Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 13 december 2011, 23:25:36 »

 *roflmao*
Skrivet av: DKT
« skrivet: 13 december 2011, 20:42:45 »

Thermia installeras BARA av utbildade, godkända och ackrediterade installatörer som alla är proffs på just Thermia.

Jodå så att. :,v(
Skrivet av: wezzlan
« skrivet: 13 december 2011, 16:47:34 »

Nu fungerar grejerna! ;D
Varmt varmvatten och lagom temperatur inne. Du hade helt rätt claesc att rörisen rört ihop det. Det känns skönt att det är fixat nu så jag slipper ha åt nerverna.
Tack för all hjälp!

God jul på er!  tomte::
Skrivet av: claesc
« skrivet: 12 december 2011, 16:32:25 »

Duovarianten har växelventilen på returen, och VVB ska kopplas på framledningen med ett T-rör. Om man kopplar in VVB på returen i stället kommer värmebäraren att snällt gå till raddarna vid värmekörning, men vid VV-körning går den först genom radiatorsystemet, innan den använder resten av sin värme till att värma lite på varmvattnet också. Det verkar som om rörisen har rört ihop begreppen.
Skrivet av: wezzlan
« skrivet: 12 december 2011, 14:16:04 »

Lite uppdateringar:

Rörisen kom ut med en ny växelventil och efter byte så var det fortfarande inte någon skillnad. I dag kom det ut en specialist från thermia och kikade på pumpen i flera timmar. Det visade sig att rörkrökar´n från första början kopplat rören fel och skall komma ut i morgon för att fixa till det hela under översyn av thermiaspecialisten. Vet inte vilket rör det rör (observera ordvitsen) sig om då jag inte varit hemma ännu. Återkommer med det utifall fler skulle råka ut för samma strul.
Skrivet av: wezzlan
« skrivet: 04 december 2011, 12:38:39 »

Hej
Jag ringer gubben på måndag så får han komma ut med en ny ventil.
Åter igen, tack för hjälpen. Man lär sig mycket när det blir problem
Skrivet av: claesc
« skrivet: 04 december 2011, 12:12:24 »

Vi har samma växelventil, ser jag. Den röda grejen upptill skvallrar om ventilens ställning. Kollar du noga ser du att det inte är ett kryss, utan en pil, som pekar åt det hållet ventilen står. Den ska peka fullt ut åt vänster eller höger, inte stanna i ett mellanläge som din gör. Det går att motionera ventilen genom att plocka av drivenheten (den grå lådan). Dra ut den blanka klämman under enheten, och lyft den rätt upp. Då kommer du åt att vrida ventilkäglan. Se till att ventil och drivenhet sitter i samma läge när du sätter tillbaka den.
Däremot skulle jag rekommendera att du i stället greppar luren och ringer installatören som ska komma omgående med en ny växelventil. Typisk garantigrej. Om du får ventilen att funka genom att motionera den kan du vara säker på att nästa gång den hänger har garantin just gått ut.
Skrivet av: wezzlan
« skrivet: 03 december 2011, 21:39:46 »

Hallå igen

Efter att ha spenderat hela lördagen med min värmepump så börjar det klarna lite. Luftade ur systemet men problemet kvarstog. Började kika lite på vad som sker när vv produceras och det visar sig att på 1h lyckades pumpen värma vattnet från 40 till 45 grader _/- På samma gång fick frugan stå inne och mäta vad som sker med radiatorerna. De blev kokheta trots att pumpen anger att den bara gör varmvatten. Det är där all energi tar vägen med andra ord, precis som ni tidigare har sagt till mig. Så här i eftrerhand kanske jag borde reflekterat över att jag har 27 grader varmt inne ibland, men trodde detta hade att göra med svårigheterna att ställa in kurvan vid nollgradigt huvuddunk

