Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!

Skriv svar

Varning: Det har inte skrivits nya inlägg i detta ämne på 50 dagar.
Om du inte är säker på att du faktiskt vill svara i det här ämnet, så bör du överväga att istället starta ett nytt ämne.
Namn:
E-post:
Ämne:
Inläggsikon:

Verifiering:
This box must be left blank:

Skriv in bokstäverna som syns på bilden
Lyssna på bokstäverna muntligt / Begär en ny bild

Skriv in bokstäverna som syns på bilden:
Skriv in de tre sista bokstäverna i alfabetet:
Hur många var de älva dragspelarna (siffror):

För att slippa svara på kontrollfrågor, registrera dig här!


Ämnessammanfattning

Skrivet av: mikaelanderlund
« skrivet: 18 augusti 2009, 20:23:01 »

Det fnns massor intressant skrivit om delta T! Gör en sökning på forumet. Du kan få längre körningar och färre starter genom att öka tex maximal temperaturen under kopplingsdifferenser. Prova att öka den från 16 till 24. Det borde ge dig färre starter vår och höst då utetemperaturen är hög och framledningstemperaturen låg. Tänk dock på att varitionen i framledningstemperaturen ökar. Kanske får du då knäppningar i rören till dina radiatorer. Om jag inte minns fel har Sture lagt ut en formel på kopplingsdifferensen här på forumet. Med hjälp av den kan man beräkna vilken stopp och start temperatur man har efter en viss förfluten tid. *vinkar*
Skrivet av: Maltamannen
« skrivet: 17 augusti 2009, 23:17:47 »

Hej!

Jag kanske uttryckte mig oklart men det var främst årsmedel för COP som jag var intresserad av.  3,86 för +7/35 är bekant men det är ju främst när det är kallare som apparaten går mycket. Exempelvis har jag funnit att Optiman verkar ge COP på ca 2,1 vid 0/40 grader. Det är uppenbart att Optiman ger mer vid högre utetemp. Därav dygnsstyrningen. Vintertid mitt på dan så vill jag att apparaten går för fullt för att kunna stå stilla någon stund mitt i natten när det är som kallast. Bra tempdata hittas här: temperatur.nu

Mikael!
Med mina extra 200 liter vvb så tar varmvattnet aldrig slut. vvb har egen 3 kW patron som hoppar igång vid nöd. Optimera delta T? Hur gör jag det?

Nångonstans läste jag om kopplingsdifferans. Var det något man kunde laborera med? Vill ha långa driftstider och få starter.

Skrivet av: mikaelanderlund
« skrivet: 15 augusti 2009, 12:44:25 »

Hej Beatdiz!

Kanske man kan spara några kroner genom att köra med lägre temperatur under natten. Men då måste man köra med något högre temperatur under dagen för att få rätt temeperatur i huset när man kommer hem från jobbet  :). Om utetemperaturen är kallare under natten kan man nog spara pengar. Sänka starttiden för elpatronen är jag tveksam till eftersom detta ofta leder till brist på varmvatten när det är kallt (eltillskott). Kan man leva utan varmvatten då är det ok att sänka starttiden för tillskottet. Du kan också prova med att generellt sänka varmvatten temperaturen några grader. Optimera delta T är också ett bra sätt att spara pengar. Stora och många radiatorer ger lägre framledningstemperatur och man sparar pengar. Utedelen mot en varm södervägg ger något färre avfrostningar under höst och vår (hävdar några fantaster). Det bästa sättet att spara pengar är nog att sänka innetemperaturen ;).

Mikael
Skrivet av: Beatdiz
« skrivet: 14 augusti 2009, 08:41:03 »

För att få fram värdet av COP så är det följande som gäller.

Avgiven effekt/tillförd effekt vid +7/35grader  (8,9kW/2,3kW) (35grader är framledningstemperaturen, +7 är utetemp)

Då får du att COP blir 3.86

+7/45 så får du fram att COP blir 3,07  (8,6kW/2,8kW) (Då framledningstemperaturen är 45 grader)

Detta är ett värde som du kan få exakt uträknat men kostar 10.000-tals kronor att göra för en enskild maskin.
Jag hoppas du har fått ut lite av följande information.

Daniel
Skrivet av: Maltamannen
« skrivet: 25 juli 2009, 21:23:33 »

Hej!

Undrar om någon här har uppgift om COP för Optima 1100? Påverkas ju av utetemp samt framledningstemp. Jag har själv räknat och följt upp och fått ett årsmedel på 2,34. Värmebehov på 31000 ersatt med 13200 kWh med Optiman. Därutöver 1300 kWh med elpatron. Någon annan som har erfarenhet kring COP att dela med sig av?

Försöker även optimera driften med dygnsstyrning av framledningstemp. Har ju stort hus och förstående fru som tål variation i framledningstemp. Kör 6 grader kallare temp på värmekurvan på natten (11.00 till 04.00) då pumpen har lägre verkningsgrad. Någon som har idéer rörandes detta? Min tanke är naturligtvis att låta Optiman gå som mest när den är som effektivast och mindre under dygnets kallaste timmar. Under feb-09 gick pumpen 99,7% och då krävdes det naturligtvis tillskott (510 kWh) men ingen annan månad har pumpen gått över 90% av tiden.

Jag har satt starttid för elpatron till 240 minuter (max). Nu sommartid har jag stängt av elpatronen så att den inte får för sig att gå igång. Tänkte sätta på elpatronen i höst när frugan börjar klaga.

Finns det övrigt att göra för att optimera driftsekonomin på Optiman? Antar att resonemanget kring detta gäller alla Optimor med Rego800, inte bara Optima 1100. Har ni några tips?



Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!