Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 06 februari 2013, 20:54:12 »

Är det mycket varmvatten man vill ha så ska man välja en pump med stor varmvattenberedare.
Efterhandskonstruktioner för att få mer VV är sällan bra.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 28 januari 2013, 09:23:31 »

med en bufferttank / arbetstank så kan man överdimensionera något och därmed få en anläggning som är mer lik de som man hade innan värmepump. helt enkelt att anläggningen har kapacitet att producera mer än det faktiska behovet.

Därför blir ju den ultimata anläggningen något överdimensionerad med en arbetstank och en separat VVB som på bästa sätt kan hantera effekten, erbjuda bra skiktning, hög sluttemp på VV och få VV körningar.

karaktären på gång i ett sådant system är normalt sett 1 del körning av kompressor 1 del hämtning av energi från bufferttanken tills bör bryts och då ungefär 1-2 delar nedräkning av GM/Hysteres (vilket man nu har) tills det är dags för nästa start.

I praktiken har ju en något överdimensionerad VP alltid tid över till något annat.


Min erfarenhet är att det tar ungefär dubbelt så lång tid som tanken är stor att tömma den på majoriteten av sin energi, i förhållande till flödet. Så om vi har ett flöde på 0.5lps ca 30l per minut och en tank på 300l så går locket till skiktningen och därmed majoriteten av den tillgängliga effekten på ungefär 20 minuter - inte 10 minuter som man först kan tro.

Även efter att skiktningsproppen går har landar vi på en relativt stabil nivå som vi kan se på bilden.

EDIT: returtemperaturen går bara att använda sig av under tiden som kompressorn går, i den bifogade bilden
Skrivet av: KentJohansson72
« skrivet: 28 januari 2013, 08:01:04 »

Vad är egentligen bäst?
Koppla in pumpen utan externa tankar eller med?
Hur löser man bäst ett stor tappvarmvattenbehov? Kan man koppla på en tappvarmvattentank och fortsätta köra flytande kondensering mot värmesystemet?
Vad som är "bäst" beror nog på vem som svarar.. ;)
Jag har en lösning utan volymtank där varmvattensproduktion prioriteras. När det varit som kallast har jag märkt att radiatorerna hinner kylas av om vi förbrukar mycket varmvatten under några timmar. Därför så går jag på en större vvb, större kompressor och förbereder för volymtank på nästa anläggning, jag låter installatören sätta in ett par extra T-kopplingar och ventiler på in och utgående rör på cirkulationsslingan så jag senare kan stoppa in en volymtank där.

Du säger "stort tappvattnensbehov"?
Vi har en 200l vvb, den tycker jag med badkar och småbarn är för liten. Duschar man är den helt ok.
Så nu går vi på en snäppet större - 260 liters vvb!

Kort sagt, ja det går att köra med volymtank/bufferttank/knäpptank även med flytande kondensering. Men jag skulle inte välja flytande kondensering mot en ren ack-tank där man även tar varmvatten ur. Då skulle jag nog velat haft en fast kondensering och en större tank än det handlar om i mitt fall. Sätter jag senare in en volymtank så handlar det om 100-200 liter, knappast mer.
Skrivet av: David Rinnan
« skrivet: 27 januari 2013, 14:32:43 »

Vad är egentligen bäst?
Koppla in pumpen utan externa tankar eller med?
Hur löser man bäst ett stor tappvarmvattenbehov? Kan man koppla på en tappvarmvattentank och fortsätta köra flytande kondensering mot värmesystemet?

Med en tank har du möjlighet att installera högre effekt än utan, om man ska generalisera.
En tank kräver inte att man shuntar ut. Det går bra att köra flytande.
Man kan ha lösningar med växelventil för VV mot separat beredare eller slinga i värmevattentanken.

Ju högre elpris desto större anledning att överdimensionera, speciellt luft/vatten som ju har en tendens att kräva mycket spets när huset behöver som mest värme.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 26 januari 2013, 19:30:38 »

Hur mycket över börvärde jobbar en Euronom exoair som du har Sc:,h
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 26 januari 2013, 19:26:48 »

Om man tittar på det testet så har Euronom klart bättre cop om man tittar på framledning vid 35 samt 34 grader framledning men årsvärmefaktorn som inte är testad utan beräknad skiljer inte så mycket mellan Euronom och Nibe kan det bero på att Niben har helt flytande kondensering och där med jobbar med lägre framledning ? Hur som helst en bra vp med shunt spar naturligtvis mera än en sämre vp som går helt flytande skillnaden mellan shuntad eller inte är inte större än så. Om man ska kunna få fram fakta om hur mycket det skiljer så måste ju samma vp vara testad i 2 olika system ett shuntat och ett helt flytande så länge inga sådana tester finns så får man lita till teorin och högre framledning ger sämre cop det är vi väl överens om. 
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 26 januari 2013, 18:25:59 »

Klart intressant tråd, det blir söndagslektyr eftersom den var så lång!

