Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: mattyG
« skrivet: 27 januari 2016, 15:21:38 »

Har haft servicekille här. Han tycker köldbärarlösningen verkar Okej! Inget bubbel eller så - så förhoppningsvis är det okej i slangarna.

Däremot gissar han på läckage av köldmediet. Han kunde dock inte se vart, utan planen är att byta ut två T-rör där det tydligen kan läcka och sedan fylla på ny vätska för att ge det ett försök. Om samma problem återkommer om ca 2 månader är väl kanske det rimligaste att byta ut pumpen, den är trots allt 15 år nu. Jag fick ett höftat pris på runt 65 000 med installation efter ROT för en ny Greenline C9. Verkar rimligt?
Skrivet av: mattyG
« skrivet: 24 januari 2016, 20:27:13 »

Hej!

Stort tack för all hjälp Roland.

Verkar som köldbärarpumpen inte är död iaf. Får se vad felet är när servicekillen kan tänkas dyka upp.

Bra klargörande! :)

Skriver en update hur det går framöver så kan säkert någon annan få nytta av det i framtiden.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 24 januari 2016, 18:40:10 »

Har inte provat men det är möjligt att det inte går att köra köldbärarpumpen om man kör enbart elpatron. Däremot ska den gå även om kompressorn har larmat för lågt tryck om den är ställd i kontinuerlig drift.

Köldmediet är det som cirkulerar i det slutna systemet kompressor-kondensor-expansionsventil-förångare och tillbaka till kompressorn. Ingrepp kräver fackkunskap.

Köldbäraren är spritlösningen som cirkulerar i slangen i marken. Det går bra för oss amatörer att hålla på med den delen.
Skrivet av: mattyG
« skrivet: 24 januari 2016, 17:34:35 »

Hej,

Ja de är säkert kondensvatten.

Kör elkasett nu, provade ställa in köldbärarpumpen till kontinuerlig men det händer inte ett jota. Funkar den att köra med elkasett? eller är den död?

Försöker förstå mig på hur pumpen och systemet fungerar. Det blir lite rörigt med alla termer kring köld/kyl osv :D Men när du säger att felet ligger i köldmediekretsen, då betyder det att felet iaf kan vara att det läcker någonstans i slangarna ute?

Men jag tänker hur som helst ta hit en servicekille för att titta på detta, verkar inte vara något jag kan fixa själv hur som.

Skrivet av: Roland
« skrivet: 24 januari 2016, 16:05:56 »

Jag gissade alltså fel. Hopkopplingen var inne i källaren. Då är det ett problem mindre.

Skvätten i botten på den isolerande kåpan, är det verkligen spritlösning? Det samlar sig vätska i min också men det är kondensvatten.

Kontrollera också att köldbärarpumpen verkligen roterar genom att antingen höra om ljudet ändras när hastigheten på pumpen ändras eller, vilket är bättre, lossa muttern på axelns förlängning på köldbärarpumpen och se efter om den roterar. Det finns ett mejselspår i axeln så det ser man lätt. Det kan komma en liten skvätt köldbärarlösning när muttern lossas. Låter det som om det är luft i köldbäraren när köldbärarpumpen startar, gurglande ljud eller något sådant. 

Blir det pressostat låg efter 30 sekunder är det antingen inget köldbärarflöde alls eller inget köldmedieflöde på grund av att expansionsventilen, att filtret är igentäppt eller köldmedieläckage. Om värdet på GT6 i första inlägget var ett rättvisande värde är det risk att problemet ligger i köldmediekretsen.
Skrivet av: mattyG
« skrivet: 24 januari 2016, 14:42:30 »

Hej,

Bifogar bilder på hur det ser ut. Kopplingen verkar vara inomhus. Det brukar vara lite läckage där, jag har väl tömt ut ca 1-2 liter sedan slutet av november, brukar alltid ligga en liten skrätt i botten av isoleringskupan. Tidigare ägare sa att det droppade lite vätska hela tiden från rören och det verkar det göra, men 100 liter?! Ska ju ha droppat ur lite under flera år då. Men att den stannade nu igen efter 2 månader från att det fylldes på verkar ju mysko.

