Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Sarastro
« skrivet: 01 februari 2005, 04:29:10 »

Citera
En fördel jämfört med tvårörsystem är att det aldrig kan bli stopp i det jämfört med två-rör om det sitter termostatventiler. Däremot ställer det högre krav på den som räknar instalerar det. Vilket innebär att det ibland (många gånger) inte fungerar som det skall.


Vårt hus har ett rörs system.
Vintern ät mild men efter systembyte olja - VP har vi haft jämn värme.
Ett av rummen har dock underdimensionerade element

Ettrörssystemet från 1965 verkar qtt funka  ... menvintern var onormalt mild ...
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 30 januari 2005, 01:13:11 »

Man har svårt för att tro det. Men en sak har jag sett äldre rörisar har väldigt svårt för tex injustering flödesmätning. Men det är ju inte bra, det ger inte branschen nåt vidare renomé.
Tänk vilket liv om tex bilbranschen bara sålde bilar. Resten lämnade man därhän... vilket liv!
Där har man dessutom i särklass bäst marginal på eftermarknaden!! Som man i vvs branschen missat helt.
Om det kör ihop sig helt fö rdig kan jag åka ned som hjälpskruvare   ;)  vänta på att slingorna ska kallna verkar ju va ett smörjobb  ;D
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 30 januari 2005, 00:56:45 »

Verkligheten är nog tyvär så illa att många inte vet vad de sysslar med. De kan sätta ihop rör med sina klämkopplingar men har inget grepp vad som händer i rören och varför.  ::)
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 30 januari 2005, 00:49:58 »

Jag är ganska säker att det är därför dom flesta rörisar inte injusterar dom talar inte ens om vad det kan ge.
Inte nämner nåt om hur en VP funkar med olika framledningstemperaturer mm.
 Risken är då att det blir ett evigt ringande, som inte går debitera.
Det har dom drivit så långt att dom verkar direkt dumma/dåligt pålästa.
Jag vet inte vilket  ;)

Men det ger ju jobb åt dig  ;D
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 30 januari 2005, 00:35:27 »

Har IR men det räcker oftast att stoppa in foten under mattorna så känner man om det går ut någon värme. Problemet är att det tar tid.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 30 januari 2005, 00:25:43 »

ofta ett rent elände med ställdon rumsgivare och dessutom som är för vanligt felmärkta slingor... För kärvade dom flesta ställdonen på skolor /förskolor vred eleverna hej vilt!! inge bra alls.

Många gånger har man flera givare i öppna planlösningar det medför oftast att ett golv tar nästan hela effekten.   Varför ha flera termostater, man kan ju fundera vilka som projat de, jo dom som säljer utrustningen.
Snacka om att då är man sällan snål häng på så mycket grejor som möjligt.
Jag tycker att i en normal villa ska man skippa ställdon och rumsgivare helt. Bättre ekonomi med fast strypning på sliingorna och en rumsgivare kopplad till vp istället. Fullt acceptabel temperatur får man också, många påstår motsatsen!?  Möjligen med 3 våningar o golvv/radiatorer blandat??

Jag har koll på många fastigheter (villor) där vi kör enbart med rumsgivare till pumpen....
Men även en större fastighet med 5 lghter div olika lokaler där kör vi med en rumsgivare kopplad till VP. det funkar toppen!!!! mot alla odds, jag var väl där några dar mest för att öppna alla maxbegränsade termostatventiler och ta bort strypningar. Samtliga påstår att det är mycket jämnare och bättre temp nu än innan!!!! Dom har iofs radiatorer osså får man ju strypa där det blir övertemp.
Kurvan kunde jag sänka nästan 10 grader det ger en enorm besparing förr var det VP stopp hela tiden vid kyla!!! men även vinsten i ökad COP blir mycket stor!!(25 kw IVT+ 25 kw elpanna)

Hoppas du hittar igen slingorna  ;) hoppas du har en ir termometer då ser du säkrare vad som är vad, genom att mäta yttemperaturen på golven..
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 29 januari 2005, 22:14:26 »

Har ett litet "hobbyprojekt" just nu. Golvvärme och bergvärme. 10 slingor nere 12 slingor på mellanplan och radiatorer högst upp. Har inte fungerat som det skall. Rumsgivare till varje slinga. Efter att ha kopplat om VP:n så att den går som tillverkaren tänkt sig så fixar jag rätt golvvärmeslinga till rätt rumsgivare. Med 100m2 per plan så är det lite pyssel. Gäller att säkerställa vilken slinga man stryper och få den till rätt rumsgivare. Märkningen stämmer inte så bra ;D En slinga i taget och vänta någon dag för att försöka se var det blir kallt ;) Med många slingor och liten yta så finns det ju rum där det passerar rör som skall vidare och värma någon annan stans ;D Kul historia där de som bor i huset dyrkar en och husfirman lovordar en ;)
Inget specielt svårlöst men typexempel på där det gått snett för att de som gjort jobbet inte visste vad de sysslade med.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 29 januari 2005, 21:57:38 »

