Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: karlmb
« skrivet: 20 november 2013, 09:21:42 »

Hmm, tack för den infon Xxargs!
Jo det borde då vara lösbara problem, iaf så länge vi håller oss inomhus med en bvp!
Egentligen är väl allt enklare med en bvp än en llvp eller en lvvp...
Mkt färre driftsfall, inget kondensproblem och mer samma temperaturer hela tiden. Borde man inte börja med bvp?
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 19 november 2013, 21:41:24 »

Gör man rätt så fungerar det nog - Gör man efter hur en R22 maskin byggs utan hänsyn till R290:s egenskaper så är det stor risk för problem.

Ett av problemen är att R290 löser sig lätt i olja och tunnar ut detta - sämre smörjning och man måste kanske ha en högre viskositet på oljan.

Nästa problem är att R290 är en gas med hög termisk kapacitet (och därför ger låg hetgas) och arbetar svalt vid kompression vilket gör att utan förvärmning på suggasen relativt dess kokpunkt i evaporatorn att temperaturen under kompression höjs något långsammare än dess daggpunkt vid den höjda trycket vilket gör om kompressorn också är sval (tex nystartad kall)  och inte ger värme till köldmediet, att man får imma av flytande propan i cylindern och lite av detta sätter sig på den tunna oljefilmen på cylinderns ytor och spär ut detta och slitaget ökar  - detta löses och marginalerna ökar med en suggasvärmare mot kondensatet som också ökar effektiviteten i maskinen.

Ett farligt läge är när hela anläggningen är kall - även kompressorn och det hela skall startas första gången då är risken för vätskeutfall vid kompression stor - här borde man förvärma kompressorn innan den startas, dels också att koka ur oljan på löst R290 innan start så att man inte får skumbildning och jäsning och därmed att kompressorn suger i sig olja och oljeskum. Med moderna invertrar så kan man troligen ganska enkelt köra lite likström genom lindningarna en stund innan kallstart och den vägen värma kompressorn innan den snurrar igång, alternativt en kompressorvärmare som redan idag sätts på utomhuskompressorer av samma orsak (det är inte bara R290 som kan koka ur oljan så det skummar vid start av kall kompressor - det gäller också R134a,407C 410A).

det finns orsak varför man köra kompressorer ganska ofta även vid låg belastning - det är för att hålla dessa betydligt varmare än omgivningen för att oljan inte skall suga i sig köldmedie och börja koka igen på sugsidan vid start och oljan löser köldmedie på högtrycksidan och tunnas ut vid start samt varm olja har lägre viskositet och lägre viskösa förluster - skillnaden är ganska rejäl mellan en kall och en varm kompressors friktionsförluster pga. oljans viskositet.


Mao. det är lösbart men om tillverkarna inte tänker i dom banorna så får man dom effekterna som man ser på vissa R290-fyllda frånluftsvärmepumpar  med kompressorhaverier och snart dåligt rykte bland dom som har dessa maskiner och smutsar ned R290-köldmediet som ett alternativ trots att det är en implementationsproblem hos tillverkaren av produkten, inte ett problem med köldmediet i sig.


 



Skrivet av: karlmb
« skrivet: 18 november 2013, 13:49:15 »

Hmm, vad är egentligen problemet med smörjning och R290? Varför fungerar det inte alltid med en kompressor avsedd för R22?
Skrivet av: xxargs
« skrivet: 17 november 2013, 15:45:52 »

För att knuffa på den utvecklingen så borde naturvårdsverket vara mer aktiv att göra dagens befintliga HCF-köldmedie mer oaptitliga med  tex. höga skatter

Att vara pionjär-tillverkare  på tex R290/R600/R1270-anläggningar medför höga risker ekonomiskt och en massa svårigheter då tex komponentförsörjningen av HC-anpassade kompressorer, expansionsventiler, torkpatroner etc. är skralt och hög styckpris, högre säkerhetsnivå på elektronik och kanske övervakning som i inledningen är fördyrande tills det är standard,  det är inte förrän tekniken blir dominerade och de HCF-baserade lösningarna blir svårsålda som priserna går ned på dyliga saker.

