Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Luft/vatten => Ämnet startat av: andha885 skrivet 27 oktober 2005, 17:27:03

Titel: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: andha885 skrivet 27 oktober 2005, 17:27:03
Hej

Ska bygga nytt hus under nästa år och funderar som bäst på ekonomisk och miljövänlig uppvärmning. Solpaneler kommer att vara en del i detta och då är frågan vad man ska koppla det till. Pellets är uteslutet och bergvärme känns för dyrt. Skulle luft/vatten vp kopplat till acktank och solpaneler vara ett bra val? Tanken är ju att vp:n kan vara helt avstängd under sommarhalvåret. Det bör vara ett kombisystemförresten. I huset vi bygger ingår en frånluftsvärmepump men nibe 2010 verkar inte så mycket dyrare än fvp:n som ingår.

/A
Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: grolim skrivet 28 oktober 2005, 09:23:43
"Alla som var insatta i den frågan" och som jag pratade med på villa, hem mässan i göteborg tidigare i höst sade att det var inte ekonomiskt rätt i dagsläget med en sådan installation då en luft/vatten pump kostar omkring 33 öre/kWh att driva och en solanläggnings kostnad var beräknad till omkring 55 - 60 öre/kWh under dess avskrivningstid. Men släpp inte dessa tankar och funderingar, snart så har vi säkert ett energipris på både 2 och 3 kr/kWh ( + att priset på solpaneler säkert kommer att bli lägre också) och då kommer en solanläggning att vara klart mer effektiv jämfört med alla typer av värmepumpssystem  - i allafall på sommarhalvåret.

// Grolim
Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: Sfinx skrivet 28 oktober 2005, 17:15:07
Nibe har på sin web kopplingsscheman för inkoppling av frånluftsvärmepump till extern värmekälla.
för Fighter 360 är sidan här: http://www.nibe.se/vvs/produkter/fvp/F360d.asp#
"Normalt sker extra effekttillskott via värmepumpen:s
elpatron i de fall värmepumpens effekt inte är tillräcklig.
Med nedanstående alternativ sker detta effekttillskott
istället med hjälp av externa värmekällor.
Om effekt inte finns tillgänglig i den externa värmekällan
kopplas elpatronen i värmepumpen automatiskt in"

Dvs du ser till att minska konsumtionen av direkt el om du har tillgång till soluppvärmt ackumulatorvarmvatten
Kör med Vakuumsolfångare så får du bästa årsutbyte.

Hade frånluftsvärmepumpen räckt till vore det inte lönsamt med annan uppvärmning. Nu ersätter du elpatronens effekt viss del av tiden. Inte för att ersätta VP effekt som ""Alla som var insatta i den frågan"  refererar till.
En utelufts VP skulle också ersätta elpatronen men också bara viss del av tiden. När det är riktigt  kallt skulle den inte ge någon besparingseffekt.

Alternativen?
En effektivare frånluftvärmepump. Comfortzone kanske.
Kamin för högsta effektbehoven.


Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: jockefors skrivet 28 oktober 2005, 20:47:32
Hej ..
finns ju ingen anledning att köra solvärme om du har en luft/vattenanläggning ..
luftdelen har ju ett rekordhögt cop på sommaren å klarar nog av att till ett mycket fördelaktigt pris göra varmvatten åt hela kvarteret...
om nu inte nån försäljare ljög så på stod han att  cop värdet på sommaren låg runt 10 på pumparna  en luft luft har tex bättre cop på sommaren än ett berg system har då det systemet i princip jobbar med samma köldbärar temp jämt typ +3grader
så det tjänar som lite till att ha tårta på tårta 
för bägge systemen sol å luftpump har sina dalar på samma ställe dvs då det blir kallt.det e då vettigare å satsa på nått som värmer rejält på vintern i stället...
Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: Sfinx skrivet 28 oktober 2005, 22:34:15
Hej ..
finns ju ingen anledning att köra en luft/vattenanläggning om du har solvärme .. ;)

Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: jockefors skrivet 28 oktober 2005, 23:04:28
Hej..
 
