Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Luffarrock
« skrivet: 23 maj 2016, 09:44:24 »

Hej,

Nej vi har ingen tank, utan eldar "rätt ut i systemet" så att säga. Ska man tro termometern som sitter på röret vid spisen så skickar vi sällan ut mer än 35 - 40 gradigt vatten när vi eldar. Det räcker för att värma kåken och eldar vi hårdare kan vi basta i köket.  jag antar att det är varmare på insidan av röret än utanpå där termometern sitter, men även om man lägger till lite med råge så kan vi säga att vi aldrig skickar ut mer än 45 - 55 gradigt vatten kanske?

Ingen av installatörerna har nämnt något om att det ska vara problem att fortsätta elda, och då har jag specifikt frågat om detta,  jag antar att åtminstone någon av dem borde pratat lite mera om detta ifall det skulle kunna ställa till problem, kan man tycka iallafall...  Men som sagt, därför det är bra med forum :)
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 19 maj 2016, 14:36:09 »

Nej men dockningen har en tank men den går säkert använda även utan tank. Jag skulle nog koppla vp på returen och låta spispannan spetsa via shunten det är rätt liten risk att returen går över 58 grader som tex en Nibe 1245 klarar utan att larma och ingen extra kostnad vid installationen. Jag skulle troligtvis låtit gamla cp sitta kvar fast utan att vara i drift alternativt via tidur så den motioneras då kan man köra den via elverk om det blir strömlöst och elda utan problem.
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 19 maj 2016, 07:06:23 »

Jag har inte kunnat läsa mig till att han har en tank.
Oavsett vilket så måste installatören säkerställa att det inte kan bli cirkulation eller självcirkulation genom värmepumpen när han eldar med ved.
Jag tror inte att alla installatörer har detta klart för sig, eller förstår att det kan bli problem, och ville därför peka på ett expempel på hur man kan koppla för att undvika det.
Finns en tank kan det mycket väl användas, men värmepumpen måste kopplas så att man inte cirkulerar värmebärare genom värmeväxlaren när man eldar med ved (och det blir så varmt att kompressorn stannar).
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 18 maj 2016, 18:48:15 »

Den där dockningen är rätt usel om man har en tank varför inte nyttja den även till vp  Sc:,h
Skrivet av: Rickard
« skrivet: 18 maj 2016, 08:05:43 »

Att koppla en värmepump tillsammans med en vedpanna är inte helt okomplicerat: http://www.nibe.se/nibedocuments/13804/M11345-5.pdf
Säkerställ dig hur de tänkt göra så du inte bara får värmepumpen kopplad i cirkulationen till vedpannan.
Om du eldar så det blir för varmt kan värmepumpen lösa ut på högtryckspressostaten, och då blir det kallt inne när du slutar elda.
Säkerställ även att de räknat på ett tillräckligt stort tryckkärl, om de tänkt byta ut det befintliga öppna kärlet.
Kärlet bör vara ca 7% av den totala vattenvolymen i systemet för att du inte skall få problem med att vatten trycks ut om du eldar så det blir onödigt varmt i systemet.
Skrivet av: Luffarrock
« skrivet: 17 maj 2016, 21:21:55 »

Ok tack för svaret, får ta upp det med företagen igen och försäkra mig om att de tänkt på det. Ingen som har något input på val av pump, eller vet någon bra sida där man kan jämföra lite?
Skrivet av: rocas
« skrivet: 17 maj 2016, 21:09:52 »

Det är tvärtom troligen orsaken till det extra, troligen större  tryckkärlet.
Skrivet av: Luffarrock
« skrivet: 17 maj 2016, 20:58:57 »

Ja pannan kommer sitta kvar / inkopplad. Mest för mys och riktigt kalla dagar. Vi har informerat alla företag vi pratat med om detta, ändå är det ganska många som har inkluderat ett nytt kärl i offerten, men det går alltså inte?
Skrivet av: rocas
« skrivet: 17 maj 2016, 17:11:53 »

Tänker du behålla kökspannan?  Berätta det i så fall för installatör/projekterare.

Vedeldning kräver antingen öppet exp kärl (på vinden) eller ett stort tryckkärl....
Skrivet av: Luffarrock
« skrivet: 17 maj 2016, 14:44:52 »

Huset står i södra Dalarna, uppvärmningen idag är L/L pump samt kökspanna kopplad till det vattenburna systemet (varmvatten kommer från en gammal beredare). Har egentligen ingen vidare koll på förbrukningen då vi har gratis ved. anledningen till att vi byter är ju bekvämlighet då luftvärmepumpen inte klarar underhållsvärmen i hela huset vidare bra kalla Januariveckor och det kan vara bra kyligt när vi kommer hem från jobbet. Ska man tro termometern på röret från kökspannan så brukar vi skicka ut ungefär 40 gradigt vatten i systemet och det räcker för att värma huset. Finns det några fördelar med ett slutet system mot det vi har nu?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 17 maj 2016, 12:42:21 »

Det är lite för lite bakgrundsinformation för att dra några slutsatser. 140 meter borrhål skall räcka till den storlek på VP som är offererad. För att avgöra om det är en lagom storlek för ditt hus behöver vi veta lite mer... Vad har du för uppvärmning och energiförbrukning i dag? Vart i landet står huset? Vilken framledningstemp behövs när det är som kallast ute?
Skrivet av: SW
« skrivet: 17 maj 2016, 12:34:33 »

Man säger ibland 20 meter per KW, så 140 meter är nog OK.
Men ...............
Du kommer aldrig att ångra om du begär ex.vis ytterligare 20 meter.
Annars är det bäst att välja den som är mest kompetent om du har info om det.
Typ referenser
sw
Skrivet av: Olle61
« skrivet: 17 maj 2016, 12:34:20 »

Ja just det. "Rostfritt kärl på vinden" låter som ett öppet system, man gör inte så idag utan man byter till slutet system med nytt expansionskärl.
Berätta mera om nuvarande förbrukning och var huset ligger så får du nog bättre svar om dimensionering. Spontant låter 140m snålt.
Skrivet av: lob
« skrivet: 17 maj 2016, 11:45:20 »

Hej
Det blir nog inget "extra" kärl. De tar nog bara bort kärlet på vinden och sätter ett nytt i pannrummet. Så gjorde de hos mig iaf. I övrigt har jag nog inget att tillföra. /LOB
Skrivet av: Luffarrock
« skrivet: 17 maj 2016, 10:48:20 »

Hej,

Jag har fått in lite olika offerter för installation av bergvärme och skulle behöva lite tips för valet då de är väldigt lika. Huset är från tidigt 1900 tal men tilläggsisolerat och utbyggt till ungefär 140 kvadrat. Halva huset har tjocka rör med självcirkulation och andra halvan tunna 12mm rör.

Alla offerter säger att det ska var ok att borra 140m, men jag tycker det verkar lite grunt, eller ska det räcka? En annan sak jag undrar över är att en del har inkluderat expansionskärl i offerten medans andra har lämnat ut det (Jag har ett rostfritt expansionskärl på vinden sedan förut). Vad ska det extra kärlet vara bra för?

Pumparna som jag står och väljer medan är :

Bosch Compress 5000 LW/M 7KW
Nibe Fighter F1245 6KW
IVT Greenline HE 7KW

Vad tror ni? Prisskillnaden är minimal mellan alternativen.

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!