Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: PeM
« skrivet: 23 februari 2012, 22:17:45 »

Säger bara, kolla in CTC LV a:gl

Oj vilket bra och konstruktivt inlägg *suck*
Skrivet av: calefactio
« skrivet: 17 februari 2012, 20:19:37 »

Säger bara, kolla in CTC LV a:gl
Skrivet av: Mr Henke
« skrivet: 08 februari 2012, 13:52:30 »

Erik han har inte rego 800. Han har rego 603 precis som jag. Du kan inte ändra ändra stopp värdet -10 ute. Det är fast. Vilken värmekurva har du inställd? Hur många kvm värmer du? Vid vilken ute temp börjar tillskottet att hjälpa till? Du kan inte ändra tiderna för tillverkning av vv. Den gör inte vv om den inte behöver. Och orkar den upp i stopp temperatur avslutar den alltid med att toppa upp beredaren innan den stannar. Har du koll på delta T mellan in och ut (GT8,GT9) när den går? Sikta på 6-8 grader där.
Skrivet av: Erik-NA
« skrivet: 08 februari 2012, 11:07:02 »

Skrivet av: Lmf
« skrivet: 06 februari 2012, 19:00:01 »

I REGO 603 finns väl inge prioritering VV kontra värme

Det du kan göra är att kontrollera inställningen av VV tempen i meny 2.3 (fabriksvärdet är 45°C)
Samt om du kan leva med det öka VV diffen i meny 2.4 (Fabriksvärde 5°C)

Ökar du 2.4 till 7°C tillåter du varmvattnet att bli 7°C kallare men också varmar än värdet i meny 2.3
på detta sätt skulle du kunna få längre värmevatten drift men när VV väl är 7°C kallare tar det längre tid att värma.
Pest eller kolera  :-\
Skrivet av: PeM
« skrivet: 06 februari 2012, 15:52:41 »

Måste bara fråga hur era optima 1000 pumpar funkar i detta kalla väder. Min går som jag sagt tidigare ner till -11,5 sen är det bara tillskott som gäller. Problemet är att den fortfarande prioriterer varmvattnet före värmevattnet. Det kan finnas en diff på 5grader i varmvattnet så blir det prioriterat trots att det skiljer 20grader på värmevattnet, vilket den totalt sk*ter i. Det gör att vi inte får varmare framledning än ca 33 grader när det är som kallast och vi behöver ligga över 40. Kan någon säga vilken parameter man kan ändra på för att få den att prioritera värmevattnet?

/P
Skrivet av: Mr Henke
« skrivet: 03 juli 2011, 00:04:37 »

Jag har också samma elkassett från värmebaronen. Min är spärrad på att bara leverera 2/3 effekt. Alltså ca 10 kW. Att gå med pumpen lägre än tio minus är ingen större ide. Jag har fått effekt diagram från ivt och den är inte stöddig vid kyla. Vid tio minus drar den ca 3.5 kWh. Och den levererar 4.5-5.0. Så du kan nästan köra enbart elpatron istället utan några större förluster. Vad har ni för värmekurva? Jag har ca 6.1 och värmer 270 kvm. Den klarar det ensamt ner till ca noll gradigt. Sen går elpatron in.
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 02 juli 2011, 22:23:45 »

Räkna inte med att installatören kommer att ställa din maskin så den stannar vid -12°C
Orginal skall den nämligen stanna vid -10°C

Jag hade 2491 kWh i December och 1997 kWh i Januari (ingen ide att jämföra pengar eftersom vi alla har olika elavtal)
Mitt hus är 88+88m² byggt -62 strax norr om Göteborg och värmer med en 8kW Bosch Luft/Vatten.
Skrivet av: PeM
« skrivet: 02 juli 2011, 21:53:37 »

Kul att vi är fler med denna installation.