Idag använder man ofta R407C/R22-baserade kompressorer för R290-anläggningar med högre risk för dyra kompressorhaverier för att det helt enkelt inte finns några R290-kompressorer att köpa med anpassad smörjning för uppgiften för lång hållbarhet.

vitvarubranchen har gjort denna övergång till R600a och i viss mån R290 och det har inte varit problemfritt innan kompressorena blev anpassade specifikt endast för R600a/R290 (dock skall man komma ihåg att övergången mellan R12 till R134a också gav massor av havererade kompressorer i samma mängd som när man började med R600a, men inget som det pratas högt om, medans man var väldigt snabb att klanka på R600a när det kom och kompressorer havererade på löpande band), men de orka med detta då produktionen handlar om många miljoner exemplar per år och kan säga till kompressortillverkarna 'do it or die' medans VP branchen har inte volymerna att det överträffar tillverkningen av tex. R22-baserade kompressorer som fortfarande är tillåtet i stora delen av världen, främst i utvecklingsländerna och där köldmediebolagen är väldigt aktiva för att behålla marknaden där när de är 'utkörda' från industriländerna och deras miljökrav.

man skulle nästa behöva se en utveckling som sker med SSD-minnen eller när Androidplattformen kom och välte bort de traditionella tillverkarna nästan över en natt med helt nya aktörer som börja från scratch och med något som folk är villig att betala för...
 
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 17 november 2013, 00:15:47 »

Citera
När man har definierat alla dessa faktorer kommer man att befinna sig i ett begränsat segment av marknaden därför att behoven är olika och vad människor värderar är olika.

Nja, de flesta har ju ingen aning om vilka val som gjorts under skalet, t.ex så kan ju en nätverksuppkoppling + uppfräschad design idag tas betalt för mer än en lite bättre kondensor eller förångare. Men en Pro-sumer-vp kan aldrig säljas med denna info mörkad.
Slutpriset kanske är det samma, men en väl dimensionerad kylkrets sparar ju pengar genom ökad COP för relevanta driftsfall.
Visst kan man bygga en dyr vp med häftig remotestyrning över internet, men med medioker COP, detta tror jag få här anser vara världens bästa vp.
Det skulle vara som att sälja en Ferrarri med en Fiatmotor, en någorlunda insatt kund skulle aldrig bli nöjd med en sådan kompromiss, oavsett hur billig den Ferrarrin skulle bli.
Så den dagen kunden lyfter på motorhuven och ser den lilla Fiatmotorn (ok, det kanske räcker att vrida om nyckeln..), så inser kunden att han inte köpte en högprestanda bil, en prosumer-bil, utan att han blivit blåst.

Det är denna typen av prioriteringar som jag anser ska (och kan!) göras rätt om man ska försöka sig på projektet med framgång.
Det finns oftast en lösning som är bra för merparten av kunderna, man kan t.ex. aldrig tycka att SCOP inte spelar så stor roll när det gäller en vp. Då är man en ointressant kund tycker jag (men visst, han går att blåsa på pengar...och han kan tyvärr visa sig vara i majoritet av alla villaägare. Med upplysning kommer man nog dock långt, detta är trots allt inte så förfärligt stor investering och komplicerad teknik, de flesta tittar på vad de hittar och försöker välja utifrån vad de vet, och kan få ut från en tilltänkt installatör.)
Och installatörerna...de kommer väl att vara välmatade med argument från denna tråd... 8)  ?
Och de som inte läser här är kanske inte så intressanta som ÅF för denna vp...
Inte heller driftsäkerhet kan nedprioriteras med mindre än bra servicenät och generösa garantier. Med tanke på vad alla servicebesök kan kosta så är den tekniska lösningen i detta land självklar i detta fall, grejorna ska inte gå sönder, som mest varna och kräva en justering, av villaägaren eller via nätet av utbildat folk.
Skrivet av: gran
« skrivet: 28 april 2013, 09:23:35 »

För att kunna bygga "Världens bästa värmepump" måste man definiera vad som menas. T.ex. under vilka yttre klimatologiska förhållanden skall den fungera, hur skall man väga högre tillverkningskostnad mot högre COP, hur skall man väga bättre servicevänlighet, snyggare design och bullernivå mot priset för att bara nämna några saker. När man har definierat alla dessa faktorer kommer man att befinna sig i ett begränsat segment av marknaden därför att behoven är olika och vad människor värderar är olika.

Vad man kan göra är att ständigt förbättra produkter som har en bevisad efterfrågan.

All ingenjörskonst handlar om optimering eller att väga den ena egenskapen mot den andra.
Skrivet av: karlmb
« skrivet: 10 april 2013, 14:34:19 »

Hmm..jag lär mig mer o mer i detta forum..
Jag börjar ha en del bestämda uppfattningar om vad som skulle ingå i den bästa pumpen på marknaden;
1. Ett miljövänligt, billigt och effektivt köldmedium, förslagsvis R290 eller R600a.
2. Elektronisk expansionsventil
3. Ett styr som är enkelt att logga, uppgradera + styra remote för en servicetekniker, så håller man nere service o garantikostnaderna!
4. Tryckgivare på hög- o lågtryckssidan
5. Rejält dimensionerade komponenter, kompressor + vvx som inte ligger på snålsidan
6. En smart modularisering så att man åtminstone kan skapa 2-3 olika effektklasser och med acktank som std-lösning med all flexibilitet som det medför.
7. En bra design, men inget överdådigt, det kan man spara till senare. Clean look, bara en liten nöd-LCD o alla menyer istället via en websida.

