Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: purjo__
« skrivet: 12 november 2010, 15:27:35 »

Vad är det för varmvattenberedare?
Skrivet av: otava
« skrivet: 12 november 2010, 15:24:41 »

Nu har det i alla fall blivit varmare, så det funkade kanske ändå med nollställningen. Det tog lite tid bara. Nu har temperaturen inomhus gått upp tre-fyra grader, så det är skillnad. Skönt! Varmvattnet blir inte så varmt bara, men om man skulle börja med att lufta varmvattenberedaren, som kanske är den enklaste åtgärden, hur gör man då?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 11 november 2010, 10:29:58 »

Hur gör man för att bifoga bilder?

Klicka på "Fler alternativ..." till vänster under rutan du skriver texten i när du skapar ett nytt inlägg...
Skrivet av: Roland
« skrivet: 11 november 2010, 09:45:43 »

Till vänster under rutan där inläggen skrivs finns det ett plustecken och texten "Fler alternativ". Klicka på plustecknet. Med hjälp av Bläddra-knappen går det att välja vilken fil som skall bifogas.
Skrivet av: otava
« skrivet: 11 november 2010, 09:18:32 »

Hur gör man för att bifoga bilder?
Det har inte blivit varmare. Vi har haft på elpatronen, som finns till för riktigt kalla dagar, och varmvattnet blir varmt, men elementen är lika ljumma som förut.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 10 november 2010, 20:03:53 »

Otava,
har du möjlighet att bifoga några bilder på installationen? Fast det är nog så att enda möjligheten att få fart på anläggningen är att ta dit den person som tänkte ut och installerade det hela en gång i tiden.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 10 november 2010, 17:21:15 »

Om det fungerar som jag tycker det borde göra så hör skalan ihop med shuntventilen. Det är därför shuntmotorn måste gå till ena ändläget så att man vet att den så att säga också står på noll i och med att det inte finns någon skala för den.

Efter det att shuntmotorn har stannat i ändläget och shuntarmen har ställts på noll går det bra att ställa in den värmekurva som huset behöver för att det skall bli varmt.

Däremot hittar jag ingen bild på ventilen,det finns dock en bruksanvisning för ESBE serie BIV, där det står att det finns en skala 0-10 där ventilen arbetar med olika anslutningar från 0-5 och 5-9. Dvs 0-5 kommer värmen från bergvärmepumpen, 5-9 blandas den med värme från elpatronen och 10 ska allt komma från elpatronen.

BIV står för bivalent shunt och det skall mycket riktigt vara så att den växlar mellan två olika värmekällor, värmepumpen och elpatron. Varför installationen har gjorts så förstår jag inte.

http://infoweb.esbe.se/files/53521/Vridande%20styrdon_SE_99501340_A_LR.pdf

Skulle gissa att det är seriekopplingsvarianten på katalogens sida 43 som gäller i det här fallet.

Skrivet av: otava
« skrivet: 10 november 2010, 15:56:17 »

Överst sitter en svart låda - shuntmotorn? - och på dess undersida sitter en vridarm, eller en spak. Under den svarta lådan möts inte mindre än fyra rör i en förtjockning - ventilen? - på vars yta sitter en platta med skalan 0-10. När jag rör på spaken på shuntmotorn rör den sig längs den här skalan. Skulle det inte finnas två skalor: en för shuntmotorn och en för ventilen, vars respektive nollägen skulle motsvara varandra. Jag kan bara hitta denna enda skala som sitter mellan shuntmotorn och ventilen - om det nu är ventilen där alla rör möts - och jag vet följaktligen inte om det är ventilens eller shuntmotorns nolläge jag ställer in genom att vrida på spaken, eller var nånstans jag skulle kunna hitta det andra nolläget?
Nu har den spaken varit ställd på noll, kurvlutningen likaså, i några timmar. Radiatorerna är kalla, så det skulle vara skönt att få på värmen igen, kan jag göra det nu och se hur varmt det blir?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 10 november 2010, 13:35:37 »

