Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: ulfjonas
« skrivet: 16 maj 2012, 19:24:28 »

Felet är åtgärdat.

Givaren var trasig och den byttes.

Vi bytte plattvärmeväxlare till en som var dubbelt så stor. Problemet kom dock tillbaka efter ett tag. Då började vi felsöka om grundvattenpumpen var trasig. Det visade sig då att elektrikern hade snott faserna på pumpen fel. Bytte faserna och flödet ökade från 35 l/minut till 50 l/minut. Där var nog felet hela tiden men vi fick en ny och rätt billig värmeväxlare då installatören tyckte att han skulle ha gjort rätt från början...
Skrivet av: Stig-H
« skrivet: 15 maj 2012, 09:19:29 »

Gammal tråd. Men skriver några rader för att hjälpa andra felsöka. Jag har råkat ut för att en grundfos pump stannat av olika anledningar. Dels för att mottrycket är för lågt och sedan finns det fler orsaker att den löser ut om det blir knas. Men nu har den "nya" pumpen stånkat i 18000 timmar och varit under vatten i 10 år. Malå! Antar att inlandet har kallare grundvatten än kusten. I Piteå ligger det på dryga
5 gr. På niben läser jag av 4-1 när den jobbar hårt med värme. 5-3 i slutet av varmvattenproduktion. Min gissning är att en större plattväxlare behövdes och en koll på hur undanrinningen sker. Är det inte fritt flöde från plattisen blir det fort en strypning om pumpen måste trycka undan utloppsvattnet. Vid 4 grader får det inte strula för då blir det lätt kb larm. En ynka grad ytterligare, ger större spelrum för avvikelser.
Skrivet av: ulfjonas
« skrivet: 22 februari 2012, 13:19:59 »

Klart det inte var så varmt utan något är galet. Reparatören skulle komma och mäta givaren och är den hel så skulle de byta styrkortet. Är så jobbigt då man nyss köpt en ny pump och sen jävlas den redan efter fyra månader...
Skrivet av: lödläckan
« skrivet: 22 februari 2012, 10:57:40 »

165 grader hetgas. Var det så varmt i kompressorutrymmet? Nibe skarvar sina "givare" på olika ställen i maskinerna med kontaktdon hane/hona. Det har hänt att hullingarna på kontaktstiften inte hållit kvar stiften då kontaktdonen satts samman med följd att det efter en tid blivit dålig kontakt.
Skrivet av: ulfjonas
« skrivet: 22 februari 2012, 09:47:45 »

Jag har kranar på bägge sidor om växlaren men förstår inte hur man ska kunna spola rent..

Måste man anlite någon och göra det eller går det göra med saker man har hemma? Finns ju avkalkningsmedel och om jag minns rätt så är det väl bara citronsyra i stort sett.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 22 februari 2012, 08:23:23 »

Om du har tillräckligt flöde så kanske du ska undersöka svenske kockens svar.   Kalk är inget bra. Det behövs inte mkt för att det ska bli problem när vi växlar i så lika temperaturer.
Skrivet av: ulfjonas
« skrivet: 22 februari 2012, 08:20:37 »

Då ska det ju räcka. Tror att 40 l/timme är i underkant för jag räknade tiden manuellt och tror jag räknade för fort.

Tror det är något annat fel för nu har pumpen larmat för hetgas och jag har stängt av kompressorn och kör bara tillskott.

I morse var hetgastemperaturen 165 grader och kompressorn hade inte varit igång på tolv timmar.  :(
Skrivet av: lödläckan
« skrivet: 21 februari 2012, 22:58:52 »

40 liter/minut och 3 grader delta blir ca 8kW. 8+ kompressorströmvärmen ger runt 10 kW
Skrivet av: ulfjonas
« skrivet: 21 februari 2012, 21:40:21 »

Två timmar senare och grundvattenpumpen har gått hela tiden.

Nu tog det fortfarande 15 minuter.
Skrivet av: ulfjonas
« skrivet: 21 februari 2012, 19:38:37 »

Det tog 15 sekunder att fylla en tiolitershink. Så alltså ungefär 40 liter i minuten.

Ska ner och mäta igen på en timme och sen om det är någon skillnad.