Genomför man ovanstående så ser jag inte varför det skulle nå framgång, det är inte direkt elbilsutveckling vi pratar om här, med en rad regleringar, osäker framtid för själva batteritekniken, konkurrens etc.
Utan ett betydligt enklare business-case.

Gällande MF så ska vi inte underskatta detta forum...
I Sverige, som väl ändå leder vp-utvecklingen, så är väl detta det mest välkända och använda forumet som finns.
De som går i köpetankar slänger helt säkert ett öga här iaf, och skulle förstås jämföra de övriga offerter de fått, med DPVP (den perfekta vp), som skulle synas i ett flertal trådar + lämpligen webbutik som finns här, eller länkas ifrån här.
Det känns inte helt osannolikt att en sådan produkt rätt lätt skulle hitta de första köparna + även nästa generation, vilka är de som hört någon som sett det hela på detta forum, eller liknande.
Utvecklingen kan inte stoppas, MF kan inte försvinna i bruset som det kan för en vanlig tillverkare som behöver satsa betydligt mer på sin MF för att ens bli omnämnda på detta forum, än mer för att få in en enda fot hos de etablerade VVS-firmorna o grossisterna.
Skrivet av: hplp
« skrivet: 10 april 2013, 10:05:29 »

Ja man undrar hur det gått. ???
Det talas om generösa garantitider. Hur mycket är det värt om det kommer från ett nyetablerat företag som kanske är utslaget efter 2 år?
Det talas om styr och finnesser, ändå ska man som ägare inte behöva göra något, helt automatiskt således. Hur fungerar ett kyl/frysskåp? Hur kan det hålla inställd temperatur utan massor med elektronik? Finns det någon här som loggar kylen?
Mitt råd, gå till ruta ett, lägg kostnaden för elektroniken på att dimisionera och bygga en optimerad kylkrets.
Jag låg i startgropen för detta för 15 år sedan men saknade kapital och liksinnade sammarbetpartners. De flesta ansåg att husägare ville ha mängder med knappar att trycka på och designskåp, inte som mitt modulsystem med on/off och termostatvred i rostfria lådor, så min ide om att en vp ska inte synas eller höras, bara fungera, rann ut i sanden. Men jag tror forfarande på idén så om någon vill bygga sådana ska hen veta att här finns en som håller med i tänket. tummenupp
Skrivet av: UrbanP
« skrivet: 05 april 2013, 07:24:46 »

Hur gick det med detta projekt?
Blev det någon liten grupp entusiaster som försöker skapa något, eller har det runnit ut i sanden?
Skrivet av: styrman
« skrivet: 04 februari 2013, 07:42:13 »

Hm.. ilket medium ær bæst R20 ( førbjudet i de flesta lænder om ej alla ), 404, 407 , 410, R 134....
Jag ær øvertygad om att VP værlden fungerar som data værlden... det finns bættre, nyare etc... men man skall tjæna pengar på utvecklingen av det næst bæsta først,,,
Hm... tænker sjælv på att det jag har kunde har varit bættre.... ::)
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 19 januari 2013, 22:22:07 »

Det slog mig att om man nu använder t.ex grevens kylmoduler och det blir världens bästa värmepump och den går sönder (hemska tanke)?

Då måste det finnas service.

Om man bygger världens bästa VP vill man väl inte befatta sig med service?
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 17 januari 2013, 16:08:18 »

Känns som tråden redan har svalnat, det gick fort :D
Lättast är det nog att göra som "Jens of sweden" gjorde, om det är snabba pengar som gäller, disigna istället en supersnygg pump som alla vill ha ;)

Jag har inte förstått om ni ska tjäna pengar eller bara bygga världens bästa värmepump Sc:,h

Nä, knappast. Han mobiliserar nog bara om eftersom han upptäckte hur mycket resurser det krävs.