Innegivare har vi så det är okej. Måste medge att jag varit dålig på att rensa filtet (vet bara om att det finns ett filter) så det ska jag göra nu under semestern. Problemet var att sist så hade jag jätte problem att få den tätt när jag drog tillbaks den stoooooora pluggen som filtret sitter bakom. Har även lite svårt att komma åt, men det ska nog gå igen. Får se vad installatören kan göra med -10 stoppet.
Bra idé att börja med grundinställningarna fast de får göras när utbyggnaden är klar. Som det varit i vintras har jag bara varit så trött på skiten så jag har inte brytt mig och se hur det straffade en. Vad hade ni andra för elkostnad under dec-jan? Vore kul o se om jag är ensam med 15 lax för dessa två månader. Har polare med direktverkande el och inte ens dom hade så hög räkning.
Jag har för mig att den förra installatören satt nån parameter så att den ska gå ner till -11 vid närmare eftertanke. Jag skulle vilja ha den till -13.
När de repade maskin i vintras och satte dit elkabeln så installerades det även en ny shunt, men jag har inte hört att de varit inne i några menyer och ändrat nåt.

//Peter
Skrivet av: kimmen
« skrivet: 02 juli 2011, 20:52:10 »

Jag har haft min i 10 år, nöjd är jag absolut inte, undrar hur det hade gått om jag inte
själv hade fixat det mesta, förutom kompressorbyte, jag har haft mycket hjälp här i från forumet, finns mycket
duktigt folk här som är villiga att hjälpa till

Jag fick tips härifrån forumet att man kunde flytta -10 gr givaren från pumpen och sätta den på husväggen i stället
det blev mycket bättre, den klipper direkt vid ca -10 gr och står inte och velar längre för då blir det problem med fördröjningen för  tillsatselen. Köp en ny givare, dom är billiga, sätt den i en eldosa på väggen

Vill du sen att den skall klippa vid ca -12-15 gr så sätter du bara dit ett motstånd, finns uppgifter här i forumet hur du gör
Jag har själv inte gjort det, rädd att pumpen inte håller

Har du gjort förändringar i huset så börja om med grundinställningarna, blir ingen ordning annars

Och DU... du har väl inomhusgivare, det är ett måste, sätt den där ni är mest, jag har den i köket, skulle aldrig
återgå till utomhusgivare. Som ng skrev, utomhustemperaturen är bara intressant när man går ut med hunden, han hade helt rätt Thumbsup
Skrivet av: PeM
« skrivet: 02 juli 2011, 10:05:21 »

Nja nöjd kan jag knappas påstå att jag är efter senaste vintrarnas problem.

Var ändrar man så att den går till -12? Skulle vara intressant att testa i vinter, men det kanske installatören kan fixa. Låter ju även väldigt intressant att ändra de inställningar du, LMF, skriver om. Synd att föregående installtör inte hade koll på dessa paramuttrar.

Vad har ni för elkasset i era lösningar? Jag har en Värmebaronen EX 15, 15kw elpatron och den går för fullt när kylan slår till.

Jag tror inte sammanlagda ytan på huset efter utbyggnaden blir ett problem då det bli drygt 200 kvm.
Om det är lågtempsraddar jag installerat vet jag faktiskt inte, har kört med Bauhaus radiatorer i olika varianter och de värmer på riktigt bra när restan funkar. Men sen börjar den göra varmvatten när det är över -10 och då sk*ter sig allt och det blir kallt.

//Peter
Skrivet av: Mr Henke
« skrivet: 01 juli 2011, 20:13:26 »

Du verkar inte gilla din pump:). Min går så fint så. Konstant drift från ca 1 plus ute ner till tio minus. Tror nog du behöver ha dit någon som har koll för att justera in allt. Om du nu bytat nästan alla radiatorer så får man ju hoppas på att du satt dit riktiga lågtempare. Bara det gör susen på effekten på din vp.
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 01 juli 2011, 17:14:00 »