Har tyvärr ingen manometer och det verkar som om det inte är något som blockerar flödet i växlaren.
Skrivet av: lödläckan
« skrivet: 21 februari 2012, 19:23:24 »

anslut en manometer före växlaren för att kolla vilket tryck som finns tillgängligt. sedan är det avloppet från växlaren att det inte är blockerat, ev delvis fruset.
Skrivet av: ulfjonas
« skrivet: 21 februari 2012, 19:14:35 »

Hålet är runt 80 meter men jag vet inte hur långt ner grundvattenpumpen är på. Ska höra med grannen som var med då förra ägaren satte in grundvattenpumpen. Den är bytt för ungefär 5 år sedan, är en Grundfos och hoppas att de dimensionerade den rätt när den installerades.
Skrivet av: lödläckan
« skrivet: 21 februari 2012, 19:01:11 »

hur djupt är hålet där grundvattenpumpen sitter? Pumparna konstrueras för olika tryckhöjder. Om pumpen sitter djupt kanske inte det resulterande trycket före växlaren räcker till. Sitter pumpen på 25m så går det åt 2,5 kp bara för att komma upp till marknivå.
Skrivet av: ulfjonas
« skrivet: 21 februari 2012, 18:37:58 »

Tyvärr är det ju samma värmeväxlare som suttit till den gamla pumpen sen -97...
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 21 februari 2012, 18:36:50 »

Den som ska ge garanti är väl den som projekterat och sålt mellanvärmeväxlaren det kan ju knappast vara Nibe som gjort det, utan någon "mellanhand".
Skrivet av: ulfjonas
« skrivet: 21 februari 2012, 17:51:52 »

Tror inte att det är problemet.

Har stått vid värmepumpen då den har larmat och sett att grundvattenpumpen gått och att vatten flödat genom värmeväxlaren.

Nu har den osäkre installatören varit hit igen och nu var han kanske, typ säker att det var värmeväxlaren som var problemet. En ny skulle lösa problemet och han skulle återkomma med prisförslag.

Kan man kontakta Nibe direkt och få hjälp? Måste ju vara nån sorts garanti då pumpen är fyra månader gammal...
Skrivet av: lödläckan
« skrivet: 21 februari 2012, 13:33:13 »

grundvattenpumpen får antagligen spänning från ett separat relä eller kontaktor. Kontakterna i detta kan vara brända så det vid någon start missar att få igång pumpen. Mät spänningsfallet över kontakterna då det är normaldrift. Eller byt relä (kontaktor) på vinst eller förlust. Normalt är det spänningsfall på ca 10 mV, ligger det på voltområdet så är det nog brända kontakter. Laddar grundvattenpumpen via en hydropress och magnetventil så kan det vara pilotventilen i magnetventilen som är igensatt och behöver rensas.
Skrivet av: ulfjonas
« skrivet: 21 februari 2012, 12:57:14 »

Nu har han som satt in pumpen varit hem till oss och han hade ju ingen aning om vad som kunde vara felet.

Han prata om att pumpen i borrhålet kunde vara trasig eller att något rör/slang i hålet blivit tätt eller tillknycklat av tjälen. Tror verkligen inte att det är problemet då kjag har hur bra flöde på grundvattnet som helst. Kranar jag av så allt grundvatten kommer ut ur en kran så är det ett ordentligt tryck och en jämn och bra stråle.

Är det någon som har erfarenhet av grundvattensystem? Förstår inte hur pumpen kan gå problemfritt i fyra dagar för att sedan larma igen. Efter att den fått "vila" från kompressordrift i ett dgn så går den problemfritt igen i några dagar.

Blir knäpp av detta och trodde att jag skulle slippa det här då jag satt i en ny värmepump.

Kan den mellanliggande värmeväxlaren vara för "liten"? Vad skulle det påverka?
Skrivet av: ulfjonas
« skrivet: 20 februari 2012, 16:17:00 »

Åh, nu har den larmat igen. En gång till för låg kb-ut samt två ggr för Hetgas. Förstår inte vad som är problemet och vill ha fortsatt stöd och hjälp. :)

Någon som har någon aning om hur stort flöde som skall vara från grundvattenpumpen? Jag kan tvångsstarta grundvattenpumpen och krana av och mäta hur mycket vatten jag kan få ut på en minut.
Skrivet av: ulfjonas
« skrivet: 14 februari 2012, 19:58:59 »

Den förra ägaren sa att den gamla pumpen stannade ibland så det kanske är att flödet från hålet inte är tillräckligt. Får väl leva med det eller köpa en ny djupbrunnspump. Händer det bara en gång på en vinter är det inget som jag kommer oroa mig över. Får väl helt enkelt vänta och se.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 14 februari 2012, 18:44:00 »

Grundvattenpumpen är nere i marken och den vet jag inte storleken eller om den går att justera. Det är då någonting som jag inte kan kontrollera förrän till sommaren.