Då är du inne på rätt spår totalentreprenader.... varje 50 öring är av värde för byggaren men ett elände för byggherren som ska leva med skiten i 50 år!?  :o
Liiite överdrivet kanske, men du kan nog gissa på vilken sida jag befunnit mig.  ;)

Jorå äldre ettgrepps osså 6 mm jag ryser, slå igen dom och rören reser sig och det låter som en expolsion. Tyvärr är det väl att likna med en sån också, åtminstone om man kollade in "dryparn" kopplingar mm fick.
Nu finns det tack och lov bara mjukstängande!

 Det är ju därför dom har svallgalleri i vattenkraftverk. (ja för att inte spränga tuben vid nödstopp).  

VP inköp blir lite av en "totalis" det också, man tar in offerter installatören dimensionerar. Man väljer ofta den billigaste ( i inköp) tyvärr är det nog aldrig den anläggning som blir billigast på lite längre sikt....

Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 29 januari 2005, 21:25:31 »

Jag har jobbat rätt mycket med stora byggbolag inte i byggstadiet utan för att reda ut problem. Eftersom du håller på med rör om jag fattat saken rätt så har du väl sprungit på kopplingsledningar på kv/vv till blandare som har legat ned mot 6mm inte var det för att det fungerade bättre utan för att det gick att spara några kronor på varje meter rör. Slagen med ettgreppsblandare kan ju ställa till bekymmer så det räcker men det var billigare på projekteringsstadiet. ;D
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 29 januari 2005, 21:18:09 »

Fixaren

Men det intressanta är att jag inte tror man tjänade nåt.... returledningen finns ju där redan den följer oftast matningen (stigen). Så rörlängden har man redan!!!  Dimensionen är oftast klen men det är en annan historia, men också väldigt billigt om man valt en grövre dimension.
Radiatorkopplen är nästan identiska, vet inte om det var nån prisskillnad på dom. (bypass istället för stig o retur)
Sen måste man ju ha större radiatorer utefter slingan,  det kan va rejäl kostnadsskillnad på en större radiator!!!
I slutändan tror jag att man bet sig i tummen!?

Det sämsta är väl att man svettats många gånger med ettrörssystem, men då i stora fastigheter.  Inge kul alls inte så lätt heller, större pump(tryck) mera ljud, då blev det skäll för det!! Högre framledningstemp löste en del av problemen men med VP installerad då skulle det va svettigt att få ordning på rötäggsinstallationerna.
Som du själv antyder har man helt andra marginaler med ett tvårörssytem.
I villor går det väl hantera, men hur mycket billigare det blev det skulle va roligt att veta.
Nån som fått pris på ett och två- rörssystem???? hur stor var skillnaden???
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 29 januari 2005, 21:03:40 »

Bertil

Eftersom IVT styr på returen så kommer den fungera alldeles utmärkt med ettrör. När termostaterna stryper så stannar pumpen eftersom returen blir varm och den kommer inte att sjunka nämnvärt fören termostaterna öppnar igen och i det läget så kan pumpen gå ett tag igen. Har du däremot två-rör så blir det stopp i cirkulationen när termostaterna stänger och VP:n löser. Så du kanske skall rekomendera IVT till ägare av ettrörsystem.  ;)
För att inte förvilla någon så rekommenderar jag inte termostatventiler utan föredrar hederliga manuella i de flesta fallen.
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 29 januari 2005, 20:51:29 »

Varför det byggs som det görs beror på att det skall sparas pengar hos byggföretagen. Är ingen förespråkare av enrörssystem eftersom det alltid finns en möjlighet att rädda hem ett tvårörssystem som inte fugerar som det skall. Men i en del fall så döms system ut beroende på att de som dömmer ut det inte begriper hur det fungerar ;)
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 29 januari 2005, 20:34:00 »

Fixaren
Vid VP drift och termostater funkar det ändå ungefär lika illa...
Med tvårörs system då stryps flödet kraftigt med snabbt höjd systemtemp som föld... dyrare drift och tom risk för stopp pga "HT" för hög temp. Sällan att allla ventiler stryper men gör dom det då larmar och stoppar pumpen sannolikt...