Ett bra test är Energimyndighetens, de jämför exempelvis Euronom Exoair (=Mecaterm Arctic) 7.5 kW mot Nibe Fighter 2025-8. Euronom/Mecaterm är en shuntad lösning som teoretiskt sett är sämre. Men i de energiområden då en 7.5 kW är lämplig så presterar denna bättre än Nibes direktverkande; samtidigt uppvisar EcoEl+EcoAir klart sämre värden samtidigt som den ger minst VV när Euronom/Mecaterm ger mer än både CTC och Nibe.

Som jag skrivit i någon tidigare tråd, valet av panna är viktigt. Och valet av märke. Men som jag alltid skriver: välj rätt lösning för fastigheten och välj INTE EcoEl...  :)

/Marcus
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 26 januari 2013, 17:17:56 »

Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 26 januari 2013, 12:15:18 »

Med tank kan vp jobba närmare börvärde vilket ger bättre cop du kan läsa lite i Rinnans tråd tror den heter cop konstant. Men nu är jag nyfiken på testerna där man kan se skillnaden mellan shuntat och direkt kopplat eller framförallt att det inte är nån skillnad trots att shuntat är sämre i teorin.
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 26 januari 2013, 11:42:31 »

Direktkoppling är självklart det teoretiskt mest effektiva eftersom det aldrig blir en tempdiff mellan VP och värmesystemet vilket är oundvikligt i tanklösningar. Därmed inte sagt att skillnaden behöver vara särskilt stor och den kan absolut inte vara sämre så frågan är fortfarande onödig...  ;). Och i praktiken tror jag inte det är någon påvisbar skillnad alls.

Varför skulle det inte vara bättre med direktverkande?

/Marcus
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 26 januari 2013, 11:21:26 »

Nu hade jag nog tänkt mig ett test mellan shuntat lösning med tank vs en vp utan tank för precis som du skriver är tanklösningar utan shunt inget som levereras färdigt även om det finns både färdiga tankar att köpa från vp leverantörerna och inkopplings förslag. Varför skulle en lösning med tank men utan shunt vara sämre teoretiskt än en vp som är direktkopplad mot systemet Sc:,h
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 26 januari 2013, 11:15:20 »

Vilka tester jämför shuntat resp utan shunt Sc:,h

Förmodligen inga eftersom oshuntad tanklösning inte erbjuda av så många, om ens någon. Dessutom hamnar den (teoretiskt) effektivitetsmässigt mellan de två andra och eftersom det inte kan påvisas skillnad där så känns frågan ganska onödig.

/Marcus
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 26 januari 2013, 10:57:21 »

Man behöver naturligtvis inte ha shunt för att man har en tank man kan ju köra helt flytande och ha en arbetstank så vp får lite mera volym samt ev flöde. Vilka tester jämför shuntat resp utan shunt Sc:,h
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 25 januari 2013, 23:15:47 »

http://www.ctcvarme.se/MediaBinaryLoader.axd?MediaArchive_FileID=43e590a8-5420-418f-9b89-5581ea3a125b&Time_Stamp=634947520267238750. Flera flugor i en smäll.

Annars är svaret på frågan att det beror vad du själv prioriterar, det går inte att säga att det ena eller andra är generellt bättre. Och att skillnaden mellan en shuntad lösning och en som arbetar direkt mot värmesystemet är att den direktverkande teoretiskt är effektivare men i tester syns ingen skillnad.

/Marcus
Skrivet av: Hhans
« skrivet: 25 januari 2013, 20:51:12 »

Vad är egentligen bäst?
Koppla in pumpen utan externa tankar eller med?
Hur löser man bäst ett stor tappvarmvattenbehov? Kan man koppla på en tappvarmvattentank och fortsätta köra flytande kondensering mot värmesystemet?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!