Shuntmotorn sitter på en ventil med tre rör (shunten). Kan man inte se mellan motorn och ventilen vilket läge den står i?
Skrivet av: otava
« skrivet: 10 november 2010, 13:05:21 »

Ursäkta min totala okunnighet, men hur ser det ventilhuset ut? Jag har lyckats identifiera cirkulationspumpen och shuntreglermotorn, eftersom det fanns bilder på dem i bruksanvisningarna. Däremot hittar jag ingen bild på ventilen,det finns dock en bruksanvisning för ESBE serie BIV, där det står att det finns en skala 0-10 där ventilen arbetar med olika anslutningar från 0-5 och 5-9. Dvs 0-5 kommer värmen från bergvärmepumpen, 5-9 blandas den med värme från elpatronen och 10 ska allt komma från elpatronen. Som jag förstod det? Den enda skala 0-10 som jag kan hitta är den som står under/bakom shunten och som shuntens reglerarm flyttas längs med. Den skalan är märkt ESBE BIV, så jag undrar . . . är det ventilens skala, eller? Var sitter shuntens skala i så fall? Jag ställde vridarmen på 0, kurvlutningen på 0 och paralleljusteringen på  -1. Hur länge kan nu ganska länge vara? Några timmar? Till ikväll? Ska jag vänta tills det blir kallt och sedan ställa in kurvlutningen och vridarmen igen?
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 10 november 2010, 10:13:40 »

Det kan dröja ganska länge... Finns det ingen gradering på själva ventilhuset?
Skrivet av: otava
« skrivet: 10 november 2010, 09:48:16 »

När har den gjort det, motorn gått till nolläge? Hur vet jag att den har gjort det, låter det något, blinkar någon lampa?  När jag sedan ställt in kurvlutningen, ska jag ställa in vridarmen på 5 igen? Jag ska ringa firman som installerat systemet och fråga om dekan komma och titta på det. De borde kanske kunna fixa problemet.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 09 november 2010, 11:38:43 »

Prova med att ställa in kurvlutning 0 och parallellförskjutning minus någonting. Shuntmotorn skall då gå ner till nolläget. När den har gjort det flytta då armen så att ventilen också står i nollläge. Då skall motor och ventil vara synkroniserade. När sen rätt kurvlutning ställs in borde l inomhustemperaturen bli rätt.

Att varmvattentemperaturen påverkas låter mystiskt för mig. Jag tror att det vore bäst att försöka få hem den som gjorde installationen en gång i tiden för en genomgång. Det verkar som en installation som arbetar med fast kondenseringstemperatur och shunt men då borde som sagt inte varmvattentemperaturen påverkas. Begriper inte hur det är tänkt att det skall fungera, tydligen ingen annan heller eftersom det inte har kommit kommentarer från fler.
Skrivet av: otava
« skrivet: 09 november 2010, 10:44:32 »

Varmvattentemperaturen sjönk till 35 efter att jag ställt in vridarmen på 5. Vad är det som händer?
Hur kan man veta om ventilens och shuntmotorns 0-lägen motsvarar varandra? Finns det något sätt att kontrollera det?
Skrivet av: otava
« skrivet: 08 november 2010, 16:23:47 »

Det går att vrida på armen när man samtidigt trycker på en knapp på manicken - det sade EVR-killen att jag skulle göra, fast sen tappade jag bort vad jag skulle göra när han började med 0-lägena. Nu har jag ställt in det på 5, och väntar till imorgon för att se ifall det hjälper.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 08 november 2010, 15:29:10 »

Jag tror det är dags för någon med praktisk erfarenhet att gripa in här men jag skall göra ett försök i alla fall. Står shuntarmen utanför skalan är något fel. Ställ shuntventilen på 5 om det går att vrida den. Går det att vrida den utan vidare är det fel för armen skall vara fast kopplad till shuntmotorn.