Det hela verkar gå ut ca 75 cm under jord från källaren. Det går ut rakt under en trall som byggdes för ca 5 år sedan. OM det nu läcker från någon slang bör det iaf vara lätt att se från vilken genom att stänga ena slingan och bara prova med ena? Kan ju aldrig ha gått hål på båda.

Provade start igen nu. Samma fel "processostat låg" efter ca 30 sekunder.

Jag provar att köra "enbart tillskott" och sätta köldbärarpumpen i kontinuerlig drift när pumpen startat om sig så får vi se vad som händer.

Mvh
Mattias
Skrivet av: Roland
« skrivet: 24 januari 2016, 13:59:57 »

En meter slang av den typ som normalt används rymmer en liter. Det är troligen 2 slingor à 300 meter som är kopplade parallellt. De är troligen hopkopplade någonstans utomhus, jag antar att det bara är en slang för inkommande köldbärare och en för utgående från pumpen ut. I så fall kan det handla om läckage där slangarna är hopkopplade vilket bör vara rätt nära huset. Det tycker jag är troligaste stället för läckage. Slangarna är rätt tjockväggiga. Man bör märka om man kommer åt dem med en spade. Dessutom ska de som sagt ligga djupare för att fungera bra. En halv meter under marken är för grunt.

Nära huset kan slangarna ligga grundare men då är de ordentligt isolerade några meter för att det inte ska bli tjäle nära husgrunden. Går slangarna ut genom en källarvägg bör det vara lätt att mäta hur djup under marken de ligger. Det verkar i vilket fall som helst vara läge för att gräva för att undersöka hopkopplingen av slangarna om det har gjorts utomhus.

Det ska gå att ställa köldbärarpumpen i läge för kontinuerlig drift och då går den även när kompressorn stannar. Vet inte vilken meny det är på din pump. På min är det 5.11. 
Skrivet av: mattyG
« skrivet: 24 januari 2016, 13:24:00 »

Hej!

Tack för svaret, ska svara så gott jag kan.

Ja, han pumpade först i ca 20 L rakt in i pumpen vid första besöket och konstaterade att han behövde koppla på en extern pump och köra runt med hjälp av det för att få bort bubblorna i systemet. "Processostat låg" hade larmat nån gång ca 1v tidigare då jag såg att vätskan låg lågt i expansionskärlet och tänkte fylla på där. När jag skruvat loss öppningen insåg jag att jag inte skulle komma åt med den kannan jag hade. Kan ju inte ha sugit i sig 100L därigenom då?

Vid andra besöket kopplade han in ett externt system som sög i sig liter efter liter, han uppskattade det till ca 100 liter. Det bubblade på rätt rejält i baljan. Vad jag fattade det sen så pumpade han upp ett övertryck i systemet (löst ut för Hög ett 1-2 ggr sedan för mig). Hans spontana reaktion var att det måste läcka, men jag kan inte komma på vad som skulle ha orsakat det isf.

Vi grävde som sagt ner ett par äppelträd ca 50-60 cm, väldigt försiktigt. Vi grävde även ner en mindre växt rätt nära där slangarna kommer ut från kåken, kan dom ha slarvat och lagt slangen högre upp där? I samband med att problemen uppstod påbörjades takläggning på huset, med ställningar, men hur fasen ska dom kunna påverka slangen då dom i stort sett bara står på ytan? Möjligt med smygläckage från tidigare altanbygge/dammbygge? (dock 2-3 gammalt, tidigare ägare)

Nu löste som sagt "processostat låg ut igen" när jag bytte från Pooldrift till vanlig värme och ändrade timern på tillskott. "poff" så löste den ut. Expansionskärlet är fullt och har så varit sedan servicekillen var här. Bör inte vara fullt? Och borde inte det ha minskat om det läcker? (kanske inte hänger ihop).

Dubbelkollade nu. 2 * 300 liter är slangarna på. IVT C9, Effekt 9 KW. Köldmedium R407C 1,4 kg. Köldbärarvätska Etanol 30%, 600 liter står det på originalhandlingarna.

