Skrivet av: Lelle
« skrivet: 13 december 2004, 19:22:46 »Många av dagens tvätt och diskmedel är utvecklade för låga temperaturer. Maskinerna är även utvecklade för dagens anpassade rengöringsmedel.
T ex finns det både disk och tvättmaskiner där det tar en stund innan vattnet börjar värmas. Anledningen är att enzymer i tvätt/diskmedlet ska få tid att verka på och lösa upp proteiner, t ex blod och ägg.
Man brukar säga att man inte ska skölja av disk i varmare vatten än ca 35 grader. Det är för att inte protein ska bränna fast. Det är också anledningen till att disk och tvätt blir renare då kallvatten är anslutet.
Enligt tillverkare ska det inte heller vara nödvändigt att skölja disken innan den stoppas ned i diskmaskinen. Bara skrapa av det som ser ut att kunna fastna i silen.
Vissa nyare diskmaskiner späder dessutom ut det varma diskvattnet vid sköljning eller har värmeväxlare på det inkommande vattnet så att det inte ska uppstå spänningar i tvättgodset så att glasyrer krackelerar eller glas spricker om det spolas med iskallt vatten.
Edit: Stav och syftningsfel
T ex finns det både disk och tvättmaskiner där det tar en stund innan vattnet börjar värmas. Anledningen är att enzymer i tvätt/diskmedlet ska få tid att verka på och lösa upp proteiner, t ex blod och ägg.
Man brukar säga att man inte ska skölja av disk i varmare vatten än ca 35 grader. Det är för att inte protein ska bränna fast. Det är också anledningen till att disk och tvätt blir renare då kallvatten är anslutet.
Enligt tillverkare ska det inte heller vara nödvändigt att skölja disken innan den stoppas ned i diskmaskinen. Bara skrapa av det som ser ut att kunna fastna i silen.
Vissa nyare diskmaskiner späder dessutom ut det varma diskvattnet vid sköljning eller har värmeväxlare på det inkommande vattnet så att det inte ska uppstå spänningar i tvättgodset så att glasyrer krackelerar eller glas spricker om det spolas med iskallt vatten.
Edit: Stav och syftningsfel