Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Hempularen
« skrivet: 02 juni 2007, 09:01:16 »

Det finns sådana vindkraftverk. Här är ett av dem och det finns fler.
http://www.litenvindkraft.se/index.php

Batterier vill jag gärna ha.  ::)
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 02 juni 2007, 00:20:58 »

Jag vidhåller att marknaden är enorm för den som kommer först med ett vindkraftverk som fungerar (som alla trodde att Hannevind gjorde), de gjorde sig säkert "dollars" bara på rena spekulationerna om den framgång de skulle möta.
Det skulle förvåna mig om inte "hannevind" i någon form återuppstår med vindkraftverk som uppfyller alla krav och genererar vad de utlovar (även om det kanske är lite mindre).

Om man som hempulare kan bygga ett vindkraftverk som FUNGERAR borde det inte vara någon konst alls att bygga ett kommersiellt vindkraftverk som fungerar minst lika bra till halva kostnaden...
Priset ut till kund är en helt annan sak.

Och batterikostnaden vill jag slippa.  :o
Skrivet av: Hempularen
« skrivet: 01 juni 2007, 23:55:45 »

Ett litet tillägg bara. Hembyggda vindkraftverk funkar, vilket köpta sådana inte alltid gör.

http://www.byggahus.se/forum/solvaerme-vindkraft/68011-aldrig-mer-hannevind.html#post463911
Skrivet av: Hempularen
« skrivet: 01 juni 2007, 20:11:19 »

Vill man sätta upp ett vindkraftverk utan att stöta på problem får det ha en turbindiameter på max två meter, annars krävs byggnadslov och då kan det bli tal om miljöprövningar och annat krångel. Jag hörde att man krävde bullermätningar i en kommun och kostnaderna för ett godkännande skulle hamna runt 40.000 kronor.

Håller man sig till det lilla vindkraftverket (max 2 meter) ger det inte mer än en 50-öring per dag om man säljer elen. Det kommer ju att ta tjugo år innan man tjänat igen kostnaden för den dubbla elmätaren, så jag fortsätter hävda att det inte är någon bra affär och oberoende av elbolagen blir man inte, tvärt om.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 01 juni 2007, 08:24:52 »

Visst finns det en hel del hempulare som vill kunna bygga själv, men jag tror de flesta som köper ett litet vindkraftverk gör det av samma anledning som de som skaffar solfångare, det är inte säkert att det lönar sig, men de får en lägre fast kostnad för tappvarmvatten och mindre problem med sin ved eller pelletspanna unders sommarn.

Kravet på lönsamhet tror jag därför inte är så stor på just små vindkraftverk för hemmabruk utan kommer att drivas av viljan att i så stor utsträckning som möjligt göra sig oberoende av energibolaget.

Att klara sig helt utan yttre elförsörjning till sitt åretruntboende ser jag som en utopi, eller i alla fall som något för de som INTE har någon Tant, eller barn, eller kompisar.

Det finns en stor marknad för ett litet problemfritt vindkraftverk som kan bidra till att minska det årliga externa energibehovet med några tusen kWh/år, den saken är klar.
Jag bedömer att det borde gå att sälja ett sådant vindkraftverk med god lönsamhet för mindre än 30 000 kr, ett som levererar 3-5000 kWh/år, och det skulle många vara intresserade av.

Visst kan det finnas fördelar med batterier, men jag bedömer att nackdelarna överväger, tror helt enkelt inte att energin blir så billig som den bör bli om man räknar med kostnaderna för ackarna som trots allt måste bytas ut med jämna mellanrum, är man snål efter överproduktionen är det ju billigare (ca 2500-3500 kr) att köpa en elmätare så att du kan tillgodogöra dig den energi du levererar till energibolaget. Bättre "acku" än så kan man inte få till en så låg kostnad.

Pite energi skulle i vart fall inte ha några extra avgifter, det enda jag skulle behöva betala var bytet till en mätare för både fram och tillbaka-debitering.  Thumbsup
Skrivet av: Hempularen
« skrivet: 01 juni 2007, 00:16:45 »

Ok, är du villig att betala ett sexsiffrigt belopp för ett sådant vindkraftverk får du gärna göra det för mig. :) Det är möjligt att de flesta vill ha ett vindkraftverk som de bara pluggar in, men då lär de vänta till elpriserna går upp och gör det lönsamt.

Poängen med batterierna är att man har ström även när det inte blåser och det tycker jag är trevligt. Tänk om det slutar blåsa mitt under TV-serien "Hem till gården", då får tanten frispel.  *roflmao*

Mitt vindkraftverk ska ge ström och varmvatten till sommarstugan och att dra dit el kostar en kvarts miljon, så det är uteslutet. Eftersom jag heller inte har någon lust att betala 40.000 kronor (och uppåt) för något jag själv kan bygga för några tusenlappar är valet ganska enkelt. Sedan är det en sak till - Det ska vara roligt också och att bygga vindkraftverket själv är halva nöjet för vissa av oss.