"processostat låg" löser ut så fort jag försöker köra igång nu. Köldbärarpumpen står i läge 3. Kan jag manuellt ställa köldbärarpumpen så den går utan att "processostat låg" löser ut för att på så sätt se vad givarna visar?

Mvh
Mattias
Skrivet av: Roland
« skrivet: 23 januari 2016, 08:35:35 »

Gick det verkligen att få i 100 L i systemet? Det var möjligen inte så att han hade en tunna med 100 L köldbärare som användes vid rundpumpningen? Fattades det 100 L kan man inte bara konstatera att det troligen läcker och sen inte göra något mer. Var det 100 L luft i köldbärarslangen borde anläggningen inte ha fungerat alls.

Pumpen verkar ge den effekt den ska ge. Differensen GT10/GT11 är rimlig men det vore bra att få veta i vilket läge köldbärarpumpen står och vad givarna visar när kompressorn står still och köldbärarpumpen har gått så där 10 minuter. Det går att ställa den i läge för kontinuerlig drift.

Är det två markvärmeslingor om vardera 400 meter? Slangarna bör ligga på ca en meters djup så några planteringsgropar ska inte kunna skada slangarna.
Skrivet av: mattyG
« skrivet: 23 januari 2016, 07:00:09 »

Hej!

Det satt ett stopp på termostaten, jag sköt bak det och skruvade lite på termostaten. Det blev ett par grader varmare! Så misstänker att jag har koll på det nu.

Dock återkom "processostat låg" nu igen. Jag fick de problemen i November första gången.

"Kan tillägga att jag hade en servicekille här i november pga upprepade stopp pga låg processostat. Han pumpade i ca 100 liter i systemet som tar 800 liter. Tyder på en läcka någonstans? Det var iaf vad han trodde. Någon pysläcka kanske? Vi grävde ner två träd i augusti men var väldigt försiktiga när vi grävde 40-50 cm djupt. Jag vet inte när tidigare ägare gjort någon påfyllning. Jag såg i loggen att en rad fel med låg processostat hade skett nån månad innan vi köpte huset. Någon som har nån erfarenhet av detta?"

Så nu, två månader senare har jag åter igenom samma problem. Felet uppkom denna gång när jag slagit av poolvärmen och gick över till vanlig värmning. Jag ändrade timern på när tillsatsel skall gå igång från 5 min till 20 min, då slog den ifrån.  Självklart ska skiten krångla på vintern och på helgen... Nu kör jag bara tillskott för att iaf få nån värme i huset.

Som sagt, pumpen kanske sjunger på sista versen, eller så är det nån liten läcka i slangarna. Känns ju inte helt bra att köpa ny pump för 80 papp och sedan kvarstår problemet med läckage.

Några idéer?

Mvh
Mattias
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 20 januari 2016, 09:02:10 »

På det högra av de två kopparrören som kommer in underfrån (till/vid cirkpumpen) kan det sitta en strypning/trimventil eller en shunt som stryper hur mycket vatten som kan gå tillbaks till värmepumpen, det är den trimventilen/shunten som skall öppnas för att du skall få upp tempen uppe.
Följ ledningen!
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 20 januari 2016, 05:35:28 »

Det sitter en ventil under termostaten, kan du lossa termostaten och kolla vad det är för en ventil?
Kanske är grundflödet på denna hårt instrypt?
Skrivet av: mattyG
« skrivet: 19 januari 2016, 21:12:47 »

Har kikat lite och dessutom hittat en manual. Kan väl säga att jag inte blev speciellt mycket klokare. Flödet i slingorna har att göra med mängden vatten, eller är det även det som styr tempen här? dvs, ökar jag flödet får jag in mer varmt vatten från värmepumpen?   :-\

http://www.tetragonia.se/Produkter.html?app=2&product=golvvarmefordelare-med-flodesmatare-50900
Skrivet av: Roland
« skrivet: 19 januari 2016, 20:56:12 »

