Värmepump - Värmepumpsforum

VärmepumpsForum Allmänt => Värmepumpar och installationsfrågor. => Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar. => Ämnet startat av: zack skrivet 06 november 2013, 11:14:45

Titel: IVT / Thermia eller CTC
Skrivet av: zack skrivet 06 november 2013, 11:14:45
Har fått offert från entrepenörer på IVT, Thermia samt CTC (Bergvärme). Har dock svårt att skilja dessa åt tekniskt och rent driftstabilitet mässigt. Om vi utgår från att alla 3 har samma prislapp samt samma förutsättningar (alla delar ingår, samma borrdjup, kalkyler likartade) hur bör jag resonera kring de olika föreslagna pumparna. Någon som har lite input/erfarenhet?

CTC Ecoheat 406
Thermia Diplomat 6
IVT Greenline HA 6
Titel: SV: IVT / Thermia eller CTC
Skrivet av: purjo__ skrivet 06 november 2013, 13:59:13
Rent tekniskt och driftstabilitetsmässigt är det inte så stor skillnad. Det viktigaste är att du väljer en installatör som du får förtroende för.
Titel: SV: IVT / Thermia eller CTC
Skrivet av: Smurfen. skrivet 06 november 2013, 17:14:45
Ctc har en lite annorlunda konstruktion där vp jobbar mot en tank och shuntar därefter ut vatten som håller rätt temp hela tiden Ivt/Thermia jobbar med helt flytande kondensering mot radiatorerna vilket lite grovt innebär att dom ligger 5-10 grader över börvärde när kompressorn går och låter framledningen sjunka ungefär lika mycket under börvärde när kompressorn står still. Om allt annat är lika effektift i vp så ger en vp som jobbar med helt flytande kondensering lägre drift kostnad men kan ge problem som att det knäpper i radiatorerna och radiator systemet måste klara flödet som vp vill ha om man inte installerar extra arbetstank med separat cp vilket kostar extra. Eftersom Ctc har shunt och tank från början så behövs inget extra till den och har inte hört om nån som har knäppningar med Ctc. Jag skulle valt en vp med snåla cirkpumpar och helt flytande kondensering men vara bered på att tank kan behövas. Energimyndigheten har gjort ett test på bergvärme pumpar gå in på hemsidan och läs lite där vet inte om Ivt har med den aktuella modellen men den kan troligtvis vara lika som Bosch vilket är i stort sett samma fabrikat.
SimplePortal 2.3.3 © 2008-2010, SimplePortal