Snygg kan den väl vara utan vara komplicerad.
iPod nano sålde ju och hur många inställningar har den?  ;)

Utvecklar man en bra produkt så finns det alltid någon som är villig att köpa upp den så visst går det att tjäna pengar på idéellt arbete.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 17 januari 2013, 15:46:56 »

det viktigaste måste ju ändå vara att bygga den bästa värmepumpen. :)
Skrivet av: Tågråttan
« skrivet: 17 januari 2013, 15:45:04 »

Känns som tråden redan har svalnat, det gick fort :D
Lättast är det nog att göra som "Jens of sweden" gjorde, om det är snabba pengar som gäller, disigna istället en supersnygg pump som alla vill ha ;)

Jag har inte förstått om ni ska tjäna pengar eller bara bygga världens bästa värmepump Sc:,h
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 17 januari 2013, 12:32:33 »

nu har jag förberett mig med en kollektor som fixar COP 10 eller något i den stilen så det är bara att sätta igång o jobba gubbar!

är det opensource-styr med bra gränssnitt mot omvärlden så köper jag, nästa gång
Skrivet av: sege
« skrivet: 17 januari 2013, 11:13:32 »

Dom ser naturligtvis 5-10 år fram i tiden också. "Istället för att laga den dääär gamla skiten så köp en ny mycket bättre pump för dubbla pengen eller så, det tjänar du igen direkt, kolla våra uträkningar här!"

For sure.
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 15 januari 2013, 23:33:57 »

Problemet är väl att bygga den bästa VPn kostar pengar i utveckling och då krymper vinsten.
Och ett företag måste gå med vinst för att överleva.

När du väl utvecklat den bästa och lagt ner massor med pengar på det så kommer någon och kopierar all din utveckling och vips så kan de sälja samma utan utvecklingskostnad.
Skrivet av: Gigja
« skrivet: 15 januari 2013, 23:24:25 »

svårt att svara på vad andra tillverkare har i sina gömmor, men ett tydligt mönster för marknad och försäljning är att det är inte den bästa som är marknadsledande, många mindre företag gör en bättre produkt men få känner till dom, finns exempel på det i tråden.

Ekonomer och ingenjörer har nog ingen kommunikation alls skulle jag vilja säga med min erfarenhet. Man tittar oroligt på vad sina konkurrenter har för nyheter och andas ut varje gång ingen större innovation presenteras i pressmeddelande eller på mässa. Under övrig tid så lullar man mest runt. Utveckling sker först när positionerna rubbas eller man inte är nöjd min sin position. Slump och tillfälligheter avgör mer än vad man kan tro.

PS: jag tror inte att någon har något färdigt förutom de som finns på marknaden, man gör mindre justeringar och håller tummarna för de tester som görs av konsument tidningar går bra.

Spekulationer och hypotes men bygger på erfarenheter.

Vänd på det, lägg alla pengar på att göra den bästa VP så finns det inga pengar kvar på MF, resultat ingen försäljning.

Bygg en hyfsad VP och lägg pengarna på MF skulle ge mer försäljning.

Rubriken är satt för att väcka uppmärksamhet och för att det finns förbättringar att göra och all samlad kunskap finns här, installatörer och amatörer, alla har tittat riktigt länge på VP:s display, inkl jag själv.
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 15 januari 2013, 23:23:09 »

Övertyga mig hemst gärna om motsatsen.

Förutom MS biten då  ;)
Skrivet av: Björnar
« skrivet: 15 januari 2013, 22:31:03 »

Förutom opensource biten så funderade jag lite och jag är ganska övertygad om att just "Världens bästa värmepump" finns i förrådet hos varenda större vp tillverkare, dom vet vad vi vill ha men marknaden är inte redo för att betala för det. Ingenjörerna på golvet vet vad dom vill bygga, men ekonomerna håller inte med (och som vi villa vet så är det dessa low-life människor som styr världen)

Om man tar fram detta ändå så kommer visst en del att kunna säljas, men viss risk att det blir som linux (trots att det är bättre än microsofts motsvarighet så använder merparten det sämre alternativet)
Och *OM* man väl får ett riktigt bra genomslag så är säkert nibe/ivt/ctc/etc redo att släppa ingenjörernas alster på marknaden (för att då fattar tom ekonomerna att det behövs skärpning)

Övertyga mig hemst gärna om motsatsen.
100% enig!  tummenupp
Skrivet av: gossen
« skrivet: 15 januari 2013, 19:03:52 »

Förutom opensource biten så funderade jag lite och jag är ganska övertygad om att just "Världens bästa värmepump" finns i förrådet hos varenda större vp tillverkare, dom vet vad vi vill ha men marknaden är inte redo för att betala för det. Ingenjörerna på golvet vet vad dom vill bygga, men ekonomerna håller inte med (och som vi villa vet så är det dessa low-life människor som styr världen)

