Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 28 september 2013, 08:10:13 »

Värmepumpen bör ha en tempdiff över kondensorn på minst 5 °C.
En radiator avger inte så mycket mer värme om tempdiffen sjunker under 5 °C
Golvvärme kan däremot kännas ojämn med så hög tempdiff, men testa och se?
Skrivet av: enmik
« skrivet: 27 september 2013, 20:25:33 »

Vi står ungefär inför liknande frågor här hemma, skall vi köra allt på samma temperatur (dvs golvvärme och radiatorer) eller skall vi sätta in en shunt. Vi har bestämt oss för att testa att köra allt på samma temperatur och se hur det fungerar. Blir det för kallt så får vi fixa hit en rörböjare som installerar en shunt. Så mitt råd är att testa och se hur det känns (blir det för kallt någon natt så får ni lägga er lite närmare varandra  ::))

Om jag förstår dig rätt Carl N så vill man ha lägre flöde i  radiatorerna än golvvärmen? Är anledningen till detta framförallt för att optimera COP på värmepumpen eller finns det någon annan anledning att ha lägre flöde i radiatorerna? Antar det man skall försöka sikta på att att delta mellan in och ut i radiatorerna är på en nivå som värmepumpen gillar?

Då jag tror att även om vi har stora radiatorer så kommer vi vilja maximera eventuell effekt från dessa de dagar då det är riktigt kallt ute (har tänkt att begränsa framledningstemp till mellan 40 och 45 grader beroende på när golvytan når 27 grader), så att begränsa flödet i radiatorerna för mycket lockar inte helt.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 25 september 2013, 22:05:53 »

Hej!
Jag vet nån som provade att köra både radiatorer och golvvärme med en och samma CP.
Det funkade såtillvida att radiatorerna var rejält dimensionerade och funkade med den låga framledningstemperaturen som är OK för golven, men det är svårt att få tillräckligt flöde i golven, värmen i golven blir ojämn.
Om man vrider upp cirkpumpen så mycket att golvvärmen blir OK så blir tempdiffen över värmepumpen lite för låg för att den ska funka OK.
Skrivet av: MartinInLund
« skrivet: 25 september 2013, 21:41:24 »

Jag (mha VVS'are) håller på att planera golvvärmen för vår renovering här nere i Skåne. Snabbt beskrivet skall 80kvm vattenburen golvvärme in på 1 våningen i vår 1.5 plans villa med källare. Det är ett tegelhus från -62, men med nya fönster och nytt tillägsisolerat tak.

Vi började med klassiska, och lite tråkiga, planen att installera shuntgrupp då vi har 3 radiatorer kvar på ovanvåningen. Denna lösning kommer ju funka, men VVS'aren öppnade för idén att driva allt från min vp varpå jag började läsa mig varm på nätet (och detta forum). Planen nu är att köra utan extra shuntgrupp för golvvärmed. Mao, temperatur för både golv och radiatorer styrs från vp och varierar med utetemp. Vi ställs nu inför två problem.

1. Kommer den begränsade temperaturen till radiatorerna räcka för att värma ovanvåningen.
Min gissning: Ovanvåningen är två sovrum och en toa. Toan har elburen golvvärme som småvärmer året om. Vi har nya fönster och tillägsisolerat tak som i princip täcker allt utom gavlarna. Med värmen som stiger från undervåningen och faktumet att vi generellt gillar att ha det svalt i sovrummet tror vi inte detta kommer vara ett problem.

2. Hur begränsar jag temperaturen ut från min compi compact.
Min gissning: Då det är ett vred från 1-10 på vp'n ser jag det som rätt svårt att veta exakt temperatur. Här behöver jag mao hjälp. En tanke är att sätta in en extra termostat som kan ge mig vattentemperaturen. Denna kan dessutom användas som extra säkerhet genom att ställas någon grad högra än vp'n, så den begränsar om någon av misstag pillar på vp'n.

Sist men inte minst. Med eller utan ny shuntgrupp så kommer vp'n sannolikt må bra av en arbetstank eller volymtank. Min fråga är då vilket som passar bäst till min setup?

Tacksam för svar och kommentarer!

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!