ME!
Kul alltså är det nära nu...          
Inte många som kollar runt lite innan, bra! att inte köpa "grisen i säcken"
Lycka till!!!
Skrivet av: ME
« skrivet: 06 april 2004, 22:43:02 »

Citera
Talesättet skit in skit ut gäller verkligen för kalkyler. lusläs och pressa dom på vilka variabler dom använt och varför, jämför dom om du har olika offerter

Jo du Bertil jag pressade dom, och bad att dom, räknade på andra siffror. Tyvärr kommer jag inte nu ihåg exakt vad dom svarade, men det var allt från att det var så man räknade förr, typ att så kunde man inte räkna....osv. . Och jag kom fram till att kalkyler är Statistik i övrig... Dom kan visa vad dom vill.

Borrdjup och sådant var det ingen större skillnad på och alla var på besök. (ett pusslande med tider så det heter duga).

Sedan borrade jag det maximala djupet som borraren tog på sig att göra . (vill inte ha två hål) Och det hade blivit djupre om jag fått bestämma.

Jämfört med vissa offerter så var det 20%+ på hålet :)

tilläggas kan att jag inte har golvvärme eller stora radiatorer.
Skrivet av: Enebybergsbo
« skrivet: 05 april 2004, 20:59:10 »

Om jag har förstått det rätt (jag är nybörjare på det här), så är fördelen med Viessmanns att de har två kompressorer, där en eller två kan arbeta samtidigt. Detta ger möjlighet till extra effekt under riktigt kalla dagar.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 05 april 2004, 00:51:31 »

Rolf!
COP anges nuförtiden vid två olika temperaurer fram till elementen/golvvärmen 35 resp 50 grader resp +-0 grader på kalla sidan (brine). Förr angavs det vid 40 grader.
Fast kondensering då jobbar vp, som tex en oljepanna startar alltid vid en viss temp o stoppar vid en annan. tex mellan 70 och 80 grader. Sen shuntar man ut det som behövs för tillfället.
Flytande kondensering då jobbar pumpen "runt" ett börvärde som räknas ut av styrdatorn beroende på utetempen, det för att få lagom temp inne...
tex vid +-0 ute behöver jag 30 grader fram till elementen, då går pumpen så mycket att genomsnittet på tempen blir 30 grader!!
NIBE har inte elförbrukningen till cirkulationspumparna med, det måste man själv ta med, därav jättehöga värden.
Apropå ärlighet, jag tror inte tillverkarna törs fuska med siffrorna. Däremot avrundar dom till en decimal, där finns det utrymme för lite jox.
För dom som inte tror det går att påverka hur effektivt en VP jobbar så kan man ju titta på äldre pumpars COP (verkningsgrad), och nya moderna pumpar. NIBE har ingen lång historik, men tex Thermia och IVT har äldre modeller med betydligt sämre verkningsgrad än idag!!!
Helt säkert kommer morgondagens pumpar att krama mera värme ur marken, det kan jag ta "gift" på.... Det är ju det som är produktutveckling!!!

ME::: Det skall du ange till inst, har du golvvärme eller jättestore radiatorer måste borran va djupare. men besöker inte inst. och han anger fel temp i kalkylen då kan det gå snett... både en genomsnittlig framledning och en maximal framledning brukar anges i kalkylen... tillsammans med en massa andra variabler, som oxå är "gissningar"
Därav kan offertar se helt olika ut vad avser storlek på pump men även på borrdjup vid exakt lika pump!!!!!!
Kalkyler är inget annat än kvalificerade gissningar, en del tror det är säkra siffror som ett bokslut, men det är ju en budget och den kan ju gå åt helvxxxx hur mycket som helst, om siffrorna är fel. Talesättet skit in skit ut gäller verkligen för kalkyler. lusläs och pressa dom på vilka variabler dom använt och varför, jämför dom om du har olika offerter.....
Skrivet av: Rolf
« skrivet: 03 april 2004, 00:20:24 »

Bertil !
Finns det fler och kanske viktigare parametrar än COP-värden? Kolla tillverkarnas datablad säjer Du. Är dessa reklam broschyrer helt tillförlitliga eller finns det oberoende granskare av effekter?  Vad är det som gör att Nibes konstruktörer lyckas bäst när det gäller COP-prestanda? Varför är inte övriga tillverkare kapabla till  cop-värden på 4,8 ?  Fast eller flytande kondensering ? betyder det ngt i sammanhanget ? Kan Du förklara skillnaden? Vilket är "bäst" ?
Skrivet av: ME
« skrivet: 02 april 2004, 22:42:46 »

Då var det som jag misstänkte  8)


Är det något som de som lämnar offert brukar ta i beräkning ?