Det EVR-killen menade var att 0 på ventilen måste stämma med 0 på shuntmotorn. Gör de inte det kan det hända konstiga saker. Om reglersystemet ger shuntmotorn impuls att öppna shuntventilen och ventilen är felinställd kan den stänga i stället för att öppna (det gör den om den vrids för långt). Då shuntmotorn att gå tills den stannar mot ändläget och då finns ingen reglering längre.
 
Skrivet av: otava
« skrivet: 08 november 2010, 14:47:05 »

Jag vet inte om den har växelventil, för jag vet inte hur en växelventil ser ut och skulle inte känna igen den om jag mötte en på stan. Shunt finns,och i somras var det nån här och mixtrade med den. Då hade vi värme i radiatorerna fast det var 30 grader varmt ute. De gamla ägarna hade ställt in den så och vi fattade naturligtvis inte vad som var felet. Reparationskillen drog i spaken till shunten och sade att det var grejat, och sedan kallnade radiatorerna och vi hade varmvatten tills det blev kallt ute och nu har vi varken varmvatten -37 grader - eller riktigt varma radiatorer. Jag ringde till IVT som sade med en gång att det är växelventilen som måste bytas, så antingen är den standard på Greenline 4 eller så är växelventilfelet deras standardsvar. Men sedan ringde jag också till tillverkaren av reglersystemet EVR-C, som skrattade åt växelventilsteorin - fast han sade inget om att växelventilen inte kan finnas - och sade att det är shunten. Som jag tror ingår i EVR-paketet, för shunten finns med i reglersystemets instruktionsbok. Bara man kunde förstå instruktionerna! Det gjorde tydligen inte den här värmepumpskillen från i somras heller, och han hade ändå utbildning och erfarenhet på området. Han studerade manualen och sade att han inte var så hemma på det systemet, så han kan ju ha gjort något fel? EVR- killen försökte förklara för mig  i telefon vad man ska göra med shunten, med jag hängde inte med riktigt. Motorns shuntarm, som det heter i manualen, kan vridas till önskat läge, men vad är det för läge som önskas? Nu stod den utanför skalan, som är 1-10, skulle den stå i mitten i stället? EVR- killen snackade också om att shuntmotorns 0-läge måste motsvaras av ett annat 0-läge, oklart vilket och var man kunde hitta det nånstans? EVR- rattarna står som dom ska annars, parallelförskjutningen på 0 och kurvlutningen på 3. Jag har ändrat på dem också några gånger, för den röda +lampan lyser, och jag har för mig att den inte ska göra det, så jag försökte vrida på rattarna tills den gröna lampan lyste, fast då blev det bara kallare och kallare. Betyder inte den röda+lampan att shunten är stängd? Alltså jag är helt oteknisk och har verkligen svårt att begripa detta, så det vore fint om någon kunde förklara vad som ska göras på ett så otekniskt språk som möjligt.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 08 november 2010, 09:16:53 »

Går kompressorn hela tiden? Det skall den göra om så länge som det är för kallt i både radiatorsystem och varmvattenberedare.

Bristen på tips kan ha att göra med att det är svårt att föreställa sig hur systemet är uppbyggt. Växelventil tyder på ett system med så kallad flytande kondensering där pumpen antingen gör varmvatten eller värmer radiatorerna. Men så finns det en shunt också som åtminstone jag inte begriper vad den gör. Shuntventiler brukar finnas på pumpar som arbetar med fast kondenseringstemperatur men sådana pumpar har normalt ingen växelventil.
Skrivet av: otava
« skrivet: 08 november 2010, 09:00:00 »

