Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Empa
« skrivet: 14 maj 2010, 09:38:58 »

Ytterligare en fråga?

Har planer nu på att göra som staffan55 beskriver dvs att koppla in en varmvattenberedare efter min CTC Ecoheat för att få bättre varmvattenkomfort samt att då kunna ha elpatronen spärrad!

Hur stor vv-beredare ska man installera? Är det stor skillnad på förbrukningen mellan olika storlekar? Eller är det ffa priset som avgör? Liten = billigare. Åsikter??

Hälsningar
Empa
Skrivet av: staffan55
« skrivet: 20 april 2010, 21:49:04 »

Ja om detta kan man ha olika uppfattningar. Klart är att "min" ( det är inte min, finns flera andra) lösning drar mindre kwh än att ha elpatronen inkopplad på VPn. det beror på att när elpatronen är med i produktionen använnds inte kompressorn optimalt.
Men å andra sidan lär det ju ta ganska lång tid innan VV-beredarens kostnad är intjänad. Samtidigt har jag väldigt svårt att se på när energi slösas genom att elpatronen är med i värmeproduktionen. Elpatronen skall endast användas som reserv eller om det är så kallt att kompressorn inte klarar att hålla värme vid svinkyla. Måste erkänna att min pump vek ned sig vid ett tillfälle i vinter. Efter flera dygn med under minus 20, så började temp att sjunka i huset. Då slog jag på elpatronen, som drog hiskeligt med kwh för att få upp temperaturen. Ett dygn, men ändå hade jag dåligt samvete.
Skrivet av: Empa
« skrivet: 20 april 2010, 20:31:10 »

Hej!

Tack för tipset!
Förstår att mängden varmvatten blir klart bättre men blir det även mer ekonomiskt med varmvattenberedaren och elpatronen spärrad jämfört med att koppla in elpatronen på värmepumpen så man får hyfsat med varmvatten!?

Hälsn Empa
Skrivet av: staffan55
« skrivet: 19 april 2010, 00:06:14 »

VV är ju CTCs akilleshäl. På vintern när det är kallt och pumpen går mkt och till höga temperaturer samt under sommardrift är det inga problem. Däremot är det problem under vår/höst, dvs om man kör utan eltillskott. Då räcker helt enkelt inte VV vid varje tillfälle.
På V2, som även jag har finns ingen "extra VV-knapp", så antingen lider man, kopplar in elpatronen eller hittar på en annan lösning.
Eftersom inkoppling av elpatronen "stör" kompessorkörningarna, så har jag monterat in en VV-beredare direkt efter pumpen. 80 liter.
Nu har jag alltid gott om VV och "extrakostnaden" blir tämligen minimal då beredaren värmer från ca 40-45 gr till 65 gr. Jag har koll på detta eftersom jag har en separat
elmätare till VPn inkl pumpar o beredaren
Fundera på detta om familjen gnäller för mkt. Det gjorde min ;D
Skrivet av: erp
« skrivet: 18 april 2010, 08:32:50 »

V3 kör till 55º var fjärde start, och vid sommardrift, när temperaturen blir +16º eller högre, kör den till 55º varje start. Jag vet inte hur det är med V2, men det går väl att höja temperaturen genom att sätta upp VPmin några grader för att få lite bättre varmvattenkapacitet.

//Ronnie
Skrivet av: Empa
« skrivet: 18 april 2010, 08:04:10 »

Hej

Vi har inte ngn funktion med extra varmvatten på våran model, är installerad -05! Har ett vred på fronten som man kan ställa upp iofs.