Hmm nu vet jag inte om jag e ute å cycklar men.. en ny  luft vatten går att köra ner till ca -10-15 grader med hyffsad verknings grad  så den anläggnngen klarar väl av ca 80-90% av husets totala värmebehov
tyvär e det inte gratis.

solvärme är lika dyrt nästan om inte dyrare och klarar inte av att värrma huset i lika stor omfattning..dom flesta solvärme system gör ju enbart varmvatten på vår sommaren & höst ..enda gången solvärme är riktigt bra är då man inte behöver denen strålande varm sommar dag..dessutom så lider dom ju av att en sån dag så e dom lite för effektiva

det brukar visst gå rejält varmt i systemen då  *roflmao*
Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: Sfinx skrivet 29 oktober 2005, 22:19:36
Man kan se det såhär:
Nybyggt "normalhus" med frånluftsvärmepump drar i uppvärmning och varmvatten max 10.000 kwh/år
Hushållselen på kanske 7.000 kwh/år tillkommer. Summa 17.000 kwh. Utan frånluft är det vanligt med ca 25.000 kwh.
Frånluftsvärmepumpen fungerar oavsett utomhustemperatur.
En vanlig kompressorstorlek i en frånlufts VP är 700w. Med COP på nästan 3 blir möjlig effekt ut ca 2 kw. Året om.
Husets effektbehov är störst när det är som kallast. Ner till åtminstonde 0 fungerar vanligtvis en väldimensionerad frånluftsvärmepump. En uteluftsvärmepump skulle göra nytta = COP>1 i intervallet -10 till 0. Under -10  får man ingen nettobesparing och över 0 fungerar frånluftsvärmepumpen.

Besparingen på 8.000 kwh görs med hjälp av frånluftvärmepumpen med COP på närmare 3. Dvs frånluftsvärmepumpen ger nästan 3 gånger så mycket värme som den drar i elström. Minskar energibehovet med 8.000 kwh har pumpen alltså gett 8.000 kwh mer än den dragit. Dvs erhållen värme energi är 12.000 kwh och förbrukat elenergi är 4.000 kwh. Det ger besparingen 8.000 kwh.  Det stämmer hyfsat. 4000 kwh på 8000 timmar med en 700 w kompressor.

Huset förbrukar ca 18.000 kwh och har fått 12.000 via frånluftsVP . De resterande 6.000 kwh som huset behöver är rent värmebehov under vintern. Använder man en luft VP går den under sämsta villkoren och ger kanske en total drifts COP på 2. Dvs besparingen blir bara 3.000 kwh. Det går aldrig att räkna hem med de priser som är på L/V VP. Däremot med en L/L VP.
Använder man solvärme blir kalkylen en helt annan.
Besparingen blir då summan av besparingen av elenergin till frånlufts VP, samt del av toppeffekten.
Klarar solvärmen mha acctank tappvarmvattenbehovet och uppvärmningen under sommahalvåret sparar man i storleksordning 2.000 kwh el. Klarar solvärmeanläggningen att kapa en del av effekttopparna vid kallt väder sparar man kanske 1.000 kwh till. Dvs totalt 3.000 kwh. Precis samma som är möjligt med en VP till. ;)
MEN då skall man använda acktanken smart och inte som brukligt är att förvärma tappvarmvatten.
Priset för en sådanhär solvärmeanläggning är som en bättre L/L VP.

Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: hala skrivet 13 november 2005, 19:12:16
 studs Går själv i samma funderingar, men jag river ut en befintlig anläggning olja / ved och har allvarliga funderingar på Euronom´sa lösning med ExoAir - ExoTank med framtida kompletering med ExoSol.
Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: grolim skrivet 13 november 2005, 23:14:39
Huset förbrukar ca 18.000 kwh och har fått 12.000 via frånluftsVP . De resterande 6.000 kwh som huset behöver är rent värmebehov under vintern. Använder man en luft VP går den under sämsta villkoren och ger kanske en total drifts COP på 2. Dvs besparingen blir bara 3.000 kwh. Det går aldrig att räkna hem med de priser som är på L/V VP. Däremot med en L/L VP.
Använder man solvärme blir kalkylen en helt annan.

