Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Stig-H
« skrivet: 12 mars 2009, 12:19:50 »

Glömde... Har du redan din kb pump på maxfart så är det inget mer där att göra, men du kan gå in på meny 14? och tvångsköra kb pumpen och kolla om dina givare visar samma temp då bara cirkpumpen går utan vpdrift. (går fort) Om dessa visar olika så är det förmodligen anledningen till kb tempens stora variation.
Dessa går att kalibrera, (meny15?) men är av mindre nyhetsvärde bara man vet om felmarginalen. Dessutom kan det diffa 0,9 grader/givare (maximal otur 1,8 grader) även om båda visar lika. Nibes givare/tempmät är inga precisionsinstrument precis. Utan mera en markering då något börjar dra i väg. (På min kbin diffar det 0,6 i vätskan (via påfyllningsbehållaren) med olika rätt dyra tempmät. Kommer inte enkelt åt kbut med en givare i vätskan så jag ids inte laborera med detta)

Provar du fylla hålet med vatten och mata på vatten något dygn så kan du låta kb pumpen jobba hela tiden. Så fördelar sig värmen i hela slingan även då vp står stilla. (om det nu rinner undan till den andra brunnen vill säga.) Fungerar det kan det bli en enkel lösning som du tar till vintertid då det behövs. Och med några kw till från vp, så klarar du mera minus ute utan bekymmer. Men kanske man då ska fylla på vatten nerifrån med en vanlig vattenslang. Men spekulera i det nu är kanske onödigt.

Någon som kan beräkna vad runt 3 kw extra ur pumpen skulle innebära i detta hus?  När det nu går in eltillsts redan före -5 ute, vid KB in -2 och ut -6  (min "gissning" -3 till -5 om man jämkade ut slingan)
Skrivet av: Stig-H
« skrivet: 11 mars 2009, 11:07:23 »

Min granne tar sitt sommarvatten ur mitt borrhål med en vanlig sugpump, men jag har vattnet innom synhåll året om utan att flöda över. (förmodligen tur och ovanligt) 8 meter är väl gränsen för en sugpump har jag för mig. Har du samma vattennivå i båda borrorna så är det troligt att dessa har förbindelse med varandra på ett eller annat sätt. Så pumpa från det ena till det andra skulle inte öka förbrukningen i vattenhålet, bara leda det kalla vattnet i rundgång. Jag pumpar 45 minutliter då vp går (nibe 7kw) men tar jag bort plattvärmeväxlarna klarar jag mig med betydligt mindre flöde, för man slipper förlusterna i plattisarna.
Och skulle det funka för dig behövs nog inte många minutliter för att hålla ditt hål varmt hela vintern. Har du tur får du ett halvt grundvattensystem för en ringa kostnad som dessutom täcks upp av ökad effekt i din VP. Om du sedan ligger på höga+ grader året om på kb så är det rena vinsten. Pumpa lite vatten är inte så energikrävande och dessutom en brunnspump som havererar för dig inte blir ett akutproblem. Jag är 100% beroende av min.

Men förmodligen blir detta ett learning by doing fall. Så fyll upp hålet och kolla vad som händer. Men fyll inte över skarvar och krökar om du har detta i energihålet vid ytan, så det fryser sönder om hela hålet skulle isa igen och börja lyfta ispelaren uppåt.  Vad har du för temp på ditt grundvatten? Jag har 5,5 grader om jag direktspolar i en hink och kollar. Förmodligen är ditt varmare och får du +5 in i värmepumpen hela vintern så blir din 8.5'a rena formel ett prestandan på.

Min brunnspump tar nära 300w på maxförbrukning, (ca 50-55 minutliter) men har elektronisk styrning så stryper jag flödet så den får jobba mot hårdare mottryck så minskar förbrukningen rejält. Hur mycket vet jag inte, utan det kommer från grundfos och en repfirma i luleå.
Testa ett eller några dygn med en trädgårdsslang som kan ligga i snön utan isningsproblem så länge det rinner vatten i den.

