Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: Honey
« skrivet: 16 juli 2012, 21:03:35 »

Jo visst är det så, man trivs (förhoppningsvis) med det man har och rekommenderar det.
Det är ju också därför jag frågar, för att höra vilka system folk har och om de är nöjda.
Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 15 juli 2012, 18:39:32 »

Att du får olika svar beror på att dom flesta gillar "sitt" märke, ungefär som med bilar. Om du frågar på ett bilforum vilket märke du ska köpa så får du också olika svar.

Men att dom flesta är någorlunda nöjda talar väl för att dom flesta fabrikat fungerar rimligt bra idag?
Skrivet av: Honey
« skrivet: 15 juli 2012, 14:04:53 »

Tack för alla era svar men jag får ju säga att ni hade gjort mitt liv avsevärt mycket enklare om ni sagt samma sak allihopa  ;)

Huset är byggt 1960, välisolerat, självdrag, tvårörssytem, två enpanelselement och resten äldre sektionselement.
Vi har elektrisk golvvärme i kök och hall som komplement (så den elen kan vi ju inte spara oavsett). Dimension på rören vet jag inte och jag vet heller inte om det är en eller två kretsar.
Samtliga säljare tittade på befintlig panna i vårt "lilla pannrum" och två av dem kikade även på elementen både uppe och nere.
Sen är det ju svårt med det här med referenser också kan jag tycka. De referenser som säljarna ger är ju "lyckade installationer" och nöjda kunder och de referenser man kan hitta på nätet på siter som reco och rejta kan ju vara vilket hittepå som helst.
Den installatör som vi trodde vi hade bestäm oss för visade sig ha många missnöjda kunder på nätet, hur mycket ska man läsa in i det? Installatören som gav den dyra 4 dagarsofferten har fått goda rekommendationer av grannen men en del dåliga på nätet, som de visserligen har svarat på och till synes försökt lösa.
Sen har det också visat sig svårt att hitta installatörer som både är anslutna till Svep och certifierade av Säker Vatten och Swedac/Incert. Alla är med i Svep men Säker Vatten känns också viktigt, vad anser ni om det?
När vi då började vackla lite angående Nibeinstallatören och började kolla lite mer noggrant på IVTofferten så visade sig att där ingår inte effektvakt...?
Man kan ju bli gråhårig för mindre.
Skrivet av: Erik-NA
« skrivet: 15 juli 2012, 08:46:15 »

Beskriv hur ditt uppvärmningsystem är gjort idag. Golvvärme? Om du har element, vilket typ av element? (enpanel, dubbelpanel)?

Har du enrörsystem? Dimension på rören? Flera kretsar (en till bottenvåning, en annan till övervåning?)

Det är där man skall börja, för alla värmepumpar har sina för och nackdelar som kan påverka ditt val av systemlösning.
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 14 juli 2012, 21:24:08 »

Citera
Är det någon av "säljarna" som tittat på distributions systemet?
En av säljarna som kom hem när jag skulle investera i VP var inte ens nere och tittade på anläggningen som fanns och distributionssystemet överhuvudtaget.
Om jag skulle gissa så handlar det om samma företag som var hos TS och gav 4 dagars offert.

Konstigt lite intresse för den befintliga utrustningen och husens förutsättningar från många företag.

Som GG skrev, ta in och kolla med fler företag och tillverkare.
Det finns även ett par företag som tillverkar split system som kan gå som lägst ca 3 KW upp till 10-12KW som mest.
Men med den lilla effekten huset verkar dra så behöver du nog en tank för att få längre gångtider med dem.
 
Skrivet av: //GG
« skrivet: 14 juli 2012, 20:52:57 »

Hej. Har du inte tagit in ngn offert ifrån ngn Thermia installatör?... En atec6 alt 9:a total täcker dina behov...dessutom så får du kyla på köpet...
Skrivet av: cocacola
« skrivet: 14 juli 2012, 06:18:04 »

Vilket årtal är Kedjehuset byggt?
Är det någon av "säljarna" som tittat på distributions systemet?
Cocacola
Skrivet av: VPCenter
« skrivet: 14 juli 2012, 01:29:34 »

Glöm inte att kolla Mitsubishi electric www.ecodan.se

Där har du smart styrning, slingladdad VVB och inverter teknik så du har inga problem med att välja en större pump.
Skrivet av: purjo__
« skrivet: 13 juli 2012, 12:49:08 »

Eftersom en dålig installatör kan bygga sönder vilken värmepumpsinstallation som helst så skulle jag i första hand valt utifrån kompetens och referenser på installationsfirmorna. I andra hand skulle jag ha valt IVT eftersom det är en bättre tank som följer med än till Nibe'n.