Detta borde ha med växelventilen att göra eller hur? Sagt och gjort lyfte jag av locket på pumpen och hittade en grå låda det står LK armatur på. Hittade dock ingen spak men ett rött kryss? på toppen. Körde växelventilen manuellt några gånger och den darrar till. Vad är det jag skall kika efter. Ska det vara någon pigg eller spak som rör sig? Vart sitter den i så fall? Är detta något enkelt fix eller ska jag ge mig och ringa installatören? Blir bara så insnöad på att lösa problemet fort.
Skrivet av: wezzlan
« skrivet: 02 december 2011, 23:00:46 »

jättetack claesc och ni andra som hjälper mig!
då blir det lite grejande i morgon med avluftning. får jag inte till det så får rörkrökrna komma ut och fixa.
Skrivet av: claesc
« skrivet: 02 december 2011, 22:35:51 »

Det fanns inte mycket i installationsmanualen:
3. Luft i TWS-slinga eller yttermantel. Under varmvattenproduktion:
• Lyssna efter luft.
• Kontrollera temperaturskillnaden mellan framledning och returledning.
Lufta systemet.
Stor temperaturskillnad kan tyda på luft i systemet.
Normal temperaturskillnad är 7-8 grader.

Installatören bör ha monterat en luftskruv på röret mellan VP (växelventilen) och VVB, på högsta punkten. Om din VVB är rostfri ska den ha en luftnippel som sticker upp ur överdelen.
Skrivet av: wezzlan
« skrivet: 02 december 2011, 22:09:34 »

ok claesc
jag har helt klart en egen brunn med en massa intressanta gaser i. Det som är spännande är att detta var en kur-ort förr och då ansåg man att detta vatten var perfekt att bada i och att dricka. Det gick tåg hit och folk trodde att vattnet botade ålder och sjukdomar Sc:,h.....åter till problemet. Uteslutningsmetoden (möjligtvis,kanske,eller) från det du skrev pekar på luft i tws-slingan. Fråga: hur får jag bort luften?
Skrivet av: claesc
« skrivet: 02 december 2011, 21:57:35 »

Eftersom du har ett helt batteri av filter på din vattenledning har du nog egen brunn och gratis vatten. Vi andra har en liten uschlig mätare på ingående kommunalt vatten, som läses av regelbundet och så kommer det en häftig räkning. Enda fördelen är att den är så känslig att man kan se också små läckor. Din VP har kapacitet nog att få dina 200 liter till 60 grader på mindre än två timmar, så antingen lämnar den inte så mycket värme när den ska göra VV (luft i TWS-slingan?), eller så försvinner varmvattnet, men då har du en mycket varm ledning från beredaren med nästan konstant temp hela vägen, eller så går värmen ut i raddarna (växelventilen, varmt rör ut till raddar även när maskinen gör VV), men då har du nog också ordentligt varmt inne.
Skrivet av: wezzlan
« skrivet: 02 december 2011, 21:22:00 »

Tack för alla svar!
Eftersom jag är helt borta på detta behöver jag några förtydliganden: Vilken vattenmätare talar vi om och vart bör jag hitta den?
Sitter luftnippeln innanför kåpan på vv-beredaren eller hittar jag den någonstans bland alla kopparrör ovanför?
Det är inte något speciellt med inkopplandet av beredaren förutom att kallvattent tas efter ett vattenfilter som rensar mangan, svavelväte och järn. Alla rören går invändigt i huset och det droppar inte vatten på något ställe.
Skrivet av: DKT
« skrivet: 02 december 2011, 20:22:59 »

Hej
Ja det var det jag misstänkte, något är det ju som strular.
Någon som har en idé vart jag skall börja felsöka?
kan det vara så att luften i systemet gjorde att varmvattenproduktionen rusade?
Kikade just på pumpen, på ett dygn har den producerat varmvatten i 10h. Något är det ju som jäklas, har inte duschat i dag eller spolat vv i större omfattning.
Tror det är samma fel här. Luft i TWS slingan i beredaren. Verkar inte som din installatör var så jättenoga innan han packade ihop. Jag tror det sitter en luftnippel på toppen av din beredare.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 02 december 2011, 19:44:07 »

På de 10 timmar pumpen har gått senaste dygnet borde den producera ca 80 kWh värme. Det är över 3 kW i snitt. Man frågar sig vart värmen tar vägen om varmvattenförbrukningen är normal. 3 kW värme på fel ställe märks. Eftersom beredaren är isolerad och det inte sprutar ånga ur den kan värmen gärna inte hamna i beredaren. Jag tycker att det enbart är genom att värma huset som pumpen kan bli av med 80 kWh på ett dygn utan att pannrummet blir överhettat. Dessutom tyckte jag att antalet timmar uppvärmning av huset var lite lågt men det kan vara bra isolerat. Det var av dessa anledningar jag undrade om växelventilen krånglade.