Om man tar fram detta ändå så kommer visst en del att kunna säljas, men viss risk att det blir som linux (trots att det är bättre än microsofts motsvarighet så använder merparten det sämre alternativet)
Och *OM* man väl får ett riktigt bra genomslag så är säkert nibe/ivt/ctc/etc redo att släppa ingenjörernas alster på marknaden (för att då fattar tom ekonomerna att det behövs skärpning)

Övertyga mig hemst gärna om motsatsen.
Skrivet av: Gigja
« skrivet: 14 januari 2013, 19:25:29 »

jag uppskattar allas svar och funderingar, dit finns inget rätt eller fel och därför finns det flera tillverkare av värmepumpar men ännu fler tillverkare av bilar, skulle vi göra en undersökning av vilken bil alla kör så skulle vi nog få en lista som representerar de flesta varumärken, men skulle vi istället göra en undersökning om vad du tycker är viktigt med ett inköp av en bil så skulle vi få en kortare lista och alla skulle hålla med om säkerhet, service, tillförlitlighet osv. Varför blir det så? Slump och tillfälligheter styr fler av våra val vi gör än vi tror att de gör.

Häri ligger balansen, erbjuda de "vanliga" värden som ger trygghet men även spetsa mot olika kundgrupper:
Svensson, systemet sköter sig själv, larmar smart till service verkstad eller tillverkare.
Loggare/vi som sitter här på forumet: Möjligheter till att ändra alla parametrar i rimliga intervaller.
Svensson/loggare: påbyggnadsmoduler som ger extra egenskaper.

Jag tror på en grundtrygghet genom lång garantitid, enklare att få den reparerad/analyserad, fasta priser och snabb service och telefonsupport.

Tanken med open source känns mer och mer lockande!  tummenupp
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 14 januari 2013, 17:28:07 »

Ja den tystaste utedelen jag monterat är på 32 dB  tummenupp
Sjuuuukt stor ,,, 18 kW ,,
Det finns tysta fina stora grejer
Cocacola
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 14 januari 2013, 14:34:11 »

Det är ju iofs coolt när en lamborghini låter mycket, men kanske inte lika coolt med ett rytande VP monster i trädgården..  ::)

Jo.
Skrivet av: cougar
« skrivet: 14 januari 2013, 12:25:52 »

exakt! och en tank tar plats. Och likaså en separat VV-beredare.
VP tillverkarnas 6-12kW värmepumpar med inbyggd VV är ganska bra ändå :)

och så har vi ju då något att klaga över här på forumet hehe
Hehe, det lutar åt direktverkande el
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 14 januari 2013, 12:04:24 »

exakt! och en tank tar plats. Och likaså en separat VV-beredare.
VP tillverkarnas 6-12kW värmepumpar med inbyggd VV är ganska bra ändå :)

och så har vi ju då något att klaga över här på forumet hehe
Skrivet av: cougar
« skrivet: 14 januari 2013, 11:47:07 »

jo alltså det håller jag med om på sätt och vis.

Men en bra vvslösning gör att även ett dåligt styr kan fungera väl.
Ett bra styr har svårt att fungera väl med för liten vattenvolym, flöde eller värmeavgivande kapacitet.

I övrigt kan jag bara hålla med om att dellast är nice. Min favorit för att uppnå detta i vattenburna system är inte inverterstyrning utan då snarare två kompressorer. Klämmer vi på med 134 så blir det ju fin VV också.

Min drömmaskin finns där ute men det blir ju en lamborghini snarare än en skoda :/

Där ser jag ett problem.... R-134, jättebra gas  tummenupp men det krävs en stor kompressor, stor kompressor = ljud
2 lite mindre kompressorer låter mer än en stor= mer ljud.

Hög COP på en luft/vatten VP = stor förångare =stor fläkt= mycket ljud

Det är ju iofs coolt när en lamborghini låter mycket, men kanske inte lika coolt med ett rytande VP monster i trädgården..  ::)
Skrivet av: "joka"
« skrivet: 14 januari 2013, 11:24:29 »

Skrivet av: "joka"
« skrivet: 14 januari 2013, 11:23:57 »

bland annat inom kamerabranschen, men även andra, pratar man om consumer och prosumer.
alltså konsument och proffskonsument, typ. Jag vet inte om det ska vara bindestreck eller inte (pro-sumer, prosumer).

Dvs i gränslandet mellan de som använder saker som vanliga konsumenter och de som har det som yrke.
En kamera är ett bra sådant exempel.

Många av oss ställer samma krav på de som köper in värmepumpar till större fastigheter. Vi vill kunna logga, mäta och styra allt med koppling till internet eller egna överliggande system som är hopkopplade med andra funktioner och tjänster i huset.