Visst är det lätt att välja  ::)

Skrivet av: lunk Umeå
« skrivet: 13 juli 2012, 12:39:48 »

CTC och varmvatten... Vid normal användning har vi inte upplevt några problem utan det är bara vid bad som det kan bli brist, men om vi pratar om att spara pengar så finns det få saker som är så effektivt som att byta ut bad mot dusch.
Någon på forumet kan säkert räkna ut ungefär vad det kostar att producera 400 liter 40-gradigt vatten...
Apropå elpannor så är vår EcoEl 1550 effektivare än vår gamla 300+350 liters rena Euronom elpanna, även om vi inte använder värmepumpen.

Ett plus för CTC är att om det uppstår frågor eller problem så får man svar, direkt från CTC.
Skrivet av: erp
« skrivet: 13 juli 2012, 11:03:06 »

När det gäller CTC, så räcker en EcoAir 105 utan vidare. Kan ni köra nuvarande elpanna på 16 A så finns det väl ingen anledning att tro att det skulle behövas säkras upp för en ny EcoEl 1550. Den levereras dessutom med strömkännare och strömbegränsare. Det är pannan som drar ström, pumpen är ju bara på knappt 2 kW medan pannan kan dra 12-15 kW, men här ser strömbegränsaren till att ingen överbelastning sker.

Jag kör med 16 A med en EcoEl 1550 och en EcoAir 107 och har inga som helst problem med det. Kör jag samtidigt spis och tvätt, så kopplar strömbegränsaren ner pannan i steg om 1,5 kW om det behövs.

erp
Skrivet av: Honey
« skrivet: 12 juli 2012, 21:25:40 »

Tack tack för alla era svar, jag uppskattar era åsikter  :)

Luft/Luft är inte ett alternativ då vårt hus är ganska litet och "avgränsat". Tror dessvärre inte värmen kan cirkulera bra nog även med två innedelar :/
Det är inte så att vår elpanna är dålig (den är visserligen mellan 10-15 år gammal) utan vi vill helt enkelt sänka våra elkostnader.
Vi sitter inte och funderar på att det tar det si och så lång tid innan en sån här installation har "betalat sig själv" utan när installationen är färdig och betald och vår elkostnad är lägre så har vi nått vårt mål.

Om man inte är så luttrad när det handlar om säljare och hantverkare så går man (jag iaf) mycket på intrycket och magkänslan jag får av säljaren. Säljaren som gav oss offert nr 2 kommer från en av stadens största installatörer och han börjar hela samtalet med att ursäkta att han blev sen pga att hans förra kund ville köpa direkt så det drog ut lite på tiden att få till alla papper. Sen var det mycket säljsnack och prat om att vi borde höja säkringen och att vi nog borde ta den större modellen av CTC och hit och dit. Han avslutar det hela med att ge oss en handskriven offert som endast är giltig i 4 dagar och det tycker inte jag heller känns seriöst utan bara som att han tror han kan flyta på att vi inte är så insatta att vi nog inte fattar bättre.
Grannen använde sig av samma företag förra året , de installerade också CTC L/V, och det är mycket nöjda men det hjälper tyvärr inte.
Skrivet av: micke_011
« skrivet: 12 juli 2012, 13:43:04 »

Jag förstår ditt resonemang men med en besparing på exempelvis 9500 kWh och med ett tvåårigt bundet avtal handlar det idag inte om 15-16kkr utan 11kkr (om jag räknar rätt... :)). Payback på denna är ju uppåt 8 år (glöm inte kapitalkostnaden) om inte en enda oförutsedd händelse inträffar och VP kanske klarar 10 år. Allt hänger på elprisets utveckling, denna kalkylen kan se hur bra eller illa ut som helst. Lägg till sedan att VP behöver tittas över med ett par års mellanrum etc etc och det kan bli väldigt lite pengar över.