(Har bara hört det (om jag inte mins fel) av en CTC representant. )
Skrivet av: admin
« skrivet: 02 april 2004, 18:51:22 »

T.ex en Nibe 1510-7 ger 7 kW uteffekt vid 50 gaders framledningstemp (radiatorsystem), men den ger 8.5 kW vid en framledningstemp på 35 grader (golvvärme).

Detta medför således att det bör tas i beaktande vid dimensionering av borrhålet.

Den kräver naturligtvis mer energi ur borran för att kunna ge den högre uteffekt som den ger vid 35 graders framledning.

OK?

/Rickard
Skrivet av: Alexander Pettersson
« skrivet: 02 april 2004, 18:15:41 »

Citera
mer energi ur hålet

Dvs andelen energi från hålet ökar och andelen energi från sladden minskar. pga av att COP ökar.
Skrivet av: insuinsu
« skrivet: 02 april 2004, 16:40:17 »

????????????? När började golvvärme ta mer energi än radiatorer? Någon som vet varför detta råd givits?
Skrivet av: ME
« skrivet: 02 april 2004, 11:35:43 »

Jag  har hört av någon, kommer ej i håg av vem,att om du har golvvärme  så kan du behöva öka borrdjupet 15-25% pga att du tar ut mer energi ur hålet.

för att hamna helt galet  detta borde vara i en annan tråd!

(tror att den var ngn vp's säljare på en mässa)
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 02 april 2004, 11:25:27 »

Verkningsgraden på en värmepump bestäms dels av hur hög förångningstemp som kan uppnås.(Läs tempen på kalla sidan berg/sjö/luft, glöm dock inte bort mängden energi som skall kunna tas ut) Dels kondenseringstempen (Läs tempen på varma sidan)
Vilket innebär ju högre temp på kalla sidan och lägre på varma desto högre COP kan uppnås.
Idialet är alltså att värma en pool med luftvärmepump sommartid.
Haken som finns är att komponenterna måste opptimeras för vissa förutsätningar typ köldmedia, kompressor, exp.ventil,förångare och kondensor.

När det gäller borrdjupen så är fakta att det är en fördel att läga på extra, däremot så uppnås en gräns där det blir meningslöst att ta till extra ganska snabbt. Över 10-20% extra aktivt hål sedan blir det bortkastat. Observera att det gäller om energiförbrukningen i huset är lika före och efter instalationen. Lägre eller felräknad uppgiven energiförbrukning eller en ökning av tempen eller varmvattenförbrukning efter instalationen kan motivera extra borrhål som säkerhet för mindre problem. En annan felkälla som spökar till det ibland är andelen varmvatten av totalförbrukningen. Mer varmvatten ger djupare borrhål.
Orsaken att det blir meningslöst är att de flesta borrare inte klarar av att borra djupare än cirka 200 med normala grundvattennivåer. Vilket innebär att tempen inte stiger nämnvärt även om man skulle köra med ett extra hål.


Skrivet av: Bertil
« skrivet: 02 april 2004, 01:01:38 »

Rolf!
Det "din" energirådgivare säger ÄR trams.  Att generalisera så går inte, och som energirådgivare måste han agera utifrån fakta (datablad) och inte nån slags magkänsla.
COP kan va 5,0 utan några som helst problem och det är fakta.
Men ÅRSMEDELVERKNINGSGRADEN för en VP med en normalt dimensionerad "kall" sida och normalstora radiatorer den kan ligga runt 3-3,5. (olika dock i varje anläggning)
I min anläggning ligger det på bra precis 4,0 i årsmedelverkningsgrad (inkl. varmvatten och eltillskott). pga extra djupt borrhål rejäla radiatorer och "för stor" pump.   8) 8)
Nu finns det bevisligen pumpar med ännu bättre verkningsgrad. :'(
Läs resp tillverkares datablad  ocheffektdiagram får du se vilken COP dom har och vilken skillnaden blir vid olika framledningstemp, men observera särskilt kalla sidans betydelse.
har man tex sjövärme i södra delarna av landet och golvvärme borde COP på 5-6 och kanske 7 vara helt möjlig!!!!!!!!!   :o

Skrivet av: Rolf
« skrivet: 31 mars 2004, 23:05:51 »

När det gäller COP-värden så påstår en oberoende energirådgivare att cop-värden på över 4,5 är trams. Han påstår att det verkliga värdet ligger på 3,0-3,5 för samtliga pumpar. Att Viessmann skulle ha dåliga värden är nog ganska osannolikt. Varför skulle inte ingeniörerna på Viessmann  vara kapabla att åstadkomma samma "krydda" i sina värmepumpar som kollegorna på Nibe gör ?
Skrivet av: Mååta
« skrivet: 31 mars 2004, 16:24:35 »

Ankan: Offerten är inte från Viessmann utan från en lokal rörmockare. Jag bor själv i Finland så jag vet inte om offertens pris säger er så mycket. Offerten är förstås i Euro.
Skrivet av: Ankan
« skrivet: 31 mars 2004, 15:33:02 »

Vad innehåll offerten från Viessman och vad slutade prislappen på?