Kör pumpen alltid till 50 grader? Vet inte om våran gör detta? Vi får i alla fall väldigt lite varmvatten ffa på sommaren då kompressorn endast går ngn timme/dygn!
Skrivet av: erp
« skrivet: 17 april 2010, 23:13:31 »

Jag kör normalt alltid med patronen satt till 0kW, och har inga problem med varmvatten. Framför allt inte under sommaren, då pumpen alltid kör till 55º och håller pannan över 50º hela tiden.
Det beror ju på hur man använder varmvattnet, har man patronen bortkopplad och behöver mycket varmvatten, kan man ju alltid använda funktionen "Extra VV" då kör pumpen till 55º så änge funktionen är aktiverad, räcker inte det, blir det att ta hjälp av elpatronen, och då kan man ju få 80º i pannan om man önskar.

//Ronnie
Skrivet av: kullabacken
« skrivet: 17 april 2010, 23:08:10 »

Hej

Lånar tråden lite för en fråga!

Har en CTC Ecoheat 10,5 installerad. Under vintern klarar har vi elpatronen spärrad på 0 Kwh. Men nu under våren/sommaren måste vi koppla in elpatronen annars har vi ibland inget varmvatten. Är det så att man inte kan värma varmvattnet mha kompressorn enbart. Borde väl vara mer ekonomiskt!?

Tack på förhand!

funktionen extra VV .kan antingen aktiveras direkt från displayen eller en knapp. eller schemaläggas.
antingen bara  kompressorn eller med både kompressor och el-patron.
Skrivet av: Empa
« skrivet: 17 april 2010, 22:50:30 »

Hej

Lånar tråden lite för en fråga!

Har en CTC Ecoheat 10,5 installerad. Under vintern klarar har vi elpatronen spärrad på 0 Kwh. Men nu under våren/sommaren måste vi koppla in elpatronen annars har vi ibland inget varmvatten. Är det så att man inte kan värma varmvattnet mha kompressorn enbart. Borde väl vara mer ekonomiskt!?

Tack på förhand!
Skrivet av: Tdi
« skrivet: 14 april 2010, 18:47:04 »

Jovisst, det är bra att det ordnat sig och ingen större skada har ju skett, varmt duschvatten vill man ju ha.
Men det kan ju hända att man får börja använda "extravarmvatten" funktionen ibland i fortsättningen eftersom vi har betonggolv, så att vi har "vår/höst" temperatur hela året med 35 ºC som högsta framledningstemperatur.
Det är nog installatören som slarvat.
Skrivet av: erp
« skrivet: 14 april 2010, 17:37:36 »

Hej

Det var väl bra att det ordnat sig, det verkade ju lite märkligt att testa patronen flera gånger om dagen.

Det finns en instruktion för installatören i instruktionsboken från CTC, som innehåller ett antal punkter om vad han ska göra vid första start.
Där finns bl a punkt 4: Sätt reservvärmetermostaten på off-läge, termostaten finns på elskåpet bakom fronten. Den står i off-läge, när den är vriden moturs så långt det går.

Det är alltså installatörens ansvar att se till att den här termostaten står i off-läge.

//Ronnie
Skrivet av: Tdi
« skrivet: 14 april 2010, 17:08:14 »

Okej nu borde problemet vara löst jag, mailade till ctc och dom sade att jag skulle kolla om reservtermostaten är inställd i fel läge.
 Det var den. huvuddunk Den var nämligen vriden medurs så långt att om jag nästan bara nuddade vid den så slog den på även om temperaturen i nedre delel av tanken var 37 ºC just då.
Inte konstigt att duschvattnet har räckt till för fem personer (okej två och treåringar duschar inte så länge men ändå), jag noterade nämligen igår att elpatronen var inkopplad 7-8 minuter igår när temperaturen i nedre delen av tanken gick ner till 33 ºC när min fru duschade och pumpen inte han värma vattnet i samma takt som det förbrukades.(elpatronen stannade vid 35 ºC)
Jag vet inte om ctc levererar sina pumpar med termosaten i detta läge eller om det är installatören som ställt den fel men det var tur att jag köpte elenergimätaren annars hade jag troligtvis aldrig kommit på detta fel.
Som mest har kompressorn gått 19-20 timmar i dygnet när det varit som kallast i vinter så vi får se hur det går nästa vinter utan elpatron
Stort tack er till alla på detta forum som hjälpt till att lösa problemet. Thumbsup
Ps jag uppmanar alla ctc: ägare att kolla så att inte termostaten är vriden medurs till vertikalt läge (moturs skall det vara).
Skrivet av: erp
« skrivet: 13 april 2010, 15:26:14 »