Om däremot den befintliga pannan ändå ska bytas blir ekonomin klart mer positiv.

/Marcus

Visst kan man klyva hår och prata om hur lång besparingstid det handlar om men jag vill nog ändå framhärda i att besparingen är rätt påtaglig vid ett byte från gammal till modern teknologi. Nu har vi förvisso en betydligt högre elkostnad än ditt, vi har 104 öre/kWh plus överföring på strax över 50 öre/kWh så det landar på dryga 1,55 per kWh (nämnde jag att jag hatar eon och svensk elmarknad överhuvudtaget?). Nåväl, jag tror att du nämner det som kanske är nyckelfrågan, huruvida pannan faktiskt behöver bytas eller om den kan bytas för att sänka kostnaderna och jag tolkade Honeys inlägg som att så var fallet, men det kanske snarare skulle tolkas som att nu var det nog med hög förbrukning, att spara in 80 tkr på sänkt elförbrukning blir naturligtvis en helt annan femma!
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 12 juli 2012, 10:36:56 »

Jag måste nog invända mot ditt första påstående Värmelösaren. Vi hade ungefär samma totalförbrukning som Honey innan vi bytte ut vår gamla panna mot en CZ, och vår nuvarande förbrukning ser ut att landa på runt 11-12 MWh vilket skulle innebära en besparing inklusive överföring på 15-16 TKR per år eller en inbesparingstid på 5-6 år.

Jag förstår ditt resonemang men med en besparing på exempelvis 9500 kWh och med ett tvåårigt bundet avtal handlar det idag inte om 15-16kkr utan 11kkr (om jag räknar rätt... :)). Payback på denna är ju uppåt 8 år (glöm inte kapitalkostnaden) om inte en enda oförutsedd händelse inträffar och VP kanske klarar 10 år. Allt hänger på elprisets utveckling, denna kalkylen kan se hur bra eller illa ut som helst. Lägg till sedan att VP behöver tittas över med ett par års mellanrum etc etc och det kan bli väldigt lite pengar över.

Om däremot den befintliga pannan ändå ska bytas blir ekonomin klart mer positiv.

/Marcus
Skrivet av: Bigfoot
« skrivet: 12 juli 2012, 10:25:29 »

Tidsbestämda offerter på 4 dagar är oseriöst.
Vill framtvinga ett köp snabbt innan andra installatörer har hunnit ge offerter.
Och ser man på priset så ger det en indikation på varför, försökte sälja dyrt.
En investering på så stora summor kan man inte ge tidsbegränsningar på så kort tid.
Det är inte en brödrost man köper.
Skrivet av: Smurfen.
« skrivet: 12 juli 2012, 09:40:14 »

Varför skulle det vara larvigt med en offert på 4 dagar?

förmodligen har han gjort tusentals offerter och vet precis vad den lösningen kostar, du kunde säkert fått den när han var på plats.  :)

Offerten var giltig i 4 dar.
Skrivet av: Carl N
« skrivet: 12 juli 2012, 08:36:20 »

Jag tycker offert 1 låter OK också, i normala fall så räcker varmvattnet, har man badkar så finns en extra VV-knapp.
Man kan även schemalägga när man vill ha mer varmvatten på CTC.
Skrivet av: ORAKLET
« skrivet: 12 juli 2012, 08:22:32 »

Varför skulle det vara larvigt med en offert på 4 dagar?

förmodligen har han gjort tusentals offerter och vet precis vad den lösningen kostar, du kunde säkert fått den när han var på plats.  :) 
Skrivet av: micke_011
« skrivet: 12 juli 2012, 08:11:36 »

Jag måste nog invända mot ditt första påstående Värmelösaren. Vi hade ungefär samma totalförbrukning som Honey innan vi bytte ut vår gamla panna mot en CZ, och vår nuvarande förbrukning ser ut att landa på runt 11-12 MWh vilket skulle innebära en besparing inklusive överföring på 15-16 TKR per år eller en inbesparingstid på 5-6 år. Byter dom från el till LV så skulle man nog kunna tänka sig att besparingen faktiskt blir i paritet med de offerter de fått, vilket med en investering på runt 80 TKR pekar på en likvärdig inbesparingstid som vi nu ser.