Besparingen blir då summan av besparingen av elenergin till frånlufts VP, samt del av toppeffekten.
Klarar solvärmen mha acctank tappvarmvattenbehovet och uppvärmningen under sommahalvåret sparar man i storleksordning 2.000 kwh el. Klarar solvärmeanläggningen att kapa en del av effekttopparna vid kallt väder sparar man kanske 1.000 kwh till. Dvs totalt 3.000 kwh. Precis samma som är möjligt med en VP till. Wink


Du har säkert rätt i ditt resonemang teoretiskt men med mitt hus som exempel (kanske ett dåligt, men ändå... ;) ) Innan jag investerade i en L/V-pump ville mitt hus ha 24 300 kWh/år inkl. HH-El, ca 6 500 kWh av dom är HH-El och resterande 17 800 kWh är då värme och tappvatten. Nu efter ett år med pumpen har min totalförbrukning minskat ner till ca 13 000 kWh/år, fortfarande har jag nog troligtvis kvar mina 6 500 kWh HH-El och värmer numera min kåk för endast ca 6 500 kWh inkl. tappvatten. Det ger min pump ett "imponerande" COP på 2,78 och om man jämför detta med dina antagna COP på 2 för en L/V-pump så torde nog en pump vara billigare än en solanläggning.

// Grolim
Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: Sfinx skrivet 14 november 2005, 00:46:26
Grejen Grolim var att en frånluftvärmepump redan ingick.  ::)
Den sparar en hel del energi över året. Mitt resonemang utgick ifrån att den besparingen redan var intecknad. Och ett nybyggt hus brukar inte dra så mycket energi. Därav gissningen om att huset drar 25.000 utan frånluft men nu 17.000 med en frånlufts VP. inkl hushållsel. men det är bara en gissning.
Så utifrån de förutsättningarna finns det mindre kvar att spara utav. Mitt antagande var att det bara fanns 6.000 kwh  värme kvar att spara . 
Förbrukning 17.000 kwh
- 7.000 kwh hushållsel och
- frånlufts VP el om 4.000 kwh. 
Kvar blir bara 6.000 kwh.

Även med COP 3 blir det bara 4.000 kr per år i besparing. MAX.
 
Så iden var att spara på frånlufts VP el samt på de resterande 6.000 kwh, med något som inte drar el alls.

Precis som i ditt fall. Din hus drar fortfarande 17.800 KWH i runda siffror. Men med hjälp av L/V VP köper du bara 6500 kwh. Års COP på nästan 3 är bra. MEN  hur mycket elspets har du på systemet? Eller hur mycket effekt har din panna levererat med COP nästan =1.
OM jag säger OM det är i storleksordning 2.000 kwh ser din kalkyl ut så här
VP drar egentligen 4.500 kwh och leverar 15.800 kwh. Resterande är "direktverkande" el.
VP COP om ca 3.5. inget omöjligt alls.
Din "stora" stora besparingspotential nu är dessa 2000 kwh direktverkande el. Plus en del av L/V VP eldriften.

Ytteligare L/L VP är liksom ingen ide i ditt fall eftersom det rör sig om spetseffekt vid låga yttertemperaturer.
Och något typ en frånlufts VP  med COP på 3 skulle bara ge ett nettobesparing om max 1.400 kr/år tillen alldeles för hög investering. Bergvärme? nä inte lönsamnt. Braskamin? kanske om man har gratis ved.

Men om du kunde tillföra huset säg 7500 kwh per år  solenergi skulle din besparing kanske kunna bli ytterligare drygt 2000 kwh netto årligen. Inte så där väldigt mycket men det är det som du kan spara, med de förutsättningar du har nu.

