Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: baker
« skrivet: 10 juni 2014, 13:13:55 »

Tjenixen,
Ledsen om detta blev lite långt, hoppas ni orkar läsa:
Jag är i en liknade situation, dvs står i begrepp att upphandla (berg-) värmepumpsinstallation (BVP) och får säga att jag fått lite beslutsångest
Det är ju ändå en rätt stor investering. 

De två offerter jag fått in (som avser BVP) liknar varandra på flera sätt men har också olikheter.
Vore tacksam för lite kommentarer kring för och nackdelar med dessa, samt i övrigt kommentarer som hjälper mig välja (som kanske också kan vara till hjälp för "villvetamer")  :-) 

Hus i mellansverige, byggt 1950-tal, ca 150 kvm boyta + kanske 10 kvm biyta)  tak tilläggsisolerat 1995). 
BV: Vattenradiatorer från 50-tal, utom 2 som tillkommit vid tillbyggnad av tvättstuga på 80-talet, men de fungerar mkt dåligt Därtill delvis vattenburet värmegolv.
ÖV. oljefyllda el-radiatorer (3 st)
Energibehov, exkl. hushållsström är beräknad till 25000kWh/år
VVB kapacitetsbehov: Behöver kunna klara 7 personer dusch, samt 1 normalt badkar "ibland".)  ( har inte plats för extra tank i dagsläget) . 
Offerter hittills:
borrhål  136 resp. 140 m.  (antagande 6 m ner till berg)
vp 8kw, av on-off resp inverter typ  (onoff-en offereras med mjukstartsfunktion)
varmvattenberedare (VVB) storlek 180 liter .   

Vad tror ni som kan detta? Synpunkter mottages ytterst tacksamt! 
Sen har jag läst en hel del i detta forum (men förstår långt ifrån allt) om t.ex. DUT, framledningstemperatur, startström och ev. behov av större huvudsäkring (har 20A idag)  samt andra faktorer som påverkar vid byte från elpanna till BVP.  Även t.ex. val av kompressortyp (scroll- eller kolv-)
Krävs golvbrunn eller motsvarande i pannrum (för avrinning av kondens och expkärl) oavsett val av VP-typ?  (tycks saknas idag)
Till sist, kan det vara lönt att sätta in återvinning av frånluft? (FLM tror jag det kallas)?
Skrivet av: villvetamer
« skrivet: 10 juni 2014, 11:49:33 »

Nu har jag stämt av med polaren en vända till. Ska åka ut till hans hus senare idag, men har några funderingar:

Som Roland och Henkead var inne på så verkar energibehovet underdimensionerats. Husets värmebehov bör enligt polaren snarare vara ca 25 000kWh per år när han kollat upp saken desto mer och inte 20 000kWh som tidigare nämnts.

A) I offerten har de räknat på en 6kW VP (Bosch Compress 3500). Effektbehovet, som jag bedömer det med de nyare siffrorna, blir ca 8kW (har använt Energimyndighetens beräkningsschablon). Bör han satsa på en 8kW pump istället?
Bosch Compress 3,5 har bara effektnivåerna 6,7 och 9. Skulle en 7:a funka i så fall?
http://www.bosch-climate.se/pages/product.asp?lngID=358&lngLangID=1

B) Hur är det med säkringar och elavtal?
I dagsläget har han direktverkande el så jag gissar han har en 20A säkring (alt 25A). Är det aktuellt att gå ned i säkring eller måste han ha samma?
Skrivet av: villvetamer
« skrivet: 27 maj 2014, 20:06:25 »

Jag är ingen jurist..men anser att texten i en offert borde vara bindande, om du lägger en order med hänvisning till offerten och får ett ordererkännande av leverantören.
Bopakoster: Det är noterat. Tack för svaret!

Henkead: Bra inputs. Tar med dessa synpunkter!
Gällande elförbrukningen (elpanna i nuläget) så är det något som inte riktigt stämmer, så där vill det till att de får ordning på siffrorna.
Skrivet av: henkead
« skrivet: 27 maj 2014, 10:17:05 »

Det har lämnats lite svar, men jag lägger in mina synpunkter också.