Jag kollade lite i handboken till ctc:n Idag och såg att det går att testa alla komponenter skilt för sig genom att gå in på avancerat/service/funktionstest i menyn.
Jag har börjat tro att detta även sker automatiskt med jämna mellanrum. Det verkar nämligen som att elpatronen kopplas in var fjärde timme ett par minuter (att det skulle behöva testas så ofta kan man ju undra).
Det skulle natrigtvis gå att dra ur trådarna från elpatronen men då skulle det troligen komma ett felmeddelande på displayen och dessutom är det bäst att låta bli när man inte är elektriker.
Även om "Ronnie" inte noterat att elpatronen gått in på hans pump så kan det ju vara så att programvaran har uppdaterats de senaste åren (vilket brukar ske med de flesta progarmvaror ibland) så att en testparameter lagts till.

Om elpatronen i övre pannan går in med 5,7 kW under 3 minuter, borde man se det på vattentemperaturen.

5 kW under 3 minuter motsvarar 5000W * 3*60s = 900 000Ws = 215kcal. 215kcal skulle höja temperaturen cirka 3º i övre pannan, det borde man lätt märka under aktuella driftdata.
Jag har under tiden jag haft min panna aldrig sett något sådant, så min elpatron går nog inte in, om den är satt till 0 kW.

Sedan har jag svårt att förstå, varför man skulle testa elpatronen 6 gånger per dygn.

//Ronnie
Skrivet av: kullabacken
« skrivet: 12 april 2010, 19:20:10 »

jag håller med erp. elpatronen ska inte dra någon ström om den är satt till 0kw.
jag har program datum 09-09-17.
ring installatören eller ctc.
Skrivet av: erp
« skrivet: 12 april 2010, 18:11:55 »

Det enklaste är väl ändå att ringa CTC och fråga, om man nu tror, att de kopplas in med jämna mellanrum. Jag tycker det verkar märkligt, om det är så.

//Ronnie
Skrivet av: Apan
« skrivet: 12 april 2010, 18:05:04 »

Dra ur säkringarna, om de har egen grupp, verkar som din pump orkar bra, så dessa verkar inte behövas, onödigt att dessa ska gå in, drar ju ändå några kWh om de slår in var 4'de timme hela året.
Skrivet av: Tdi
« skrivet: 12 april 2010, 17:43:31 »

Jag kollade lite i handboken till ctc:n Idag och såg att det går att testa alla komponenter skilt för sig genom att gå in på avancerat/service/funktionstest i menyn.
Jag har börjat tro att detta även sker automatiskt med jämna mellanrum. Det verkar nämligen som att elpatronen kopplas in var fjärde timme ett par minuter (att det skulle behöva testas så ofta kan man ju undra).
Det skulle natrigtvis gå att dra ur trådarna från elpatronen men då skulle det troligen komma ett felmeddelande på displayen och dessutom är det bäst att låta bli när man inte är elektriker.
Även om "Ronnie" inte noterat att elpatronen gått in på hans pump så kan det ju vara så att programvaran har uppdaterats de senaste åren (vilket brukar ske med de flesta progarmvaror ibland) så att en testparameter lagts till.
Skrivet av: erp
« skrivet: 10 april 2010, 22:59:30 »

Mig veterligt har aldrig någon elpatron gått in på min panna vid effekten satt till noll under de år jag haft den, och jag har den normalt bortkopplad. Det verkar i så fall som att något är fel i ditt fall.
Ring CTC och fråga om det verkligen ska vara så. Jag kan inte se någon anledning till att patronen skulle gå in om man vill ha den bortkopplad.