Å jo jag har vänt och vritt på det här då jag har en frånluftsvärmepump och en L/L VP i ett 1 1/2 hus.
Frånluftsvärmepumpen ingick och L/L VP skaffades främst för att kyla övervåningen på sommaren.
Skulle jag idag skaffa något från skratch skulle det nog bli något likadant på grund av kylbehovet.
Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: qvisten skrivet 15 november 2005, 15:06:12
Nu ska jag lägga mig i här oxo.
Angående euronom så har de bra grejer dock lite för dyra. ExoSol är på tok för dyr

Kolla http://www.solenergiteknik.se använder standard kopplingar inga special som ExoSol. 10900:- exmoms
Finns även "gör det själv" modeller http://www.arsite.se/default.asp?inItemUrl=produkter.asp&inMenyAltId=2

mvh Rickard
Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: Hansson skrivet 17 november 2005, 17:13:41
Eller
http://www.solentek.se/
http://www.koping.net/nila/
Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: grolim skrivet 18 november 2005, 22:59:04
Hej Sfinx!

Om jag då har förstått dig rätt så vill du låta din frånluftpump "vila" lite grann på året och samtidigt spara lite el i och med detta. För att den ordinarie pumpen skall kunna vila måste det ändå finnas någon annan typ av anläggning som kan utföra dennes jobb då det fortfarande finns ett behov av värme i huset + att kapa lite av de där kvarstående 6 000 kWh.

För att klara detta behov av värme/energi vill du installera en solslinga som fixar detta gratis. Tanken är god men den faller iaf. då det måste till en investering av denna solslinga, och ett exempel på vad det kan kosta hittar du i inlägget alldeles här ovan - klicka på länken "http://www.solentek.se/".

Om jag har räknat rätt så hamnar du på ett pris omkring 61 900 kr inkl. allt. pay off tiden blir då ca 18 år innan den blir gratis..... huvuddunk

Japp, du bör också ha en Acktank, Reglercentral och Bivalent shunt för att få en hyfsad reglering och ekonomi på anläggningen ;).

// Grolim
Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: Hansson skrivet 19 november 2005, 00:22:22
pay off pay off.. Vad har man för pay off på en bil tillexempel  huvuddunk
Vill man ha en miljövänlig värme källa så finns det väl inget bättre

Du får bidrag på 7500kr skulle jag tro.
Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: Rickard skrivet 19 november 2005, 00:27:54
Detta är inget MP-forum, det kanske finns men inte här.

Sorry Hansson!  :P

Men du har rätt i en sak, har man de praktiska möjligheterna, ekonomin, hälsan och viljan att satsa på den mest miljövänliga uppvärmningen så är nog biobränsle i kombination med solfångare det bästa (på lång sikt), du måste dock acceptera att inte alla har möjligheten, ekonomin, hälsan eller viljan att satsa på det mest miljövänliga alternativet.  ;)
Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: Rickard skrivet 19 november 2005, 00:31:34
PS:
Den dag någon visar på en ekonomisk kalkyl som verkligen håller för solfångare (i kombination med värmepump) kommer jag att välkomna den.

Solfångare i kombination med biobränsle är ett fullt gångbart alternativ i dagsläget, men inte för alla.
Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: Sfinx skrivet 19 november 2005, 01:21:10
quote author=Rickard link=topic=4671.msg46967#msg46967 date=1132356694]
Den dag någon visar på en ekonomisk kalkyl som verkligen håller för solfångare (i kombination med värmepump) kommer jag att välkomna den.
Citera

Jag ger mig på ett försök. Igen ;)

Först av allt. Bergvärme ÄR långtidslagrad solenergi.