A) Du kan räkna med - 1kbm kax (typ stenmjöl) per 100m. Container som sagts. Min kommun hade krav på att kaxet skulle tillvaratas på miljömässigt rätt sätt.
(jag löste det dock själv och sparade 3k)

B) Som påtalats, kan vara längre till berg än vad man "tror". Bra att ha koll på hur mkt rör som ingår i offerten och vad extra rör kostar.
Kan vara vettigt att kolla med grannarna om dom har borrat och hur långt det var till berget. Kan bli ganska hög extra kostnad!
Räkna med att det går några meter extra rör för att vara på den säkra sidan.

C) 20.000kWh på ett hus från 50 talet? Låter ovanligt lågt i mina öron.
Som påtalats, är detta ingångsvärde fel så blir resten ännu mera fel.
Och 82m åt alldeles för kort, mer seriöst med 140meter...
Tänk på att borrhålet är det enda du inte kan justera i efterhand! Du kanske byter till större pump om 15-20år, men borrhålet kommer vara det samma.
Fel sak att snåla in på med andra ord.

D) Se till att ha koll på ROT. Det är ju DU som åker på problem om firman uppenbart fuskar.
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 27 maj 2014, 09:21:16 »

Jag är ingen jurist..men anser att texten i en offert borde vara bindande, om du lägger en order med hänvisning till offerten och får ett ordererkännande av leverantören.
Skrivet av: villvetamer
« skrivet: 27 maj 2014, 07:14:33 »

Bopakoster: Jo, det förstår jag. Menade bara att han har med sig det när han pratar med olika installatörer inför offert. ^-^(skrev bara lite slarvigt) Sen gissar jag man skriver in det i offerten och avtalet.
Är det förresten offerten som används som "kvitto" eller skriver man ett nytt avtal om kunden väljer offerten?
Skrivet av: bopakoster
« skrivet: 26 maj 2014, 20:04:29 »

Inte i bakhuvet! Det ska vara med i kontraktstexten.
Skrivet av: villvetamer
« skrivet: 26 maj 2014, 16:21:00 »

Bra synpunkt där Purjo. Ska be han kolla typ av radiatorer (sektions eller sånna enkelpanelare med låg effekt) dvs. om det är högtempsystem eller lågtemp.
Ska även be han ha med det där med inställningarna, i bakhuvet, när han pratar med installatör.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 26 maj 2014, 13:38:15 »

Vad är annars de vanligaste missarna man som privatperson råkar ut för/ej kollar upp när man köper bergvärme?
I detta fall är det en helentreprenad, dvs. både VP + borrning + installation av samma leverantör. Leverantören är certifierad borrare och har loggan för "säker vatteninstallation" på offerten. Verkar dock ej vara SVEPmedlem.

Det vanligaste är väl att man dels missar att kolla om värmesystemet är lämpligt för bergvärme och dels lämnar anläggningen med fabriksinställningar för att aldrig mer höras av. Jag anser att det skall ingå injustering av både värmesystem och värepump om det är helentreprenad - Dvs installatören behöver komma tillbaks i vinter när det är kallt ute och se över alla inställningar...
Skrivet av: villvetamer
« skrivet: 26 maj 2014, 12:11:33 »

Tack för svar Roland!

Huset är byggt på 50-talet men är litet (ca 120kvm). Isoleringsstandarden får jag höra mig för när jag träffar honom. Jag gissar att installatören gjorde någon form av bedömning på plats. Skulle tro att elanvändningen stämts av mot fakturor de senaste året, alternativt har siffran i energideklarationen använts,(huset köptes för ca 1 år sedan men har stått tomt periodvis så där kan det ev. vara en felkälla). Ska kolla även detta när jag pratar med honom.