OK, lärt sig nåt nytt da  tummenupp
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 14 januari 2013, 11:17:28 »

bland annat inom kamerabranschen, men även andra, pratar man om consumer och prosumer.
alltså konsument och proffskonsument, typ. Jag vet inte om det ska vara bindestreck eller inte (pro-sumer, prosumer).

Dvs i gränslandet mellan de som använder saker som vanliga konsumenter och de som har det som yrke.
En kamera är ett bra sådant exempel.

Många av oss ställer samma krav på de som köper in värmepumpar till större fastigheter. Vi vill kunna logga, mäta och styra allt med koppling till internet eller egna överliggande system som är hopkopplade med andra funktioner och tjänster i huset.



Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 14 januari 2013, 11:13:09 »

Vad är en Pro-sumer VP  Sc:,h

VP nörd, ha ha
Skrivet av: "joka"
« skrivet: 14 januari 2013, 11:03:50 »

Vad är en Pro-sumer VP  Sc:,h
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 14 januari 2013, 10:42:34 »

haha precis Rocas!

Så svarar dom. Och efter några ytterligare kontrollfrågor visar det sig att dom är lite förvånade över att dom har en elräkning på 3000kwh för december.

Men allvarligt så är det ju ofta så att en köpare inte vill ha den bästa pumpen. Dom vill ha den pump som känns bäst och säkrast att köpa. Det kan komma en ny bil på marknaden. Det kan vara världens bästa bil men vi kommer inte ens titta i dess riktning förrän vi har sett den tillräckligt många gånger och hört från vänner och bekanta att den faktiskt är bra på riktigt.

Betänk också, utifrån ett marknadsföringsperspektiv, att alla värmepumpstillverkare redan hävdar att dom har marknadens mest effektiva värmepump. Med lite olika twist.

Om syftet är att bygga en pro-sumer-värmepump så förstår jag till 100%. Annars är ju marknaden till stor del redan etablerad med olika typer av värmepumpar inriktade på olika typer av konsumenter. JA de enda som saknas är väl i så fall en pro-sumer värmepump.
Skrivet av: rocas
« skrivet: 14 januari 2013, 09:06:09 »

Bara läst igenom snabbt men jag förstår inte om målsättningen är att bygga världens bästa värmepump eller sälja den? För mig är det två olika saker.
Ska den säljas som konsumentprodukt så finns redan konceptet klart med världen bästa värmepump, det heter kylskåp! ;)
Det är driftsäkert och håller temp, följdaktligen måste då världens bästa värmepump säljas med ett vred där kunden enbart ställer in temperaturen en gång för sina behov och sedan glömmer den. Den behöver då inte var den mest effektiva, bara göra det den utlovar, fungera och vara billig.

De som älskar att pillra o skruva på sina grejer och bygger egna habrovinscher tilhör undantagen och kommer nog inte att köpa den pumpen iaf?

Att det finns kompetens bland deltagarna här inne för att bygga världens effektivaste däremot, tvivlar jag inte på.

så tror jag också...

...när jag träffar nya människor och vi börjar prata hus, så kan de nämna att de har bergvärme. "Vilket fabrikat", undrar jag? 

"Ingen aning, men den står i källaren"....är alltid svaret.
Skrivet av: o o
« skrivet: 14 januari 2013, 08:24:14 »

Bara läst igenom snabbt men jag förstår inte om målsättningen är att bygga världens bästa värmepump eller sälja den? För mig är det två olika saker.
Ska den säljas som konsumentprodukt så finns redan konceptet klart med världen bästa värmepump, det heter kylskåp! ;)
Det är driftsäkert och håller temp, följdaktligen måste då världens bästa värmepump säljas med ett vred där kunden enbart ställer in temperaturen en gång för sina behov och sedan glömmer den. Den behöver då inte var den mest effektiva, bara göra det den utlovar, fungera och vara billig.

De som älskar att pillra o skruva på sina grejer och bygger egna habrovinscher tilhör undantagen och kommer nog inte att köpa den pumpen iaf?

Att det finns kompetens bland deltagarna här inne för att bygga världens effektivaste däremot, tvivlar jag inte på.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 14 januari 2013, 01:14:05 »

jo alltså det håller jag med om på sätt och vis.

Men en bra vvslösning gör att även ett dåligt styr kan fungera väl.
Ett bra styr har svårt att fungera väl med för liten vattenvolym, flöde eller värmeavgivande kapacitet.