Skrivet av: Rickard
« skrivet: 31 maj 2007, 23:18:33 »

OK, men jag vill ha ett vindkraftverk som jag bara pluggar in i trefasuttaget och så sköter allt sig själv.
Huruvida jag får betalt för det jag "levererar" eller ej struntar jag fullständigt i.

Tror nog att den lösning jag söker är den som de flesta vill ha, inte en massa ackar och växelriktare som skall bytas ut i tid och otid med dålig ekonomi som följd.

Näpp, ett trefas vindkraftverk som kan ge 5-10 000 kWh/år utan krångel och med en livslängd på minst 20 år är det som krävs för att få igång marknaden, tror inte att det är en omöjlig uppgift så varför mixtra med en massa krångel och kaka på kaka när man vet vad man vill ha?
Skrivet av: Hempularen
« skrivet: 31 maj 2007, 21:38:01 »

Det är en dålig affär att sälja el från små vindkraftverk, så praktiskt taget alla hembyggda vindkraftverk ger 12, 24, eller 48 volt likriktad växelspänning för batteriladdning. 230 volt för eget behov och eventuell försäljning får man med en växelriktare. Enda skillnaden är att vindkraftverkets generator ger en lägre spänning, som hålls stabil av batterierna.
Gör man så här blir hela konstruktionen mycket billigare och enklare, så enkel att man kan bygga vindkraftverket själv. Dessutom är det inte lika farligt att "hempula med 12-48 volt som med 230 - 400 volt.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 31 maj 2007, 13:25:14 »

Frågan jag ställer mig är hur man vet att man har en tillräckligt ren genererad spänning i ett hembyggt vindkraftverk, som köpare av ett godkänt vindkraftverk vet man i alla fall att energibolaget inte kommer och knackar på ens dörr med bister min...
Skrivet av: Hempularen
« skrivet: 31 maj 2007, 11:29:07 »

Tack, ot!
Hemsidans utseende kanske också luktar hempul, men jag skyller på att den är så ny. I och för sig kanske det ska vara så. Är det hempeul så är det.  ::)

Jag har ju läst en massa om hembyggda vindkraftverk och får man tro proffsen inom det området är hempulade vindkraftverk mer att lita på än många av de som finns att köpa.
Skrivet av: ot
« skrivet: 30 maj 2007, 19:07:59 »

Det trevligaste med små vindkraftverk är att de är så enkla att bygga, att man kan göra det själv. Det finns ingen anledning att betala 80-90.000 kronor för något man själv bygger för en tiondel av priset.

Vad jag reagerar på, oavsett vilket forum jag besöker, är att alla är så fixerade vid att överskottselen från små vindkraftverk måste säljas. Ett litet tvåmetersverk (fritt från byggnadslov) ger i bästa fall en avkastning motsvarande en returburk per dag, men då är inga avgifter inräknade, så det är ren förlust. Det är bättre att värma vatten med den överskottsel som blir.

Bra Hemsida du har "Hempularen " Thumbsup  Thumbsup Thumbsup  http://24volt.eu/

Mvh ot  :)
Skrivet av: Hempularen
« skrivet: 30 maj 2007, 11:41:39 »

Det trevligaste med små vindkraftverk är att de är så enkla att bygga, att man kan göra det själv. Det finns ingen anledning att betala 80-90.000 kronor för något man själv bygger för en tiondel av priset.

Vad jag reagerar på, oavsett vilket forum jag besöker, är att alla är så fixerade vid att överskottselen från små vindkraftverk måste säljas. Ett litet tvåmetersverk (fritt från byggnadslov) ger i bästa fall en avkastning motsvarande en returburk per dag, men då är inga avgifter inräknade, så det är ren förlust. Det är bättre att värma vatten med den överskottsel som blir.
Skrivet av: kristerl
« skrivet: 21 maj 2007, 19:00:20 »

@ Digi
Tackar för infon!
Skrivet av: Digi
« skrivet: 21 maj 2007, 15:34:41 »

Ingen aning vad ett sådant kan ha för livslängd vet dom populära 15KW har mycket reparationer på växellådorna dom större verken som som vi har byggt räknar vi med att dom ska hålla minst 20 år sedan kan det nog vara dags att kolla utvecklingen på vingar och sånt kommer mycket nytt som e bättre under resan dit blir det mestadelen lite byte av elektronik och kontaktorer som tar stryk  och givetvis massa bromsklotsar.Äe nog så att dom mindre verken blir servicen lite eftersatt mot dom som har byggt stora verk då dom verken har service avtal och blir ordentligt genomgångna och intrimmade ofta. MVH digi
Skrivet av: humlan57
« skrivet: 21 maj 2007, 14:30:20 »

Om man då räknar på 6000 kWh/år så skulle man då kunna köpa ett 5 kW kraftverk för 60 000:- och det betalar sig på 10 år. (räknat på 1:- kWh) Frågan är vad livslängd och underhåll blir?

