Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Hjälp med inställningen av CTC ecoheat 6.0  (läst 3872 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad f_s_81

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 8
  • Karma +0/-0
Hjälp med inställningen av CTC ecoheat 6.0
« skrivet: 26 november 2008, 12:24:45 »
Hej
Jag och min fru har precis köpt ett hus som är byggt -74 med bergvärme installerad 2004 (Ecoheat 6.0). Huset är ett enplans med källare (inredd) på 111m2 boarea och 111m2 biarea.
Nu är inställningen framl.temp 60grader och att den ska slå av vid 20grader ute. Innetemp är satt till 22grader (finns rumsgivare).
Nu är det så att jag tycker kompressorn går lite för mycket (ca 35 starter och drift ungefär 19h /24h)? Vilka inställningar rekommenderas och hur kommer man fram till vilket som är mest ekonomiskt. (Förstår att det är individuellt)
Ska man slå av rumsgivaren?
Tacksam för hjälp.

Utloggad lajo01

  • Kan värmepumpar
  • ***
  • Antal inlägg: 81
  • Karma +0/-0
SV: Hjälp med inställningen av CTC ecoheat 6.0
« Svar #1 skrivet: 27 november 2008, 13:21:42 »
35 starter på 19 timmars drift är väl ok i alla fall.
Drifttiden beror på sååå många olika parametrar.

CTC V3 8.5, 200m borrhål (200 m aktivt artesiskt hål ), 250 kvm uppvärmd yta på tre våningar utanför Jönköping. Braskamin från Camina. Tilläggsisolerad vind, treglasfönster.... Vad gör man inte för att spara kilowatter.... :)

Utloggad staffan55

  • Expert på värmepump
  • ****
  • Antal inlägg: 216
  • Karma +0/-0
SV: Hjälp med inställningen av CTC ecoheat 6.0
« Svar #2 skrivet: 29 november 2008, 17:32:23 »
Jag vet inte om jag kan hjälpa dig.

Men - 35 starter med 19 tim driftstid på ett dygn förefaller märkligt.
Du har ju ett stort hus, 220 kvm, som ska värmas med en relativt liten pump, så det är väl inte konstigt att den i nov/dec går 19 tim/dygn. Men om den går så mkt då ska ju antalet starter vara betydligt färre, ungefär 5-10/dygn.
60 grader framl. temp vid - 15 tycker jag låter väldigt högt. Försök att sänka till tex 50 gr och koppla ur rumsgivaren för att se om kurvan stämmer någorlunda. Efter ngra dagar tycker jag att du kopplar in rumsgivaren igen och kollar vad som händer.
Vad har du för inställning på gradantal elpanna? Har betydelse dels för hur mkt och varmt vv, men även för driften på kompressorn.
Som sagt, prova dig fram och notera vad som händer.
CTC Eco Part 8,5+Eco El låg. 165 m borrdjup, 6 m till berg. 160+50 kvm äldre hus i Sörmland. Tidigare förbrukning ca 3,5 kbm olja. Driftsatt 2005-09-29

Utloggad erp

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Blekinge
  • Antal inlägg: 3207
  • Karma +4/-2
  • Kön: Man
SV: Hjälp med inställningen av CTC ecoheat 6.0
« Svar #3 skrivet: 29 november 2008, 18:54:34 »
Hej

Det verkar lite konstigt, att den gått 19 timmar och startat 35 ggr på 24 timmar. Om den startat 35 ggr, har den ju stått still lika många ggr också, och eftersom startfördröjningen är 10 minuter, har den stått still under 35 x 10 minuter = 350 minuter. 24 timmar = 1440 minuter, då har den alltså bara kunnat gått 1440-350=1090 minuter dvs 1090/60=18,17 timmar.

I vilket fall som helst, pumpen värmer upp pannan 5º på runt 30 minuter, sen står den still under startfördröjningen och startar igen så snart den är slut. Det verkar som om pumpen är aningen stor i förhållande till huset och läget. Det du skulle kunna göra, är att ändra "diff start/stopp" under fabriksinställningarna till 7 eller kanske 8. Koden för att komma åt detta är förmodligen 831 eller på nyare modeller 372.

