Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Bertil
« skrivet: 03 september 2004, 13:47:08 »

Helt rätt erland. Har man flera hål ska man strypa flödet  ( i det kallaste hålet) så att samma temperatur erhålles. då nyttjas hålen optimalt.
Jag kör en anläggning med fyra borror, efter injustering på flöde av installatören märkte jag påfrysning snabbt på en av borrorna. Djupen skilde kraftigt ändå ströp man till samma flöde  >:( :o :o
Nu efter en hel del rattande har jag hittat rätt.  ;D
Skrivet av: Erland
« skrivet: 31 augusti 2004, 14:31:48 »

När jag fick borrat i våras hade jag specificerat 200 m totalt djup till en värmepump som levererar ut 10 - 11 kW. Under borrningen kom vatten på 69 m, 97 m och sedan massor av vatten och trasigt berg på 113-114 m. Protokollet anger 20 000 l/tim (mätt genom "blåsning", alltså hur mycket vatten som kommer med tryckluften upp under borrningen). Den stora containern fylldes på snabbt och en länspump för att avlasta containern behövdes. Man gick vidare (sakta) till 121 m men borraren sade att det inte var någon chans att fortsätta till 200m med det vattenflödet och jag har ingen anledning att betvivla det. Därför gjorde man ett andra borrhål, ansatt 5,5 m från det andra (platsbrist!) men lutat 18 grader. Det borrades till 121 m det också och dess avstånd till det första är drygt 40 i nederändarna. Med hänsyn till jorddjup (8 resp 10 m) och vattennivå (2,2 m under markyta) räknar jag med att dessa två hål motsvarar minst 210 m aktivt hål vilket är ca 20 % mer än de kalkyler jag fått.
Det skall bli mycket intressant att se om de båda hålen ger påtagligt olika effekt.  De är i allt utom vattenmängd under borrningen så lika att skillnaden borde bero just på denna faktor. Man kan ju omöligen verta om det är tämigen stillastående eller starkt rörligt vatten, bara i det senare fallet kommer det att vara av betydelse. Det gäller inte bara rörlighet i sidled, utan också eventuell omsättning mellan vatten från olika djup, det kan alltså mycket väl bli en strömning i vertikal led. Problemet är ju bara att man inte vet något säkert. När det första, riktigt vattenrika hålet  just borrats färdigt övervägde jag om jag skulle våga stoppa där, men 10-11 kW på 115 m aktivt hål är ren gambling och jag vågade inte.
En del av svaret kommer i vinter. Just nu tar jag ju praktiskt taget inte ut någon energi, vid de enstaka gånger pumpen kör går temperaturen på KB in inte under 9 grader. Men jag har monterat ett termoelement på de två ingående rören (dvs ett från vardera borrhålet) och tänker mäta upp eventuell temperaturskillnad. Flödet bör rimligen vara detsamma. Om det skulle vara  stor temperaturskillnad kan jag strypa det ena flödet eftersom jag satt in ventiler på rören redan. Vi får se !
Skrivet av: Bob_the_builder
« skrivet: 31 augusti 2004, 00:36:08 »

Är det sorten man kan bli allergisk mot? Får alltid sån huvudvärk...
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 29 augusti 2004, 12:21:55 »

Bra att du anmälde borran då har ju du ditt på det "torra"

Här är det många som säljer på flaska, men det är inte lagligt har jag hört.
Konstigt vatten verkar det oxå va, vetetusan vilken källa dom hämtar det ur  :o :o  ;D
Skrivet av: Norrlänningen
« skrivet: 29 augusti 2004, 12:16:41 »

Jodå, jag ligger utanför, de sa då inte ett pip då jag ansökte inför borrhålet men de försörjer byn från brunnar bara en bit (ca 700 meter) härifrån. Sälja vatten till kommun, jodå, men då bli´re på flaska  ;D
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 29 augusti 2004, 12:13:25 »


Är du utanför skyddsområdet för kommuns vattentäkt?
Om du bott närmare hade dom med lite oflyt nekat dig att anlägga bergvärme/ytjordvärme!! >:( :o

Om du pumpar nog mycket kanske kommunens vattentäkt sinar då måste dom köpa vatten av dig  :o ;D ;D 8)
Skrivet av: iSpiNNeN
« skrivet: 29 augusti 2004, 12:11:47 »

Tänk på att vid 100m aktivt borrhål bör man inte ta
ut mer än energi motsvarande 1 kubik olja eller 8000kWh, gör man det riskerar man att isen i hålet inte hinner smälta bort till nästa uppvärmningssäsong.
D.v.s. permafrost uppstår.