Misstänker att golvvärmen inte tar tillvara på den högre temperaturen på "ut-vattnet" på samma sätt som elementen gör. OM jag fattat det rätt så visar Golvvärmen ca 30 grader på ut-vattnet och ca 24 grader på returvattnet. Kan det stämma? Bör gå att öka?
Det vanliga när man har blandat radiatorer och golvvärme är att radiatorerna är kopplade direkt till pumpen så att temperaturen på det vatten de får är lika med GT8. Golvvärmen, som normalt behöver lägre temperatur på vattnet,  brukar installeras så det är en separat slinga med cirkulationspump. Temperaturen på ingående vatten till golvvärmeslingorna sänks genom att returvatten från slingorna blandas in i vattnet till slingorna. Det verkar i det här fallet vara så att det blandas in alldeles för mycket kallt returvatten. Det måste finnas rör med en blandningsventil i närheten av pumpen som leder över vatten från returen till framledningen. I ett fall jag har varit med om var det termostaten där som var inställd på för låg temperatur. Oavsett hur hög temperaturen ut ur pumpen var blev det aldrig tillräckligt varmt vatten till golvvärmen, termostaten begränsade. Kan det vara något liknande problem här?
Skrivet av: mattyG
« skrivet: 19 januari 2016, 20:10:16 »

Tog några bilder. Som sagt inte alls hemma på dessa. Nån idé? Stort tack för responsen förresten!

Skrivet av: Carl N
« skrivet: 19 januari 2016, 19:49:08 »

Låter som att nått är fel på din golvvärmefördelare, kan du ta en bild och lägga till?
Skrivet av: mattyG
« skrivet: 19 januari 2016, 19:39:33 »

Hej!
Har du källaren (170 m2) uppvärmd till 20 °C?
I så fall är det kanske helt OK, den behöver nog i så fall en del tillskott.

Hej!

Ja (inredd källare) och det är där som tidigare ägare inte verkar ha tänkt till, eller så förstår jag inte något. Först var det ca 20 grader i källaren men ca 17 grader uppe, då ökade jag på värmen lite genom att ändra tillskottstimern till 5 minuter. Resultatet blev att pumpen med tillskott brassade på källarens radiatorer för fullt med 23 grader i källaren som resultat (varma radiatorer). Uppe blev det bara något varmare, ca 18 grader. Kan tillägga att sensorn sitter ca 1 meter upp på väggen vid trappen ned till källaren.

Jag har nu sänkt lite samt att att det blivit lite varmare ute, men mönstret kvarstår. Just nu ca 21,5 i källaren och 19 grader uppe. Det omvända vore trevligt!

Jag funderar väl på om jag måste skruva på golvvärmeprylarna uppe. Har ingen kunskap alls om dem och hur jag höjer temperaturen på golvvärmen. Misstänker att golvvärmen inte tar tillvara på den högre temperaturen på "ut-vattnet" på samma sätt som elementen gör. OM jag fattat det rätt så visar Golvvärmen ca 30 grader på ut-vattnet och ca 24 grader på returvattnet. Kan det stämma? Bör gå att öka?

Funderar på om en bra långsiktig lösning kanske är att addera 2-3 vattenburna element även på entréplan för uppvärmning.

Man känner sig rätt virrig när det är en mix av olika gamla lösningar. Det finns även eldrivna element uppe, jag misstänker nästan att tidigare ägare har kört dem en del för att på så sätt balansera tempen och slippa köra tillskott?!
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 19 januari 2016, 19:22:48 »

Hej!
Har du källaren (170 m2) uppvärmd till 20 °C?
I så fall är det kanske helt OK, den behöver nog i så fall en del tillskott.
Skrivet av: mattyG
« skrivet: 19 januari 2016, 19:18:06 »

Hej,

En uppdatering.