För övrigt funkar Din anläggning så här, gäller EcoAir men är i stort sett lika som EcoHeat:

Elpannan på 223 liter finns beskriven i skötselanvisningarna. Den består av en övre och en nedre del, den övre utgör cirka 1/3 och den nedre 2/3 av hela volymen. Tappvarmvattnet leds genom en lång kamflänsslinga och förvärms i nedre delen och värms sedan ytterligare när det passerar övre delen av pannan. Radiatorkretsen tar vatten från såväl nedre som övre pannan och även från returen via en shuntventil och returnerar till nedre delen av pannan. Både övre och nedre pannan är försedd med el-patron. Patronen i nedre pannan är bortkopplad så länge värmepumpen är tillkopplad, den kopplas in automatiskt när värmepumpen kopplas bort vid för låg utetemperatur, eller om värmepumpen väljs bort i menyn.

När man ställt in värmekurvan enligt anvisningarna i skötselanvisningarna, styrs anläggningen av värmekurva tillsammans med utegivare och rumsgivare. Värmekurvan och temperaturgivarna ute och inne bestämmer framledningstemperaturens börvärde. Nedre pannans börvärde sätts till framledningstemperaturens börvärde + 5 grader (dock lägst 40 grader) och övre pannans börvärde sätts till framledningstemperaturens börvärde + 7 grader.

Värmepumpen värmer nu nedre pannan tills börvärdet nås, då den stannar. När temperaturen sjunkit 5 grader (till framledningens börvärde) startar pumpen igen och värmer vattnet tills börvärdet för nedre pannan nås och stannar sedan. Var fjärde gång pumpen startar sätts dock börvärdet för nedre pannan till 55 grader. Eftersom pumpen kör upp värmen till 55 grader var fjärde start, kommer övre delen att värmas upp och är alltid någon grad varmare än nedre delen, bortsett från då pumpen gör 55-graderskörningen.

Vid sommardrift, normalt när det är 16 grader eller mer ute och cirkulationen till radiatorerna stoppas, värmer pumpen till 55 grader varje start. Den startar vid 50º och stoppar vid 55º och håller alltså temperaturen i pannan mellan 50º och 55º.

Övre delens el-patron bör ställas så lågt som möjligt utan att äventyra varmvattenförsörjningen, får man problem med varmvattnet får man antingen öka el-patronens inställning eller använda funktionen för extra varmvatten. Ställer man in värdet på övre pannan till några grader under 50, så håller värmepumpen normalt den temperaturen och el-patronen går inte in. När värmepumpen inte kan hålla övre pannans temperatur 7 grader över framledningens börvärde, kopplas el-patronen in automatiskt och spetsar till börvärdet för övre pannan.

Om man tycker att pumpen startar för ofta, kan man i servicemenyn under fabriksinställningar, ändra inställningen för "Diff start/stopp”. Start/stopp är förinställt till 5 grader, alltså hur många grader över framledningstemperaturen pumpen ska värma nedre pannan till innan stopp. Ändrar man här till exempelvis 7 grader, sätts nedre pannans börvärde till framledningstemperaturens börvärde + 7 grader. OBS ! För att ändra här, krävs att man kan leverantörskoden.

När framledningens börvärde börjar närma sig 45-46 grader, kommer övre pannans börvärde, som då ligger på 52-53 grader, att bli svårt att nå för värmepumpen, och el-patronen kommer att kopplas in. Kopplar man bort el-patronen, så sparar man en del onödigt spetsvärme i övre pannan. El-patronen kopplas bort om man sätter "Elpanna max kW" till 0 i menyn "Inställningar". När man märker att värmen inte räcker till, kopplar man in el-patronen igen genom att återställa "Elpanna max kW" till det ursprungliga värdet.

Nedre pannan värms alltså normalt av värmepumpen, som jobbar mellan framledningens börvärde och en temperatur som ligger så många grader över framledningens börvärde som bestäms av instäningen under ”Diff start/stopp” i servicemenyn, förvalt till 5 grader.

Övre pannan värms normalt av det varma vattnet i nedre pannan, men om temperaturen inte hålls 7 grader över framledningens börvärde, så går el-patronen in och spetsar så att temperaturen hålls. El-patronen går även in, om temperaturen skulle bli lägre än inställt värde för pannan i menyn.


//Ronnie
CTC EcoEl 1550 V3 + EcoAir 107 V3, installerad under 2006, ny kompressor 2011-04-08. 1½-plansvilla byggd 1974 i Blekinge. Boyta 112m2 plus källarplan med gillestuga, hobbyrum samt tvätt/pannrum på ca 40m2.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!