Visst låter det som om det skulle behövas en justering av en del parametrar
bla. maxtiden för radiatorvärme när varmvattenbehov föreligger samt hur shunten skall arbeta för att minska risken för kalla radiatorer på mornarna .
(sen kan man om man vill kanske sänka lägsta arbets temperatur till -12°C fast jag skulle aldrig gå lägre än det)

Skall du bygga ut kanske inte pumpen kommer att räcka till så det blir nästa sak att fundera på.
Skrivet av: PeM
« skrivet: 01 juli 2011, 15:56:37 »

Förra året gjorde vi av med 24000 kwh ink hushållsel. Redan där har det ökat markant, vad det slutar på iår vågar jag inte ens tänka på. Det var länge sen jag var inne här och mkt har hänt. Huset har fått treglasfönster och kamin är installerad på övervåningen. Vi har även två fläktkonvektorer som är kanon, vi har även bytt ut mesta delen av alla radiatorer till nya. Visst har det blivit värre vintrar än 06/07, men även förbättringar är gjorda. I år kommer vi även bygga ut ca 30m2 och förhoppningsvis tilläggsisolerar vi med västkustskivan och sätter ny fasad. Kommer även installera en till braskamin i den nedre våningen. Optiman kan vara felinställd och jag kommer ta hem en ny installatör när vintern kommer för att se över alla inställningar. Stora problemet jag anser är att den stänger av sig vid -10, men även att den går mkt på tillskott innan det och att den inte ger den värme vi behöver. Hade 17 grader flera mornar när det var som kallast och elementen är fesljumna. Sen att den hela tiden prioriterar att göra varmvatten och inte värmevatten när det är som kallast blir man galen på.

//P
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 01 juli 2011, 13:32:35 »

En annan fråga, är ni nöjda med era system?

Om jag skall vara ärlig så tror jag inte att du har problem med pumpen
i din profil skriver du citat " Tidigare förbr: ca 3 m3 olja och 7000 kwh hh. Förbrukning 20060201-200700201=16464kwh med hushållsel!!!!!!"

3m³ olja motsvarar teoretiskt 30000kWh och med en pannverkningsgrad på ca 80% har du då fått ut ca 24000kWh värme
om du fortfarande har 7000kWh hh el så återstår med den förbrukning du hade 06-07 ca 9000kWh som pumpen förbrukade, du sänkte alltså med ca 15000kWh och du tycker att det är dåligt?

Att de senaste vintrarna har varit kalla kan jag hålla med om men för att råda bot på ditt problem skall du mog titta på bättre isolering som du redan vet och har skrivit om.
Kanske gå igenom alla parametrar när uppvärmnings sässongen börjar för att om möjlig optimera pumpdriften en aning.

EDIT:rättat till radbrytningarna
Skrivet av: Mr Henke
« skrivet: 01 juli 2011, 12:41:59 »

Jag fick vår optima 1000 installerad nov 2006. Den har snart gått 20000 timmar utan några som helst problem. Lite is runt fläkten ibland. Men inget problem annars överhuvudtaget. Möjligtvis att den är för klen för vårar hus då den behöver eltillskott redan runt nollan. Men det är ju inte pumpens fel. Vad tycker du om effekten i din?
Skrivet av: PeM
« skrivet: 01 juli 2011, 12:29:49 »

Vet att detta är en gammal tråd men jag tänkte ändå dela med mig av mina erfarenheter. Har haft min Optima 1000 sen jan 2006 och den funkar enl mig under all kritik. Dels just på grund av att fläkten isar igen, men även för att den drar sjukt mkt ström. Hade en elförbrukning dec och jan som gemensamt resulterade i 15000:-.
Gällande isningen så har jag taket på, stålringen går inte att byta mot plast, den enda hållbara lösningen är att installera en värmekabel, efter den kom på plats så fungerar det bra med isen. Monteringen av elkabeln samt byte av styrkort o lita andra saker resulterade i en räkning från installatören på 24000:-!!!!!!!! så det var tur att det fanns garanti.

Så på med elkabel så är problemet löst en gång för alla.

En annan fråga, är ni nöjda med era system?