Känns som något är galet iaf, eller så orkar den bara inte mer? Den jobbar mot 40,2 grader men står mer eller mindre still runt 31 grader utan hjälp av elpatronen. När elpatronen kickar in så stiger tempen ganska snabbt. När det var som kallast nyss så gick elpatronen 24/7! DYRT

Kan tillägga att jag hade en servicekille här i november pga upprepade stopp pga låg processostat. Han pumpade i ca 100 liter i systemet som tar 800 liter. Tyder på en läcka någonstans? Det var iaf vad han trodde. Någon pysläcka kanske? Vi grävde ner två träd i augusti men var väldigt försiktiga när vi grävde 40-50 cm djupt. Jag vet inte när tidigare ägare gjort någon påfyllning. Jag såg i loggen att en rad fel med låg processostat hade skett nån månad innan vi köpte huset. Någon som har nån erfarenhet av detta? Se info om huset längst ner.

GT1 Bör 40,8 nuv ca 31,2
GT8 39,2
Innetemp: Just nu, 19 grader.

Hus. 1-plan 137 kvm med källare 170 kvm (även under garage). Byggt 1968. Uppvärmning källare är vattenburen värme genom element. Uppvärmning entreplan är golvvärme + täljstenskamin i vardagsrum.

Skrivet av: mattyG
« skrivet: 07 januari 2016, 23:32:36 »

Hej!

Tack för svar :)

Det var börvärdet ja, nuvärdet låg runt 32 vid det tillfället, rätt lika GT9. Nu efter ett antal timmar med elpatron som tillskott så ligger nuvärdet på 40,8 och tempen i huset har börjat stiga, har märkt bra skillnad på elementen i källaren och golvvärmen uppe.

Ja så tänkte jag med, märkligt att den inte startade efter 30 minuter, kanske blev den avbruten av varmvattenkörningen så då blev det ny timertid varje gång den skiftade till Värmedrift igen?! Ser nu att den bara kör Värmedrift utan tillskott trots att nuvärdet inte är uppe vid börvärdet. Avvaktar nattens aktiviteter och lämnar nya siffror imorgon :)

Edit: Tittade till den igen nu, nu var tillskott aktiverat. Troligen blir det ny timernedräkning vid skifte mellan varmvattendrift och värmedrift.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 07 januari 2016, 22:53:53 »

Hej!

Är det börvärdet på GT1 som du skrivit upp?
Annars så är nått knas, GT1 kan omöjligt vara högre än GT8.

Sen är jag inte hundra på hur IVT bär sig åt men jag tror att timern startar samtidigt med kompressorn och har inte börvärdet på GT1 uppnåtts innan den räknat ner så startar elpatron.
Men skriv upp båda värdena på GT1?
Skrivet av: mattyG
« skrivet: 07 januari 2016, 17:13:40 »

Hej!

Ny på forumet :)

Nu börjar det bli kallt... elpatronen till min C9 vill inte gå igång. Det borde den?! (Är ny på detta med värmepump sedan husköp i våras)

Fram tills i förrgår har vi haft det okej varmt inne, ca 19-20 grader i köket och lite varmare i V-rummet pga täljstenskamin. Men under gårdagen och natten/dagen har temperaturen sjunkit rejält. Känns som den inte orkar värma längre pga den stränga kulan. Vad jag har läst mig till så bör GT1 och GT9 vara ungefär lika för att indikera att pumpen orkar värma ordentligt. Nu skiljer det 13-14 grader vilket ganska klart visar att så inte är fallet. Borde inte då tillskottet gå in? (Vi har även inomhuspool som jag nyligen har värmt med tillskott).

Kan jag manuellt ställa in så att den ger tillskott? Jag har googlat och letat i manual men kanske är jag blind eller så går det inte? Känns som att den borde lösa det på egen hand om inte effekten i pumpen räcker till?

Tacksam för snabbt svar!  burr! :)

Värden nedan.
GT1 Bör 46,6 nuv ca 32
GT2 - 17,0
GT5 Stopp 21  Nuv 17,6
GT6 90,9
GT8 42,6
GT9 32,8
GT10 0,9
GT11 -2,5
Kurva 4 (numer, var 3,6)

Edit: Ändrade timertiden på tillskott till 5 minuter och startade om pumpen. Nu gick tillskottet igång! 37,9 grader på nuvarande! Jag undrar fortfarande varför inte tillskottet gick igång på gamla timertiden 30 minuter när det har varit kallt rätt länge inne. Idéer? Uppdaterar mer sen om tempen löser sig :)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!