//Ronnie
Skrivet av: Apan
« skrivet: 10 april 2010, 22:47:33 »

Går det inte att manuellt spärra dessa? Eller är det bara i menysystemet? Annars skulle jag ändå vilja att dessa skulle vara spärrade om dessa ej behövs, med tanke på denna vinter..
Skrivet av: Tdi
« skrivet: 10 april 2010, 22:06:01 »

Det är säkert så att mätaren som jag köpt också visar lite fel (det är väl också en slags beräkning). Trots att ctc:s beräkning är för låg så är den verkliga förbrukningen ända inte större än jag vad jag uppskattade att den skulle bli när vi bytte till bergvärme.

Det är trotsallt så att den övre elpatronen (det finns ingen undre på min echoheat) slår på kanske ett par gånger per dag 2-3 minuter åt gången.
Ibland slår den på när kompressorn går men oftast när den inte går. Ikväll visade elmätardisplayen 5.7kw när kompressorn inte gick. Jag kontrollerade för ett par dagar sedan med en tångampermätare direkt på trådarna till elpatronen och den visade också att det gick ström (7-8A) genom någon tråd till patronen.
Naturligtvis inverkar dessa några minuter av elpatrondrift inte speciellt mycket på den årliga förbrukningen så det bekymrar inte mig egentligen, men någon vettig förklaring till detta skulle vara intresant att höra. :)
Skrivet av: erp
« skrivet: 10 april 2010, 21:08:19 »

Att elpatronerna skulle inkopplas trots att effekten satts till noll, tror jag inte på. Den nedre går väl knappast att koppla in utan att kompressorn spärras, och varför den övre skulle gå in, finns ingen trolig förklaring till. Energin från patronerna kan inte ta vägen någon annan stans än till pannvattnet, hur mycket beläggning det än eventuellt skulle bli på dom.
//Ronnie
Skrivet av: Stolle
« skrivet: 10 april 2010, 20:04:34 »

Det är ett känt fenomen att den beräknade effekten på CTC är något låg. Den beror på temperaturen då CTC har angivit en slags medelförbrukning på kompressorn men verkningsgraden blir sämre vid högre temperatur. Dock skall du inte fästa för stor tillro till Clas Olssons energimätare. De går ganska fel och är oftast en typ som enbart mäter ström och spänning och multiplicerar detta med varandra. Aktiv effekt har också ett beroende av fasvinkeln mellan ström och spänning och vid reaktiva laster som en kompressor samt pumpmotorer kan det bli ganska fel
Skrivet av: Tdi
« skrivet: 09 april 2010, 20:03:17 »

Hejsan!

Nu har det gått sju månader sedan vi bytte värmesystem från elpanna till bergvärme och är vi mycket nöjda med vårt val av värmepump.  Thumbsup
Jag kan konstatera att effter en vinter med ihållande kyla så har vi klarat oss med eltillskottet avslaget hela vintern och dessutom har duschvattnet räckt till för två vuxna och tre små barn. :)
För ett par veckor sedan köpte jag en elenergimätare från clas ohlsson och kopplade in den på innkommande elledning till ctc:n. Det jag genast kunde konstatera var att elförbrukningen är ungefär detsamma som tillverkaren uppgett för 7.5:an även om vi har en 5:a Dvs. att den beräknade energimängden som ctc:n visar i displayen är ungefär 30% lägre än den verkliga förbrukningen.
Det som ändå kom som en chok var att eltillskottet slår på med 4.5-6 kw effekt ett par gånger per dag under 2-3 minuters tid. Sc:,h Det har naturligtvis inte så stor betydelse för den årliga förbrukningen men det gjorde mig verkligen förvånad.
Kan det vara så att ctc ingenjörer har kommit på att elstavarna borde "brännas av" ibland för att det inte skall bli någon slags beläggning på dem eller är detta något programfel??? :-\
Förövrigt är jag väldigt nöjd med ctc:n *roflmao*



 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!