Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar - Märkesspecifikt => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Värmepumpar och installationsfrågor. => IVT => Ämnet startat av: tobialsle skrivet 28 mars 2010, 12:09:46

Titel: Ovanligt mkt tillskottsel?
Skrivet av: tobialsle skrivet 28 mars 2010, 12:09:46
Hej,
när jag höjer termostaten i ngt rum, även bara mkt litet, börjar vår värmepump tugga igång på tillskott i ett tiotal timmar i sträck. Det fast rummet i fråga bara kanske är en 10m2 stort och utetempen är +5C till +10C. Pumpen har gått 140 timmar på tillskott i vinter. Är detta normalt eller finns det ngn inställning/trimning jag kan göra för att få ner tillskottet?

Detta är förutsättningarna:

Plats: södra Skåne
Rumstemp: ca 20gr
IVT Greenline HT PLus C7 + en extra extern vv-beredare
ytjordvärme, 400m kollektorslang (?)
Hus: 155m2 nybyggt betonghus, ingjutna värmeslingor i betongplattan

Tacksam för feedback!
/Tobias
Titel: SV: Ovanligt mkt tillskottsel?
Skrivet av: tobialsle skrivet 28 mars 2010, 14:47:07
kan lägga till att för tillskott ser det ut så här:
vv 2%, radiatorer 98%
Titel: SV: Ovanligt mkt tillskottsel?
Skrivet av: Apan skrivet 28 mars 2010, 15:07:09
Denna vinter, i Skåne måste vart lång och kallare än på länge,
Titel: SV: Ovanligt mkt tillskottsel?
Skrivet av: tobialsle skrivet 28 mars 2010, 16:23:02
Ja det har såklart varit kallare än på mkt länge, men problemet är att tillskottselen går igång även vid +5/10 grader.
Titel: SV: Ovanligt mkt tillskottsel?
Skrivet av: Roland skrivet 28 mars 2010, 16:43:18
Det är väl bara när inställningen på termostaten höjs som tillskottelen går igång. Vore det så att pumpen regelmässigt gick igång när det var kallare än +5 till +10 borde timmarna tillsatsel vara betydligt fler än 140 denna vinter.

Jag tror att det är betonggolvets förmåga att lagra värme som gör att tilsatselen går igång. Det tar för lång tid för pumpen enbart att få upp returtemperaturen när termostaten ställs in på en högre temperatur.

IVT-pumpar kan vara lite besvärliga tillsammans med golvvärme ingjuten i betong. Systemet blir så trögt att tillskottet går igång i onödan. Fabriksinställningarna kan behöva ändras. Kopplingsdifferensen är normalt 5 grader, prova med att sänka den. Tiden innan tillskott går in kan också behöva ökas. Den är normalt 60 minuter.

Ett annat problem man kan råka ut med ett trögt system när inställningarna inte är bra är att kompressorn stannar när tillsatsel behövs. Det skall inte ske.
Titel: SV: Ovanligt mkt tillskottsel?
Skrivet av: tobialsle skrivet 02 april 2010, 07:22:55
Ja det stämmer, det är bara vid ändringar av termostaten som tillskottet går igång.

Jag läste manualen och där rekommenderar man inte att man ska sänka kopplingsdifferensen till under 5 grader. Vad gör kopplingsdifferensen och vad får det för effekt om man sänker den?
Mvh
tobias
Titel: SV: Ovanligt mkt tillskottsel?
Skrivet av: Roland skrivet 02 april 2010, 08:39:20
Kopplingsdifferensen är skillnaden mellan start- och stopptemperatur. Om kopplingsdifferensen är 5 grader och börvärdet på returen 30 grader startar pumpen vid 27,5 och stannar vid 32,5 grader. För de allra flesta radiatorsystem och många golvvärmesystem fungerar 5 grader bra. Där är manualens rekommendation vettig. 

Det finns dock undantag. I en del fall av golvvärme i betong blir det ett så trögt system, det tar så lång tid för värmepulsen från pulsen att nå givaren som styr start och stopp, att det inte fungerar bra. Det finns något fall beskrivet här på forumet där man var tvungen att flytta givaren till framledningen för att få det att fungera bra men det var en IVT-installation i en större byggnad.

Tillsatsvärmen börjar gå in först när börvärdet inte har överskridits under en viss tid som ställs in med tillskottstimern. En lägre kopplingsdifferens gör att börvärdet nås snabbare, tillsatsen hinner inte gå in. Dessutom minskar det risken för att tillsatsen är inkopplad så länge att returen pga trögheten i systemet når kompressorns stopptemperatur.