Alternativet att pumpen har en väldigt låg effekt när den gör varmvatten verkar inte rimligt. Är det något speciellt med inkopplingen av varmvattenberedaren?

En läcka? Står vattenmätaren stilla?

Det är en möjlighet, en liter per minut räcker men vattnet borde märkas.
Skrivet av: claesc
« skrivet: 02 december 2011, 19:21:37 »

En läcka? Står vattenmätaren stilla?
Skrivet av: wezzlan
« skrivet: 02 december 2011, 13:14:24 »

Hej
Ja det var det jag misstänkte, något är det ju som strular.
Någon som har en idé vart jag skall börja felsöka?
kan det vara så att luften i systemet gjorde att varmvattenproduktionen rusade?
Kikade just på pumpen, på ett dygn har den producerat varmvatten i 10h. Något är det ju som jäklas, har inte duschat i dag eller spolat vv i större omfattning.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 02 december 2011, 12:09:44 »

Tack för svar: jo temperaturen är samma. Är antalet timmar lågt? jag började fundera på att det var för mycket. Läste en massa loggar där vv-produktionen låg på 52h/månad osv och blev orolig fast då kanske åt fel håll? Vad är brukliga drifttider på november månad rörande vp, vv? (förstår att det kan skilja lite)

Jag menade att antalet timmar pumpen värmde huset verkade lågt. Varmvattentimmarna håller jag med om är höga. Man brukar räkna 5000 kWh/år för varmvatten för en normalfamilj (vad det nu kan vara). Det blir med en pump på 8 kW (köldbäraren är förmodligen några grader varm så jag räknar med att pumpen ger 8 kW  även vid varmvattenberedning) ca 600 drifttimmar/år dvs. ca 50 tim/månad. Jag har svårt att se hur 2 vuxna skall kunna göra av med så mycket varmvatten att pumpen skall behöva gå 160 timmar på ungefär en månad.
Skrivet av: Berka1
« skrivet: 02 december 2011, 08:53:42 »

Hej Wezzlan!
 Under november hade jag följande siffror vp 278 h var av vv 29 h. tomte::
Skrivet av: wezzlan
« skrivet: 01 december 2011, 18:07:47 »

Tack för svar: jo temperaturen är samma. Är antalet timmar lågt? jag började fundera på att det var för mycket. Läste en massa loggar där vv-produktionen låg på 52h/månad osv och blev orolig fast då kanske åt fel håll? Vad är brukliga drifttider på november månad rörande vp, vv? (förstår att det kan skilja lite)
Skrivet av: Roland
« skrivet: 01 december 2011, 17:09:27 »

Kontrollera att framledningen till radiatorerna har samma temperatur som returen in till pumpen när kompressorn har stått still ett tag. Antalet timmar pumpen har värmt huset verkar lite lågt. Det kan kanske vara läckage i växelventilen. Det borde inte vara så med tanke på att pumpen är ny men man vet aldrig.
Skrivet av: wezzlan
« skrivet: 01 december 2011, 14:10:20 »

Hej igen!
Nu verkar problemet vara löst. Jag hade inte varit nog uppmärksam och det var luft i systemet på övervåningen. Nu går inte tillsatsen in mer. Tack för att ni hjälper till! studs

Nu står jag inför ett nytt problem.  Kikade igen på drifttiderna och märker att pumpen gått 333h varav 160h varmvatten. Tycker det låter mycket med den varmvattenproduktionen. Duschar ju inte onödigt ofta och vi är 2 vuxna. Pumpen har ju bara gått drygt 4 veckor. Är det någon inställning jag måste pilla på här? Pumpen är som sagt en thermia diplomat duo optimum men tillhörande 200l vv-beredare. 
Skrivet av: claesc
« skrivet: 28 november 2011, 22:58:38 »

