Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 18 januari 2009, 10:06:13 »

Min allra högst personliga teori är att röret då givaren för framledningen sitter blir väldigt varm under vv beredningen och att detta fenomen påverkar styren i vp:n.
Åke

Prova i så fall att öka på VB diff VP till minst uppåt 16-17 ºC, kanske 20 ºC.
Skrivet av: Stig-H
« skrivet: 17 januari 2009, 00:33:29 »

NAAAHH!!  Inte på min 1210'a i alla fall, För då skulle den slå av efter varenda tappvattenproduktion. Eller menar du att din VP slår ifrån en stund efter alla tappvattenproduktioner? Jag har lusläst min manual för att se om det är några parametrar som är fel, men inget av det jag läst överensstämmer med mina stopp. wwb produktion i max 45 minuter finns det något som heter, och sedan 15 min värme till huset innan wwb produktion kan startas på nytt... Men där står inget om ett stopp av pumpen för betänketid.

Sedan står det i manualen att Varmvattenproduktionen prioriteras och styrs med hjälp av temperaturgivare i vattenvärmaren och driftpressostat.  Inte en enda gång har jag hittat något om att VP'en behöver stanna till och fundera några minuter utan allt ska kunna flyta på utan driftsstopp... Så något är fel. Men vad.. Tror inte på teorin om felplacerad tempgivare, för då skulle min stanna varenda gång den slutfört wwb produktion eftersom sluttempen i yttermanteln alltid är den samma..55 grader.
Skrivet av: Niben
« skrivet: 16 januari 2009, 23:12:04 »

Min allra högst personliga teori är att röret då givaren för framledningen sitter blir väldigt varm under vv beredningen och att detta fenomen påverkar styren i vp:n.
Åke
Skrivet av: Stig-H
« skrivet: 16 januari 2009, 21:10:43 »

Hällo niben... Jag anar att jag förstår vad du menar så jag förklarar din frågeställning på mitt sätt... Jag har ochså ställt mig frågan hur i H-vitte kan den stanna efter tappvattenproduktion.

Jag har min nibe 12-10 7kw ute i garaget och lever lite spartanskt i huset med hinkspolning på toa och ett badkar mitt i det 50 kvadratmeter stora garaget. Varmvattenbehovet är inte så stort så jag har 30 grader som tillslag för tappvatten allt som oftast. Men innan ett bad (i det pampiga badrummet) så hissar jag upp beredaren till max genom att tillfälligt höjja starttempen. Ofta så timar jag in detta då pumpen redan är i gång och efter en höjning så återgår pumpen till att producera värme till huset (som den borde) Men om tempen varit nära 30 grader (typ 35) så sjunker tempen fort i beredaren så efter en stund 20-30 min husvärmeproduktion så tvingar jag igång tappvattenproduktion en gång till, Vid 43-46 grader som tillslag och då efter denna tappvattenvärmning så slår oftast pumpen av helt, för att sedan återstarta innom 2-4 minuter och avsluta gradminutsunderskottet som den lika gärna kunde ha betat av direkt efter sista tappvattenproduktionen. Detta kan röra sig om 20-60 gradminuter i underskott.

Så efter en tappvattenproduktion så fortsätter pumpen som den logiskt ska göra. Men inte efter 2 tappvattenproduktioner, då stannar den helt i några fjuttiga minuter innan den betar av de sista gradminuterna..  Att den är inställd på minimum 20 minuter mellan starterna spelar ingen roll. Den startar om efter några min i alla fall.

Lite irriterande för då blir badandet till ljudet av pumpen och grundvattenvärmen som sjuder genom plattväxlare.   Antar att ditt problem är liknande mitt, för om din pump stannar varenda gång tappvattenproduktionen avslutats så är din pump sjukare än min, Haha!! 
Skrivet av: Bertil
« skrivet: 14 januari 2009, 23:07:53 »

Min Thermia hade ett fel i styrdatorn (seriefel) som gjorde att den stannade varje gång den producerat varmvatten. Den löste ut pga av för hög returtemp, det skulle vara inaktiverat vid vv drift o några minuter efter.
Det löste man med som jag ser det fusk man flyttade ut returgivaren så den känner inte av returtemp vid vv produktion

Om DIN pump har ett värmeunderskott i huset efter vv produktion (gradminuterna under inställt startvärde) då skall pumpen växla över till värmeproduktion direkt UTAN stopp.

Men tvivlar iofs på att det är nåt sånt... vet du att den stannar trots att gradminuterna är så låga så den borde gå kontinuerligt!?
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 14 januari 2009, 21:00:01 »

Fortfarande så känns det lite onödigt att pumpen ska slå av efter vv produktion när värmebehov föreligger.

VP:n jobbar normalt så att om VV-temp ligger högst 2 ºC över VV-start så växlar den till VV-laddning då gradminutersräknaren nått noll. Alltså anser då VP:n att inget värmebehov föreligger.

Du kan alltid testa att inaktivera elpatron och skruva upp ratten på max för att se hur varmt det blir inne med kontinuerlig kompressordrift.  fiR:
Skrivet av: pricken
« skrivet: 14 januari 2009, 18:52:48 »

Fortfarande så känns det lite onödigt att pumpen ska slå av efter vv produktion när värmebehov föreligger.

Vad menar du med "när värmebehov föreligger"?

Ditt behov, eller att GM understiger startvärde?
Skrivet av: Niben
« skrivet: 14 januari 2009, 18:17:36 »

5 årskalaset gick av stapeln i höstas och följande rapport lämnades av mig då:

"Firar 5 år i dag med niben och har äntligen slutat springa hysteriskt i pannrummet och sitta klistrad vid detta utmärkta forum utan har ett mer nyanserat förhållande till vp:n nu.
Antalet starter har varit 21842. Drifttid 20 077 och TS 474.
Årsförbrukning VP strax under 7000 kwh för värme och vv och ca 6000 för hh el ger en total förbrukning på ca 13000 kwh/år vilket var en halvering mot tidigare förbrukning.
Hålet är lite "klent" men stabilt och hade jag gjort detta i dag hade det blivit mera borra och kanske ett snäpp större pump."

Fortfarande så känns det lite onödigt att pumpen ska slå av efter vv produktion när värmebehov föreligger.

mvh Åke N



Skrivet av: Carl N
« skrivet: 14 januari 2009, 09:05:29 »

Nja, inte går den väl jämt?
I så fall är den riktigt underdimensionerad.

Vid köldknäppar då det blir riktigt kallt ute så ska den gå jämt och då ev stötta med lite elpatron om den är rätt dimensionerad. Men större delen av vintern så är det väl inte så kallt att du behöver elpatron för att hålla värmen?
Skrivet av: Niben
« skrivet: 13 januari 2009, 22:32:55 »

Hej alla!
Har under 5 år funderat varför det blir ett antal starter vintertid med minusgrader
då pumpen borde gå jämt.
Detta sker vid avslutad vv produktion vad jag kan förstå.
Förslag på åtgärder från någon klok? (Vet att det finns många här på forumet)
Läckande växelventil? Ändra värden? (dock inte hyresvärden) hihi.

Tacksam för råd!
Åke N





 

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!