Se hålet som en oljetank som man bara kan fylla på en gång om året
Skrivet av: Norrlänningen
« skrivet: 29 augusti 2004, 12:04:43 »

Det stora nackdelen som jag ser det skulle vara om det tog tid innan vattnet strömmade in igen.  Tappar man upp en full bubbelkopp, kör tvättmaskin å diskar samtidigt så vill jag ju ogärna att nivån sjunker. Tror inte det är någon större risk med min borra, men man VET ju inte, å det skulle ju kännas kymigt att ringa tekniska på kommun bara ett par dagar efter man varit stöddig å sagt upp vattnet... ::)

När det borrade hos mig så fick de första vattnet på 16 meter, där första trasberget låg, Då var det hanterbart, men någonstans kring 60 m så gick de på en stadig åder, ca 13.000 liter/timmen. Formligen vräkte vatten ned i containern, de ned i containern med en pump som klarade 20 kubik i timmen å vräkte ut vattnet i slänten (bor bra till för dylika övningar). De körde vad pumpen klarade och lyckades hålla containern  3/4 full hela tiden (stålena tog då sin vackra tid påsig innan de gick ned)

Så rimligtvis så borde det funka med att ta ut precis allt vatten jag behöver ur hålet utan att vara orolig för att jag sänker vattenpelar´n mer än nån minut, men man ska ha något att grubbla på åsså, fick till det så fint när jag täckte slangarna att jag inte är så pigg på gräva upp det, sedan har vi ju vunnit tävlingen "norrlands godaste kranvatten", vid tävlingen "sveriges godaste kranvatten -97", bara det är ju värt att behålla kommunens vatten för (ehh..ja, de har vattentäckten ca 700 meter från mig ) ::)

Skrivet av: Bertil
« skrivet: 29 augusti 2004, 11:38:50 »

Att ta ut vatten ur borran är effektivt, men man rtiskerar att sänka grundvattennivån, då minskar ju effektivt djup.
Men för återladdning på sommaren kanske det skulle vara effektivt med tex bevattning biltvätt  mm ur borran då är ju vattennivån som högst och uttaget litet.
Kunde man återladda borran helt varje sommar genom detta skule det va en liiiiten vinst.
Viktigare kanske om borran är vek!!
Skrivet av: Norrlänningen
« skrivet: 29 augusti 2004, 10:23:16 »

Tjena..

Borrare kan vara rätt roliga "180 meter är som 300, det vet vi för att det strömmar mycket vatten när vi kört ned 200 meter stål å vispar runt.." 180 meter vatten är bättre än 10 st 300-metershål där det inte finns något som för värmen från berget till kollektorn. Men utan mätningar (eller då man kört anläggningen en svinkall vinter å fortfarande har +4/5 grader in, då kan man också räkna med att det rör på sig där nere.)

Mycket vatten=bättre odds för att det rör på sig även nere i berget. I mitt fall så har jag grunnat på om man kanske skulle ta vatten ur hålet åsså, så slipper man betala kommun för det. DÅ skulle jag kunna garantera ett flöde i berget i o m den vattentillflödeskapacitet som hålet har  

Vad gäller ett Torrt borrhål, har aldrig hört om någon som lyckats med den bedriften att ha ett borrhål som håller sig torrt någon längre tid, det brukar sippra in vatten och så småningom så är det vattenpelare till grundvattennivå även i dessa.
Skrivet av: nyborrad
« skrivet: 28 augusti 2004, 23:04:36 »

Tack Norrlänningen för bra tips.
Är novis men även jag har en känsla av att mycket vatten vid borrningen troligen innebär hyfsat flöde i berget också. Jag vet inte hur det är med vattenfickor och hur vanligt det är med i princip stillastående vatten i dessa.
Borrkillarna som var här var definitivt inga nybörjare och enligt deras uppfattning skulle mitt mycket vattenrika 180m hål i princip motsvara ett hål på ca 300m i torrt berg.
Om det var skitsnack eller om det ligger något i det lär väl framtiden utvisa.
Jag lovar att meddela i detta forum om det fryser...
Skrivet av: Norrlänningen
« skrivet: 28 augusti 2004, 19:49:57 »

Tjena

Blend. Har aldrig hört något snitt, vet bara att det varierar kraftigt och kan göra det med korta avstånd. Då jag borrade hade jag ju som sagt 15.000 liter/timmen ur hålet, då grannen, tre kåkar bort borrade var det kruttort hela vägen ned, samtidigt som en annan granne till mig, snett över gatan har problem med att grundvattnet tränger upp i källaren å skapar swimingpool lite "nu och då" så det kan variera väldigt mycket på korta avstånd.

Nyborrad. Du kan ju prova höra om tekniska i kommunen gjort några tester runt i åsen innan de bestämde sig, alternativt kan SGU veta läget, kan ge en fingervisning i alla fall.