Alltså det var varmt ett tag, förra veckan, och varmvattnet var också riktigt varmt, sedan efter några dagar försvann värmen först från varmvattnet och sedan från elementen. Nu är det kallt dygnet runt, och det blir bara kallare ute så vi fryser rätt mycket. Det skulle förvåna mig och det var luft i systemet som gjort att värmen försvinner så snabbt. Först hjälpte det ju att ändra på inställningarna men nu är det sak samma vad man gör, det är lika kallt i alla fall. Så det är inte inställningarna på reglercentralen som är fel. Växelventilen skulle visst ge värme i det ena systemet, vi har nu kallt i båda, så jag tror inte det är det heller. Eventuellt kommer det nån och tittar på det nu i veckan, vi vet ju inte vad man ska göra och ingen här på forumet verkar ha några tips heller?
Skrivet av: Roland
« skrivet: 05 november 2010, 16:21:27 »

Är radiatorerna och varmvattenberedaren luftade? Ofta vandrar luften över till varmvattenberedaren så det är särskilt viktigt att den luftas.

Växelventilen kan fastna i mellanlägen också så symptomen kan variera.
Skrivet av: otava
« skrivet: 05 november 2010, 15:11:05 »

Varmvattentanken är inte inbyggd, och pumpen är inte kopplad till någonting  annat vad jag vet. Varför det finns shunt vet inte jag, det var så här när vi flyttade in. Inget har ändrats,utom att det blivit lite kallare utomhus. Vi hade också två element bortkopplade under en renovering, och då försvann varmvattnet på övervåningen. Sedan kopplades elementen in igen och värmen har kommit och gått. Om det var växelventilen det är fel på, så skulle det vara antingen varmvatten eller varma element, men nu är det varken eller. Eller, när vi kom in idag så verkar elementen väldigt varma men varmvattnet är under 40 grader fortfarande.
Hur vet man att shunten är stängd? Eller öppen?
Kan det ha något att göra med tiduret? Jag har tyckt nu att det varit väldigt varmt på nätterna, men på morgonen vid 7 är det kallt igen. Jag tänkte att tiduret kanske är felinställt så att det ökar värmen på natten och minskar på dagen, fast det borde inte påverka varmvattnet?? I förrgår var det också varmt inomhus och varmvattnet var riktigt varmt, i två dygn, sedan bara ljummet. Och inga inställningar hade ändrats.
Skrivet av: Lmf
« skrivet: 05 november 2010, 13:12:54 »

Kan ju vara så att shuntmotorn är felkopplad.

Om den röda + dioden på EVR-C centralen lyser men shunten är stängd så jobbar den mot sig själv.
den kommer att försöka stänga mer trots att framledningen blir kallare.
Skrivet av: Roland
« skrivet: 05 november 2010, 11:54:43 »

Det behövs lite mer information om hur systemet ser ut. Har Greenline 4 en inbyggd varmvattenberedare? Är värmepumpen kopplad till någon annan panna, det faktum att det finns en shunt förbryllar lite?

Är det något som har ändrats? "Först verkade allt fungera.." tyder på det.
Skrivet av: otava
« skrivet: 05 november 2010, 10:25:50 »

 :-\ Vi har en Greenline 4 värmepump tillsammans med EVR-C reglercentral. Jag hade ställt in kurvlutningen på 4, parallelförskjutningen på 0 och nattsänkningen på 0. Först verkade allt fungera, men nu har varmvattnet blivit kallt, pannan visar under 40 grader. Elementen är inte riktigt varma heller, fast det är minusgrader ute. Inatt var de varma, men kallnade på morgonen, jag trodde det skulle vara tvärtom. På Greenline säger man att det är växelventilen som är trasig och måste bytas, på EVR att det är shunten som inte styrs korrekt av reglercentralen. Vem ska man tro på? Finns det något man kan göra själv? Dels för att kolla om shunten fungerar, och dels för att ställa in nattemperaturen rätt? Jag börjar misstänka att det kanske blivit tvärtom. att den höjer temperaturen på natten och sänker den dagen. Vad göra?

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!