Se till (om det nu rinner undan förståss) att vattnet rinner utefter dina collektorslangar. och att din brunnspump aldrig når frånslag på trycksidan. (onödigt den slår till och från hela tiden)
Hur långt du har till vattnet går enkelt att mäta med ett metspö och ett litet smalt flöte. Använd inte blysänket utan ta en eller några rostfria muttrar om det skulle fastna i slangarna. (så slipper du fundera på blyförgiftning och kommer förmodligen upp om någon i framtiden tar upp slangarna) Totala djupet får du utan flöte, med enbart sänke. Hur mycket är foderrör i dina borror?

Släng ut en slang och testa, så finns det sedan många som kan räkna på vinster och förluster i kronor och ören om du bara får det att fungera.
Skrivet av: för klen värme
« skrivet: 11 mars 2009, 08:13:48 »

hej !
Det är ett hål på 150m och ganska svårt att titta ner i det...
ca 25m från det hålet finns en borrad brunn med gott om vatten, som räcker till vårat åretrunt hushåll och 2st fritidshus.

Låter intressant med "bonn" lösningen.
Skrivet av: Stig-H
« skrivet: 10 mars 2009, 18:45:26 »

Jag vet för lite om solfångare, Men det blir enorma kw uttag i berget under en hel vinter.

Har du tittat ner i ditt borrhål? Det är inte bara djupet som spelar in. Säg att dina slangar bara hänger ner i ett borrhål med endast en lite del vatten som täcker del av djupet av hålet. Det innebär att all slang som hänger utan kontakt med omgivningen i praktiken skulle ha kunnat ligga på marken under snön och varit lika (in) effektiva. 

Detta blir min funderingar på en nödlösning. Men enkelt att se om det fungerar.
Förmodligen är vattnet i botten på brunnen fruset nu, då du har minus i båda slingorna. Kanske skulle det gå att fylla upp vatten i borran och därmed nytja mera av slangarna. Var det inte du som hade 2 borrbrunnar?  Är det 100 frusna meter så förlänger man kontaktytan rejält om 40 meter extra fryser till, så det blir kontakt mot bergssidorna. Är det inga sprickor i berget lär vattnet stanna kvar i hålet och frysa till, tills sommarvärmen (vp jobbar minimalt) tinar upp alltsammans.

Någon som provat? Eller på en gång kan avstyra detta? 
Skrivet av: bonn
« skrivet: 10 mars 2009, 10:24:37 »

Du är nog inne på rätt spår ang solfångare.
Jag bjuder in Dig att se på min anläggning där jag kör solfångare mot VVB sommarhalvåret och mot markkollektor vinterhalvåret. bor i öst jämtland så det är inte allt för avlägset.

Skrivet av: för klen värme
« skrivet: 10 mars 2009, 09:06:29 »

hej !
fattar mer o mer, det är alltså cop (avg kw/tilllf kw) man ser där, och bättre ju varmare KBin.
Det går kanske att räkna ut hur snabbt mera slang i marken tjänar in sig ?

Jag har ju kopplat en vvb med solslingor till bvp, för ev framtida solvärme. Kanske överbliven solvärme då kunde värma upp hålet ? utan att behöva byta till eviheat bvp.
Skrivet av: Stig-H
« skrivet: 09 mars 2009, 22:26:24 »

Skickar en länk där du kan se effekten på en vp baserat på olika KB in och VB ut....
Men din kb pump går för sakta och ökar du den får du förmodligen in ännu kallare än -1. I alla fall ett tag. diffen på kb ska vara 2-3 grader och inte som dina 5 grader.
Så när du kollar diagrammet har du inte många kw ur från pumpen då det är -7 till -10 grader ute då du behöver runt 45 grader ut ur pumpen.