I övrigt kan jag inte sia, men när vi tittade på LV till att börja med så verkade Nibes Split som en fin maskin med stor potential.
Skrivet av: Värmeslösaren
« skrivet: 12 juli 2012, 07:55:10 »

Jag skriver som jag skrivit tidigare: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=47718.15#msg477200. Ni har så låg förbrukning att payback på denna investering med dagens elpriser ligger långt fram i tiden. Om den nuvarande pannan är kass så blir det lite lättare. Men elen blir å andra sidan knappast billigare när tyskarna stänger kärnkraften, det blir lite gambling det hela.

Personligen hade jag valt Niben av dessa fyra, men då en 6 kW eftersom 8 är ganska mycket på den lilla fastigheten (vilket är svaret på vad man ska tänka på med Nibe-lösningen). Denna lösning saknar i motsats till IVT bufferttank (arbetstank) så det är stor risk för mycket start/stopp på pumpen. Nibes VVM500 är en bättre lösning för värmesystem med liten volym men den kostar tyvärr nästan 10000 till.

Att jag inte säger IVT beror mer på magkänsla. Men precis som du skriver, magkänsla betyder mycket och inte minst den man får om installatören.

Som jag skrev tidigare, jag hade kollat vad en bra luft/luft med två innedelar kostar om den nuvarande elpannan är ok. Då får ni AC på sommaren också...  tummenupp

20A för en så liten pump i 3-fas låter inte helt troligt. De flesta elpannor har strömkännare, så även VVM300, som kan begränsa hur mycket effekt elpatronen får när annan utrustning (inkl VP) arbetar. Prova med 16A först, det bör fungera även utan strömkännare. Ni lär ju knappast behöva 9 kW elpatron för att värma fastigheten så ni kan prova ställa denna till 6 eller 7.5, men då tar det lite längre tid att värma upp varmvattnet.

/Marcus

Skrivet av: Honey
« skrivet: 11 juli 2012, 23:48:45 »

Nu vänder jag mig åter till de kloka för goda råd.
Vi har nu fått in 4 st offerter och det börjar bli dags att bestämma sig.

Vi har ett litet kedjehus på 105kvm i Lund, Södra Skåne, och ska nu byta från elpanna till LV. Vi har en ungefärlig årsföbrukning på 21000 kwh ink hh el.

Offert nr 1: CTC EcoAir 105 med EcoEl 1550, pris 80000 kr efter rot, beräknad besparing (utifrån energikalkyl från säljaren) 10440 kwh.

Offert nr 2: CTC EcoAir 105 med EcoEl 1550, pris 88500kr efter rot, beräknad besparing 11960 kwh. Denna säljare ligger inte högt i kurs då han mycket bestämt ansåg att vi måste säkra upp (från 16A till 20A) och för att han gav oss en offert som gällde i 4 dagar...

Offert nr 3: IVT Air50 med "elpanna Kombimodul 200 A/WFC 9 KW anpassad för värmepumpen ovan", pris 83000 kr efter rot, beräknad besparing 8900 kwh.

Offert nr 4: Nibe F 2026-6 med innemodul VVM 300, pris 81500 kr efter rot, beräknad besparing 9773 kwh. Tar vi modellen över, F 2026-8, skulle vi spara ytterligare 200kwh.

Kan ju säga att offert nummer 2 har vi strukit direkt då säljaren inte alls gav något trevligt intryck, hans energikalkyl verkar liiite för bra och en offert på 4 dagar är bara larvigt.

Vi är inte ett dugg insatta i det här med värmesystem så vårt beslut grundar sig mest på magkänsla, säljarens intryck och google  ::)
Vad jag kan se i detta fantastiska forum verkar det vara lite pyssligt att få CTC att köra optimalt och så låter det som den inte är så bra på att producerar varmvatten så det lutar mest åt Nibe.

Vad säger ni om det hela?
Är vi helt ute och cyklar med Nibe? Något speciellt vi bör tänka på med denna maskin?

Alla svar mottages tacksamt  :)

Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!