Sedan beror kalkylerna på vad man har. Med siffror för ett "vanligt" hus:
Sitter man med en oljepanna  eller vattenburen el kan man spara uppemot 30% med en solinvestering på under 30 papp. Ja jag återkommer med prisbilden :)
Kompletterar man det med en L/L VP är besparingen i storleksordning 50% för Under 50 papp.
Att skaffa en L/L VP istället sparar man i storleksordning 30-40%.
Bytar man istället till en L/V VP direkt av sparar man mer men det brukar kosta mer också. Kanske 50% för 60.000
Och en bergvärme kostar kanske 130.000 men sparar säg 66%
Solfångare i kombination med  L/L VP ger i storleksordning som en L/V VP i södra Sverige. Jo jag vet att styrningen blir lite krånglig, och det lämpar sig inte i alla hus, eller familjer.

Har man en std frånlufts VP kan man skaffa en L/L VP till och spara kanske 20% till för under 20 papp.
Nästa steg är att man får riva ut sin frånluft och byta till något annat men nettbesparingen blir kanske 30% för L/V och 40% för bergvärme eller CS. Om frånluftspumpen fungerade vill säga.

Har man L/V eller V/V VP lönar sig en solfångare "bara" med elpriset/COP. Dsv kanske 25-35 öre per kwh idag.
MEN hur skall vi räkna då? 20 års avskrivning som med V/V VP ? Det medför att en investering som skall spara 1 kwh per år i 20 år får kosta 20 gånger så mycket.  mellan 20/3 eller 20/4 i faktor. Dvs 5-7 ggr årliga energiutbytet
En solfångare som lämnar ca 1000 kwh per år, får alltså kosta i storleksordning 5-7000 kr.
Nu är det så att solfångare slits inte till skillnad från en normal VP, utan varar långt längre än 20 år.
Visst är det en form av dubbelinvestering med solfångare OCH V/V Vp. Men inte mer än en "vanlig" överdimensionering av sin VP. Har man som många har ett för grunt hål är solfångare ett alldeles ypperligt sätt att avlasta borrhålet  på.
Se solfångaren som ett djupare borrhål. Men med annan karakteristik än borrhålet. Solvärme som solvärme. :)

Solfångare och VP är i mitt tycke kanonbra tillsammans. Men inte alltid och inte överallt. Precis som bergvärme.
För övrigt är bergvärme långtidslagrad solenergi. Se solfångare som direktverkande solenergi :)
Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: Hansson skrivet 19 november 2005, 11:37:47
Nja någon miljöpartist kommer jag aldrig att bli  :)

Däremot verkar det finnas en ovilja mot sol här på forumet.
Trådskaparen har ju berättat att han vill ha med detta i hans lösning.. eller?

När ni räknar på solsystem så tar man alltid i lite extra i kostnaden för systemet.
Undra varför det är så.

Ett pris var 61 000kr

Man kan räkna så här oxå.
Sol paket 28 000 kr
Ackumulatortank T 500 ST 14.500
- Sol bidrag 7500kr

35 000 kr
Sen tillkommer lite rör dragning
Men du har ju redan en vvsare på plats.
Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: svenske kocken skrivet 20 november 2005, 11:08:19
Angående att bergvärme är lagrad solenergi skulle jag vilja påstå att bergvärmen i första hand är kärnkraft som kommer från den naturliga långsamma kärnklyvningsprosses som pågår i jordens innandömme.  Några enkla "bevis" på det är även där det är och har varet permafrost i hundratusentals år är det plussgrader bara man kommer ner några hundra meter och temperaturen stiger med djupet. Solens påverkan sträcker sig här i sverge nog bara ca20-30 meter ned i marken.
Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: grolim skrivet 20 november 2005, 11:52:11
Nja någon miljöpartist kommer jag aldrig att bli  :)

Däremot verkar det finnas en ovilja mot sol här på forumet.
Trådskaparen har ju berättat att han vill ha med detta i hans lösning.. eller?

När ni räknar på solsystem så tar man alltid i lite extra i kostnaden för systemet.
Undra varför det är så.

Ett pris var 61 000kr

Man kan räkna så här oxå.
Sol paket 28 000 kr
Ackumulatortank T 500 ST 14.500
- Sol bidrag 7500kr

35 000 kr
Sen tillkommer lite rör dragning
Men du har ju redan en vvsare på plats.