Jag har en 7kw vp och då det är -25 ute matar jag bara ut 35-36 grader i golvet och min KB in är nära +5, så jag får då runt 10 kw från min 7'a.... 

http://www.stromvall.se/VP1/Effektdata%20MVP.pdf
Skrivet av: för klen värme
« skrivet: 09 mars 2009, 18:16:24 »

Hej, tack för svar !

Det får nog bli grävning då. Men pumpen klarar sig ett tag till antar jag !?
Skrivet av: Stig-H
« skrivet: 08 mars 2009, 19:45:55 »

Det blir nog så att du får ta fram spaden och slipa kanterna vassa och börja gräva då tjälen släpper!  Detta med att byta kurva kan du glömma. Det är den kurva som passar ditt hus då det är väderomslag, men din vp jobbar dygnet runt så kurvan har i dagsläget ingen betydelse. ex jag har kurva 3 och då får jag samma temp inne mellan -5 till -25 (det kallaste i vinter). Tar jag kurva 4'a så stiger innetempen då det blir kallare ute. Kurva 2 så orkar det inte hålla emot då det blir kallare ute så då får jag kallare inne.  Så enkelt förklarat är huset ägare till kurvan och du råder över ratten. öka/minska värme. 

Men kan du sänka vb pumpen (den mindre) så prova detta och kan du öka på kb pumpen (den stora) så gör det. Då kanske kan du kräma ut ytterligare lite energi ur borrhålet .. Kan du hitta den som borrat första gången så kanske du kan få honom att fortsätta borra i ditt gamla hål.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 08 mars 2009, 19:17:48 »

Jepp tempdiff VB är lite för låg, sänk VB-cirkpumpen till lägsta värdet.

Men största problemet är KB-temp, det skulle sannolikt hjälpa en hel del att öka på kollektorn. Du skulle kunna lägga ner 300 m jordvämeslinga och parallellkoppla denna mot borran (de skulle även minska den lite för höga tempdiffen på KB).

Skrivet av: för klen värme
« skrivet: 08 mars 2009, 17:28:33 »

hej !
Justeringarna ledde inte till några dramatiska förbättringar, kör nu med kurvlutning 6 o vredet på 0.
Skrivet av: Stig-H
« skrivet: 08 mars 2009, 15:25:09 »

Hej!

Här kommer värden idag ute -1.
VBf 34 (38), VBr 30, KBf -1 och KBr -6.

Vedsystemet körs ej, hoppas jag slipper det något mera denna vinter.

Kakelugnen är nyrenoverad och ska torka i 3 mån, braskamin i öppen spis kommer till hösten. men detta ses bara som ett komplement inte för det permanenta uppvärmningsbehovet kalla årstider. Vill ju slipppa känna sig tvungen att elda som vi behöver göra nu.
 

I November skrev du detta i en annan tråd....Kurvlutning ändrad från 9 till 8 vb-f börvärdet minskade.
ratten stog på -2 ändrad till -1 vb-f börvärdet ökade.
Effekten på vp är 8,5kw.
Har även minskat på varvet på cirkpump till 2 värmebärare för att se om diff vb-f vb-r ökar, som borde vara runt 8 inte 4-5 som nu.
termostater öppna

värden i kväll med tillsatsvärme på, direkt efter ovnstående ändringar
vb-f 41 (44)
vb-r 37 (43)
ute temp -7
kb-f -2
kb-r -6 (-8)
inne temp 19-22

Vad hände då du sänkte farten på vb pumpen? Det är fortfarande bara 4 grader i diff.
Kan du höja farten mer på kb pumpen?  ( (kb-r -6 (-8) )  -8 kan du sätta upp på max nästa gång du är vid pumpen,så slipper du framtida larm därifrån. TVÄRSTOPP måste omstartas efter kb larm, men det har du provat såg jag..Haha!! Jag har grundvatten så min måste stanna fort om det blir minusgrader om brunnspumpen havererar för att slippa sönderfrysningar. Så den funktionen är bra för mig,(-3 stannar den) men spelar mindre roll så länge du har frysskydd i kb slingan för -15/20 grader... JOO!! Det var därför jag frågade om hur du har det med vattentillgång... Grundvatten värme kan vara ett alternativ som inte kostar skjortan om du har vattentillgång på obegränsade 45 minutliter.

får se om Karl N kan snippa förbi och råda dig lite. 
Skrivet av: för klen värme
« skrivet: 08 mars 2009, 11:00:29 »

Hej!