Måste ju finnas nåt forum som kan svara på det  Sc:,h Eller möjligen "Digi" som finns här på forumet, han/dom äger ju nån MW egna snurror  :) Ska be han kommentera det här, så får Vi se vad han har å säga...

mvh humlan.
Skrivet av: kristerl
« skrivet: 21 maj 2007, 14:08:13 »

Om man då räknar på 6000 kWh/år så skulle man då kunna köpa ett 5 kW kraftverk för 60 000:- och det betalar sig på 10 år. (räknat på 1:- kWh) Frågan är vad livslängd och underhåll blir?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 21 maj 2007, 13:19:30 »

Ca 6-9000 kWh/år mellan tummen och pekfingret, Hannewind anger 3000 - 5000 kWh/år på sitt 2.2 kW vindkraftverk.
Skrivet av: kristerl
« skrivet: 21 maj 2007, 12:57:20 »

Om man tar en 5kW vindkraftverk vad skulle man kanske hamna i snitt på för kWh då?
Skrivet av: Swetrot
« skrivet: 16 maj 2007, 07:09:30 »

Det är en ganska lång pay-off för små vindkraftverk, så priserna måste ned långt under hälften mot idag.

Trots allt har ett år bara 8760 timmar, och jag tror att man svårligen får ut mer än 0,7-0,8KW per timme i snitt över ett år. Då tar det rätt många år innan det är betalat, i synnerhet som de kräver lite underhåll under resans gång. Om man dessutom "bara" får värme av dem, så vill det ju till att man vill ha värme då också. Under sommarmånaderna går det väl iofs åt lite varmvatten, men inte så mycket mer.
Skrivet av: humlan57
« skrivet: 15 maj 2007, 22:54:21 »

Ja helt klart så behövs det ett litet större vindkraftverk, säkert ett på 10 kW öm man ska vara realistisk och ett ordentligt pack med batterier, blir förmodligen rätt dyrt om man bara ska driva det med vindkraft. Detta jag skrev om oberoend av nätspänning så måste man säkert ha ett 10 kW och bo där det blåser hela tiden.
Tänkte mest på nic2 som skrev att han bodde i ett blåshål.

Bor man i ett blåshål, då ska man definitivt hålla ögonen öppna framöver. Det kommer med 100% säkerhet dyka upp snurror som är klart intressanta  :) Fördelen med en billig likströmssnurra, kopplad direkt till en elpatron, är att man alltid så fort det blåser lite, får värme från den. Men om det är lönsammare i längden..., ingen aning.

mvh humlan.
Skrivet av: kristerl
« skrivet: 15 maj 2007, 21:27:44 »

Ja helt klart så behövs det ett litet större vindkraftverk, säkert ett på 10 kW öm man ska vara realistisk och ett ordentligt pack med batterier, blir förmodligen rätt dyrt om man bara ska driva det med vindkraft. Detta jag skrev om oberoend av nätspänning så måste man säkert ha ett 10 kW och bo där det blåser hela tiden.
Tänkte mest på nic2 som skrev att han bodde i ett blåshål.
Skrivet av: humlan57
« skrivet: 15 maj 2007, 20:52:32 »

Måste vara perfekt att använda sitt vindkraftverk för att driva värmepumpen. Direkt till elpatron blir ju = cop 1. Tänke ett litet kraftverk med ca 3kw mata det i en värmepum med säg cop 3 så då är det plötsligt 9 kw helt gratis  :)
Kolla http://www.energicentra.nu/ dom har 3 - 20 kW vindkraftverk. Dessa är 12v kraftverk. Blåser gör det ju inte konstant. Energin lagras 12v batteripack. Omformare (på 6kwh) ser till att leverera en fin spänning utan variationer. (ok vet inte om det är fyrkant eller sinusvåg) På så sätt så finns det lite extra även om man väljer ett mindre vindkraftverk. Bor man på ett ställe där det blåser så måste det gå att göra sig relativt oberoende av nätspänning på detta vis.
Att belasta det lite hårdare ibland när tex tvättmaskin ska gå är ju inget problem med denna lösning.