/Ankan
Skrivet av: ME
« skrivet: 31 mars 2004, 13:00:59 »

Är det med eller utan Cirk pumpar ??

Är det utan så är det dåligt enligt min uppfattning,
annars som andra. hittade ingen uppgift på det vid
en snabbtitt i deras PDF.

(rätta mig gärna om jag har fel)
Skrivet av: Mååta
« skrivet: 31 mars 2004, 12:19:44 »

På den här sidan på Viessmanns webbsajt finns det en PDF som heter broschyr:

http://www.viessmann.se/web/sweden/se_publish.nsf/Content/Vitocal343_swedish

Den borde innehålla den infromation ni frågade efter. Vad betyder de värden som ni anger? Är högre värden bättre? Dessa värden hittade jag i broschyren:

Värmefaktor (brine 0°C / vatten 35°C) 4,3.
Skrivet av: ME
« skrivet: 31 mars 2004, 12:09:38 »

Citera
CTC räknar med cirkulationspumparna

PerF, du var lite snabbar än mig (kollade Nibes och Bentones hemsidor för siffror och fakta )

Verkar som om Nibe ägarna är lite skrytsamma av sig här  ;) eller så har dom gått på Nibes reklam  ;) ;)
Skrivet av: ME
« skrivet: 31 mars 2004, 12:03:32 »

Hmmm...

Kan bara tala om att CTC räknar med cirk pumpar
vilket INTE Nibe gör.

Och CTC EH 8,5 har cop 4.2 med cirk pumpar vid 35
och 2,9 (rätt avrundat  :)) vid 50

Och är du händig Byter du komp i CTC själv och till kallar en kyltekniker för att fylla Kylmedel :)

Skrivet av: PerF
« skrivet: 31 mars 2004, 12:00:23 »

CTC räknar med cirkulationspumparna. Räknar jag bort pumparna på min CTC så får jag värden som ligger i nivå med Nibe. Allt mätt med min "Power Analyzer" som kostar skjortan!  ;D
Skrivet av: admin
« skrivet: 31 mars 2004, 11:51:55 »

Hittar ingen information om viessman:s verkningsgrad, men om man jämför nibe (kolv) och ctc (scroll) så blir utfallet som följer. Övriga tillverkare uppvisar liknande siffror.

nibe 0-35 grader COP 4.8
ctc  0-35 grader COP 4.0

nibe 0-50 grader COP 3.2
ctc 0-50 grader COP 2.8

Så vitt jag förstår räknar ingen av dem med cirkpumparna i sina verkningsgrads-siffror...

Tillförlitligheten/livslängden finns det nog ingen som med säkerhet kan säga avgör till någons fördel.

(läste häromdagen att värdens största tillverkare av scrollkompressorer nu har lanserat digital scroll, som påstås ha en tillförlitligare konstruktion än den konventionella scrollen... Detta bör betyda att den konventionella scrollen bisitter en del brister. Skall bli intressant att se om det är en helt lyckad konstruktion, det svaret lär vi ha inom en 5-10 år.)

Vad man bör ha i åtanke är att det vid behov av service, är en klar fördel om det finns ett utbyggt servicenät.

Nu är ju alla värmepumpar tämligen lika varandra, så en "Nibetekniker" kan säkert fixa en viessman pump om det kniper...
Skrivet av: Mååta
« skrivet: 31 mars 2004, 07:59:08 »

Är det nån som har erfarenhet av Viessmanns värmepumpar på riktigt? Är de nya på marknaden? Jag har som sagt fått offert på en Viessman Vitocal 343 och priset var samma som en Nibe. Vill gärna veta om Viessmann pumpen går att lita på. Viessman är väl rätt så stort företag? Viessman pumpen har dessutom scrollkompressor medan Nibe har kolvkompressor. Finns det kommentarer så tar jag gärna emot.
Skrivet av: PDS
« skrivet: 31 mars 2004, 06:17:45 »

Det stämmer Viessmann har både seperata vp Vitocal 300 eller kompaktmodellen som heter vitocal 343.
Skrivet av: Mååta
« skrivet: 30 mars 2004, 17:24:50 »

Jag har fått offert på en Viessmann kompaktvärmepump med namnet Vitocal 343. Den har inbyggd varmvatenberedare med volymen 250 liter. Dessutom finns det möjlighet att koppla en solfångaranläggning till den.
Skrivet av: Rolf
« skrivet: 29 mars 2004, 20:50:14 »

Är det någon som har erfarenhet av Viessmanns berg-
värmepumpar? Dom har tydligen inga kompaktsystem utan har separata varmvattenberedare och acctankar.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!