I övrigt kan jag bara hålla med om att dellast är nice. Min favorit för att uppnå detta i vattenburna system är inte inverterstyrning utan då snarare två kompressorer. Klämmer vi på med 134 så blir det ju fin VV också.

Min drömmaskin finns där ute men det blir ju en lamborghini snarare än en skoda :/ 
Skrivet av: Gigja
« skrivet: 14 januari 2013, 00:49:54 »

Genom att överdimensionera och komplettera med en bra tanklösning skapar man ett driftförhållande som gör det enklare att erbjuda en lång garanti. Detta givet, i kombination med ett bra styr, att man vet att förutsättningarna för driften blir de bästa tänkbara.

Tyvärr ligger inte lösningen i styret i första hand utan den övergripande VVS-tekniska lösningen.
Är helt övertygad i att en bra pump har dessa delar i väl fungerande samspel, effektiv styr mot dålig vvs eller dålig styr mot effektiv vvs är lika förstörande. Det gäller att ge rätt värmeenergi till rätt plats vid rätt tillfälle men varken mer eller mindre.
Skrivet av: gossen
« skrivet: 13 januari 2013, 23:12:46 »

Angående emc så beror det givetvis lite på vilka krav man skall uppfylla men när vi gör preliminära emc-tester brukar en dag med mätningar på utstrålad luftburen emmision landa på minst 40k-50k, sedan har man påstrålad luftburen, lendingsbunden utstrålning och burst tester för att testa ingångarnas tålighet (jag *vet* att jag glömt något här men kommer inte på vad).
Detta brukar ta en knapp vecka på ackrediterat labb, sedan skall dom(eller man själv) skriva dokumentationen.
CE kommer i detta fallet även att ha krav på uppfyllande av maskindirektiven, detta bör inte vara allt för dyrt(vi vet ju redan hur en VP ser ut och hur den behöver vara) men det kostar lite till ändå...

Det är inte omöjligt att klara emc för 100k-150k men då måste allt vara rätt på första försöket och inga nya mätningar behövs, det ser jag inte som troligt i detta fallet.


     
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 13 januari 2013, 23:12:00 »

Genom att överdimensionera och komplettera med en bra tanklösning skapar man ett driftförhållande som gör det enklare att erbjuda en lång garanti. Detta givet, i kombination med ett bra styr, att man vet att förutsättningarna för driften blir de bästa tänkbara.

Tyvärr ligger inte lösningen i styret i första hand utan den övergripande VVS-tekniska lösningen.

Min erfarenhet är att den inte är praktiskt tillämpar som en volymförsäljningsprodukt förrän elpriset går upp ca 50-70% från nuvarande nivå.

Man står då inför att bara sälja till informerade konsumenter som har ett intresse i tekniken, långsiktig ekonomi eller stor hänsyn till miljön. Tyvärr är det nog enklare att hitta en sverigedemokrat i dagens sverige än ovanstående konsumentkategori.

Skrivet av: Gigja
« skrivet: 13 januari 2013, 23:06:36 »

merförsäljning, gillar vad jag läser...  tummenupp
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 13 januari 2013, 23:04:04 »

precis. Som ett "iphone" spel. Man får små belöningar längs vägen. Blir triggad att lära sig mer.

Till slut säger den. Nu är du dignitär på VP. Dags att släcka lyset för här finns inte mer att spara :)

Och då sitter dom där med ett extra borrhål och en tank eller två ;)
Skrivet av: Gigja
« skrivet: 13 januari 2013, 22:55:44 »

Medelsvensson vill väl knappast programmera sitt värmesystem på något sätt alls. Ska ni göra nåt självstyrande eller nåt som den intresserade kan trixa med?   Ni kan knappast göra båda delar.
Jag skulle vilja skriva i displayen att du nu har sänkt effektiviteten med ex 5%.
Lyckas någon med att göra bättre inställningar så belönas man med en trisslott. tummenupp
och det står:"Du har lyckas med att förbättra effektiviteten med 5%!"  ::)
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 13 januari 2013, 22:53:43 »

Man kan inte bygga en VP med tillhörande styr i dag utan att också ha ett driftupplägg.
Alla vill komma åt sin VP via nätet och det gör man inte genom att öppna sin brandvägg.
Det gör man genom att VPn hämtar IP via DHCP och kommunicerar via en server där man dumpar loggdata och hämtar nya driftkommadon (inställningar).

Förbered er på en rolig men kostsam resa!