//P
Skrivet av: Fimpen/IVT
« skrivet: 13 februari 2011, 12:51:09 »

Var i kontakt med IVT för en månad sedan, enligt dom så skulle INTE metallflänsen runt fläkten bytas mot plast. Det gällde inte Optima 1000/1300. Jag påtalade mitt missnöje över konstruktionen och fick endast till råds att köpa en värmekabel och lägga runt fläkten. Känns som att konstruktören till pumpen borde få bakläxa, men men.

Ställde om avfrostningstiderna och då gick det bättre. Med lite varmvatten på flänsen så tog det bort den värsta isen.
Skrivet av: kimmen
« skrivet: 30 december 2010, 16:34:12 »

Jag har en äldre pump där fläkten sitter i fronten och blåser ut efter backen.

Jag lägger fettet i nederkant på plåtringen som går runt fläkten

Har man tätare avfrostningar ( 30 min ) så hinner det inte bli så mycket is som måste tinas, det verkar vara att det är ångan som kondenserar på plåten och sedan fryser

Nöden har ju ingen lag, så man griper efter halmstrån Thumbsup
Skrivet av: Mr Henke
« skrivet: 30 december 2010, 15:58:43 »

Jag har samma problem. Monterade ett tak till den ( optima 1000 ) i somras. Hjälpte inte. Jag la märke till idag att det slog i igen. Men det kan väl inte ha med avfrostningstiderna att göra? Det är ju uppe vid fläkten i toppen det slår i. Vilken plåt är det som ska smörjas eller bytas mot plast? Är det en plåt som går runt och nära fläktbladen? Hade kanske varit vettigt att åtgärda det.
Skrivet av: kimmen
« skrivet: 30 december 2010, 15:26:56 »

Jag har samma problem, efter ett tips att man kan spraya/smeta på fett på plåtkanten där det brukar bildas is så vart det näst intill isfritt, isen fastnar inte på fettet Thumbsup

Skrivet av: mikaelanderlund
« skrivet: 30 december 2010, 08:11:16 »

Hej Jimmy,

den gamla modellen i plåt gav mycket isbildning och bytades ut mot plast. Den ska alltså vara i plast. Kontakta IVT om råd.
Skrivet av: Fimpen/IVT
« skrivet: 29 december 2010, 23:09:17 »

Hej! Ny på detta forum och söker lite info angående min IVT pump som ingick i husköpet. Tror det är årsmodell 2005. Vet dock ej om det är en Optima 1000 eller 1300. Instruktionsboken har båda varianterna på framsidan.

Problemet är att det bildas is runt stålringen inne i fläkten. Isen bygger ut så pass att fläktbladen slår emot isen, det låter som ett flygplan på tomgång ungefär. Eller liknande ljud. Både jag och mina grannar håller på att bli tokiga. Känns inte som den bästa konstruktionen... Får gå upp flera gånger mitt i natten för att hacka is.

Kontaktade leverantören och fick då tipset att investera i ett tak men en "kon" som skulle avleda luften bättre från pumpen. Gick loss på 1500:- och den hjälpte naturligtvis ingenting. Lika mycket is som utan.

Läste sedan lite här på forumet om avfrostningsintervaller och var idag nere och ställde om lite, funkar faktiskt lite bättre nu. Dock inte fullgott. Men tack för tipset.

Sedan hade någon skrivit om att IVT bytte ut stålringen mot en i plast. Detta skulle motverka isbildningen. Min är garanterat i plåt/stål/metall. Kan man byta ut ringen i optima 1000/1300, vad kostar det, kan IVT fixa detta utan kostnad. Någon som vet?

Om inte, kan man lägga någon slags värmeslinga runt fläkten? Någon som har gjort detta.

Känns ju iof kass att investera 100.000:- på et värmesystem för at sedan behöva "mecka" med en massa hemmalösningar och ishackande....

Tacksam för råd och hjälp för att bevara grannsämjan!

/Jimmy

 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!