Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar - Märkesspecifikt => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Värmepumpar och installationsfrågor. => Thermia => Ämnet startat av: Errka skrivet 20 november 2009, 06:10:32

Titel: Värmeåtervinning från Pizzeria...?
Skrivet av: Errka skrivet 20 november 2009, 06:10:32
Fick en förfrågan om att lämna offert på bergvärme till ett hus från 1840.
Huset innehåller en lägenhet på c:a 100 kvm samt en affärslokal i bottenplanet (pizzeria sedan 15 år).
Huset ganska dåligt underhållet samt pizzerian inte alltför stor; c:a 90 kvm totalt.

Husägaren bad mig spåna lite på värmeåtervinning från köket/bakrummet på pizzerian. Där är det ju ganska varmt (typ 300 dagar om året...).
Vad är bästa/billigaste lösning här?
Kan man hänga en fläktkonvektor i taket i köket och göra frikyla? Hur blir det med effektiviteten att stoppa ner energin i borrhålet och sedan få tillbaka detta till värmepumpen (bättre COP)?
Priset är ju tyvärr helt avgörande för denna kund...
Någon annan billig lösning?

Tackar på förhand!

/Errka
Titel: SV: Värmeåtervinning från Pizzeria...?
Skrivet av: Rickard skrivet 20 november 2009, 06:44:12
Kanske en luftvärmepump som du monterar inne i huset.
Sätt innedelen (som körs som AC/kyla) i kök/bakrum och ytterdelen t.ex. i källarvåning om sådan finns, på det sättet överför du billigt värmen från köket till ett kallare utrymme som behöver värme för att hållas torrt och varmt.
"Utedelen" bullrar förstås en del, så det behöver ju finnas en lokal där den inte stör.

Annars är ju även frikyla en bra lösning, men kom ihåg att dimensionera den ordentligt - sommartid kommer du nog att få rätt höga temperaturer i borrhålet, så en rejäl fläktkonvektor kommer att behövas för att orka kyla på ett bra sätt.
Med frikyla i en så lokla kan du borra lite mindre djupt utan att äventyra funktionen så länge pizzerian är i drift, men fråga är om man vågar räkna med att den finns kvar även framgent - och dimensionera borran efter en "frikyletillförsel på runt 3-4 kW?
Tror egentligen inte på det, men i västa fall kan det vara ett sätt att få loss några tusen extra till en fläktkonvektor för frikylan.

Oavsett vilken lösning du väljer, tänk på att det kommer att bli en hel del kondensvatten som måste kunna tas om hand på något sätt.
Titel: SV: Värmeåtervinning från Pizzeria...?
Skrivet av: Plutus skrivet 05 december 2009, 00:11:32
Alltid svårt med kyla i restaurangkök, mycket fett i luften som sätter igen
Titel: SV: Värmeåtervinning från Pizzeria...?
Skrivet av: Apan skrivet 05 december 2009, 08:30:55
Nån form av frånluftvärmepump? Som laddar acctank för värme och VV..