Jag har gjort en egen version av thermias styr. det finns så mycket att önska. Men det är mest för att jag är VP nerd.
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 13 januari 2013, 22:44:14 »

Runt 100k skulle jag gissa.
Skrivet av: Gigja
« skrivet: 13 januari 2013, 22:36:43 »

Ett dylikt kort skulle dock krävas EMC-tester och godkännande, hela produkten (vp med styre) skall med godkännas för emc, CE-märkning, etc. Tyvärr är enbart certifieringarna snarare en bit över 1 000 000kr än under (det är här entusiats projekt brukar fastna pga kostnaden).
När man får upp volymen *kanske* det är billigare att bygga hela kortet, men då är det nya emc-tester/godkännande som gäller.

Satt och bläddrade lite ang CE och EMC-certifiering, och visst kostar det, men kanske inte riktigt så mycket som 1 milj. Låter det vara osagt vad det kostar för det vet jag inte, men 50 000-150 000kr verkar vara ett rimligt spann.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 13 januari 2013, 22:26:25 »

Då kan du ju programmera den från mobilen om du vill, typ höjning efter en sänkning på semester.

Medelsvensson vill väl knappast programmera sitt värmesystem på något sätt alls. Ska ni göra nåt självstyrande eller nåt som den intresserade kan trixa med?   Ni kan knappast göra båda delar.
Skrivet av: GDS-Jan
« skrivet: 13 januari 2013, 22:00:14 »

Man skulle kunna göra ett statement precis som ICA med ICA Basic, Vit och Röd och ful som stryk, men har andra värden! Var det inte någon tillverkare av HIFI produkter på 90-talet som nästan inte hade några knappar alls, utan allt gick till att göra produkten bättre än konkurrenterna?

Jo.
På pumpen räcker det med en display som visar panntemp/framledning så att man ser att den går.

På onlinesidan kan du se all data om pumpen, även från en mobil.
Då kan du ju programmera den från mobilen om du vill, typ höjning efter en sänkning på semester.

Det är inte alls dyrt för en tillverkare att drifta en sida med en databas för 1milj pumpar.
Det är så enkelt så man funderar varför de inte redan gjort det?
Skrivet av: Gigja
« skrivet: 13 januari 2013, 21:53:02 »

Loggning får du ju om den är onlinekopplad.
Då kan du gå in på en hemsida och se hur din pump mår.

Och den behöver inte ha en tjusig touch-skärm i färg :)
Man skulle kunna göra ett statement precis som ICA med ICA Basic, Vit och Röd och ful som stryk, men har andra värden! Var det inte någon tillverkare av HIFI produkter på 90-talet som nästan inte hade några knappar alls, utan allt gick till att göra produkten bättre än konkurrenterna?
Skrivet av: gossen
« skrivet: 13 januari 2013, 21:48:29 »

Kylteknik har jag inte så bra koll på, men jag tror ni är inne på rätt spår.

Kompressor och övriga delar skiljer inte såå mycket mellan olika märken, men givetvis är det viktigt att få ihop en väl fungerande kombo.

Att bygga styret på en hyffsad ARM-processor så att den kan kopplas till Internet och ha full styrning samt givetvis loggning är idag ett måste (men det får inte kosta något, om det inte är en apple)

Fördelar som följer med om man kan bygga styret på en ARM processor (tex Raspberry Pi) med kringkomponenter är att det blir *mycket* lättare att arbeta parallellt och hjälpas åt med programvaran.

Jag skulle kunna tänka mig att man initialt bygger hela styret på en raspberry med ett bärarkort för I/O och skyddskretsar, göra ett bärarkort skulle vara hyffsat lätt (dock ändå närmare 500 000kr i ren tid om det inte görs graris av entusiaster)

Ett dylikt kort skulle dock krävas EMC-tester och godkännande, hela produkten (vp med styre) skall med godkännas för emc, CE-märkning, etc. Tyvärr är enbart certifieringarna snarare en bit över 1 000 000kr än under (det är här entusiats projekt brukar fastna pga kostnaden).
När man får upp volymen *kanske* det är billigare att bygga hela kortet, men då är det nya emc-tester/godkännande som gäller.

Jag kör idag loggning av min Sfinx VP11 på ett raspberry pi och via det kan jag även styra och ändra driftförhållanden (settemperatur för shunt, vid vilken temp vp skall starta/stanna samt att det givetvis ser till att det blir flytande kondensering) men för att kunna sätta detsamma på marknaden så skulle det kosta mer än det smakar.

Fördelen annars med webbåtkomst som ni redan har varit inne på är ju såklart att en "servicetekniker" kan göra enklare felkontroll på distans :)

/G
Skrivet av: Gigja
« skrivet: 13 januari 2013, 21:47:07 »

CV, den var kul, noterat i blocket GDS-Jan.
Snyggt med display och allt.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!