Bättre verkningsgrad ja, men bra mycket dyrare i inköp..., än  :) ;) Tyvärr är det ändå inget för mig, inte ofta det blåser så att jag skulle ha nån nytta av en snurra, där jag bor. Dessutom har nog ett 3kW vindkraftverk "bara" mellan 1-2 kW ut i medeltal.

mvh humlan.
Skrivet av: kristerl
« skrivet: 15 maj 2007, 20:39:06 »

Måste vara perfekt att använda sitt vindkraftverk för att driva värmepumpen. Direkt till elpatron blir ju = cop 1. Tänke ett litet kraftverk med ca 3kw mata det i en värmepum med säg cop 3 så då är det plötsligt 9 kw helt gratis  :)
Kolla http://www.energicentra.nu/ dom har 3 - 20 kW vindkraftverk. Dessa är 12v kraftverk. Blåser gör det ju inte konstant. Energin lagras 12v batteripack. Omformare (på 6kwh) ser till att leverera en fin spänning utan variationer. (ok vet inte om det är fyrkant eller sinusvåg) På så sätt så finns det lite extra även om man väljer ett mindre vindkraftverk. Bor man på ett ställe där det blåser så måste det gå att göra sig relativt oberoende av nätspänning på detta vis.
Att belasta det lite hårdare ibland när tex tvättmaskin ska gå är ju inget problem med denna lösning.
Skrivet av: humlan57
« skrivet: 24 april 2007, 12:59:05 »

Jag bor i ett blåshål.
Öppet 1-2km mot vättern, är det vindstilla hemma hos svärföräldrarna som bor i andra änden av byn, så kan det vara halv storm här hemma.
Det står dessutom ett gäng vindsnurror ner mot sjön.

 Tänk om man kunde ha ett litet vindkraftverk som matar bergvärmepumpen!



Hmm, varför till pumpen? Bättre då att köpa en billig snurra för likström, att driva en elpatron istället, så behöver Du inte göra nån speciell inst, utan bara koppla snurran "direkt" till elpatronen.

mvh humlan.
Skrivet av: nic2
« skrivet: 24 april 2007, 12:21:15 »

Jag bor i ett blåshål.
Öppet 1-2km mot vättern, är det vindstilla hemma hos svärföräldrarna som bor i andra änden av byn, så kan det vara halv storm här hemma.
Det står dessutom ett gäng vindsnurror ner mot sjön.

 Tänk om man kunde ha ett litet vindkraftverk som matar bergvärmepumpen!

Skrivet av: humlan57
« skrivet: 24 april 2007, 11:14:01 »

Javisst måste man tänka på var man bor. Bor man i ett blåshål, så måste en snurra vara det mest lönsamma, å tvärtom med solceller. För min egen del så är det solceller som gäller, jag har ett drömläge för allt som har med solenergi att göra. I stort sett helt fritt från det Solen går upp, tills dess den går ner, året om  Thumbsup

mvh humlan.
Skrivet av: tolins
« skrivet: 24 april 2007, 07:06:41 »

Jag blev mer förtjust i solfångarna som man kopplar in direkt på nätet  :,v(
Skrivet av: leifa.k
« skrivet: 24 april 2007, 00:05:41 »

Förresten.. nu får vi se om ni förstår hur jag menar... Blåser det inte mindre på vintern jämfört med sommar, solens timmar är mindre på vintern, el behövs mest på vintern, vilket är då bäst, oavsett priset, solceller eller vindsnurra? Nu är ju landet så förbenat långt med allt vad det innebär, men någon "tumregel" finns det väl om vilket som ger mest, oavsett pris.
Skrivet av: leifa.k
« skrivet: 23 april 2007, 23:59:18 »

Sånt här vill jag se mer av: http://www.legoelektronik.se/se/produkter/vindkraft/skystream_3_7 Kostnad komplett ligger på 80-90000 sek, med anslutning direkt till nätet. Det driver alltså inte direkt, utan resultatet blir en besparing på din elförbrukning. Självklart går det ansluta på annat sätt, men det är tveksamt om det är nån fördel.... För dyrt än, men räkna med en stark prispres på liknande vindkraftverk dom närmaste åren, tippar på en halvering av priset inom 5-7 år....

mvh humlan.



Tveksamt skriver du, med 1,8 Kw i effekt (nominell antar jag) så förespråkar ju jag "givetvis" att ansluta denna till elpatron om man har skapligt med vatten i källar,n ;) och för övrigt så är jag övertygad att solceller är att föredra, bara det blir prismässigt mera försvarbart. Tänk dig ingen underhåll, som vacumrörena. Keep up the good"informationsflödet" till oss andra.
Skrivet av: humlan57
« skrivet: 07 april 2007, 14:23:23 »

Sånt här vill jag se mer av: http://www.legoelektronik.se/se/produkter/vindkraft/skystream_3_7 Kostnad komplett ligger på 80-90000 sek, med anslutning direkt till nätet. Det driver alltså inte direkt, utan resultatet blir en besparing på din elförbrukning. Självklart går det ansluta på annat sätt, men det är tveksamt om det är nån fördel.... För dyrt än, men räkna med en stark prispres på liknande vindkraftverk dom närmaste åren, tippar på en halvering av priset inom 5-7 år....

mvh humlan.


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!