Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Luft/vatten => Ämnet startat av: Kjell Brandes skrivet 28 november 2012, 17:52:15

Titel: Rent allmänt om luft/vatten
Skrivet av: Kjell Brandes skrivet 28 november 2012, 17:52:15
Hade hem en kille som kollade på vad det skulle kosta mig att byta min panna till värmepump.

Han gick runt och räknade ett tag och lade fram en offert på 140' kr. I detta ingick en tank på 320 liter tror jag, samt byte av en hel del element. Han hävdade att vi behövde en varmvattenspump på över 300 liter utöver den som sitter i "skåpet"/inomhusdelen då vi är 7 i hushållet. Till saken hör att vi idag har en behållare på 120 liter, vilken vi aldrig gjort slut på? Har många idrottande barn med stränga order om att duscha i anslutning till träning  ;)

Rent generellt vad skulle ni föreslå?
Jag har en fastighet, sutteräng på ca: 150 kvm byggd på 50-talet. Ska tilläggsisoleras som ett steg i den totalrenovering som huset genomgår. Har kassett i öppna spisen att "supporta" med om det blir orimligt kallt. För att sprida kostnader, skulle man kunna köra luft/vatten på de element som sitter till en början?

Ge gärna kommentarer, om jag missat trådar kring detta, piska upp mig offentligt samt peka ut de trådar som avhandlar detta..
Titel: SV: Rent allmänt om luft/vatten
Skrivet av: lunk Umeå skrivet 28 november 2012, 18:53:11
Det behövs mer info.
Årlig elförbrukning idag.
Framledning till elementen vid exv 0 och -15.
Exakt vad föreslog han (fabrikat, modell, osv).
Titel: SV: Rent allmänt om luft/vatten
Skrivet av: hobbymekk skrivet 28 november 2012, 21:34:39
Jag hade nöjt mig med att sätta in värmepumpen. Större element och större varmvattenberedare kan man ju sätta in i en "andra omgång" om det skulle visa sig behövas. Det låter ju som att du inte skulle behöva det, om du inte gör åt så jättemycket varmvatten idag, och även tänker bättra på isoleringen. Det är ju då onödigt att överarbeta värmesystemet.
Har du vedpanna idag? Vad är din framledningstemperatur på värmesystemet då det är riktigt kallt? (säger en del om storleken på dina element, om dom behöver bytas mot större)

/Hobbymekk
Titel: SV: Rent allmänt om luft/vatten
Skrivet av: Kjell Brandes skrivet 29 november 2012, 01:26:43
Nja, för att vara helt ärlig så har jag inte berättat hela sanningen. Idag använder jag inte elementen, köpte huset för ett år sedan och har egentligen inte bildat mig en uppfattning om elförbrukningen.
Det sitter som primär värmekälla idag en luft/luft pump som fixar med värmen till huvudplanet samt lite överskott till övre plan. Detta är dock allt annat än tillräckligt. Vi hade tur i vintras då det inte var speciellt många dagar med minusgrader i våra trakter.
Jag kommer nu att testa att köra på element för att kunna mäta lite på utgående temperaturen samt se vad som "kommer tillbaka".
Ska prova att lägga utgående temperatur kring 50 grader för att se hur det räcker till. Har för mig att det är ungefär vad en luftvärmepump klarar, rätta mig om fel.
Varmvatten har vi elpatron för att fixa, samma är naturligtvis för elementvärmen.
Titel: SV: Rent allmänt om luft/vatten
Skrivet av: purjo__ skrivet 29 november 2012, 15:06:59
Kan du inte inte slå på den vattenburna värmen på övervåningen så att du får lagom varmt även där? Om luft/luftpumpen funkar bra och klarar större delen av huset i dag så finns det inte så jättemycket pengar att tjäna på en till värmepump.
Men, visst är det skönt med tyst och jämn värme i hela huset så om du ändå vill installera en luft/vatten så håller jag med tidigare talare om att det bästa är att börja med en standard-VP med tillhörande elpanna och komplettera med fler/större radiatorer när du vet om/vart det behövs.