Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Roland
« skrivet: 03 januari 2014, 08:35:42 »

Jag instämmer med Rickard. Ett slutet expansionskärl kommer inte att fungera bättre än trycksättning av de befintliga.

Vad var det för temperatur på köldbäraren?
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 03 januari 2014, 06:54:29 »

Det gör dom inte.
Troligen har installatören ingen aning om vad som är en OK KB-temp eller hur man kollar de verkliga temperaturerna.
Du får ta det som en lärpenning helt enkelt.

Eller begär pengarna tillbaka om det inte löser problemet, då tror jag inte din installatör är lika självsäker längre.

Vill inte låta negativ, men faktum är att om din nivå varierar som du beskriver så kan det i mina ögon inte bero på annat än att ni har för kallt i borrhålet, det fryser, komprimerar slangarna, försämrar flödet i KB-kretsen, vilket i sin tur ger er värmepump dålig funktion, sämre verkningsgrad, och troligen en kortare livslängd.
Att försöka fixa det med ett tryckkärl som gör att du inte längre kan se hur nivån varierar gör (troligen) inte att det fungerar bättre, men OM det alls skulle fungera så gör det alldeles säkert att du inte KAN SE om problemen kvarstår.

Om du istället sätter in säkerhetsventiler på de befintliga plastkärlen kan du få samma tryck som i tryckexpansionskärlet, du ser vad som händer, och det blir billigare.

Kan du inte ta ett kort på den befintliga installationen så vi får se hur de nuvarande kärlen ser ut och är monterade.
Det känns sååå onödigt att du skall lägga ut några tusen på en helt onödig förändring av din anläggning när det kanske inte alls är nödvändigt, eller löser problemet.
Skrivet av: StinaB
« skrivet: 02 januari 2014, 21:37:31 »

Tack för alla tipsen! Har kollat upp KB-vätskans temp. och den är ok, enligt installatören. Ska nu prova att sätta in ett slutet kärl till veckan och hoppas på att problemen löser sig då  ???
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 30 december 2013, 07:18:08 »

Ni borde fundera på ett komplettera med ett borrhål till, eller att komplettera med 150 meter jordkollektor i serie med borrhålet, låt den kylda köldbäraren först gå 150 meter i mark, sedan ned o borran och upp/in i värmepumpen.
Men först kan ni ju prova trycksätta expansionskärlen.
Det har inte med cirkpumpen att göra, och om du har plastkärl med säkerhetsventiler, som är det vanliga, så kan du lika gärna trycksätta dem som att sätta in ett tryckexpansionskärl.
Skrivet av: Erik Renberg
« skrivet: 29 december 2013, 21:14:34 »

Det går ju alltid att mäta tempen på inkommande KB-rör manuellt: Typ kila in en digitaltermometer under isoleringen där man kommer åt.

Sedan är huset stort (250m2) och om VP då är på 7kW kan man gissa att den går för fullt en stor del av vintern och därför driver ner KB-temperaturen en hel del... och att de då som sagt fryser och klämmer på slangen.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 29 december 2013, 21:02:54 »

Installerades pumpen 2000 antar jag att det är en modell där man inte kan se köldbärartemperaturerna på en display. Det hade annars varit intressanta värden.

Grundvattnet ligger djupare än berget så det är ingen sträcka där det är jord runt borrhålet och köldbärarslangen går i vatten. 134 meter aktivt borrhål till en pump som ger ca 7 kW en bit upp i Norrland, för mig är det i riskzonen för att borrhålet fryser men inte självklart att det blir så. I min anläggning är variationen mellan höst och vår frågan om några deciliter.

Lite konstig installation med två expansionskärl. Var det så från början eller sattes nr två in senare när det visade sig vara problem?

Jag skulle som första alternativ trycksätta expansionskärlen som finns. Finns det säkerhetsventiler på kärlen som gör att det går att behålla ett övertryck i kärlen ska det vara möjligt. Hur man gör det beror på hur installationen ser ut, jag har använt mig av en cykelpump.
Skrivet av: StinaB
« skrivet: 29 december 2013, 19:51:31 »

Hej och tack för snabba svar!
Borrhålets längd: 145 meter, berg på 3 meters djup, grundvatten nivån på 11 meters djup.
Huset är på 250kvm och ligger i Sollefteå/Kramfors
Vet tyvärr inte storlek på pumpen men det är som sagt en Thermia Villa Classic 75 som installerades år 2000. Ska undersöka och återkomma.

När det har varit riktigt kallt så har systemet fungerat bra, det är när det har varit längre elavbrott som problemet har uppkommit. Det första tillfället var år 2010 vid stormen Dagmar.

Utöver problemen vid elavbrott så skiljer det även en del på säsongerna. På vårarna har nivån stigit ca 8 liter och på hösten sjunkit ca 8 liter.

Förutom det ni har beskrivit finns det någon chans att cirkulationspumpen kan vara boven?
Har varit i kontakt med installatör som rekommenderar att byta till tryckkärl istället för de två expansionskärl i plast som nu sitter där för att lösa problemet. Vad tror ni om detta?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 29 december 2013, 15:14:00 »

Tror också att det fryser i borrhålet. När huset har blivit utkylt och ska värmas upp igen belastas borrhålet betydligt hårdare än normalt. Men nu är det inte så kallt, hur fungerar det när det är riktigt kallt ute och pumpen drar en massa värme från borrhålet av den anledningen? Varierar inte nivån då också?

Det kan bli bättre om man trycksätter köldbäraren genom att pumpa in luft i expansionskärlet.

Förutom vad Lmf frågade efter vore det bra att få veta på vilket djup berget finns och var grundvattennivån ligger. Den här typen av problem brukar uppstå när berget ligger under grundvattennivån. Jord leder värme sämre än berg så det fryser först i toppen på borrhålet där slangen går genom jordlagret. 
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 29 december 2013, 13:47:34 »

Det där låter som om ni har ett bottenfruset borrhål
Ett borrhål som vid elavbrott tinar upp och då inte klämmer på slangarna och nivån i kärlet sjunker
När elen återkommer fryser det till i borrhålet och slangarna kläms åter ihop och vätskan stiger.

Finns det mer information?
Längd på borrhål?
Husets storlek och var geografiskt?
Storlek på Värmepumpen?
Skrivet av: StinaB
« skrivet: 29 december 2013, 13:36:14 »

Vi har problem med att nivån på köldbärarvätskan varierar kraftigt i samband med strömavbrott. Efter ett dygns elavbrott sjunker vätskan med ca 10 liter och stiger sedan kontinuerligt med 15 liter under 24 timmar när elen kommer åter. Expansionskärlet räcker då inte till utan måste tömmas efterhand och då slår eltillsatsen på kortare stunder och det slutar med att köldbärarpumpen slår ifrån. Testar att slå på eltillsatsen enbart på värmepumpen och då sjunker köldbärarvätskan åter med ca 10 liter under 24 timmar. Och så fortsätter det. Samma sak hände för ca 3 år sedan vid det förra större elavbrottet. Värmepumpen är en 13 år gammal Thermia. Kompressor byttes för ca 2 år sedan. Systemet är luftat två gånger utan förbättrande resultat. Vi  har annars inte haft några större problem med systemet. Väldigt tacksam för hjälp!

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!