Här kommer värden idag ute -1.
VBf 34 (38), VBr 30, KBf -1 och KBr -6.

Vedsystemet körs ej, hoppas jag slipper det något mera denna vinter.

Kakelugnen är nyrenoverad och ska torka i 3 mån, braskamin i öppen spis kommer till hösten. men detta ses bara som ett komplement inte för det permanenta uppvärmningsbehovet kalla årstider. Vill ju slipppa känna sig tvungen att elda som vi behöver göra nu.
Skrivet av: nic2
« skrivet: 07 mars 2009, 21:47:20 »

Kakelugn och braskamin kommer att finnas västa vinter.

Där har du det, om du inst./renoverar kakelugn och braskamin så har du ju räddningen där.

Annars skulle jag skippa eldstäderna och lägga mer slang, samt uppgradera värmepumpen för pengarna i stället.

LVP? Nej, inte i norrland, det är ju under -5 ºC du behöver mer kräm.
Skrivet av: Stig-H
« skrivet: 07 mars 2009, 20:38:50 »

Aj aj! Läste dina andra trådar och kan gissa på att siffrorna på KB absolut inte är bättre nu än då. Förmodligen kan man säga att ditt borrhål inte matchar huset i första hand. Inte i närheten.
Hur har du det med vattenflödet i din brunn där du tar dricksvatten? eller är det kommunalt? Har en länk där du kan kolla lite hur kb inverkar på effekten på din vp. Beräkningarna är baserade på kb in och vb ut.

Min gissning är att du nu har runt -5 grader in i vp. Men som sakt..min gissning.

http://www.stromvall.se/VP1/Effektdata%20MVP.pdf
Skrivet av: Stig-H
« skrivet: 07 mars 2009, 20:13:09 »

Väster norrland låter inte som en Lvp skulle vara bästa permanenta lösningen. Slingor och en till bvp skulle jag gissa vore en bättre lösning för det är då det är kallt man vill ha det extra. Men sedan hur kombinera dessa? En ny som klara 100% teckning vid max kyla som sedan får enbart gå efter att den gamla (tappat effekten) och sedan låta den gamla jobba skiten ur sig tills den självdör. Eller en 50-50 situation där båda jobbar vid kyla? Dilemma!!!

Jag klarar värsta kylan utan tillskott i Piteå, så jag skulle vilja prova en ytterst liten lvp för en struntsumma enbart för sommarbruk. Men tyvär kostar en lvp skjortan motför en billig LL i en kiosk. Samtidigt så när min stora bvp dör, så är de nya bättre och mera ekonomiska.

Men du... vad har du för värden på din vp nu när den jobbar? ? VB fram och retur och speciellt KB fram och retur?
KB är för att alla experter på forumet får en uppfattning om kapaciteten i din borra!
Vad är det kallaste ni fått ute i vinter?
Skrivet av: för klen värme
« skrivet: 07 mars 2009, 19:51:30 »

Hej !
Har för klen BVP till för stort timmerhus i västernorrland.
Nibe 8,5kw år 2000 med 150m hål till 300kvm är ju för lite, vet jag nu efter 1 år och 20000 kwh inkl 4månader tokeldande i gamalt ved system från -85. BVP klarar att värma huset till ca -5.
Kakelugn och braskamin kommer att finnas västa vinter.

Vad kan behövas för att uppgradera systemet ? Har plats på lägdor för mera slang, eller kanske ska man borra? En till BVP eller en ny ? kanske LVP?

Ser fram emot intressanta förslag !

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!