Nattsänkningen är inget att oroa sig för. Det blir ingen förrän du ansluter en klocka som kopplar in 10 kOhm på ingång EVU, nummer 307 och 308 på anslutningsplinten. Då kommer sänkningen, och du ser en klocksymbol i teckenfönstret. Har du ingen klocka får du ingen sänkning.
Skrivet av: wezzlan
« skrivet: 28 november 2011, 22:02:45 »

Ska fippla till det med gradminuterna också när jag är igång. Undrar fortfarande varför tillsats2 gått in 8h?
Ska vänta några dagar och se om det fortfarande stiger eller om det bara har varit någon tillfällig grej för att systemet inte varit inkört...kan ju alltid hoppas på det. Återkommer om problemet kvarstår.
Sedan är det ju en inställning där man kan sänka temperaturen på natten. Jag vill inte ha det så, dock när jag försöker ändra den så går det inte att ställa in 0 grader utan som minst 1 grad. Har ni någon lösning på det?

Tack för all hjälp hittills  Thumbsup

Skrivet av: claesc
« skrivet: 28 november 2011, 21:51:38 »

Tumregel: Tio gånger fler gradminuter för tillsats än för kompressor. Hysteresen helt OK. Jag kör gradminuter -100/-990 för att få färre starter, jag har ganska liten vattenvolym i radiatorsystemet så det både värmer och svalnar ganska fort.
Skrivet av: wezzlan
« skrivet: 28 november 2011, 20:31:44 »

Tack så mycket
Ska genast ner till pumpen och kika på det.
Vad är ett bra värde på hysteres för tillsatsen respektive kompressorn? Just nu så är inställningen för kompressor 10 och för tillsatsen 20
Gradminuterna är -500 för tillsats, bör jag dra upp dessa till -990?


Skrivet av: claesc
« skrivet: 28 november 2011, 20:21:03 »

Kolla att hysteres för tillsatsen är högre än hysteres för kompressorn. Du hittar inställningarna i servicemenyn. Håll vänsterpilen inne i 5 sekunder så hoppar den fram. Du kan också kolla kurvan för integralen, den ska vara jämnt stigande och fallande. Har den hack så kör maskinen på hysteres. Låg hysteres på tillsats gör att om framledningen kommer mer än hysteresen under börvärdet, ställs integralen om till startvärdet för tillsats (-500) och tillsatsen startar direkt. Fråga helst inte hur jag vet det. huvuddunk
Skrivet av: wezzlan
« skrivet: 28 november 2011, 20:11:30 »

Tack för svar!
Både pump och slangar kopplades in samma dag. Sedan dess har tillsats2 stigit. Vecka 1 så låg tillsatsen på 2h. Vecka 2 så låg tillsatsen på 6 timmar och nu vecka 3 så ligger den på 8h. Tillsats1 har 0 timmars tid. Det känns som om det är något annat som jäklas?

Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 28 november 2011, 19:37:54 »

Det troliga är väl att det mesta av tillskottet kom när man satte in pumpen, det är rätt vanligt att man kör den som elpanna en stund innan man är helt klar med installationen.
Skrivet av: wezzlan
« skrivet: 28 november 2011, 18:31:18 »

Hej på er

Jag har en nyinstallerad (3veckor) thermia diplomat duo optimum 8 med 2*300 meter jordvärmeslang nedgrävd på en blöt åker. till pumpen hör en 200 liter vv-beredare.
I dag var jag ner och kikade på driftstiden och upptäcker att den redan dragit 8h tillsats2. Inställningarna är standard förutom att jag sänkt kurvan till 36 grader och legionellakörning till var 14:e dag. Huset är 120 kvm, bra isolering på övervåning och lite klenare på nedervåningen. I huset sitter 13 nya radiatorer utan strypning utom på första radiatorn. Huset ligger i västjämtland om det säger något.

Min fråga är följande: Varför har den redan dragit 8h tillsats 2 då det varit plusgrader ute i stort hela november?
Jag har läst igenom "så optimerar du din värmepump" och förstår att det går att ändra gradminuterna (integral) för tillsatsvärme. Är det där problemet ligger? vart skall jag börja leta.

Då jag just helkonverterat från direktel och aldrig haft värmepump innan så är jag helt nybörjare på detta. När ni svarar så är jag väldigt glad om ni förklarar ungefär som ni skulle förklara för en 5-åring  :D

Ha det bra så länge

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!