Jaså, en sån där dränkbar grej, de brukar som sagt inte gå att ställa hastigheten på.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 14 februari 2012, 18:18:27 »

Jag har "sett" problem med flödet från hålet några gånger, det ena felet var att hålet helt enkelt inte gav nog med vatten på vintern, där fick man borra betydligt djupare och byta pump till kraftigare som orkade med den nya lyfthöjden. Den andra sänktes pumpen bara några meter och det verkar som om det var nog.
Ps
  Det är ganska säkert en vanlig djupbrunnspump som sitter "backen", på dom kan man inte ändra kapaciteten.
Skrivet av: ulfjonas
« skrivet: 14 februari 2012, 17:04:08 »

Cirkulationspumpen mellan värmeväxlaren och värmepumpen, alltså spritsidan, är på max så den går inte höja mer.

Grundvattenpumpen är nere i marken och den vet jag inte storleken eller om den går att justera. Det är då någonting som jag inte kan kontrollera förrän till sommaren.

Nu har pumpen gått ända sen det inträffade larmet men jag är ju fortfarande intresserad av vad som kan ha orsakat larmet.
Skrivet av: svenske kocken
« skrivet: 14 februari 2012, 11:02:53 »

Hastigheten på grundvattenpumpen går nog inte att påverka men cirkpumpen, mellan växlaren och VP, kan du säker justera hastigheten på.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 14 februari 2012, 07:28:39 »

Har bara bott i huset i ett år så jag vet inte om grundvattenpumpen går på max. Kan man kolla det på något sätt? Om man ökar flödet så borde temperaturen ut ur växlaren bli högre. Är det så du menar?

Kolla på den, det brukar sitta ett vred på sidan av själva cirkpumpen.
Och ja, med högre fart så ökar temp på returvattnet.
Skrivet av: Gäst1001
« skrivet: 13 februari 2012, 22:00:09 »

Fint att höra att installatören har gjort rätt tycker jag. Klart den ska larma om kb går ner på minus.
Mer flöde!
Skrivet av: ulfjonas
« skrivet: 13 februari 2012, 19:30:51 »

Hej.

I morse då jag återställde larmet så gick pumpen som vanligt och har gått sedan dess. Förstår inte varför den larmade igår men i morse så gick den bra igen.

Har precis mätt temperaturen ur en kran före och efter värmeväxlaren och nu var det andra temperaturer. Före var den nu 4,9 grader och efter 0,3 grader.

Har bara bott i huset i ett år så jag vet inte om grundvattenpumpen går på max. Kan man kolla det på något sätt? Om man ökar flödet så borde temperaturen ut ur växlaren bli högre. Är det så du menar?

Vet inte hur vattnet filtreras då jag inte vet hur det ser ut i brunnen. Det kanske man skall kolla upp till sommaren.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 13 februari 2012, 08:14:07 »

Hej!
I grundvattensystem så går det inte att ha minusgrader på vattnet ut.
Troligen är det detta som är ditt problem, jag antar att du redan kör grundvattenpumpen på max?
Det som jag skulle försöka med då är en kraftigare grundvattenpump.
Sen är frågan varför grundvattnet sjunkit till 4,4 ºC, det borde vara lite högre tycker jag.
För de flesta med grundvatten så är detta värde rätt konstant hela vintern i nivå med temperaturen på berggrunden.

Hur infiltreras returvattnet, och hur nära brunnen för inkommande grundvatten sker detta?
Skrivet av: ulfjonas
« skrivet: 12 februari 2012, 19:47:25 »

Hej!

Har en Nibe 1245-10 i ett grundvattensystem med mellanliggande värmeväxlare. Denna installerades i oktober och idag så larmade den för låg temp på köldbärarsidan. Vet inte vad som är fel.

I menyn så fanns förslag på vad som kunde vara fel.

- För låg temp på inkommande grundvatten. Mätte denna temp och vattnet var 4,4 grader så det kan inte vara problemet.

- Igensatta smutsfilter. Kollade alla filter och inget var igensatt eller på något sätt smutsiga.

Köldbärarpumpen är på max. Mätte temperaturen på vattnet in och ut ur värmeväxlaren. In var 4,4 grader och ut ur värmeväxlaren var det -0,4 grader.

Ska ringa installatören i morgon men vill gärna ha lite tips ändå.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!