Angående rörelse i vattnet så bedyrade min installatör och ett par andra också att dimensioneringsprogrammen de laborerar med räknar med stillastående vatten.

Nä, för att vara säker på flöde I berget så ska hålet vara artesiskt (eller så ska man ha slantarna att satsa på att kolla det, vet det går, men har för mig att det kostade en skaplig peng) men enl. "min tro" och vad en polare som borrigg säger så ger en stor mängd vatten vid borrningen betydligt bättre odds för att vattnet åsså rör på sig i berget.
Skrivet av: Blend
« skrivet: 28 augusti 2004, 13:09:32 »

Vad är det vanligaste flöde folk hamnar på ?
- Vad är ett godkännt värde ?
Skrivet av: nyborrad
« skrivet: 27 augusti 2004, 17:29:07 »

Sarastro! Jag bor i Hudiksvall.
Något borrprotokoll har jag ännu inte fått då borrningen blev klar för bara någon dag sedan och pumpen skall installeras om två dagar.
Dock kan jag väl räkna med ett hyfsat flöde på det vatten som är ovan berg då kommunen tar sitt vatten ur denna ås?
Däremot undrar jag hur man kan veta hur stort flödet i berget är för det är klart att vatten i rörelse ger bättre effekt än stillastående.
Så att det formligen forsade vatten ur hålet och att man med nöd och näppe klarade av att ta sig ned till 180m är alltså ingen garanti för ett bra flöde?
Skrivet av: Norrlänningen
« skrivet: 27 augusti 2004, 14:38:22 »

Citera
15 000l per timme är bra, mycket bra

Precis den siffra som då står på mitt borrprotokoll ;D ;D ;D
Skrivet av: Stand
« skrivet: 27 augusti 2004, 14:33:30 »

15 000l per timme är bra, mycket bra
Skrivet av: Blend
« skrivet: 27 augusti 2004, 13:43:08 »

Mäts flödet i hålet under borrning? Står det i borrprotokollet man får ?(hittar det inte nu).
Isf,vet nån vad "bra" flöde är ?
Skrivet av: Sarastro
« skrivet: 27 augusti 2004, 13:04:41 »

Var bor nyborrat ? Låter nästan som det berg vi bor på och som ska borras om 1 1/2 månad ..
Skrivet av: Roland
« skrivet: 27 augusti 2004, 12:27:46 »

Alla hål blir så småningom fyllda med vatten till grundvattenytans nivå. Grundvattennivån behöver inte ha något att göra med på vilken nivå borraren träffar på vatten. En f.d. kollega var missnöjd över att borraren inte träffade på vatten förrän på 60 m djup. En titt på kartans höjdkurvor visade att 60 m djup var ca 30 meter under vattenytans nivå i en vik av Östersjön som låg  1 km från huset. Då lugnade han sig.

För att man skall ha glädje av en massa vatten i borrhålet krävs att det är grundvattenströmmar som transporterar värme till borrhålet. Står vattnet still spelar det ingen roll om det finns massor av det.
Skrivet av: Blend
« skrivet: 27 augusti 2004, 08:51:02 »

Hur vet man om det är ett vattenrikt hål ? Mäts det nått flöde ? Jag hade 24 m ned till berget (sandås även här). Isf hur mycket är ett vattenrikt hål?  Under den tid de borrade i berget så flödade vattnet upp ur hålet,och borrarn sa att det va mycke vatten.. Kompenserar ett högt flöde av vatten för de 24m som jag hade ned till berget ?
Skrivet av: Thomas
« skrivet: 27 augusti 2004, 08:25:27 »

Har helt nyligen borrat och det visade sig vara ett synnerligen vattenrikt berg. Började lite svettigt med 33 m till berg då jag bor på en sandås men sedan alltså mycket vatten i berget. Kan man räkna med mindre risk för frysning och bättre värmeuttag ur ett så "vått" hål jämfört med ett relativt torrt?

Japp! Det är bara att gratulera!

/Thomas
Skrivet av: CarMan
« skrivet: 26 augusti 2004, 19:37:38 »

då har väll jag raka motsatsen då,
1,5m till berg & rorrar killarna trode inte att det skulle komma någe vattan alls i mitt hål.

Dom har inte borrat klart ännu, men dom har borrat förut här på gatan & då var det ont om vatten.
Skrivet av: nyborrad
« skrivet: 26 augusti 2004, 18:59:48 »

Har helt nyligen borrat och det visade sig vara ett synnerligen vattenrikt berg. Började lite svettigt med 33 m till berg då jag bor på en sandås men sedan alltså mycket vatten i berget. Kan man räkna med mindre risk för frysning och bättre värmeuttag ur ett så "vått" hål jämfört med ett relativt torrt?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!