Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Sanntos
« skrivet: 10 februari 2015, 19:35:06 »

Med ett flöde på 0,15l/s så blir genomströmningstiden för tanken innan värmen når radiatorerna = 80/0,15 = 533s = 9 min. D.v.s. inte så farligt lång dödtid.
Jag tror egentligen inte man riktigt kan se det som "dödtid"... Om du har en volymtank så ger den mycket riktigt värmepumpen mer vatten att jobba med och förlänger alltså gångtiden, så jag tror att man bör se det mer ur värmepumpens synvinkel, inte radiatorernas... radiatorerna blir ju ändå kompenserade för "dödtiden" i slutet av varje körning, de får de 9 minuters varmt vatten trots att värmepumpen stannat.
Skrivet av: Stortrollet
« skrivet: 10 februari 2015, 18:54:51 »

Nu hänger jag nog med bättre.

Jag gjorde en snabb beräkning på mitt tilltänkta system med ca 55l volym och dimensionerat för ett flöde på 0,15 l/s.
VP är inte riktigt bestämd, men vi kan ju ta Daikins som exempel med en min.effekt på 2,5kW. Är behovet större än så så går den väl kontinuerligt, så vi säger att det är en vårdag med ett lågt behov på 1,5kW.
Vi gissar lite på att temperaturen nått 45 grader när den slår ifrån och att den hinner svalna till 25 grader när den slår på nästa gång. Om radiatorerna i snitt ger ifrån sig 1,5 kW så blir det 1kW kvar att jobba upp hela systemets temperatur med.

Utan tank - hur lång tid tar det att värma 55l vatten 20 grader med 1kW: 4180J/(kg*K)*55kg*20K/1000J/s = 4598s = 76min
Med tank - hur lång tid tar det att värma 55+80l vatten 20 grader med  1kW: 4180J/(kg*K)*135kg*20K/1000J/s = 11286s = 188min

För att hålla en genomsnittseffekt på 1,5kW så behöver pumpen gå 1,5/2,5 = 60% av tiden. Utan tank blir det då en cykeltid på 76/0,6 = 126 min = 11,5 starter/dygn. Med tank 188/0,6 = 313 min = 4,6 starter/dygn.

Beräkningen är ju väldigt förenklad, men det verkar ju som att man skulle kunna hamna någonstans i närheten av en halvering av antal starter och då ser det ju genast lite mer fördelaktigt ut. Ni som laborerat med tankar, verkar det stämma med verkligheten?

Räknar man lite mer noggrannt på det med hänsyn till radiatorernas värmeavgivning vid olika temperaturer så borde man ju kunna räkna fram en ganska realistisk cykeltid och hur mycket vattentempen kommer att variera också.

Med ett flöde på 0,15l/s så blir genomströmningstiden för tanken innan värmen når radiatorerna = 80/0,15 = 533s = 9 min. D.v.s. inte så farligt lång dödtid.
Skrivet av: Sanntos
« skrivet: 09 februari 2015, 22:41:42 »

Citera
Stannar förresten cirkulationspumpen när kompressorn inte går eller fortsätter den gå?
Normalt är att den går kontinuerligt
Citera
att den slår ifrån för att innetemperaturen nått övre gränsvärde
Värmepumpen slår normalt ifrån när radiatorvattnet (värmebäraren) nått rätt temperatur (enligt kurva och utetemperatur, en liten dator) Innetemperaturen styr normalt inte, har man innegivare så kan innegivaren påverka lite grann, men inte styra.
Skrivet av: Stortrollet
« skrivet: 09 februari 2015, 21:21:52 »

Jag funderade lite på cirkulationspumpen i en värmepump. Det verkar ju som att värmepumpar generellt strävar efter en skillnad mellan fram och retur på 7-8 grader. Gäller det oavsett framledningsteperatur? Innebär det i så fall att alla pumpar anpassar flödet? (Jag menar alltså att om en man har en skillnad på sju grader vid sträng kyla och hög framledningstemperatur så kommer ju inte samma flöde vid varmare väderlek/kallare framledningstemperatur att ge sju graders skillnad utan mindre.)
Stannar förresten cirkulationspumpen när kompressorn inte går eller fortsätter den gå?

Ovanstående är egentligen ett litet sidospår som kommer av min nästa fundering, volymförstoring. Varianten med fyra anslutningar och separat cirkulationspump är inga konstigheter, det här gäller seriekoppling med radiatorsystemet. Jag läste ett antal inlägg här på forumet av medlemmar som fått förbättrade gångtider. Det låter rätt självklart först, men när jag tänker närmare på det så låter det konstigt. Vi kan säga att VP:n producerar 50 grader ut i aktuellt driftfall och att den slår ifrån för att innetemperaturen nått övre gränsvärde. Nu vet jag som sagt inte om cirkulationspumpen fortsätter gå, men jag börjar med att anta att den stannar. Så småningom så når innetemperaturen sitt övre gränsvärde och pumpen startar igen och kör åter ut 50 grader. Men vattnet i hela tanken är ju redan 50 grader så i det fallet blir det ju ingen skillnad med tank eller utan då den kommer att ha 50 grader både in och ut.
Om vi å andra sidan antar att cirkulationspumpen går så utnyttjar man ju värmen i volymtanken. Men då kommer man ju å andra sidan fortsätta köra ut 50-gradigt vatten en stund efter vp stoppat. På motsvarande sätt innehåller tanken "kallt" vatten när den startas igen vilket ger en fördröjning innan det varma vattnet når radiatorerna. För att kompensera det så bör det krävas att man sänker tillåten variation av rumstemperatur något och då tappar man ju den gångtid man nyss tjänat in. (Möjligen kan det bli bättre om man kopplar tanken så man får en omblandning, men det brukar man ju inte göra.)

Uppenbarligen har jag haft lite otur när jag tänkt här eftersom det inte verkar stämma med verkligheten, kan någon förklara hur gångtiderna förbättras och om det går att räkna på det?

(Anledningen till att jag började fundera är att jag räknade ut volymen i mitt tilltänkta system till 55 liter och såg en billig 80-liters vvb på blocket som såg ut att vara som gjord för att ställa i min krypgrund, men jag vet ju inte om jag ska räkna med att den gör någon nytta.)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!