Vad är annars de vanligaste missarna man som privatperson råkar ut för/ej kollar upp när man köper bergvärme?
I detta fall är det en helentreprenad, dvs. både VP + borrning + installation av samma leverantör. Leverantören är certifierad borrare och har loggan för "säker vatteninstallation" på offerten. Verkar dock ej vara SVEPmedlem.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 26 maj 2014, 11:53:03 »

A. Det blir en container. Borrhålet är ungefär en decimeter eller lite mer i diameter, det blir ca 10 liter eller ca 25 kg berg per meter som ska bort.

B. Leverantören kan inte veta på vilket djup berget ligger. Det kan variera mycket inom samma tomt. På min tomt ligger berget 0,6 meter under markytan på en sidan huset, på andra sidan där man borrade var det 6 eller 7 meter ner till berget.

C. 82 meter är för snålt, så dimensionerade man för 20 år sedan. 140 meter är väl tilltaget i förhållande till värmebehovet men inte rejält överdimensionerat om man ser till totalekonomin på sikt. 10 meter mindre går bra det också men jag skulle borra 140 meter. I mellersta Sverige kommer det att ge plusgrader på ingående köldbärare vintertid. Med en pump på 6 kW blir behovet av tillsatsel litet om man trimmar in radiatorsystemet och ställer in pumpen rätt.

Det man bör fundera över är om utgångsvärdet för kalkylen, 20 000 kWh/år, är vettigt. Blir det fel där blir resten fel. Det kan vara förbrukningsdata för ett ovanligt varmt år. Tidigare ägare kan ha snålat med värmen om det gäller ett nyinköpt hus. Isoleringsstandarden kan vara en annan än den man antog i kalkylen om uppgift om tidigare förbrukning saknas.
Skrivet av: villvetamer
« skrivet: 26 maj 2014, 10:37:05 »

Har kollat lite på SVEPs checklista för granskning av offerter:  http://www.svepinfo.se/usr/svep/resources/filearchive/9/att_kopa_varmepump.pdf
Tycker listan är bra, men saknar lite mer detaljerad inputs. Har även gått igenom flertal trådar här på forumet, men lyckas inte hitta någon sammanfattande punktlista för granskning av offert. Finns någon bra sådan checklista här på forumet?
Har även googlat "bergvärme offert granskning" "bergvärme offert" etc. men får bara upp lite trådar på Byggahus-forum där jag inte riktigt hittar det jag söker (hittade en tråd från detta forum som var från 2004).

Sitter med en polares bergvärmeoffert och klurar på några saker, bl.a; :-\
A) Hur omfattande är bortforsling av borrkaxet? samt är finåterställning av gräsmatta något man brukar köpa? (kostar ca 3000kr för bortforslingen och 320kr/timma för finåterställningen)

B) Vad innebär "extra stålrör genom jordlagret utöver offert"? Är det att leverantören ej mätt exakt hur många meter det är till berget utan bara utgått från en siffra? (6m i detta fall).

C) I energiberäkningen (Bosch) har det totala aktiva borrhållet beräknats till 82m men man har offererat för 134m (+6m genom marklagret, dvs. totalt 140m). Handlar om ett mindre 2-planshus (byggt på 50-talet) med beräknat energibehov på ca 20000kWh per år, för värme/varmvatten (Huset ligger i mellansverige). Som jag lärt mig är ett större borrhål (inom rimliga gränser) att föredra, men det verkar rejält överdimensionerat(?)
Noterade att det på förstasidan i själva offerten stor "Bosch Compress 3500 6 kW" samt att energiberäkningen utgår från en Bosch Compress 6000 LW.

D) När det gäller arbetet så är det 38 000kr efter ROT och totalbeloppet 108 000kr (varav 70 000kr är materialkostnad). Om man utgår från att de dragit ROT på 50% av arbetskostanden skulle ROT avdraget varit motsvarande 38 000kr och totalkostanden för arbetet överstigit materialkostanden. Är det vanligt? Eller kan det vara så i detta fall att de ej dragit 50% ROT? Annars luktar det ju lite fusk... Sc:,h

Tar gärna emot alla andra tips på vad man bör granska i en offert! . .,;-

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!