Ja, priser kan man nog hitta både billigare och dyrare än våra exempel. Men kärnpunkten är att ett solsystem INTE är gratis så länge man betalar några pengar eller annat likvärdigt vid anskaffning av anläggningen.

// Grolim
Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: Janne El-Energi skrivet 20 november 2005, 13:29:49
Får jag komma med i debatten? Sc:,h

Min L/V VP ger mig från bostads delens förbr 28-30000kWh inkl HH en besparing på värme delen. Innan jag installerade från luft fläkt låg jag på mellan 23-24000kWh. Detta gör att från luften kostar mig med detta ca 4000-5000kWh  med extra värmeförbrukning till att värma kråkorna. Denna frånluft kan man återvinna med genomsnitt 50%.

Det ger mig vinst med från luft VP på 2000 till max 3000kWh.

Nu investerade jag jag i stället en L/V VP det ger mig med min konsumtion tillbaka till vid max  sparande till det gamla värdet 22-23000kWh. (men då får jag uppvärmd pool 8 mån ader per år det är ca 5000-6000kWh vinst till.)

Citera
Nu kunde jag ökat besparandet med frånluft + L/V VP som komb anläggning så att hela året var en besparing. Även under minus 10 grader ute. Den vinst som kan ge mig där är då ca 2000kWh. Så mitt mål på 23000kWh kan gå ner till 21000kWh. med sen sol värme på mitt garage behöver ej VP gå utan vid stor tappning av VV eller mycket dåligt väder. Det kan med pool ge besparing på ca 600-700kWh/  yta av solfångare. Detta under 8 månader poolanvändning. Samtidigt spara jag livsländen pga mindre gångtid och många starter sommartid. Kanske livslängden ökar med från 6-10 år till ca 15 år. Min  ytterligare energi besparing gör minskning av 300 kWh/månad x 8 = 2400kWh VP el. Nu är jag därmed nere i mitt tycke rimlig nivå på ca 18000kWh.

Min hushålls el är på 12000 och det ger extra el till allt på 6000kWh.

Bra ventilerat hus

Bra poolvärme.

Inget buller sommartid. (Inga grannar som klagar)

Jag kan sova lugnt utan något bekymmer i framtiden.


Vad kosta detta ? b00k

Först kombination L/V VP 40000+ Frånluft återv mot L/V VP uteluften (blandning av inne luft och uteluft)+ Ack tank med el+ VP program ca 20000 + solfångare ( i dag  finns det billiga vacum solfångare ) ca 10-14000:-.( på 10m2 yta) sen tillkommer det lite arbete rör etc för 10000:-

Summa sumarum 80-90000:- för en heltäckande anlägning som spara värme VV poolvärme på mitt första år 35000-40000kWh ( inkl HH 12000) ner till
18000kWh. Alltså besparing på mellan 15000-22000kWh vinst/år. Denna kombination sparas in på 4-5 år sen går allt med vinst.


Men eftersom jag har del invest i L/V Vp (i garage byggnadens förråd) är det den största vinst att montera "själv" solfångare på mitt garage tak.

Så återvinningen med frånluft i dag är ej praktisk möjlig för mig. Men har man Bostad/Värme VV och allt i samma byggnad då bör min " special anl göras för största vinst. Det finns L/V VP som som står innom hus THERMIA/STIEBEL som ex. av frostning blir det lite mer men ner i avloppet så blir man lätt av med kond vattnet. VP står torrt och bra så hållbarheten borde bli lika hög som i en Berg VP på min 15 år.
Titel: SV: Luft/vatten acktank och solpaneler
Skrivet av: Sfinx skrivet 21 november 2005, 09:37:16
Favorit i repris:
http://www.melectro.com/solvarme
 :)
Ok det är bergvärme + solvärme. Men jag gillar principen med VP + sol mha acktank