Ettrörs där termostater stryper minskar inte flödet nåt speciellt, men systemtempen stiger lika snabbt (ingen värme avges) så pumpen kommar att starta o stoppa som tusan, särskilt en IVT den får nippran...

Men utan värmepump hittade du nog en fördel för ettrörssystem, det trodde jag inte jag skulle uppleva. mycket ska man höra innan öronen trillar av  ;) men en fördel var det nog  ;) men tyvärr så påverkar det retsen se nedan.

jag fattar inte varför man började med ettrörssystem...
Jag tror inte ens det var billigare...... ledningarna finns ju där det behövs ju en återledning även vid ettrörssystem, kopplen är nästan identiska.
Men det bedrövliga var ju att radiatorstorleken måste ökas på med ca 6% för varje radiator pga lägre temp på slingan med oflyt blev det många radiatorer som kunde varit mindre (billigare) om man valt 2 rörs. Priskillnaden är rätt stor....

Ang styra ett ettrörssystem.
Fråga tex dom som försökte få det att funka tex i ett hotell, man vrider av värmen krafigt i vissa tomma rum. det påverkar tempen på rad. vattnet till dom andra radiatorerna, även med fungerande termostatventiler får man problem med ojämn temp.

I en villa går det väl hantera men i större fastigheter var det en helt idiotisk tanke.  
Skrivet av: milliwatt
« skrivet: 29 januari 2005, 20:32:37 »

Hej! nej det finns inga trimm ventiler ( som tur var). Jag tror att han som byggde huset var en snål jä....  ::)han underdimonsierade rörsystemet,  men han installerade jordvärme 1977 och det tackar jag honom för ;D

nu är det dags för en bira framför Tvn.

Go kväll!

mvh

milliwatt
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 29 januari 2005, 19:45:32 »

Kolla så det inte sitter trimventiler hos dig med. Ibland så löser man problemet istället för att rätta till felet ;)

http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?board=1;action=display;threadid=1973
Skrivet av: milliwatt
« skrivet: 29 januari 2005, 19:41:01 »

Låter logiskt!  Men jag har inte rätt dimensionerat, fast nu med en extra pump är jag kanonnöjd!

mvh

milliwatt
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 29 januari 2005, 19:31:36 »

En fördel jämfört med tvårörsystem är att det aldrig kan bli stopp i det jämfört med två-rör om det sitter termostatventiler. Däremot ställer det högre krav på den som räknar instalerar det. Vilket innebär att det ibland (många gånger) inte fungerar som det skall.
Skrivet av: milliwatt
« skrivet: 29 januari 2005, 19:28:33 »

Hej Fixaren! varför finns det en fördel med enrörs sytem? Jag kan inte fatta vitsen med detta ???
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 29 januari 2005, 19:20:06 »

En förutfattad mening om ettrörsystem är att de är skit. Men om man är kapabel att sätta sig in i hur de fungerar och de inte är extremt högtempererade har de sina fördelar.  ;)
Skrivet av: milliwatt
« skrivet: 29 januari 2005, 19:14:39 »

Enrörs system är "skit"  ::) enligt min uppfattning. Har det själv och fick montera en pump till övervåning för att överhuvudtaget få värme där. Tidigare ägaren av huset  valde en högre värmekurva för att kompensera det dåliga flödet. Jag lyckades får ner förbrukningen genom att installera pumpen och sänka kurvan två steg. Tydligen är detta ett sjuttiotals fenomen enligt en rörmokare jag pratade med. Man ville helt enket spara pengar. :-\

mvh

milliwatt
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 29 januari 2005, 18:06:26 »

Med ett ettrör system så kommer radiatorerna hela tiden bli "större" ju längre fram på slingan man kommer för att kompensera lägre framledningstemp.

Så en variant om man är osäker är att se till att radiatorerna är fullt öppna och se om det varma vattnet som går in till radiatorn sjunker mellan de olika radiatorerna.
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 29 januari 2005, 17:08:54 »

Som sagt inte det.... men obs att det alltid går upp 2 rör. så är montaget dolt i tex sockeln kan man kolla där.

ettrör i serie som sagt, men sen ett returrör som kan gå i samma sockel...
Kan va omöjligt att se på själva radiator (kopplet)
Skrivet av: Fixaren
« skrivet: 29 januari 2005, 17:04:22 »

Ett rör i princip seriekopplade radiatorer. Tvårör är parrallelkopplade. :)
Skrivet av: logn
« skrivet: 29 januari 2005, 16:56:28 »

Hej alla!
Fattar inte riktigt skillnaden mellan ett och tvårörsystem
Det måste väl alltid vara stigare och retur??
Det vill säga två rör.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!